![]() |
![]() |
![]() |
Археолошки Музеј / Архив / Уставен Суд |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1415161718 75> |
Author | |
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Како прво ВЕРО не е ништо од национално значење и не го споредувај. Таквков дисбаланс и далеку од мојот перфекционизам или нечив. Да не го мешаме зашто само непотребно ќе шириме, се работи за проекти што имаат етикета национално значење.
"Архитектонско-урбанистичката каша" не е на власта илина единствена личност туку е државна, да го разграничиме на почеток. Македонија ако е самостојна 20години допрва сега доживуава некоја засилена градежна активност што суште неможе да се нарече бум. Ова се почетоци, допрва не е проодена самостојната архитектонска школа. А мене ми изместуваш тези дека ми е прифатлива. Па прашајте го било кое дете дали ска да се разболи од сипаница, ќе ви рече не. Ова што сега се случува е логична појава и нема нишото чудно. Дополнително е засилена со онаа наметната криза на иденнтите што само долева бензин на огнот. А од новиве објекти, па сите се на некој начин дел од оваа школа само што се степен градинка. Зашто очекуваш таа школа за која што зборувам да биде шето што че падне од небо и ќе биде совршено и неменливо. Допрва ние ќе видиме македонска модерна архитектура. Од тие објекти што ги набројуваш ниеден не е достоен за почит, но ќе бидат забележани како почетоци на самостојната македонска архитектура. Треба уште многу фурни леб да изедат македонските ахитекти пред да може современиот израз да се примени врз наши згради тука. До сега лесно им беше, ќе проџбараат по нет нешто. Ќе се лаже себе си дека испроектирал модерн објект, а не приметува дека вади од контекст објект од странство и сака тука да гради македонски контекст. И не иде после, епа не иде. Еве еве ја уште малку ќе дообјаснам. Штрајкови, нво, бригади архитекти и во ниеден случај не видовме алтернативна понуда за уредување на строгиот центар. Цело време слушаме како "не требало". Така.... ни во лудило! Сите громогласни, нека понудат алтернативно решение, да го видиме, да го опипаме, дајте да ја видиме таа македонска школа што ете ја имало, а никаде не ја гледаме, освен ако македонска школа не е мансарда. Ниту јас не се слагам со тие објекти сега ми изместуваш тези дека сум се зажелел за тие падобранци во сред центар. Констатирам дека се со голема последнично-причлинка последица тука поставени. Во иднина ќе бидат урнек како не треба. А еве имаме и тука членови, не читаат па им препорачувам да понудат алтернативно решение на ова што сега се случува, па макар колку сегашново и да било тоа тоа катастрофално. "Да не се изгради" не е решение, исто како и дуп `96-та. Забораваат ненамерно, а некои дел од нив намерно, дека тоа е план што имаше друга цел, да не навлегувам. Јас ја чекам алтернативата сеуште, не црвена линија во весник, не да ми индоктринираат странски модернистички стилови и да глумат псевдо-елоквентност со чаталење со странски стилови. Edited by lslcrew - 20-Jan-2010 at 08:04 |
|
![]() |
|
ArchiTechTone ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
![]() ![]() |
Само да додадам за “македонската“ школа, и наметнатиот “интернационален“ стил (за другото се согласувам со Кло) Што е тоа македонска школа? Повторно некаков естетски коректив на некаков погрешен впечаток? Блатантно дрпање наративи од “традиционалната“ архитектура, само за да може некој од прва да рече: еј да бе ова е македонско? Доколку така ја замислуваш Македонската школа, тогаш... ние моментално ја имаме најевропската школа на балканот и блискиот исток.
Македонска школа имало. Не верувај колку сакаш, ама имало. За да не испадне дека измишљам, еве неколку слики т.е. скици, од Борис Чипан, архитект(ѕвер ![]() 1. Градска Болница ![]() 2. Ману ![]() 3.Влада ![]() 4.Телеком ![]() 5.Универзитетска Библиотека ![]() (се извинувам за квалитетот, ама подлогата е сива, линиите се бели, башка фотографирано...) И ајде посочи историски пример за традиционален македонски музеј, или традиционален македонски театар, или традиционален пример за објект на државна институција, од кој што можеме да црпеме инспирација(формална и функционална) за новите објекти. Бидејќи мене не ми текнува на ниеден... Ќе се осврнам малку на станбената архитектура (се извинувам за офтопик) како нешто што е најмакедонско. Редовно ми го праат тој муабет, и ми се темни кога слушам: “ај бе бараки, што е тоа глупости, дај цигла нешо.“ ама затоа ќе се утепаат од ставање дрвени опшивки и ефтини имитации само за куќата да личела по старински. Вградените плакари се премногу европски и современи, тие се наметнат интернационален стил, а редовно се заборава дека вградените плакари се стандард во традиционалните македонски куќи. Истиот муабет е и со градот. Се занимаваме со банално декорирање. Држиме крути позиции на македонско-немакедонско, модернизам наспроти класицизам, брутализмот не ни е доволно македонски и цел свет ни е крив. Инертноста кон сопствената култура сега се злоупотребува за продавање на се-и-сешто. Кризата на идентитет нема да се наметне сама од себе... ние дозволуваме да биде наметната, токму со таа инертност. иди искризирај ги французите или британците да видам дали ќе успееш... А за понудени решенија, има.. не дека нема. Имаше изложба Храбро ново скопје, од студентски трудови, едниот се бавеше баш со проблематиката на големиот ринг т.е. (само со прстенот, не со целата површина) Има разни трудови од минатото.. Знам дека константиновски има предлог (од времето), за фино завршување на партизанска од кај тифани до плоштад со бруталистичка мегаструктура... Не ја сфаќам поентата, за приложување на предлог решенија, освен за повторно префрлање дека младите архитекти се индоктринирани и дека не го разбираат духот на градот и традицијата ![]() |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
![]() Потпис. Токму ова беше единствениот дел од постот на ЛСЛ на кој сметав дека треба да се одговори и немам што да дополнам. Можеби единствено дека е потребна поголема промоција на овие решеније за кои говориш во последниот параграф. Ете на пример изложбата 100.000sqm за Скопје беше прилично успешна спрема мене и со културен одек во јавноста. |
|
![]() |
|
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
Tokmu toa sto sakav da go kazam. Dobro e koga veke se trgnalo so eden stil od taa strana na kejot (makar toj stil i da ne ni se dopagja) da se istera vo toj stil, otkolku da se pravi kasa-popara. Postata e od drugata strana, i tuka moze da se fura drug stil. |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
1
![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() |
|
![]() |
|
micko_v ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Jun-2009 Location: Firenze, Italia Online Status: Offline Posts: 123 |
![]() ![]() |
Не ми е јасно дали колониве ги леат во бетон,или лепат камења/гранит, оти бојава е различна....
|
|
![]() |
|
blejdsk ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 320 |
![]() ![]() |
Некои мермерни плочи има од надвор а , внатре си е бетонски столб, бар така јас мислам, може и да грешам.))
|
|
![]() |
|
![]() |
|
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
Столбовите изгледаат многу ефтино и грдо. Како да се некоја си кинеска имитација на слонова коска. Се надевам нема вака да останат.
|
|
![]() |
|
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
Начин на изработка на „украсните“ столбовите
![]() 2010-02-23 |
|
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|
![]() |
|
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
Во се има ред
![]() 2010-03-18 Edited by Vladimir P - 18-Mar-2010 at 20:04 |
|
|
![]() |
|
Cifra ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 25-Feb-2009 Online Status: Offline Posts: 85 |
![]() ![]() |
Мислам владимир требало малку да зумира и да го исправи апаратот
![]() Edited by pbanks - 19-Mar-2010 at 10:59 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
За да го фатиш моментот секогаш апаратот не тие е доволно брз, а мобилниот, па затоа е мобилен
![]() Edited by Vladimir P - 19-Mar-2010 at 08:28 |
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
01.
![]() 02. ![]() 03. ![]() |
|
![]() |
|
S.P.Q.R. ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Jan-2010 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 212 |
![]() ![]() |
Можи едно прашајне, Колку блиску е објектов до коритото на Вардар? Дали при голема надојденост на Вардар има шанси да се поплави објектот или па да пропадни од влагата под него?
|
|
![]() |
|
Raisinloaf ![]() Senior Member ![]() Joined: 31-May-2008 Location: Gevgelija Online Status: Offline Posts: 227 |
![]() ![]() |
далеку е , не може да биде поплавен а за влага не знам
|
|
www.realmadrid-mk.blogspot.com
|
|
![]() |
|
theone ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Ако добро помнам, ова нешто требаше да биде на девет ката. Тоа значи дека треба да очекуваме уште толку во висина?!
|
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
Јас се сеќавам на бројка од 7 ката, ама сеедно... поентата ми е, гледајќи ги рендерите, чудово не треба да биде повисоко од Комерцијална, всушност без куполите и триаголникот би требало да биде нешто пониско. При крај се со спратовите, според мене уште еден ќе се направи и после уште куполите. |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1415161718 75> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |