![]() |
![]() |
![]() |
Црква Св. Пророк Илија - Дојран (обнова) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234> |
Author | |
gorco ![]() Senior Member ![]() Google Maps: Regional Expert Joined: 22-Oct-2009 Online Status: Offline Posts: 642 |
![]() ![]() |
Не сум бил одамна во Дојран, ама планирам да одам летово.... така да секоја слика за Св. Илија ќе биде поставена тука
![]() |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Средено ![]() |
|
![]() |
|
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
На самиот влез во Стар Дојран се издига каменото ридче, на чив врв гордо и исправено стојат урнатините на црквата Св.Илија. Уште од далеку со својата раскошна градба го тера патникот да размислува за неа, па и за градот Дојран. Изградена во 1848 година. Со доброволни прилози од дојранските верници. Главен архитект бил Ѓорѓе Новаков од село Папрадиште - Велешко. Таа требала да им служи на сите дојрански христијани,но место тоа, станала јаболко на раздорот. По самата изградба, турскиот Султан со указ ја дава на користење на грчките попови, односно на грчката патријаршија. Бидејки дојранските верници не
го разбирале грчкиот јазик побарале од Султанот да им ја даде на управа ним, односно богослужбата да се врши на словенски јазик. Султанот гледајки ја желбата на 2/3 од христијанските семејства во Дојран, со посебен указ црквата ја дава на Егзархијата како бугарска црква. Бугарскиот јазик како словенски јазик бил поразбирлив и поприфатлив за верниците, но не било реткост поповите богослужбите да ги служат и на македонски јазик. Губејки ја црквата, грчката патријаршија за потребите на своите верници, западно од таа црква, преку рекичката, изградиле нова црква во 1911 година која меѓу народот ке остане запаметена како "Грчка црква". Духовната поделеност на дојранчани ке живее се до рушењето на градот за време на Првата Светска Војна поточно до 1916 година. Со горењето на црквата "Св. Илија" изгорел голем дел покуќнина и богатство на дојранчани. Црквата Св. Илија со својата должина од 30 метри, широчина од 20 метри и висина од 10 метри претставува вистинска архитектонска убавица на овие простори во Македонија. Со своите 600 м2 внатрешен простор и на два спрата можела да собере околу 600 верници. Градителите ја удостоиле со "акустични" стомни кои се гледаат во самите ѕидови од црквата, симетрично подредени како по висина така и по должина.
|
|
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
|
![]() |
|
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
Дојран, 18.08.2009 год. /РТГ вести/Со концерт на Скопскиот Дувачки
квинтет одржан во црквата Свети Илија во Стар Дојран синоќа заврши
манифестацијата ‘’Дојрански ракувања’’. - ‘’Дојран има своја публика што го докажува и бројното присуство
на |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
26.07.2009 Археолошко откритие на локалитетот свети пророк Илија во
Дојран Трослојна средновековна некропола е пронајдена под црквата свети
пророк Илија во Дојран. Првиот слој на некрополата датира од 12 и 13
век, вториот е од 15 и 16 век, а горниот слој на некрополата е од крајот
на 17 век.
04.10.2009 Речиси половина век археолозите не ја истражувале античка Тауријана во Нов Дојран. Многуте антички остатоци кои ги красат дворовите на дојранчани и денес сведочат за богатата историја на градот. |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Некој ако не ја знае локацијата во Стар Дојран, плавата линиа покажува до каде била водата на езерото пред 50 години.
![]() |
|
|
|
![]() |
|
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
мене не ми е јасно зошто градат кубиња на оваа црква, ја сум приметил и на некои стари слики дека ова црква не била оригинална со кубиња, зошто не се работи автентично?
|
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
мислеш куполите?
Секоја црква има куполи, и тој тип, само поради кровот не се гледат ![]() |
|
|
|
![]() |
|
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
Да да за куполите мислев, во право си ,ме асоцира нешто на готика оваа црква.
|
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Колку шо видов на новиот спот за Дојран црквата веке има нов кров, ке пробам да најдам некоја слика....
|
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Како што реков, црквата е покриена,еве некоја слика од видеото каде јасно се гледа кровот....се надевам дека некој ке ја има можноста да слика од поблизу...
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Божествена Литургија во Стар Дојран (02.08.2010)
Денес,
на денот на светиот пророк Илија, Митрополитот Струмички г. Наум отслужи
Божествена Литургија во црквата во Стар Дојран посветена на светиот
пророк
Илија, која е во реконструкција. Верниот народ на Литургијата се
причести со
Светите Христови Тајни.
![]() ![]() ![]() http://www.mpc.org.mk Edited by Makedonij - 11-Jan-2011 at 17:30 |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Пак стагнирање, освен кровот не е направено ништо - жалостно
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Пред обновата:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edited by Makedonij - 01-Feb-2011 at 22:56 |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
1924
![]() Да нема забуна ова е грчката црква, се наоѓа одма позади Св. Илија. ![]() Edited by Makedonij - 02-Feb-2013 at 20:06 |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Македониј може една шема кое се двете цркви која е грчка, која во каква состојба била и што е градено сега.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Не ме држи за збор но мислам дека вака стои работата:
-зелената е Св. Илија -црвената е така наречена ''грчката'' Ќе пробам да најдам накоја информација, иако кај нас се се крие, да не беше билд лугето ќе немаа појма шо се случува по земјата. ![]() ![]() ![]() Edited by Makedonij - 02-Feb-2011 at 19:04 |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Еве како шо реков,
На самиот влез во Стар Дојран се издига каменото ридче, на чив врв гордо и исправено стојат урнатините на црквата Св. Илија. Уште од далеку со својата раскошна градба го тера патникот да размислува за неа, па и за градот Дојран. Изградена во 1848 година. Со доброволни прилози од дојранските верници. Главен архитект бил Ѓорѓе Новаков од село Папрадиште - Велешко. Таа требала да им служи на сите дојрански христијани, но место тоа, станала јаболко на раздорот. По самата изградба, турскиот Султан со указ ја дава на користење на грчките попови, односно на грчката патријаршија. Бидејки дојранските верници не го разбирале грчкиот јазик побарале од Султанот да им ја даде на управа ним, односно богослужбата да се врши на словенски јазик. Султанот гледајки ја желбата на 2/3 од христијанските семејства во Дојран, со посебен указ црквата ја дава на Егзархијата како бугарска црква. Бугарскиот јазик како словенски јазик бил поразбирлив и поприфатлив за верниците, но не било реткост поповите богослужбите да ги служат и на македонски јазик. Губејки ја црквата, грчката патријаршија за потребите на своите верници, западно од таа црква, преку рекичката, изградиле нова црква во 1911 година која меѓу народот ке остане запаметена како "Грчка црква". Духовната поделеност на дојранчани ке живее се до рушењето на градот за време на Првата Светска Војна поточно до 1916 година. Со горењето на црквата "Св. Илија" изгорел голем дел покуќнина и богатство на дојранчани. Црквата Св. Илија со својата должина од 30 метри, широчина од 20 метри и висина од 10 метри претставува вистинска архитектонска убавица на овие простори во Македонија. Со своите 600 м2 внатрешен простор и на два спрата можела да собере околу 600 верници. Градителите ја удостоиле со "акустични" стомни кои се гледаат во самите ѕидови од црквата, симетрично подредени како по висина така и по должина.http://www.dojran-info.com |
|
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |