![]() |
![]() |
![]() |
Хидроелектрани |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234 28> |
Author | |||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||
Знам дека v=f имам учено германски... сепак мислам дека транскрипцијата на кирилица тука треба да биде Вербунд. Така и беше во последниве 2 години колку што името на фирмава се сретнува по медиумите. Ако ете заклучиме дека Фербунд е правата варијанта исходот е уште полош
![]() Edited by pbanks - 26-Apr-2008 at 18:12 |
|||||||
![]() |
|||||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||||||
јас имам прво републичко германски - знам
![]() ![]() ![]() па така се чита фербунд, и така се транскрибира... како и да е, не знат да користат надредни знаци весниците а и македонски зборови (значи бугарски и српски секој ден читаме), ама не и само тие ![]() |
|||||||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||||||
![]() |
|||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||
![]() епа на здравје ![]()
|
|||||||
![]() |
|||||||
kire85 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2007 Location: Düsseldorf Online Status: Offline Posts: 400 |
![]() ![]() |
||||||
Ако го пишуваме како што се чита на германски, тогаш е Фербунд....тоа што другите цело време го пишувале грешно е друга работа... Иначе според таа логика ќе требаше за Volkswagen да пишуваме Волксваген ![]() Edited by kire85 - 28-Apr-2008 at 14:42 |
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
Па тоа ми ми беше и зборот од кога ме корегиравте, дека ако цело време грешно го пишувале, тогаш проблемот кон кој ми беше насочена критиката е уште поголем. |
|||||||
![]() |
|||||||
blejdsk ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 320 |
![]() ![]() |
||||||
Abe so se raspravate za edno e*ano bukvice,,,so e bitno kako se pisuva ili izgovara, Kako i da go kazes ili napises TOCNO e...
Aj..... |
|||||||
![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
||||||
Извор: А1
|
|||||||
![]() |
|||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||
Значи RWE со понудата го прегази Verbund... Освен ако нема други крупни разлики кои во текстов не се спомнати...
Во секој случај долго чекавме на конкретизирање на работата околу овие две многу важни електрани и еве конечно тоа е на повидок ![]() Штета само што изградбата е планирано да трае многу долго (7 години) |
|||||||
![]() |
|||||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||||||
Отворање на понудите за „Чебрен“ и „Галиште“
Скопје /30/04/ 08:06 Понудите од тендерот за
изградба на хидрооелектраните „Чебрен“ и „Галиште“, за што во најтесниот круг
останаа пет странски компании, ќе бидат отворени денеска. преземено од: http://www.makfax.com.mk/look/novina/article.tpl?IdLanguage=10&IdPublication=2&NrArticle=110081&NrIssue=646&NrSection=10 е ај сега колку фирми доставиле понуда? две или пет? Edited by гитардемон - 30-Apr-2008 at 17:35 |
|||||||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
пиши за чебрен дека ќе биди во близина на село манастир, па за сите шо незнајме кај е то еве со координати
![]() http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80 многу ме интересира како ќе изгледа ова, пошто црна досега беше само една гнасна никаква најзагадена река (од половина тек па натаму) со големо езеро... да не остани исто само со три езера сега ![]() |
|||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||
Како што кажаа на ТВ (Телма и А1), од првично најавените компании (меѓу кои и тие спомнати од макфакс), на крајот само RWE и Verbund доставиле понуди. Во текстот на макфакс исто така упаѓа во очи и концесија од 70 години, што според понудите очигледно не е точно, а и цената се разликува - во текстот стои 500 милиони, а на Телма кажаа 700 милиони вкупна цена. Текстот на макфакс ми изгледа по малку "obsolete". |
|||||||
![]() |
|||||||
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
||||||
Ова не го сваќам што точно значи????? Ај некој нека нека објасни ако може
|
|||||||
![]() |
|||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||
Процентот значи колкав дел од акциите ќе припаднат на државата, а годините се значат за колку години компанијата ќе го остапи објектот на државата целосно. Бар вака го разбирам.
|
|||||||
![]() |
|||||||
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
||||||
Аха фала, за годините разбрав само не и за сопственичкиот дел....па нели кога се иде на концесија објектот/проектот е во целосна сопственост на инвеститорот нешто како систем BOT build-operate-transfer....а дали делот наш се плаќа или е "подарок"??? |
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
Во вакви работи „подароци“ нема... Делот си го плаќаме покрај другите работи и со отстапување на ХЕ Тиквеш како дел од концесијата. Edited by Cloverstack - 30-Apr-2008 at 23:11 |
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
Добро мислев дали ќе учествуваме во финансискиот дел (во градењето) Во секој случај РВЕ има ненормално подобра понуда....дури е сомнително како двете понуди се толку различни |
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
Зошто "дебатираат" сега, не е малце касно за тоа
![]()
|
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
Јас имам дилеми дали воопшто сите овие ХЦ треба да се градат и дали можеби и до сега сме претерале со изградба. ХЦ само ни го ублажуваат енергетскиот проблем но не го решаваат. Како што ќе расте потребата за струја нема веќе ни да го ублажуваат. Така да од тој аспект мислам дека треба да се ориентираме на други решенија.
Можеби овие проекти се далеку побитни за водостопанството.... Незнам... Но... Уништуваме доста природни текови и создаваме некои чудни вештачки езера... Кањонот на Треска на пример по целата должина на денешен Козјак, Св. Петка и Матка веројатно би бил далеку поспектакуларен доколку низ него би течела реката отколку ваков каков е... Видете ги само сликите од изградбата на Св. Петка... |
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
![]() Не се слагам со тебе околу дилемите што ги имаш за тоа дали воопшто треба да форсираме хидроелектрани. Хидроелектраните злато вредат од многу аспекти, а во услови на енергетска криза и климатски промени тоа е уште повеќе изразено. А што се однесува до текстот кој силно критички се осврнува врз тоа како владата влегла во концесијата на Тиквеш/Чебрен/Галиште, многу работи што се таму спомнати држат вода. Текстот ми отвори многу дилеми окллу тоа колку добри понуди сме добиле, но останува фактот дека сето тоа одеше преку меѓународен тендер и дека подобри понуди не стигнаа... Како најдобро понатака, искрено не ми е воопшто јасно... |
|||||||
![]() |
|||||||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
||||||
Да бевме асална и организирана држава смите ќе си ги изградевме Чебрен/Галиште и другите хидро потенцијали и самите ќе гфи одржувавме и со нив ќе располагавме. Но со ваквиот бахат однос (примери милион од изминатите 15 години со неодржување, рапидно и намерно поткопување и пропаѓање на разно разни проекти) мораме се што вреди и е од национален интерес да продадема, за да некој друг понатака ни го организира, препакувам, одржува и сето тоа дебело наплати неколкукратно.
|
|||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234 28> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |