build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Културни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Македонска Филхармонија

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1920212223 38>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #401 Posted: 19-Sep-2014 at 22:36
Ако ги погледнете моите постари постови . И ако не сум стручњак и ако никогаш не сум бил на лице место од фотографиите коментирав дека изградбата на лаковите ми личи на премногу инпровизација и дека можно е да има проблеми, За жал ние сеуште ја немаме таа софистицирана техника на градба и опрема за изведба на вакви проекти. Јас мислам дека најдобро е да се прекине и да викнеме некој од оние откачените Кинези што прават чуда по Кина за да ја продолжат градбата. А ако ова неможеме да го изградиме тогаш незнам како ќе биде со Универзалната сала во вид на јајце. Уште сега ме фаќа страв дека тој проект кој на вака како симулација изгледа преубаво мислам дека на крај ќе излезе еден голем промашај од страна на изведувачот. Би сакал да грешам но ете барем за филхармонијата моите стравувања се остварија
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #402 Posted: 19-Sep-2014 at 22:38
во вакви моменти сетете се на документарецот со пеперутката,и све ќе ви биде јасно
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #403 Posted: 20-Sep-2014 at 01:58
Originally posted by kultuzin

Ако ги погледнете моите постари постови . И ако не сум стручњак и ако никогаш не сум бил на лице место од фотографиите коментирав дека изградбата на лаковите ми личи на премногу инпровизација и дека можно е да има проблеми, За жал ние сеуште ја немаме таа софистицирана техника на градба и опрема за изведба на вакви проекти. Јас мислам дека најдобро е да се прекине и да викнеме некој од оние откачените Кинези што прават чуда по Кина за да ја продолжат градбата. А ако ова неможеме да го изградиме тогаш незнам како ќе биде со Универзалната сала во вид на јајце. Уште сега ме фаќа страв дека тој проект кој на вака како симулација изгледа преубаво мислам дека на крај ќе излезе еден голем промашај од страна на изведувачот. Би сакал да грешам но ете барем за филхармонијата моите стравувања се остварија
за стручњак не треба да идеш ни подалеку од земјава, проблемот не е во стручњаците, туку во незаинтересираноста на компаниите... а и да нема никој тука, подалеку од балканов не мора да идеш

универзалната сала во форма на јајце мислам дека ќе остане еден голем политички балон, и онака проекти кај нас преку ноќ се менуваат... а и доколку се оствари, сигурно ќе се работи за класична коцка во челична конструкција (како што пробаа да ја направат филхармонијава)... а јас сум против тој проект поради тоа што е тотална функционална утка... екстериерот џабе е ексцентричен
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
mirakuliks View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mirakuliks Quote  Post ReplyReply #404 Posted: 13-Oct-2014 at 16:47
Минтата недела имаше некоја минимална раздвиженост. Во крановите имаше оператори на едниот кран беше закачен сегмент од заоблената покривна конструција од поголемата полутопка ако можам така да крстам и се местеа скелиња на еден од носечките столбови.

Големата сала однадвор

Малата сала

Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #405 Posted: 13-Oct-2014 at 19:40
битно е дали е потпишан договор со некоја фирма или не.ако е потпишан,фримата ќе гледа што побрзо да го заврши објектот,пошто плаќањата се по ситуации,а не `на лепе очи`.пошто е овој редок објект незавршен во мал ринг,мислам дека нема да ги штедат парите за `да не им грди слика`
Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #406 Posted: 07-Nov-2014 at 13:49
Алелуја тргна работава изгледа.Денес по раздвижено имаше доста работници.

Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #407 Posted: 04-Dec-2014 at 08:12
ФОТО ВЕСТ: Се изведува покривот на објектот на Македонска филхармонија

По подолготрајниот прекин на изведбените работи, есенва продолжи изградбата на новиот објект на Македонската филхармонија во центарот на Скопје. Периодов се работи на најсложениот дел од проектот – изведба на покривот на зданието кое што се гради веќе пет и пол години. Екипите на скопската фирма „Факом“ во моментов ја монтираат конструкцијата, по што би следувало целосното покривање на концертната сала. Досега е завршена бетонската конструкција и дел од внатрешните ѕидови во зданието, а допрва треба да се работи на застаклената фасада.

За изведба на градежниот дел од работите е потпишан договор со скопски „Гранит“ во висина од околу 4,8 милиони евра, додека преостанатите градежни, градежно – занаетчиски, ентериерни и инсталатерски работи ќе ги изведува „Штрабаг АГ“, на кого ќе му се исплатат финансиски средства во висина од околу 27 милиони евра. Со тоа, вкупната инвестиција на Министерството за култура во објектот на Македонската филхармонија ја достигна сумата од 39,8 милиони евра. Во оваа сума влегува и внатрешното уредување, мебелот и целокупната опрема за концертната сала.

Изградбата на ова здание во централното градско подрачје беше прекинато повеќе од една година, по банкротот на првичниот изведувач на работите – австриската компанија „Алпине Бау“. Камен – темелникот за овој објект се постави во март 2009 година. Неговата реализација се одвива врз основа на идејното решение на архитектот Виктор Михајлов. Основниот и главниот проект го изработи бирото „Македонија проект“.

Текст и фото: Бојан Блажевски

http://www.build.mk/?p=41370
За сè има вторпат
Back to Top
Tony Martin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Tony Martin Quote  Post ReplyReply #408 Posted: 04-Dec-2014 at 11:32
We shape our buildings; thereafter they shape us.
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #409 Posted: 04-Dec-2014 at 12:15
Ми влева надеж тоа што е австриска фирма. Од досегашното искуство што го имам лично а и од проектите како жичарата шансите се огромни да добиеме многу квалитетна внатрешност. Единствено што ме прави скептичен е долгото и некако хаотично градење на карабинара. Одтука мислам дека се можни појави на многу недоречености и оотреба од нивна преправка.
Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #410 Posted: 20-Dec-2014 at 17:22

Edited by jyvation - 20-Dec-2014 at 17:23
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #411 Posted: 13-Jan-2015 at 14:58
Сликано од Кале...

За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #412 Posted: 13-Feb-2015 at 16:53

За сè има вторпат
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #413 Posted: 14-Feb-2015 at 22:51
Од 8 ма до 9 та минута министерката зборува за салата. Според нејзе фасадата и покривот би требало да бидат готови до МАРТ (не кажува која година). А целиот објект во 2016 би бил пуштен во употреба.

http://play.mrt.com.mk/play/50205/51-27-12-2014?options%5Bvideo_list%5D%5Bfilter_request%5D%5Bvideo_slug%5D=50208%2F52-17-01-2015&options%5Bvideo_list%5D%5Bfilter_request%5D%5Bposition%5D=5&options%5Bvideo_list%5D%5Bfilter_request%5D%5Bpage%5D=1&options%5Bvideo_list%5D%5Bfilter_request%5D%5Blisted_in_categories%5D%5B0%5D=380
Back to Top
mr bombastic View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mr bombastic Quote  Post ReplyReply #414 Posted: 15-Feb-2015 at 03:01

Друже што ќе каже кога и она самата појма нема кога ќе се заврши овој објект што историски се гради...Crazy
Back to Top
Bojan10 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Bojan10 Quote  Post ReplyReply #415 Posted: 16-Feb-2015 at 15:12
Originally posted by jyvation

Не можам да си замислам како би можело ова да заличи на нешто. Мислам на целиот простор.
Од чаламот си патиме!
Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #416 Posted: 16-Feb-2015 at 21:27
Од висина е сликано затоа така ти делува.Иначе ова ќе биде напред некаков си плоштад а доле паркинг.Не сум видел до сега некакви скици така да како ќе излезе ќе видиме на крај.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #417 Posted: 16-Feb-2015 at 21:39
Originally posted by jyvation

Од висина е сликано затоа така ти делува.Иначе ова ќе биде напред некаков си плоштад а доле паркинг.Не сум видел до сега некакви скици така да како ќе излезе ќе видиме на крај.
имаш супер пример како ќе се направи целиот тој предел на темата за Плоштад Мајка Тереза
една голема, досадна пустелија од плочките што ги имам кај мене пред зграда, канделабра ваму, канделабра онаму, можност за неколку споменици секако, и нормално, без луѓе... затоа што канделабрите и спомениците се оние кои ја даваат душата на местото
...иронично, платово ќе стане уште поголема пустелија, истата работа за која беше безвезно плукано од страна на народот
Back to Top
Kid_A View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Kid_A Quote  Post ReplyReply #418 Posted: 16-Feb-2015 at 22:38
Претпоставувам дека после на ред за реновирање е МОБ

Според динамикава на градење објектите низ центарот ќе се градат миниум уште 2-3 години, но сега кога ќе се стопли времето ќе се забрза градењето.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #419 Posted: 17-Feb-2015 at 19:25
Originally posted by Kid_A

Претпоставувам дека после на ред за реновирање е МОБ

Според динамикава на градење објектите низ центарот ќе се градат миниум уште 2-3 години, но сега кога ќе се стопли времето ќе се забрза градењето.
ама МОБ нема прозори па да не дихтуваат []

Edited by zabegan - 17-Feb-2015 at 19:25
Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #420 Posted: 18-Mar-2015 at 18:51

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1920212223 38>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.188 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.