![]() |
![]() |
![]() |
Споменик Карпалак - Прилеп |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234 5> |
Author | ||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Еве го клипот од општинскиот веб-сајт на Општина Прилеп. Некој се пожали дека не им го пуштал, па го хостирав на ЈуТјуб.
Edited by lslcrew - 15-Aug-2010 at 12:59 |
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Мене ми се допаѓа идејата за спомеников. Значи, ИДЕЈАТА, а не конкретната реализација, иако не е до толку лоша. Само не разбирам какви изложби и културни настани би се одржувале кога нема ниту пешачки приод (се е околу трева), и се наоѓа на сред сообраќајница (ќе го кочат сообраќајот)?
|
||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
|
Прилеп гради споменик за Карпалак Во центарот на Прилеп е во тек изградба на споменичниот комплекс Карпалак, посветен на бранителите што загинаа во војната во 2001 година. Архитектите и локалните власти се определија да ги напуштат
грандиозните и скапи решенија и да постават метална скулптура на новиот
кружен тек на сообраќајот меѓу булеварот Гоце Делчев и улиците Јоска
Јорданоски и Борис Кидрич. Проектирани се десет зраци од прохром високи
околу 15 метри. Комплексот ќе чини околу 36 милиони денари. Обележјето
ја симболизира меморијата на градот за десетте загинати прилепски
бранители во август 2001 година, во месноста Карпалак, помеѓу Скопје и
Тетово. |
||
![]() |
||
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
|
hahaha ova ne e idniot spomenik Karpalak vo Prilep?
![]() |
||
![]() |
||
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
|
samo bez topkata gore...
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
А овој.....?!?!
![]() Казакстан. |
||
![]() |
||
alienwords ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 20-Jan-2010 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Sto mislite za ova,mene mi lici na plagijat ili ocive loso mi gledaat: Bayterek-Astana-Kazakhstan |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Неколку пати наназад е постиран спомеников дека е копија од Казакхстан. Очигледна копија е. Дури и иста пропратна симболика се споменува кај двата, новиот век, и во Прилеп и во Астана.
|
||
![]() |
||
Swimmer ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 09-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 294 |
![]() ![]() |
|
да, едино кај нас ова "држачов" е наопаку..
све ископиравме, зарем авториве се толку некреативни или така им е наредено..
![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
|
Мене конкретно ми се допаѓа кружниот тек и тоа што ќе избегнат семафоризација. Ќе му дадат лик на просторов кој сепак е во центарот на градот и со тоа градот нешто од нешто ќе подобри во однос на убавината на просторот но и на проточност на возила. Нешто слично ќе биде и во Скопје-Ѓорче Петров со тоа што на приклучоците не би требало да има средишно кое се воведува само кон текот на кругот.
Edited by Supervisor - 15-Sep-2010 at 12:15 |
||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
||
![]() |
||
theMac3donian ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 30-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
|
А ова ќе биде кружен тек или раскрсница со кружен тек?
|
||
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Хмммм... ај дефинирај го едното и другото ![]() |
||
![]() |
||
Swimmer ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 09-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 294 |
![]() ![]() |
|
![]() особено после визуелизација и фотки
![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
theMac3donian ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 30-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
|
Кружен Тек = Кога го чекаш тој што е веќе влезен во кружниот тек и ги пушќаш сите тие што ти доаѓаат од десна страна. Раскрсница со Кружен Тек = ти е обична раскрсница со можност да се вратиш на истата со одење околу кругот. Исто така мора да застанеш на сред кружен тек ако некоја улица има предност. (така нешто). А за дали знам преку сегашните информации... па мислев дека веќе има такво нешто таму, само ќе се уреди. ![]() |
||
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
1 слика = 1000 збора
![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
За тоа и сме овде. ![]() Нели сите гледаме, анализираме, кажуваме, потрврдуваме, се караме, прашуваме, негираме, критикуваме и по некој пат браво кажуваме. Инаку најарно ќе беше споменикот да беше една сокршена плоча. ![]() |
||
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
|
||
![]() |
||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
|
http://www.prilep.gov.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=1046&Itemid=1 |
||
build.mk, гради форумска историја
|
||
![]() |
||
S.P.Q.R. ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Jan-2010 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 212 |
![]() ![]() |
|
Еве да надополнам со неколку слики за време на изградбата. Сликите зе превземени од www.prilep.gov.mk
01. ![]() 02. ![]() 03. ![]() 04. ![]() Edited by S.P.Q.R. - 14-Nov-2010 at 14:28 |
||
Македонија е во дилема дали да одбере ужас без крај или ужасен крај
|
||
![]() |
||
S.P.Q.R. ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Jan-2010 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 212 |
![]() ![]() |
|
Еве денешни слики од изградбата на кружниот тек.
01. ![]() 02. ![]() 03. ![]() 04. ![]() 05. ![]() 06. ![]() 07. Еве го досегашниот споменик за Карпалак ![]() Edited by S.P.Q.R. - 19-Nov-2010 at 22:42 |
||
Македонија е во дилема дали да одбере ужас без крај или ужасен крај
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234 5> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |