![]() |
![]() |
![]() |
Споменици и скулптури (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 162163164165166 209> |
Author | |
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Последната фотка
![]() ![]() ![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Летово бев во Крушево и прво што ми падна во очи беше катастрофалното плато кое е навистина огромно и е една обична плоча нешто како паркинг ама тотално неорганизиран и полн со дупки. Потоа бев ме во музејот за Тоше, музејот е добро среден и тука немам замерки освен дека вегетацијата околу музејот би требало малку повеќе да се одржува. После музејот отидовме до Македониумот кој навистина е импозантен но очигледно беше дека му треба освежување , како на музејот така и на околината. На крај бевме и на гробот на Тоше но таму е се како и што било ни трага ни глас од најавениот меморијален центар.
Знае ли некој до каде е тој проект со оглед дека ниту министерката не го спомна при последната посета на Крушево???? На крај само да кажам дека иако беше напладне и беше многу топло сепак имаше туристи, најмногу од Србија, но навистина е штета што освен музејот за Тоше другите објекти се накако запуштени а околината не средена така да не остава баш најдобра слика а секој кој бил веројатно знае дека целиот тој рид може да се среди и да биде прекрасно место за прошетки. Да се надеваме дека тоа е и планот со најавените реставрации. Edited by kultuzin - 13-Feb-2014 at 22:32 |
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
Дури сме кај спомениците од НОБ,во моето село Врбјани има еден споменик ,релативно едноставен но убав.Сликава е од еден `врбјанец` а кога ќе имам прилика ќе направам подобра фотографија.
![]() а доста интересен е овој споменик кај с.Ботун,направен е така да кога се гледа од било која страна се гледаат две жени(партизанки) како одат ![]() сликите се превземени од панорамио |
|
![]() |
|
one1 ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 13-Mar-2013 Online Status: Offline Posts: 416 |
![]() ![]() |
![]() Застанало времето таму. Којзнае колку неписмен и затуцан народ живее таму. |
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
еве и една моја (насловот е UFO landing)
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Еве и од мене четири фотографии на партизански споменик што се наоѓа на патот меѓу селата Буринец и Локов во струшка Малесија (Западна Македонија).
![]() ![]() ![]() ![]() Edited by Џоле - 14-Feb-2014 at 08:28 |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
![]() Е јаки претставници си одбрал. Подобро да кажеше дека од тука потекнува златната маска од село Требеништа. |
|
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
|
![]() |
|
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
Јас како што знам формата на споменикот во Крушево е инспирирана од оружјето Боздоган, на англиски Flail, древно античко оружје со ѓуле на врвот кое има боцки по неговата површина, што во споменикот треба да симболизира борба-воинственост итн.
Edited by HugoGoulding - 14-Feb-2014 at 22:14 |
|
![]() |
|
ehrlich ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 31-May-2012 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 1365 |
![]() ![]() |
Навистина не ти ја разбирам потребата за термин кој се сретнува насекаде и кој верувам сите го разбираат (боздоган, а не буздоган), да го објаснуваш со превод од англиски и тоа преку google translate.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
"
Е јаки претставници си одбрал. Подобро да кажеше дека од тука потекнува златната маска од село Требеништа." извини,заборавив да ја споменам и Гоца-првиот пендрек ![]() Edited by gjoko - 15-Feb-2014 at 00:06 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Пред зградата на ректоратот на универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип поставен е споменик на Гоце Делчев.
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
damjan4o ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Sep-2010 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 358 |
![]() ![]() |
има некој идеја кои се овие?
1. ![]() 2. ![]() 3. ![]() Edited by damjan4o - 05-Mar-2014 at 22:37 |
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Претпоставка за во Археолошки Музеј
|
|
![]() |
|
Z|evzek ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Jun-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 423 |
![]() ![]() |
Не не ова е оградата за мостот кај Министерство за надворешни работи
|
|
![]() |
|
Еден Дечко ![]() Senior Member ![]() Joined: 24-Nov-2013 Online Status: Offline Posts: 277 |
![]() ![]() |
Точно, баш пред некој ден се присетив за таа интервенција затоа што ако добро се сеќавам истата ограда беше најавена како доста ексклузивна, уникатна со елементи од македонскиот фолклор, ако добро се сеќавам од рендерите станува збор за канделабрите.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Штип 2014?
Претставена макета за фонтаната „Свети 40 маченици“ во Штип Скулптoрот Ивица Николов-Пиза од Скопје и понуди предлог идеја за спомен обележје (фонтана) на „Светите 40 маченици“ на Општина Штип. Тој својата идеја, во вид на макета ја изложи во холот пред кабинетот на градоначалникот а Општина Штип треба да размисли дали макетата одговара и е во согласност со она што празникот Свети 40 маченици претставува за градот. ![]() „Не станува збор за иницијатива, бидејќи за поставување на спомен обележје постои соодветна програма и постапка. Програмата за поставување на спомен обележја до 2017 година е веќе усвоена, што значи дека не предвидува вакво обележје. Во конкретниов случај, тоа е само идеја на еден уметник кој истата ја претстави преку соодветна макета изложена во локалната самоуправа. Идејата се совпадна со одбележувањето на празникот кое ќе се случи идната недела“, изјави Кирил Панајотов, од одделението за јавни дејности. ![]() ![]() ![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
а младенците каде се?
![]() |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Односот на нашите локални власти кон веќе изграденото само го потврдуваат следниве фотографии. Освен тоа, напикаа сто споменици на плоштад, и сега имаме вакви ситуации на местата на кои се гради. Подобро нека ја отстранат од тука и нека ја преместат накај парк или во некоја друга населба.
![]() Целата галерија овде http://www.plusinfo.mk/vest/132693/GALERIJA-Dojde-proletta-ni-razzelenea-spomenicite |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
ова со позеленувањето веќе станува досадна демагогија.сите знаеме дека тоа е природна појава и значи `квалитет` а не неквалитет
![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 162163164165166 209> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |