build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Воздухопловство
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Авиокомпании и линии

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 149150151152153 244>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Obedineta Makedonija View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #3001 Posted: 21-May-2016 at 12:07
Создаваме за да имаме, а и тоа што го имаме треба да го чуваме такво какво што е !!!!
Back to Top
Марко СВ.Н. View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Марко СВ.Н. Quote  Post ReplyReply #3002 Posted: 23-May-2016 at 18:15
Еве го Turkish со а330 во СК чартер од Истанбул и назад за Коња

Edited by Марко СВ.Н. - 23-May-2016 at 18:17
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #3003 Posted: 28-May-2016 at 19:20
Денес 19:20 Wizz Air Полетување кон Базел.
by Stojan Stojanoski

Edited by Obedineta Makedonija - 28-May-2016 at 19:22
Создаваме за да имаме, а и тоа што го имаме треба да го чуваме такво какво што е !!!!
Back to Top
Staro Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #3004 Posted: 29-May-2016 at 20:06
АВСТРИСКАТА АВИОКОМПАНИЈА ЈА ОБВИНИ МАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ЗА ПОТТИКНУВАЊЕ НЕЛОЈАЛНА КОНКУРЕНЦИЈА

Претставник на австриската авиокомпанија Остриан ерлајнс, дел од групацијата Луфтханза вчера ја обвини македонската влада дека поттикнува нелојална конкуренција во авиосообраќајот.

„Навистина е тешко да се натпреварувате со субвенционирани нискотарифни компании, рече Александер Толвет, регионален менаџер на австрискиот авиопревозник Остриан ерлајнс. На одбележувањето на 20 годишнината од првиот лет Виена – Скопје, претставникот на австриската компанија посебно реагираше на неодамна отворената линија Скопје – Братислава на унгарскиот нискобуџетен превозник Виз ер. Отварањето на таа линија е делумно субвенционирана од буџетот на Република Македонија.

„Воопшто не сме среќни поради тоа. Ние ја охрабруваме конкуренцијата секаде, таа е добра за пазарот. Но проблем е кога нискотарифните компании добиваат субвенции од Владата што создава нелојална конкуренција. Примерот со Братислава, која е блиску до Виена, а и двата града ги привлекуваат истите патници покажува дека невистина е тешко да се натпреварувате,“ изјави Толвет.

Остриан ерлајнс минатата година и формално испратила жалба до Европската комисија во Брисел поради нелојалната конкуренција што ја создава македонската влада со субвенционирање на унгарскиот авиопревозник Виз ер.

Субвенциите беа споменати и во последниот извештај на Европската комисија за напредокот на Македонија кон ЕУ во декември минатата година. „Останува загриженоста околу финансиските погодности што се даваат на авио операторите“, стои во извештајот на Европската комисија.

sdk.mk
Градот убав никна, но го откорнаа
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #3005 Posted: 29-May-2016 at 20:11
Епа со Братислава ги здоболе ептен јако - али само си лајат ама уште пожално е што одредени медиуми сакаат да го искористат тоа во политичка конотација, впрочем Wizz не ги доби парите во 4ри очи туку на меѓународен тендер/повик, ама тоа ти е додека има пари ќе има и пропаганда. Да не паметувам - Tranquilis најдобро може да ни ја долови ситуацијата и правдата/неправдата со давањето/недавањето на субвенциите

Edited by Obedineta Makedonija - 29-May-2016 at 20:11
Back to Top
Navigator View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Navigator Quote  Post ReplyReply #3006 Posted: 30-May-2016 at 09:05
Мене би ми било незгодно да сум на местото на Толвет и би си поќутел. Свесни се дека сеуште се најдобра конекција за Скопје и дерат со цени. Да патуваш преку Виена, да кажеме 4 секвенци, карта под 600 евра не можеш да најдеш. И пак имаат храброст да делат памет. Многу ми е мило што ги здоболи Братислава.
Back to Top
Tranquilis View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Tranquilis Quote  Post ReplyReply #3007 Posted: 30-May-2016 at 09:28
Originally posted by Navigator

Мене би ми било незгодно да сум на местото на Толвет и би си поќутел. Свесни се дека сеуште се најдобра конекција за Скопје и дерат со цени. Да патуваш преку Виена, да кажеме 4 секвенци, карта под 600 евра не можеш да најдеш. И пак имаат храброст да делат памет. Многу ми е мило што ги здоболи Братислава.

Да си ми жив. Подобра мотивација од Аустриан за развивање на low cost сообраќајот тешко дека ќе најдев.
Perfect speed, my son, is being there.
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #3008 Posted: 30-May-2016 at 09:59
Ја имам негативно искуство со Аустриан ерлајнс. Скапи се, летовите од три наврати два пати доцнеа, услугата им е на ниско ниво. Јас Визер го гледам како конкуренција која ќе им ја подобри услугата кон Виена. Ако сакаат, можат да се пријават за избор на национален авиопревозник, сигурно ќе излезе во брзо време.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #3009 Posted: 30-May-2016 at 10:42

Qatar Airways has confirmed to EX-YU Aviation News it will push back the launch of its service between Doha and Skopje until early 2017. The carrier initially planned to introduce the route on October 2 with flights to run three times per week, each Wednesday, Friday and Sunday, with an Airbus A320 aircraft. Tickets are yet to be put on sale. Earlier this month, Qatar delayed the launch of its planned new service to Sarajevo by a month, to November 2.

http://www.exyuaviation.com/2016/05/qatar-airways-delays-skopje-launch.html
Back to Top
avijacijamk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote avijacijamk Quote  Post ReplyReply #3010 Posted: 31-May-2016 at 19:25
Кроација планира база во Скопје во 2017 година. Интересен потег се надевам дека не е само обична статија.

http://www.exyuaviation.com/2016/05/croatia-airlines-unveils-major.html
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #3011 Posted: 02-Jun-2016 at 07:12
Back to Top
Phalanx View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Phalanx Quote  Post ReplyReply #3012 Posted: 02-Jun-2016 at 14:54
Sto K** gi bole na EK koga Makedonija ne (i daj boze nikogas nema da) e vo EU?! Bash

Адамовиц: ЕК отвори истрага за владиното финансиско поттикнување евтини летови од Македонија

http://a1on.mk/wordpress/archives/620166

Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #3013 Posted: 02-Jun-2016 at 15:23
Originally posted by Phalanx

Sto K** gi bole na EK koga Makedonija ne (i daj boze nikogas nema da) e vo EU?! Bash<h1 ="post-title">Адамовиц: ЕК отвори истрага за владиното финансиско поттикнување евтини летови од Македонија</h1>

Gi boli sekoj napredok na Makedonija. Zatoa sto po site parametri napreduvame iako sme vo EU. Toa im e makata.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #3014 Posted: 02-Jun-2016 at 15:28
Не е страшното што ЕК отворила истрага, страшно е што квази новинарите прават политички театар - поради нивната неупатеност и информираност за и околу таа проблематика.
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #3015 Posted: 02-Jun-2016 at 15:47
ТАКААААА ЕЕЕЕ. КВАЗИ НОВИНАРИТЕЕЕ. ШО ГИ БОЛЕ НИВ КАДЕ ОДАТ МИЛИОНИ. НЕЛОЈАЛНА КОНКУРЕНЦИЈА, БИТНО ПАРЕ ДА СЕ ВРТУ, ЈА ЗБОР КОНКУРЕНЦИЈА НЕ ПОЗНАВАМ ВО МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК.

ТАА ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ЌЕ ЈА БОМБАРДИРАМЕ ЗА ОВА. САКААТ ДА ГИ УНИШТАТ МАКЕДОНСКИТЕ АЕРОДРОМИ, ПОСЛЕ КАКО ЛУЃЕТО ЌЕ ОДАТ ДА РАБОТАТ ВО СТРАНСТВО. ИЗРОДИИИ, СИТЕ ВО ЕВРОПСКА УНИЈА СЕ ИЗРОДИИИИ.
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #3016 Posted: 02-Jun-2016 at 18:02
Originally posted by kultuzin

Originally posted by Phalanx

Sto K** gi bole na EK koga Makedonija ne (i daj boze nikogas nema da) e vo EU?! Bash<h1 ="post-title">Адамовиц: ЕК отвори истрага за владиното финансиско поттикнување евтини летови од Македонија</h1>

Gi boli sekoj napredok na Makedonija. Zatoa sto po site parametri napreduvame iako sme vo EU. Toa im e makata.
Komentarov ti e ludnica. EU se isplasi od napreokot na Makedonija, pa mora vaka "pederski" na igra. U koj film si vlezen... Si cul li ti za megunarodni spogodbi i dogovori voopsto!? Makedonija e potpisnik na site megunarodni dogovori vo vozduhoplovstvoto i ako ne gi pocituva istite ke trpi posledici...

Edited by Denko - 02-Jun-2016 at 18:26
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #3017 Posted: 02-Jun-2016 at 18:11
Денко, во право си тоа што го кажуваш, ЕУ е и те како надежна за сето тоа - поготово ако се знае дека Wizz е од земја членка на ЕУ, меѓутоа повикот беше меѓународен согласно ЕУ регулативите за „отворено небо“, Во неможноста да го неутрализираат атакот кон Европа од страна на Етихад и останатите - се палат на вакви миносрни работи кои ги практикува секој помал аеродром или земја.
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #3018 Posted: 02-Jun-2016 at 18:35
Originally posted by Obedineta Makedonija

Денко, во право си тоа што го кажуваш, ЕУ е и те како надежна за сето тоа - поготово ако се знае дека Wizz е од земја членка на ЕУ, меѓутоа повикот беше меѓународен согласно ЕУ регулативите за „отворено небо“, Во неможноста да го неутрализираат атакот кон Европа од страна на Етихад и останатите - се палат на вакви миносрни работи кои ги практикува секој помал аеродром или земја.
Subvencii postojat u vo EU. Mozebi se so poinakov sistem na kruzenje na parite za razlika od Makedonija kade vladata direktno otvara oglas, no gi ima, taka sto npr. i vo edna Germanija oziveeja mnogu mali zapusteni aerodromi i pocna razvoj na malite sredini. No ima eden detal koj se vika "neednakvost na pazarot" i toa postojano se debatira vo EK. Slusnav prognoza deka najdocna za 10 godini ke zavrsi prikaskata so niskobudzetnite aviokompanii.
Back to Top
Navigator View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Navigator Quote  Post ReplyReply #3019 Posted: 03-Jun-2016 at 12:08
Не знам зошто ве чуди постапката на ЕК. Иницијативата е покрената од најголемиот авиопревозник во Европа, не затоа што искусува големи проблеми на врската Скопје-Виена, туку како превентива на трендот на субвенционирање на LCCs од страна на владите, особено во ЈИЕ. Замислете каква победа или пораз на legacies ќе биде моментот кога LCC ќе стане најголем превозник во Европа (најверојатно уште оваа година). Така што, сосема легитимен и чисто бизнис мотивиран потег. ЕК од друга страна, не може/не смее да го занемари барањето на вака крупен играч, но не верувам дека може да превземе нешто конкретно, затоа што едноставно нема солиден основ за тоа.
Back to Top
bulaov View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote bulaov Quote  Post ReplyReply #3020 Posted: 04-Jun-2016 at 16:52
Здраво,нешто надвор од темава.Имам проблем.Сакам да летам Приштина -Женева со easyjet.Кога пробувам да платам ми дава повторно да ја проверам картичката бројот и важноста.Имам виза електрон од НЛБ. Што е проблемот?Фала на помош
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 149150151152153 244>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.805 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.