build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Културни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Археолошки Музеј / Архив / Уставен Суд

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1415161718 75>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #301 Posted: 20-Jan-2010 at 06:27
Како прво ВЕРО не е ништо од национално значење и не го споредувај. Таквков дисбаланс и далеку од мојот перфекционизам или нечив. Да не го мешаме зашто само непотребно ќе шириме, се работи за проекти што имаат етикета национално значење.

"Архитектонско-урбанистичката каша" не е на власта илина единствена личност туку е државна, да го разграничиме на почеток. Македонија ако е самостојна 20години допрва сега доживуава некоја засилена градежна активност што суште неможе да се нарече бум. Ова се почетоци, допрва не е проодена самостојната архитектонска школа. А мене ми изместуваш тези дека ми е прифатлива. Па прашајте го било кое дете дали ска да се разболи од сипаница, ќе ви рече не. Ова што сега се случува е логична појава и нема нишото чудно. Дополнително е засилена со онаа наметната криза на иденнтите што само долева бензин на огнот. А од новиве објекти, па сите се на некој начин дел од оваа школа само што се степен градинка. Зашто очекуваш таа школа за која што зборувам да биде шето што че падне од небо и ќе биде совршено и неменливо. Допрва ние ќе видиме македонска модерна архитектура. Од тие објекти што ги набројуваш ниеден не е достоен за почит, но ќе бидат забележани како почетоци на самостојната македонска архитектура. Треба уште многу фурни леб да изедат македонските ахитекти пред да може современиот израз да се примени врз наши згради тука. До сега лесно им беше, ќе проџбараат по нет нешто. Ќе се лаже себе си дека испроектирал модерн објект, а не приметува дека вади од контекст објект од странство и сака тука да гради македонски контекст. И не иде после, епа не иде.

Еве еве ја уште малку ќе дообјаснам. Штрајкови, нво, бригади архитекти и во ниеден случај не видовме алтернативна понуда за уредување на строгиот центар. Цело време слушаме како "не требало". Така.... ни во лудило! Сите громогласни, нека понудат алтернативно решение, да го видиме, да го опипаме, дајте да ја видиме таа македонска школа што ете ја имало, а никаде не ја гледаме, освен ако македонска школа не е мансарда. Ниту јас не се слагам со тие објекти сега ми изместуваш тези дека сум се зажелел за тие падобранци во сред центар. Констатирам дека се со голема последнично-причлинка последица тука поставени. Во иднина ќе бидат урнек како не треба. А еве имаме и тука членови, не читаат па им препорачувам да понудат алтернативно решение на ова што сега се случува, па макар колку сегашново и да било тоа тоа катастрофално. "Да не се изгради" не е решение, исто како и дуп `96-та. Забораваат ненамерно, а некои дел од нив намерно, дека тоа е план што имаше друга цел, да не навлегувам. Јас ја чекам алтернативата сеуште, не црвена линија во весник, не да ми индоктринираат странски модернистички стилови и да глумат псевдо-елоквентност со чаталење со странски стилови.

Edited by lslcrew - 20-Jan-2010 at 08:04
Back to Top
ArchiTechTone View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ArchiTechTone Quote  Post ReplyReply #302 Posted: 20-Jan-2010 at 11:53
Само да додадам за “македонската“ школа, и наметнатиот “интернационален“ стил (за другото се согласувам со Кло) Што е тоа македонска школа? Повторно некаков естетски коректив на некаков погрешен впечаток? Блатантно дрпање наративи од “традиционалната“ архитектура, само за да може некој од прва да рече: еј да бе ова е македонско? Доколку така ја замислуваш Македонската школа, тогаш... ние моментално ја имаме најевропската школа на балканот и блискиот исток.

Македонска школа имало. Не верувај колку сакаш, ама имало. За да не испадне дека измишљам, еве неколку слики т.е. скици, од Борис Чипан, архитект(ѕвер). Вадени се од неговата книга: “Современост и традиција во архитектурата“. Јас стварно немам време да вадам цитати од книгата, не знам ни дали е место тука... Еве што значи македонска школа:
1. Градска Болница

2. Ману

3.Влада

4.Телеком

5.Универзитетска Библиотека

(се извинувам за квалитетот, ама подлогата е сива, линиите се бели, башка фотографирано...)

И ајде посочи историски пример за традиционален македонски музеј, или традиционален македонски театар, или традиционален пример за објект на државна институција, од кој што можеме да црпеме инспирација(формална и функционална) за новите објекти.

Бидејќи мене не ми текнува на ниеден... Ќе се осврнам малку на станбената архитектура (се извинувам за офтопик) како нешто што е најмакедонско. Редовно ми го праат тој муабет, и ми се темни кога слушам:  “ај бе бараки, што е тоа глупости, дај цигла нешо.“ ама затоа ќе се утепаат од ставање дрвени опшивки и ефтини имитации само за куќата да личела по старински. Вградените плакари се премногу европски и современи, тие се наметнат интернационален стил, а редовно се заборава дека вградените плакари се стандард во традиционалните македонски куќи.

Истиот муабет е и со градот. Се занимаваме со банално декорирање. Држиме крути позиции на македонско-немакедонско, модернизам наспроти класицизам, брутализмот не ни е доволно македонски и цел свет ни е крив. Инертноста кон сопствената култура сега се злоупотребува за продавање на се-и-сешто. Кризата на идентитет нема да се наметне сама од себе... ние дозволуваме да биде наметната, токму со таа инертност. иди искризирај ги французите или британците да видам дали ќе успееш...

А за понудени решенија, има.. не дека нема. Имаше изложба Храбро ново скопје, од студентски трудови, едниот се бавеше баш со проблематиката на големиот ринг т.е. (само со прстенот, не со целата површина) Има разни трудови од минатото.. Знам дека константиновски има предлог (од времето), за фино завршување на партизанска од кај тифани до плоштад со бруталистичка мегаструктура... Не ја сфаќам поентата, за приложување на предлог решенија, освен за повторно префрлање дека младите архитекти се индоктринирани и дека не го разбираат духот на градот и традицијатаDump
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #303 Posted: 20-Jan-2010 at 12:13

Потпис. Токму ова беше единствениот дел од постот на ЛСЛ на кој сметав дека треба да се одговори и немам што да дополнам. Можеби единствено дека е потребна поголема промоција на овие решеније за кои говориш во последниот параграф. Ете на пример изложбата 100.000sqm за Скопје беше прилично успешна спрема мене и со културен одек во јавноста.

Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #304 Posted: 20-Jan-2010 at 18:33
Originally posted by Дарко

Никој не очекува целиот град да се вклопи во стилот кој го тера Владата за градбите кои би се граделе на Кејот, туку барањето да се градат слични такви објекти во иднина кои ќе излегуваат директно на Кејот, како што се Музејот на ВМРО, Стариот театар, Археолошкиот Музеј, МНР и останати објекти што сигурно ќе се изградат во иднина, е еден обид целиот Кеј колку е можно повеќе да има унифициран лик, а не измешани модерни и класични градби. Ова според мене и не е некое негативно барање поставено од Владата за сегашните и идните инвеститори.

Tokmu toa sto sakav da go kazam. Dobro e koga veke se trgnalo so eden stil od taa strana na kejot (makar toj stil i da ne ni se dopagja) da se istera vo toj stil, otkolku da se pravi kasa-popara.

Postata e od drugata strana, i tuka moze da se fura drug stil.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #305 Posted: 31-Jan-2010 at 23:20
Македонско археолошко богатство на 6000 квадрати

Сутеренот и двата ката и дел од подрумските простории на зданието кое се гради во центарот на Скопје, се наменети за новиот археолошки музеј. Тој ќе биде според светските стандарди, а во него ќе бидат сместени највредните археолошки откритија од праисторијата до средниот век

Највредните археолошки предмети и скулптури откриени при археолошките истражувања во Македонија ќе бидат презентирани пред домашната и светската јавност во самиот центар на Скопје. Тие ќе бидат сместени во новиот археолошки музеј, во рамките на објектот кој се гради покрај Вардар пред Комерцијалната банка. Од Управата за заштита на културното наследство велат дека е веќе подготвена и програма за ентериерно уредување на галерискиот простор, што ќе зафаќа вкупна површина од околу 6 000 метри квадратни.
-Сутеренот и двата ката и дел од подрумските простории на зградата се наменети за археолошкиот музеј, додека во задниот дел на ова здание, кое ќе биде со седум нивоа и тераса и вкупна површина од 14 132 метри квадратни, ќе има два влеза преку кои ќе се влегува во просториите на Уставниот суд и Државниот архив. Сепак, доколку се гледа од страната на плоштадот, објектот ќе изгледа како музеј, а во галерискиот простор на музејот ќе биде презентирано највредното археолошко богатство на нашата земја, како и капиталните откритија од последните истражувања на локалитетите Исар Марвинци, некрополата кај Валандово, Стоби, Хераклеја Линкестис, Скопското кале..., објаснува Паско Кузман, директор на Управата за заштита на културното наследство.

Тој потенцира дека македонското богатство ќе биде сместено во витрини кои ќе бидат според светските стандарди, а означени се и места за скулптури. Наодите, како што вели, ќе бидат хронолошки презентирани, прво праисторијата, па антиката и на крај средниот век. Во долните простории ќе биде презенитиран лапидариум, односно камени скулптури и епиграфски споменици.
- Она што беше досега изложено во Музејот на Македонија, ќе биде носечки материјал, но ќе бидат презентирани и највредните работи од последните капитални истражувања. Останува материјалите да се обработат каталошки за да можат да бидат презентирани, додава Паско Кузман.

Инаку, до Музејот ќе се стига преку пешачкиот мост на Вардар, на кој ќе бидат поставени 28 помали скулптури, како и една централна. Во план е тоа да да биде Пајонската свештеничка, која сега се наоѓа пред Музејот на Македонија. Според Паско Кузман се очекува објектот да биде целосно готов во 2011 г. кога ќе биде и неговото отворање, иако е можно тоа да се случи и порано со оглед на интензивната изградба. Во моментот, како што вели тој, се подготвува и анимација за изгледот на целиот лоштад и околните објекти која наскоро ќе биде претставена пред јавноста.

http://vecer.com.mk/?ItemID=9D7A7086D300E240B504C2A37132971A
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #306 Posted: 18-Feb-2010 at 02:56
1

2

3

4

Back to Top
micko_v View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote micko_v Quote  Post ReplyReply #307 Posted: 18-Feb-2010 at 03:34
Не ми е јасно дали колониве ги леат во бетон,или лепат камења/гранит, оти бојава е различна....
Back to Top
blejdsk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote blejdsk Quote  Post ReplyReply #308 Posted: 18-Feb-2010 at 03:56
Некои мермерни плочи има од надвор а , внатре си е бетонски столб, бар така јас мислам, може и да грешам.))

Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #309 Posted: 19-Feb-2010 at 10:30
Столбовите изгледаат многу ефтино и грдо. Како да се некоја си кинеска имитација на слонова коска. Се надевам нема вака да останат.
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #310 Posted: 19-Feb-2010 at 11:23
Originally posted by krale

Столбовите изгледаат многу ефтино и грдо. Како да се некоја си кинеска имитација на слонова коска. Се надевам нема вака да останат.
А ти што очекуваше? Мермерни столбови? Па се гледа со тие пари што ги наумиле, на тој мал простор дека ќе збијат некој објект ала куќите во топаана, со гипсани лебведи, евтини реплики на статуата на слободата и слично. Допрва ќе се срамиме од објетов за жал.Crazy
Back to Top
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #311 Posted: 23-Feb-2010 at 19:07
Начин на изработка на „украсните“ столбовите

2010-02-23
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #312 Posted: 18-Mar-2010 at 20:04
Во се има ред

2010-03-18

Edited by Vladimir P - 18-Mar-2010 at 20:04
Back to Top
Cifra View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Cifra Quote  Post ReplyReply #313 Posted: 19-Mar-2010 at 01:54
Мислам владимир требало малку да зумира и да го исправи апаратот

Edited by pbanks - 19-Mar-2010 at 10:59
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #314 Posted: 19-Mar-2010 at 08:26
За да го фатиш моментот секогаш апаратот не тие е доволно брз, а мобилниот, па затоа е мобилен

Edited by Vladimir P - 19-Mar-2010 at 08:28
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #315 Posted: 20-Mar-2010 at 04:55
01.

02.

03.
Back to Top
S.P.Q.R. View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote S.P.Q.R. Quote  Post ReplyReply #316 Posted: 20-Mar-2010 at 15:07
Можи едно прашајне, Колку блиску е објектов до коритото на Вардар? Дали при голема надојденост на Вардар има шанси да се поплави објектот или па да пропадни од влагата под него?
Back to Top
Raisinloaf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Raisinloaf Quote  Post ReplyReply #317 Posted: 21-Mar-2010 at 00:21
далеку е , не може да биде поплавен а за влага не знам
www.realmadrid-mk.blogspot.com
Back to Top
theone View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote theone Quote  Post ReplyReply #318 Posted: 20-Apr-2010 at 13:09
1.

2.

3. Само што не се удавила . До кога ли само ќе издржи скулптурава.

Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #319 Posted: 20-Apr-2010 at 13:32
Ако добро помнам, ова нешто требаше да биде на девет ката. Тоа значи дека треба да очекуваме уште толку во висина?!
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #320 Posted: 20-Apr-2010 at 21:46
Originally posted by гитардемон

Ако добро помнам, ова нешто требаше да биде на девет ката. Тоа значи дека треба да очекуваме уште толку во висина?!

Јас се сеќавам на бројка од 7 ката, ама сеедно... поентата ми е, гледајќи ги рендерите, чудово не треба да биде повисоко од Комерцијална, всушност без куполите и триаголникот би требало да биде нешто пониско. При крај се со спратовите, според мене уште еден ќе се направи и после уште куполите.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1415161718 75>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.637 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.