![]() |
![]() |
![]() |
Македонска Филхармонија |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1920212223 38> |
Author | |
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Ако ги погледнете моите постари постови . И ако не сум стручњак и ако никогаш не сум бил на лице место од фотографиите коментирав дека изградбата на лаковите ми личи на премногу инпровизација и дека можно е да има проблеми, За жал ние сеуште ја немаме таа софистицирана техника на градба и опрема за изведба на вакви проекти. Јас мислам дека најдобро е да се прекине и да викнеме некој од оние откачените Кинези што прават чуда по Кина за да ја продолжат градбата. А ако ова неможеме да го изградиме тогаш незнам како ќе биде со Универзалната сала во вид на јајце. Уште сега ме фаќа страв дека тој проект кој на вака како симулација изгледа преубаво мислам дека на крај ќе излезе еден голем промашај од страна на изведувачот. Би сакал да грешам но ете барем за филхармонијата моите стравувања се остварија
|
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
во вакви моменти сетете се на документарецот со пеперутката,и све ќе ви биде јасно
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
универзалната сала во форма на јајце мислам дека ќе остане еден голем политички балон, и онака проекти кај нас преку ноќ се менуваат... а и доколку се оствари, сигурно ќе се работи за класична коцка во челична конструкција (како што пробаа да ја направат филхармонијава)... а јас сум против тој проект поради тоа што е тотална функционална утка... екстериерот џабе е ексцентричен |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
битно е дали е потпишан договор со некоја фирма или не.ако е потпишан,фримата ќе гледа што побрзо да го заврши објектот,пошто плаќањата се по ситуации,а не `на лепе очи`.пошто е овој редок објект незавршен во мал ринг,мислам дека нема да ги штедат парите за `да не им грди слика`
|
|
![]() |
|
jyvation ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
![]() ![]() |
Алелуја тргна работава изгледа.Денес по раздвижено имаше доста работници.
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
ФОТО ВЕСТ: Се изведува покривот на објектот на Македонска филхармонија
По подолготрајниот прекин на изведбените работи, есенва продолжи изградбата на новиот објект на Македонската филхармонија во центарот на Скопје. Периодов се работи на најсложениот дел од проектот – изведба на покривот на зданието кое што се гради веќе пет и пол години. Екипите на скопската фирма „Факом“ во моментов ја монтираат конструкцијата, по што би следувало целосното покривање на концертната сала. Досега е завршена бетонската конструкција и дел од внатрешните ѕидови во зданието, а допрва треба да се работи на застаклената фасада. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() За изведба на градежниот дел од работите е потпишан договор со скопски „Гранит“ во висина од околу 4,8 милиони евра, додека преостанатите градежни, градежно – занаетчиски, ентериерни и инсталатерски работи ќе ги изведува „Штрабаг АГ“, на кого ќе му се исплатат финансиски средства во висина од околу 27 милиони евра. Со тоа, вкупната инвестиција на Министерството за култура во објектот на Македонската филхармонија ја достигна сумата од 39,8 милиони евра. Во оваа сума влегува и внатрешното уредување, мебелот и целокупната опрема за концертната сала. Изградбата на ова здание во централното градско подрачје беше прекинато повеќе од една година, по банкротот на првичниот изведувач на работите – австриската компанија „Алпине Бау“. Камен – темелникот за овој објект се постави во март 2009 година. Неговата реализација се одвива врз основа на идејното решение на архитектот Виктор Михајлов. Основниот и главниот проект го изработи бирото „Македонија проект“. Текст и фото: Бојан Блажевски http://www.build.mk/?p=41370 |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
Tony Martin ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Aug-2012 Location: EU Online Status: Offline Posts: 124 |
![]() ![]() |
We shape our buildings; thereafter they shape us.
|
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Ми влева надеж тоа што е австриска фирма. Од досегашното искуство што го имам лично а и од проектите како жичарата шансите се огромни да добиеме многу квалитетна внатрешност. Единствено што ме прави скептичен е долгото и некако хаотично градење на карабинара. Одтука мислам дека се можни појави на многу недоречености и оотреба од нивна преправка.
|
|
![]() |
|
jyvation ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
![]() ![]() |
![]() Edited by jyvation - 20-Dec-2014 at 17:23 |
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Сликано од Кале...
![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Од 8 ма до 9 та минута министерката зборува за салата. Според нејзе фасадата и покривот би требало да бидат готови до МАРТ (не кажува која година). А целиот објект во 2016 би бил пуштен во употреба.
http://play.mrt.com.mk/play/50205/51-27-12-2014?options%5Bvideo_list%5D%5Bfilter_request%5D%5Bvideo_slug%5D=50208%2F52-17-01-2015&options%5Bvideo_list%5D%5Bfilter_request%5D%5Bposition%5D=5&options%5Bvideo_list%5D%5Bfilter_request%5D%5Bpage%5D=1&options%5Bvideo_list%5D%5Bfilter_request%5D%5Blisted_in_categories%5D%5B0%5D=380 |
|
![]() |
|
mr bombastic ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 420 |
![]() ![]() |
Друже што ќе каже кога и она самата појма нема кога ќе се заврши овој објект што историски се гради... ![]() |
|
![]() |
|
Bojan10 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 21-Jun-2011 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 504 |
![]() ![]() |
Не можам да си замислам како би можело ова да заличи на нешто. Мислам на целиот простор. |
|
Од чаламот си патиме!
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Од висина е сликано затоа така ти делува.Иначе ова ќе биде напред некаков си плоштад а доле паркинг.Не сум видел до сега некакви скици така да како ќе излезе ќе видиме на крај.
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
една голема, досадна пустелија од плочките што ги имам кај мене пред зграда, канделабра ваму, канделабра онаму, можност за неколку споменици секако, и нормално, без луѓе... затоа што канделабрите и спомениците се оние кои ја даваат душата на местото ...иронично, платово ќе стане уште поголема пустелија, истата работа за која беше безвезно плукано од страна на народот |
|
|
|
![]() |
|
Kid_A ![]() Senior Member ![]() Joined: 24-Nov-2014 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 452 |
![]() ![]() |
Претпоставувам дека после на ред за реновирање е МОБ
![]() Според динамикава на градење објектите низ центарот ќе се градат миниум уште 2-3 години, но сега кога ќе се стопли времето ќе се забрза градењето. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Edited by zabegan - 17-Feb-2015 at 19:25 |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1920212223 38> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |