![]() |
![]() |
![]() |
„Транзициска“ архитектура |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <123> |
Author | ||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Неверојатно, ова да не знае човек дали да плаче дали да се смее... Да се работеше за спој на стара и нова зграда, па донекаде да разберев (мада немаше да оправдам), ама каков е тој систем кога резултатот на вклопување на две нови згради е ваков???
Кој издал дозволи за ова? Се плашам дека вакви работи ќе ни се повторуваат додека надлежните не бидат повикани на одговорност. Случајов комотно може да оди и во урбана мафија. Edited by Cloverstack - 09-Feb-2009 at 19:20 |
||
![]() |
||
ArchiTechTone ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
![]() ![]() |
|
Зградава мислам дека е на Георги Константиновски, ама не ме фаќајте за збор....
Таа плавата зграда во средина мислам дека има добиено награда на БИМАСот 2004 ама пак, не ме фаќајте за збор... ![]() |
||
![]() |
||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
|
убаво кажа не ме фаќајте за збор, сопственикот е Павле Константинов и е еден од поактивните архитекти и инвеститори во ‘90тите во СК. Edited by beTon - 10-Feb-2009 at 22:55 |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Големото име кое е евентуално зад проектов не ме импресионира бидејќи не го оценувам тука името туку проектот. Како што реков мене барем од оваа временска дистанца резултатот не ми се допаѓа.
Мислам дека си во право тоа беше на БИМАСот пред 4-5 години, еден од најсиромашните според мене. Јас сум бил еднашка во таа зграда на гости и внатре ми делуваше прилично модерна. Со надворешноста пак не ми отскокнува премногу од другите згради во околината. Како и да е мислам дека улицата како целина е прилично транзициона ![]() |
||
![]() |
||
ArchiTechTone ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
![]() ![]() |
|
Ау се слагам дека улицата (и целата населба) е транзициона. Мислам дека таму толку густо и неплански се гради што уште малце ќе се појави чума, онака баш како во среден век... Тесни улички, непроветреност, слабо осончување... Делот кај Ѓуро Салај (сега Партение Зографски) е прилично алармантен....
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
он.нет ОВА НИ ВАНГЕЛ НЕ ГО МОЖЕ.......
![]() ![]() Edited by lslcrew - 18-Feb-2009 at 13:08 |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Кај било ова побогу
![]() |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Добивам впечаток, а и нагон, дека можам со клоца да го бутнам! Може би сам не, ама некоја група хормонизирани малолетници би можеле!
![]() |
||
![]() |
||
46&2 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2008 Location: Куманово Online Status: Offline Posts: 347 |
![]() ![]() |
|
![]() Ne se palite odma
Kumanovo e toa
![]() |
||
![]() |
||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
isto taka i kicevo, nema sto....
skopje e glaven grad i ima vakvo nesto, pa sto ostana za drugite gradovi na makedonija
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Еве една транзициска тура од ул. Железничка во Скопје
1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
добро бе, кој ги прави боиве?
|
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
да беа само боите... оваа последната е
![]() |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Мене овие на ул. Железничка воопшто не ми се лоши, нити боите нити изгледот. Ми сметаат еднствено климатизерите кои се поставени рандом и тендите кои не се унифицирани. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Урбан оваа е во Кисела Вода 41°58'29.01"N 21°26'32.97"E.
|
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
|
инстант форми, инстант бои, инстант живот, инстант кафе, инстант кадаиф, инстант супа за инстант среќа со инстант грепки, инстант инвеститори, инстант архитекти, инстант градежници, се е инстант, а нај инстант е општина кисела вода, од секогаш била и секогаш ќе биде најшаренолика, од таму се расфрлаат пипци и ко пржино и кон водно и кон центар и кон мичурин и острово...
мислам дека не е на одмет да се исфорсираат вакви инстант бои по цела општина и да излезе добар панорамски коктел, и за ненамерни гости но и за самите домакини! |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
кога ќе размислам подобро општина кисела вода ниту порано ниту пак денес нешто особено предничи во „транзициониве„ форми и бои, можеби како највпечатлив момент во градов од овој аспект отсекогаш бил потегот водно - капиштец - буњаковец, значи општина центар би било најправедно да го понесе епитетот за најинстант патерн во скопското арх. ткиво, само што заради збрчканоста и густината на овие шлагер коктелијади тој патерн скоро и да не е забележителен. навистина раритетен град, кај и да тргнеш супер да се изначудиш од глетката. незнам само какво им е чувството на луѓето што живеат во ваквите објекти, но најверојатно за тропикалистички вибрации станува збор
![]() ![]() Edited by beTon - 19-May-2009 at 02:03 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Мене воопшто не ми отскокнуваат од транзицискиот просек (иако сум изненаден за пристојната внатрешност на некои од нив). Како и да е. Воопшто не ми се одговарачки за оваа централна улица. Железничка треба да е дел од центарот а не некаква спална соба со станови и на приземјето. Не случајно и во моментов улицата е прилично транзитна. Ситуацијата ќе се смени на подобро со Иквест, Резидор итн но само половично за жал. |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <123> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |