![]() |
![]() |
![]() |
Софтвер |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234 6> |
Author | |
medo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Dec-2007 Online Status: Offline Posts: 217 |
![]() ![]() |
одлично, ќе го пробам ова деновиве и ќе известам.
Фала многу beTon! |
|
![]() |
|
KamaZ ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 07-Apr-2008 Location: Sk/Rotterdam Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
БеТон, не знам од каде ги вадеше рендерите ама на петтата слика е еден објект што се гради во Љубљана. Многу ми се допаѓа зградата и многу убаво се уклопува со локацијата.
Тоа беше малку офтопик. Што се однесува до 3д модели, јас си користам СкеЧап ![]() ![]() И уште нешто. Убаво би било некој да постува и некој свој труд во форма на рендер. Би било интересно да си прокоментираме и на наши идеи и замисли нели??? Еве и јас ќе се потрудам да изведам нешто и да постувам во блиска иднина ![]() Edited by KamaZ - 14-Mar-2009 at 23:13 |
|
![]() |
|
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
сликите се извадени од www.kraytracing.com/index.php?subpage=3 , инаку рендеров ми е скриен фаворит од веќе спомнатите ... инаку што е до стандардните рендери кои одат со SkUp мислам дека не е лошо да го пробаш и Podium за споредба со iRender, кој исто е интегриран во кечапот што навистина е полезно бидејќи нема потреба да се работи рендерот во надворешна апликација за рендерирање, а со тоа заштедување на време и нервоза. исто добра препорака е онаа на Медо за Kerkythea, рендерот кој како и Indigo и POV-Ray 3.6 се free рендери. сепак иако се добри и ефтини рендер машини истиве неможат да се носат со претходно спомнатата екипа. инаку за постирање добро би било да се ангажираме околу средување на порепрезентативните објекти во земјава колку да не биде многу штуро на гугл'рт |
|
![]() |
|
KamaZ ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 07-Apr-2008 Location: Sk/Rotterdam Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Ете баш и за Google Earth сакав да спомнам. Ја уште пред некое време направив каков таков модел на соравија (2-3 саати зезање и учење на sketchUp) ама не го поставив. Сега малце различна испадна па нема да биде ап ту дејт
![]() ![]() Во секој случај добра идеја |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Можеш да мериш на google earth, освен висината која ќе мора да ја процениш од око
![]() |
|
![]() |
|
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
сега и за висината има чаре, во 7цата може да се извлечат контурите на одреден објект од фотографија (вертикално пресликување), а после со рамномерно зголемување на димензиите на објектот (за точно позиционирање во однос на гугл’рт) лесно може да се добие приближната висисна, но за тоа потоа, плус вака низ зборови е потешко за разбирање, па понатака ќе постирам видео. додека сме блиску до недоумицата на Медо да нафрлам уште една сугестија за dwg фајловите, ова претпоставувам би важело за сите cad формати...
|
|
![]() |
|
medo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Dec-2007 Online Status: Offline Posts: 217 |
![]() ![]() |
Во принцип, функционира се, но малку треба да се поработи на dwg датотеката пред да се увезе во Sketchup, што донекаде може да ја закомплицира работата, доколку авторот на dwg-то не бил уреден во својата работа околу слоевите.
Добар туториал за ова има и на http://sketchup.google.com/support/bin/answer.py?answer=86649. |
|
![]() |
|
aleksmkd ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 24-Mar-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Zdravo decki, cackam 3dMax malku, sakam da go ucam Rhino, mi izgleda na jak program za modeliranje, precizen e, a toa mi treba bidejki studiram arhitektura. Mnogu mi pravat merak renderi koi ja prikazvaat zgradat vo presek. Vo Max go napraviv toa so camerata namestena na clipping planes no plocite i zidovite gi vadi suplivi... imate ideja kako da gi skrpam ti suplivi elementi?
|
|
![]() |
|
aleksmkd ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 24-Mar-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
a za sketchup.. treba da go probam , no dali ima dobra baza na elementi za vnatresno ureduvanje?
|
|
![]() |
|
ArchiTechTone ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
![]() ![]() |
LSL највеќе користам АутоКад во комбинација со 3D Studio MAX, бидејќи се најкомпатибилни еден со друг, особено откако Аутодеск го откупи MAX-от. За оние што ги интересира, веќе е излезен AutoCAD 2010 (побарајте го кај вашиот омилен торент тракер
![]() ![]() Edited by ArchiTechTone - 25-Apr-2009 at 11:52 |
|
![]() |
|
igorius ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-Nov-2008 Online Status: Offline Posts: 187 |
![]() ![]() |
probaj so cebas scalpel ![]() |
|
![]() |
|
igorius ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-Nov-2008 Online Status: Offline Posts: 187 |
![]() ![]() |
se razbira ako e ova toa sto ti treba ![]() Edited by igorius - 06-Aug-2009 at 23:45 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
sto se odnesuva do scetch up i programi slicni na nego ...najtoplo vi preporacuvam da gi zaobikolite....kako sto gledate non stop se javuvaat problemi vo konvertiranje importinje vo nekoj segment od nesto sto sakate da napravite...se razbira dokolku ste arhitekti i seriozno planirate da se zanimavate so arhitektura najtopo vi gi preporacuvam autocad i 3ds max....i toa samo ovie 2 progami ....se drugo naiduva na odredeni bagovi...i nervozi dlaboko vo nokta(ova od iskustvo :P)
autodesk e kuka koja gi raboti ovie dva softvera (no i mnogu drugi programi) i zatoa oni odlicno sorabotuvaat eden so drug....vo princip vo autocad rabotite tehnicki crtezi od tipot osnovi preseci situacii za da posle gi preflite vo 3ds max i gi dignete vo 3d za vizuelna prezentacija.vo odnos na 3ds max vi go preporacuvam vray renderot i nisto poveke i nisto pomalce ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
po 1-1.5 god rabotenje vasite prezentacii bi mozele da izgledaat vaka nesto otprilika
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Се надевам мислиш на 1 - 1,5 години искуство, а не 1- 1,5 год работење на конкретниот проект ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
se razbira
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Досега не сум работел во 3ds Max, но ме интересира колку брзо може да се совлада, со цел да се добијат некои едноставни 3D модели кога сакам да визуелизирам одредени елементи. Значи не ми требаат совршени рендери, туку чисто заради визуелизација.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
za pomalce od edna nedela...barme mene tolku mi terbase....simnav video tutoriali i toa bese toa
|
|
![]() |
|
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
...ама дека ова за 10 дена ќе го совладаш - тешко. Може ако некој што веќе работи да ти покаже, ама најголем проблем со овие програми е што треба константно да ги користиш, а посебно 3dsmax - многу е комплексен и најубаво е да се зафатиш со еден renderer (стандардниот - scanline, mental ray, v-ray...), затоа што сите се приказна за себе btw јас го користам mental ray. Ако не ти е поврзано со професијата, подобра комбинација се програми како Sketch up, Rhino, Solidworks исл. инаку само ќе се замараш без потреба со овие... |
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
|
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
Со малце сурфање по торент порталите ќе си најдете многу готови (бесплатни) сцени од http://www.evermotion.org/, за многу пократко време... Edited by Dave Gahan - 07-Aug-2009 at 21:05 |
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234 6> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |