![]() |
![]() |
![]() |
Булевар Илинден |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1819202122 36> |
Author | ||||||||
Swimmer ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 09-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 294 |
![]() ![]() |
|||||||
![]() |
||||||||
![]() |
||||||||
![]() |
||||||||
ebivetre ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 183 |
![]() ![]() |
|||||||
Svesen li si sto pisuvas Islcrew? Kako toa da se isselat? Ili odime na princip na divjastvo - znaci mene mi se moze, a tebe koj te e.. Pa ako e taka togas sto voopsto raspravame za Sk2014, ili za drugi proekti koga spored tebe, treba da se odi na princip na sila i inatenje. Problemot e sto so resavanje na Ilindenska se otvata drug problem. Ako tie gragjani parkiraat na Ruzveltova ili na toa malite ulicki u okolina, togas kade kje parkiraat ostanatite gragjani? Jasno li ti e tebe ova? Toa sto ti nemas kaj da parkiras u Kapistec ne znaci deka toa e pravilno! Tokmu toa e poentata - deka so nasiot mentalitet na bas mi e gajle, samo se otvaraat novi problemi i ne se vodi smetka za nivno resavanje. Koja firma ili "bogatas" kje go kupi stanot na Ilindenska ako nema kaj da si go stavi autoto. VNIMAVAJ - DURI I AKO SAKA DA PLATI ZA TOA! Zonskoto parkiranje e resenie za da im se oslobodat parking mestata na lugjeto sto ziveat po zgradite, za koi ne se obezbedil navremeno dovolen parking. NAmesto da se razmisluva za resavanje na problem so tocigledno se sozdava, vlastive vmetnuvaat nova markucka za gradba ubutana megju dve zgradi. Se trudam da razmisluvam vo nasoka na resavanje na problem, bez pritoa da sozdadam 3 novi. Ili ako vikje gi sozdavam, togas barem da imam volja i idea za da gi resam. A ti?
|
||||||||
![]() |
||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||||||
Не е никакво дивјаштво, општествени природни закономерности се тоа. Јас на пример живеам во Кисела Вода и во Кисела Вода имам кај да паркирам, иако сум се соочил ретко со проблем, но затоа уживам предноста да имам супермаркет до зграда кој врши дотур на стока и го зафатил некогаш паркингот. е сега некој што живее во центар има предност да има не супермаркет, туку цел центар пред зграда и затоа нема паркинг место.
Ама стварно ако некој не осеќа комодитет за паркирање, или било кој друг параметар, во центар нека си продаде нека си отиде. Е кога ќе дојде друг да купува, макар и сакал да плати за паркинг, ќе дојде до заклучок дека тој стан не му одговара заради тоа што нема паркинг во близина и тоа значи дека вредноста на тој стан пазарно многу ќе опадне што значи ќе излезе на виделина дека тие станови и не вредат така толку многу, и немора да значи дека мора да вредат и единствен параметар да биде локацијата. Сваќаш ли ти дека не мора и не треба ние колективно да им го обезбедуваме комодитетот на тие што живеат во центар. Ако нема кај да паркира, едноставно....ете бе..нема да паркира. Ќе си ја продаде и колата како што можел тој во Париз без кола, ако треба на крај. И мене ми се случувало некогаш за некоја работа во центар воопшто да не отидам со кола зашто знам дека нема каде да паркирам. И премногу го шириме проблемот од глуп напис на весник. Дајте ви се молам, ставаме на кантар булевар, главна градска артерија, со две три паркинг места. Бидете малку рационални. Не е градот должен да мисли на ничив индивидуален поситен проблем, уствари не е ни проблем, во нормален свет паркинг место е дополнителен комодитет, а не основен животен продукт, па некој да им го укинал. Стварно, кој не му одговара нека се исели од таму. Па нормално е тоа да ја има таа миграција од центар кон попериферно во големите градови. |
||||||||
![]() |
||||||||
Jumbo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 23-Mar-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 140 |
![]() ![]() |
|||||||
IsLcrew како бре ако нема кај да паркира нека си ја продаде колата, ако ја продаде со што после ќе се чатали низ градов.
|
||||||||
![]() |
||||||||
Swimmer ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 09-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 294 |
![]() ![]() |
|||||||
Извини друже (lsl) ама неможе градот селективно да мисли за граѓаните, ниту пак парите селективно да се трошат, ајде обратно, а зашто ти да имаш паркинг во Кисела Вода, а тој во центар да нема.. што е тогаш со парите на заедницата.. како тоа - ние ли ќе им ја мислиме -, па ако сите ние вклучително со нив (оние во центар) сме мислеле на твојот паркинг, тогаш ќе може и обратно. Се сложувам со ебиветре, не е поентата да решиш еден поголем проблем и притоа да направиш 3 помали, океј може да ги создадеш како жртва за сметка на овој поголемиот што ќе го решиш, ама тоа не значи дека сега треба тие да чмаат нерешени, напротив.. наместо да се демонстрира сила и сељачизам, градските власти ќе излезат фраери ако сите проблеми ги решат и понудат решенија, немора совршени со оглед на затегнатоста на проблемот, но сепак, никако да се игнорира.
Впрочем, ако мене ме прашуваш срамота е што воопшто има статии по весници за проблемов, требало во старт уште да се престави цел проект од А до Ш и сите инволвирани да знаат што се случува.
|
||||||||
![]() |
||||||||
![]() |
||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||||||
Точно, неможе колективно ние да обезбедуваме комодитет на тесна група луѓе.
Па јас живеам на 3 милометри од центар, тој живее во центар. Ете затоа. Сите градови и сел си имаат центар, значи атрактивен простор, дневна соба на државата. Кисела Вода е спална соба. Разбирливо е ова или не, дека центар си е центар немора неговото значење да го опишувам.
Примарната сообраќајна мрежа е основна суровина за развојот, динамиката и живеењето на еден град. Нема ништо поприоритетно од тоа. Ако вака заглавуваме на безначајни пречки на постојни траси, па како планираме ние како град да пробиваме еден комплексен Јужен Булевар, комплексен Цветан Димов, Крушевска Република, Хрватска и слични проекти. Неможе тука декларативно сите да се залагаме за инфраструктурни проекти и после на вакви ситнурии да се праиме наудрени, крајно себично да се кочат работи од индивидуалци и глупоштарии и садење краставици во сред град. Edited by lslcrew - 16-Aug-2010 at 13:27 |
||||||||
![]() |
||||||||
![]() ![]() |
|||||||
01. Пред Гимназија Орце Николов...
![]() 02. Се поставува слој асфалт... ![]() 03. ![]() 04. ![]() 05. Се уредува тротоарот (веројатно и ливадата) помеѓу Природно-Научен музеј и Град Скопје... ![]() 06. ![]() 07. ![]() 08. Џабе само муабети дека ќе бил тесен тротоарот. Можеби сликава не пренесува толку доверливо, но стварно не се работи за минимален тортоар туку за стварно комотна пешачка патека. ![]() Е точакот овие 300 метра на туркање или околу по други улички. Може би можеше да се искористи проширувањето и за нешто вакво http://treadly.net/assets/bike-lane-outside-rydges.jpg или вакво http://www.bv.com.au/file/P1010059_web.jpg. Во секој случај кога има простор и за пешаци и за канделабри, сигурно може да се најде малку измеѓу и за по некое дрвце. Едно време дури и за петта лента размислував како да се искористи дел од тротоарите за крстосниците да служи за свртување во лево од булеварот према уличките за да се намали кочењето во сообраќајот. Edited by lslcrew - 17-Aug-2010 at 10:49 |
||||||||
![]() |
||||||||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
|||||||
Edited by lslcrew - 18-Aug-2010 at 12:40 |
||||||||
![]() |
||||||||
![]() ![]() |
|||||||
|
||||||||
![]() |
||||||||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|||||||
Изгледа се запнале да се заврши целосно Илинденска до 1 Септември, што е за големо поздравување. Имаат 2 недели, што за ваков зафат е доволно долго време и мислам дека ќе се справат. Ех, вака да се работеше и на Србија и Првомајска и останатите, каде ќе бевме сега...
|
||||||||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
||||||||
![]() |
||||||||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
|||||||
Србија ќе го види крајот скоро ама Првомајска ќе заглави до крај на 2011 најрано.
Е сега за Илинденска мислам дека ќе забави поради делот од Никола Тесла до 8 Септември и раскрсницата која треба да се обнови што значи дека 1 октомври е реален рок. |
||||||||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
||||||||
![]() |
||||||||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|||||||
Вчера ја пројдов речиси целата траса на Илинденска и мислам дека нема поголема пречка да не биде се готово до 1 Септември. Добро, можеби ќе останат канделабри и тротоари но коловозот сигурно ке биде готов од Св. Климент Охридски до 8ми Септември.
|
||||||||
![]() |
||||||||
![]() ![]() |
|||||||
|
||||||||
![]() |
||||||||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
|||||||
Булеварот Илинден без средишно зеленило
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=819101021162&id=14&prilog=0&setIzdanie=22063 |
||||||||
![]() |
||||||||
![]() ![]() |
|||||||
ау страшно, средишно зеленило нема... тоа ли сакале жителите на Илинденска сега.. ете по сликите на лсл јасно се гледа дека во линија на канделабрите има место за по некое дрвце..
Edited by Swimmer - 19-Aug-2010 at 11:49 |
||||||||
![]() |
||||||||
![]() |
||||||||
gorco ![]() Senior Member ![]() Google Maps: Regional Expert Joined: 22-Oct-2009 Online Status: Offline Posts: 642 |
![]() ![]() |
|||||||
Не не ,,, како иде она ... на се што се прави, некој мора да јаде бурек. Ако ја правеа со средишно зеленило, истиве сега ЌЕ СЕ бунеа, ЗАШТО НЕМАЛО дрва на тротоарите.
И тука е очигледната работата дека новинарите мешаат многу работи, бидејки како што можам да сфатам од текстов средишно зеленило и дрва за нив е едно исто, само колку да се напише некаква статија. |
||||||||
![]() |
||||||||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
|||||||
Така е на се се бара маана таков менталитет сме, не знаеме да цениме. И уште се бунат дека прекопувале десет пати, уствари проектов е еден од најкратките во однос на изведба и најсложени сообраќајни проекти што започна во Јуни а би завршил во Септември.
Edited by Supervisor - 19-Aug-2010 at 13:24 |
||||||||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
||||||||
![]() |
||||||||
![]() ![]() |
|||||||
Всушност изгледа се пропушти и поголема шанса да се добие средишно зеленило. Требаше малку да се подразмисли на време. Сега веќе наредени се рабниците, касно е за менување.
![]() Со црвено се означени рабниците, со црни линии се лентите. Е сега во првиот ред е како се изведува сега Илинденска. Четири ленти и тротоари, е натротоарите со сиво се бележан простор што е дел од тротоарот, но практично ќе остане неискористен и по него воопшто и нема да може да се пешачи. Кој би пешачел меѓу бандери. За половина метро да се скратеше овој простор од тротоарите и на тротоарите воопшто да немаше бандери, ќе се добиеше средишен простор од најмалку еден метар доволен за дупли бандери и измеѓу средишно зеленило. Вака сега всушност оној простор од еден метар што е искористен за бандери е расцепкан на двата тротоара, а можеше да биде искористен во средина. |
||||||||
![]() |
||||||||
![]() ![]() |
|||||||
|
||||||||
![]() |
||||||||
![]() ![]() |
|||||||
|
||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1819202122 36> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |