![]() |
![]() |
![]() |
Министерство за надворешни работи |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2223242526 38> |
Author | ||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Мислам дека е повеќе од очигледно. |
||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
а скелиња за поставување на буквите?пак ли ќе се редат?не сме македонци(по државност,не по националност) ако ја завршиме работата од прва
|
||
![]() |
||
bob39 ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 25-Feb-2011 Location: Amsterdam Online Status: Offline Posts: 51 |
![]() ![]() |
|
Mislam deka ova e ubedlivo nagrdiot objekt sto sum go videl vo zivotot. Nema nitu edna estetska kompnenta sto se sovpagja so bilo sto vo bilo koja konotacija.
|
||
Трговски центри= убиство на Скопје
|
||
![]() |
||
toasumjas ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Jun-2010 Location: Skopje/ljubljan Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
|
Се согласувам, ко некој лаик да земал да си прави објект на зезанција па му ставил скулптурчиња, па куполче, па она чирон од страна, ша го шарал со најразлични стиолови. Страшно
Edited by toasumjas - 18-May-2012 at 14:10 |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
чекам да го завршат до крај, за да искоментирам подетално дел по дел... Edited by zabegan - 18-May-2012 at 18:38 |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
mladen_s ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-May-2010 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 407 |
![]() ![]() |
|
Незнам дали воопшто вреди да се објаснува колку утки има објектов? На тие што им се допаѓа очигледно би преминале и преку сите можни грешки во локација, пропорции, невозможни комбинирања на елементи.. Во принцип, сите објекти од СК2014 се претставени како проектирани и изведени во строго класични и „проверени“ стилови (според конкурсна програма, нели?). Но, кога ќе бидат најдени грешки и недоследности во нив(а тоа и не е така тешко) веднаш стануваат „слободни авторски интерпретации“ - бидејќи е потребна „кретивна слобода“ (во рамки на конкурсна програма, нели?)..
Не мислам дека може овде да се објаснуваат еден по еден стилските принципи, има факултет за тоа и авторите на објектот (а впрочем ги знае некој, или побрзо би ги наброиле противниците на објектот?) го имаат завршено. Но, сепак би посочил на еден важен детал, особено за оние кои толку го фалат објектот.. Како тоа скулптурите воопшто не доаѓаат до израз? Зошто не се гледаат целосно? И како тоа на други класични објекти тоа не се случува? Можеа малку и тоа да го проучат, па ќе најдеа поими како балустрада, архитрав и слични „чуда“ кои постојат векови наназад.. Но, така е кога се цртаат само фасади, па се' се гледа јасно.. Класична утка од 2-ра година на факултет. Но сега во размер 1:1. Можеби следниот семестар (читај објект) ќе учат перспектива и архитектура на Нов век, па полека ќе напредуваме.. ![]() Edited by mladen_s - 18-May-2012 at 17:54 |
||
![]() |
||
milena ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Aug-2011 Online Status: Offline Posts: 184 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
сликава е колку да го пробам ImageShack како функционира
![]() |
||
![]() |
||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
|
Нови скулптура се редат на зградата на Министерството за надворешни работи, од денешната обиколка имам впечаток дека токму на овој објект најзабрзано се работи:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
![]() Бојан, добри фотки ти вади апаратов ![]() |
||
![]() |
||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
|
Хахахахахахахахахахахахаха [}
![]() |
||
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
dali jas sonuvam ili na fasadata ima natpis so rimski bukvi??????
|
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Не само што има натпис туку тој ја означува годината MMIX (2009). Колку што знам, обично се става годината на завршетокот на изградба, а не годината на влегување на маркицата во ДУП. Зарем толку постара ќе изгледа зградава, за 3 години ли е работата? Ова, под услов годинава да заврши изградбата, нели...
|
||
|
||
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
boze mili... ovie se stvarno za vo bardovci. jas mislam deka kaj i da e ke donesat zakon deka od utre sme 3 vek p.n.e. i koj ke se pobuni ide u zatvor...
|
||
![]() |
||
Граѓанин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 29-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 233 |
![]() ![]() |
|
Аман бе луѓе како досега да не сте виделе година на градба на зданија (и приватни куќи) со римски бројки. Има и на стари градби и куќи од старо Скопје, а и на нови.
Јас лично не би ставил, но не ми е јасно од каде ова чудење. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Јас воопшто не се чудам на римските бројки. Тоа е нешто што најмалце ми смета од целата зграда. Јас се чудам зошто ставаат 2009, кога во 2012 сеуште не е изградена. |
||
|
||
![]() |
||
Граѓанин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 29-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 233 |
![]() ![]() |
|
Да, видов дека тебе не ти е чудно. Се однесуваше на тие што им е. Мене исто ме чуди изборот на година. Немам досега видено да се истакнува година на започнување. А за годините, на пример, куќата ЕмЦеЕм (изградена во 20-тите) очи вади секој пат кога ќе поминеш на Илинденска, а самото нејзино име укажува на практиката на римски бројки. Но, ете, ќе сме живееле пред наша ера работава ![]() Edited by Граѓанин - 29-May-2012 at 13:10 |
||
![]() |
||
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
|
Епик феил е ова со годината испишана со римски броеви на зградата.
Ме интересира, дали на новите фасади на веќе постоечките објекти во Центар, како што е фасадата на Пелистер и на ред други објекти, планираат да испишат години, па дали тоа ќе биде: а. Годината кога објектот влегол во ДУП б. Годината кога почнала изградбата на објектот в. Годината кога завршила изградбата на објектот г. Годината кога била обновена фасадата на објектот Се разбира, може да додадат и други години, како на пример, годината кога објектот го добил првиот корисник на фиксен телефон или на мобилен телефон, годината кога објектот го добил првиот станар кој користел радио или телевизор во објектот, или годината кога објектот го добил првиот корисник на кабелска или на сателитска телевизија и ред други глупости. Конкретно, во зградата во која јас живеам (не е во Центар), мојот стан беше првиот стан во кој пред 12 или 13 години беше поставен клима уред, а оваа есен ќе биде првиот стан во зградата кој користи сопствен домашен котел за парно греење на пелети. Ме интересира, дали можам и јас, под прозорецот веднаш до надворешната единица на клима уредот, да ја поставам бројката 1999 или 2000 (ќе проверам во гаранцијата на клима уредот кога точно е купен и поставен) ? Ова е идиотизам од невидени размери. ![]() Edited by Dexter26 - 29-May-2012 at 16:00 |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Еве дел од скулптурите кои не беа опфатени во претходниот наврат ( http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=614&PID=124725#124725 )
Претпоставувам број 9 е Жан Моне кој што беше поставен на местото на Симеон Радев? Од другиве на прв поглед ги препознавам единствено уште Черчил, Петар Велики и Ганди. Остануваат неопфатени уште скулптурите на западната страна од објектот, кои што реално ќе може да ги гледаат единствено оние што ќе го населуваат најгорниот дел на зградата на финансиската полиција (какви „среќници“). Инаку ме збунија број 14 и број 15 кои што се изработени различно од сите други, со некаква текстура слична на споменикот на Гемиџиите ![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() 9 ![]() 10 ![]() 11 ![]() 12 ![]() 13 ![]() 14 ![]() 15 ![]() 16 ![]() 17 ![]() 18 ![]() 19 ![]() 20 ![]() 21 ![]() 22 ![]() 23 ![]() 24 ![]() 25 ![]() 26 ![]() 27 ![]() 28 ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
lele kolku degenski izgledaat samoubicive da kaj im vakvi idei ne znam
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2223242526 38> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |