![]() |
![]() |
![]() |
Министерство за надворешни работи |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1920212223 38> |
Author | |
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
![]() Според информации на Дневник, ова е непотполната и неофицијална листа на императори и државници чии скулптури ќе се најдат на покривот на Министерството: 1. Kир Велики (крал и основач на Персиското Царство) 2. Сун Тзу (кинески генерал, воен стратег и филозоф од антиката) 3. Тукидид (грчки историчар) 4. Kарло Четврти Велики (или Kарло Луксембуршки, свет римски цар) 5. Јарослав Први Мудри (кнез на киевска Русија и покровител на писменоста) 6. Крал Филип Втори од Шпанија (бил на чело на една од најголемите империи во светот и бил крал на Англија и Ирска) 7. Императорот Меиџи (реформатор од Јапонија) 8. Петар Велики (руски император) 9. Вилијам Гладстон (познат по реченицата: „Зошто не и Македонија на Македонците, исто како и Бугарија на Бугарите и Србија на Србите“?) 10. Кралот Хусеин (јордански крал кој го признал Израел) 11. Борис Сарафов (еден од лидерите на ВМРО) 12. Нелсон Мандела 13. Kонрад Аденауер 14. Роберт Шуман 15. Винстон Черчил 16. Џорџ Вашингтон 17. Вудроу Вилсон 18. Kемал Ататурк 19. Махатма Ганди 20. Жан Моне 21. Џузепе Мацини http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=A5AC83347663214FA00F70DDC3FA937B http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=043A0556AB84024EBDB51E7EB3EE034B |
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
@makonix... Јас не почнав ништо... едноставно ми е згадено и смачено од тоа со што се бави овој македонски народ...
Edited by FoSsiL - 13-Apr-2012 at 23:00 |
|
![]() |
|
fusion ![]() Newbiе ![]() Joined: 17-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 12 |
![]() ![]() |
Frleni pari,nitu korisno nitu ubavo a najmalku pametno.
|
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
статуиве се лош украс на убава зграда(не навлегувајќи за стилот на кој е градена)
|
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
Сликата што хо постираше оцв ја покжува сликата на скопје... непотребни украси додека постоечкото расоаѓува! Барем спомениците убо да изгледаа, би немал ништо против ама ете, штета за парите што се трошат безмислено наместо станарите позадина да профитираат од тоа како во центарот...
|
|
![]() |
|
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
Зградата на Министерството за надворешни работи „усиса“ уште 35 милиони денари за завршување на градежните работи кои ќе легнат на контото на Бетон од Скопје.
|
|
![]() |
|
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
deja vu nishto cudno,ke bide cusno ako ostane samo na tie 35 mil denari
|
|
![]() |
|
IN_MOTION ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Jul-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
12.04.2012 |
|
![]() |
|
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
deneska vidov vo fokus deka fasadata na mnr raspukala... mislev deka e politicki monivirana dezinformacija megutoa vozejki so tocak zastanav da vidam... tocno e... ima golema vertikalna puknatina na samiot venec
|
|
![]() |
|
G.I. Joe ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Aug-2009 Online Status: Online Posts: 417 |
![]() ![]() |
nikoj nema da pominva od ovaa strana na kejot .. znak za opasnost ke treba da se klaj ..odron na patot
![]() |
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
кога го сликав објектот пред некој месец и јас помислив на тоа дека фасадата можи да напукне.ставаат основа од железни профили-винкли и на нив штрафат гипскартонски табли и на крај пластиката.но знаеме дека железото без бетон е многу еластично на поголеми должини,и на споевите на две гипскартонски табли при налегнување на зградата ќе напукнува.мислам дека ова ќе биди постојана појава со години и тоа на повеќе места
|
|
![]() |
|
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
Значи на подолги "патеки" фасадата ќе има потенцијал да се преправа бидејќи сопукнатините ќе излгеда грдо и ќе биде опаспосност по минувачите. Следствено уште неизграден објектот има изгледи за менување на фасадата, и башка е доказ за неквалитетната изработка која иде на грб на даночните обврзници.
Edited by mirakuliks - 20-Apr-2012 at 01:02 |
|
![]() |
|
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
![]() А и нема да имаат потреба во иднина да се оправдуваат околу тоа зошто би ја менувале фасадата, наједноставно ќе кажат дека - прозорците не дихтувале, па затоа ќе мораат да ја менуваат фасадата. ![]() Јас би додал дека и скулптурите на покривот не "дихтуваат". ![]() Edited by Dexter26 - 20-Apr-2012 at 01:15 |
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
Се е тоа смислено за да изгледа објектот постар.. ќе речат еве напукна за време на земјотресот 63та.
![]() |
|
![]() |
|
moki ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 11-Apr-2012 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Neznam dali mene nesto ne mi cini no prozorcite kako detal se utnati. Prvo bojata - nekoja temno kafeava, potoa oblikot e cuden - celosno ne odgovara na fasadata.Navistina dolgo vreme gi gledam i nemozam nikako da gi vklopam vo vakva issaran fasada
![]() |
|
minatoto e kradec na ubavata idnina. zaboravete go!
|
|
![]() |
|
tiberix ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Aug-2011 Location: Sofia Online Status: Offline Posts: 284 |
![]() ![]() |
24.04.2012
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
ciseaux ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 11-Apr-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Dali toa desno na poslednata slika se gleda deka fasadata e raspukana???
|
|
![]() |
|
MGS ![]() Senior Member ![]() Joined: 10-May-2011 Location: Охрид,МКД Online Status: Offline Posts: 307 |
![]() ![]() |
Да.
![]() На две места е напукната,ама па многу некако симетрично ми изгледа напукнувањето. ![]() Edited by MGS - 26-Apr-2012 at 22:00 |
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
ROFL Не се тоа напукнувања... Многу ми е гајле за објектов, па чекав да се најде некој да објасни за што станува збор... ама очигледно нема, па морам јас да го направам тоа... бидејќи навистина ми се смачи да читам за напукнувањево... Се работи за премин, или поточно тесен празен простор помеѓу деловите на ‘‘пластиката‘‘... Да не мислевте вие фасадава рачно ја прават... Не... тоа се делови претходно произведени, донесени и поставени на карабината... па при нивното спојување останува вака празен простор.... е сега е малку глупо што е на виден дел... тоа е нивен пропуст... но можеби и неможело на некој друг начин, со оглед на големината на деловите... и можноста за нивно поставување а потоа и стабилност... од кај да ја знам.... Можеби ќе го средат овој пропуст... да го скријат... но со оглед дека на тој дел скелињата се отстранети... не верувам... Но и не е нешто посебно страшно... со оглед на тоа што не се толку многу забележливи, и со оглед на тоа дека се нормални, вертикални резови... а не некои рандом напукнатини како што ги викате... исто така не се многу широки... а од друга страна пак се симетрични една со друга... па генерално не ја уништуваат целата слика за објектот... кој и така има лоша слика... Edited by FoSsiL - 26-Apr-2012 at 22:25 |
|
Македонија - Земја на чудата!
|
|
![]() |
|
MGS ![]() Senior Member ![]() Joined: 10-May-2011 Location: Охрид,МКД Online Status: Offline Posts: 307 |
![]() ![]() |
Реков јас дека е многу симетрично "напукувањето".
![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1920212223 38> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |