![]() |
![]() |
![]() |
Музејски комплекс „Македонска Борба“ |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2526272829 50> |
Author | ||
makonix ![]() Senior Member ![]() Joined: 08-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 520 |
![]() ![]() |
|
Граѓанин fala za odgovorot, mi gi procita mislite. Samo ne veruvam deka ke bides razbran od nekoi clenovi ovde koi pojma nemaat ni od klasicizam, ni od romantizam, ai se palat na modernizam a i toj ne go razbiraat kako sto treba pa samo filozofiraat so negativina ikonotacija. Vo Skopje imame samo zaljubeni arhitekti so ego do nebo, a pojma se nema ni od ritmika, harmonija, kontrast, red. Na prsti dali moze da se izbroi modernisticki objekt koj e napraven vo sklad i ramonteza so okolinata. Tesko na toj grad na koi arhitektite mislat deka se nad se i ne i im e gajle dali graganinot se cusutvuva ubavo pokraj objektot ili ne. Zatoa ke gledame moedrni objekti niz svetot koi se ubavi i progresivni, a vo MK ke se zadovoluvame so potprosecni demek moderni objekti i uste ke ne ubeduvaat, nikoj pojma nema, pa ne bile svateni i slicen bs. Pa od nebo se gleda deka muzejot e relativno mal za da ne go zatvori pogledot kon kale, izgleda skromno so klasicni elemnti koi moze da se primetat niz stariot del na skopje na sekade. Se znae deka toj del se ide so toj stil za toa sto bil del od staroto evrejsko maalo. Idejata e da se vrati toj del na Skopje po izgled kako sto bil pred komunistite da resat da go "moderniziraat" vo betonska palanka, kade covek nema ni da mu se priparuva. Pa koj normalen covek ke izgradi pat niz najstariot del na gradot okolu Kale i pretvori toj del vo tampon zona. Toa e neviden kriminal, Skopje ne izgleda na human grad, izgleda na edna betonska jungla bez nikakov identitet (bez Kale i turska carsija), mozes cel grad da go preselis vo bilo koj svet i nema da znaes deka e Skopje, ke bide samo edno predgradie na bilo koja metropola. |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
Скопје2014 не може да се спореди со објектов, тоа е факт, во Ск2014 се работи за цел еден план кој е склопен без никакви норми на урбаното планирање, најмалку ми смета што искористените стилови се од некои други векови, дај оладете веќе со тие муабети за стилови кога немаат смисла таквите дискусии... музејов во атина е убаво просторно склопен и испланиран со внимание, а реакциите против него се баш оние граѓанските кои избледуваат со текот на времето, а кои секогаш ме иритирале, мислам согледај ги фактиве, луѓе се бунат како современата архитектура им се мешала со историската, а објектов се наоѓа во област која е каша од објекти од најразни периоди, се до половината на 20-ти век единствено нешто заедничко меѓу објективе на нашиот и атинскиот музеј е што и покрај целата контраверзија, распалување и плукање, ќе влезат во историјата и ќе бидат почитувани без разлика на тоа каква глупост биле, на крај ќе се заборави се, а објектите ќе бидат дел од културата исто како Партенон и Камениот мост и не можам да разберам како сметате на тоа некој да ве разбере озбилно, кога трескате глупости од рангот на тоа дека објектов на музејов е рамен на дуќаните во чаршијата, згора на се, на други им тврдите дека требало да прочитаат книга ![]() Edited by zabegan - 04-Jul-2011 at 00:17 |
||
![]() |
||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
|
Комунисти, модернизам, романтизам....дај некој конкретен одговор, до кога ќе ви бидат криви комунистите...па уште се збори за комунисти, као некои марсовци да се дојдени - тоа се истите луѓе само со друга боја што ви продаваат приказни на кои се ложите денес и сте се ложеле порано...и доста е од к***ње за други членови и архитекти, имате овде простор па давајте си аргументи (со реална подлога, ако има таква) зошто ни продавате „ивица и марица“ архитектура во време кога сите мислевме дека ќе летаме - кој ви е стварно филмот? Edited by Dave Gahan - 04-Jul-2011 at 07:49 |
||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||
![]() |
||
dule ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Mar-2011 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 255 |
![]() ![]() |
|
Никој не вика дека ни се криви комунистите,во Скопје и во цела Македонија има поставено споменици на комунистите кој и до ден денес стојат и сведочат за нивниот допринос кој го дале за нашата земја. Иначе музејот како музеј е одлично изграден и изработен и го освежува не само центарот ,туку и целиот град.Околу фасадата ми изгледа прилично доста добро разработена и истиот се наоѓа на добра местоположба.Истата локација во минатото беше неуредена и уништена ,и небеше атрактивна.Иако сум противник на Скопје 2014 на почетокот бидејки огромни суми на пари се дадоа,сега по неколкугодишна градба се покажа како доста квалитетен проект и со спомениците (со некој споменици) и со градбите од левата страна на кејот како модерно,европско,и културно достигнување во разубавувањето на главниот град,кој според мене полека но сигурно станува МЕТРОПОЛА. |
||
![]() |
||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|
Извини Дуле, ама како Скопје станува МЕТРОПОЛА? |
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Да се надоврзам и јас: Во ред е да имаме музеи, а истотака и да се урбанизира досега неурбанизираното. Сето тоа придонесува кон патот (идеалот) на Скопје да стане метропола. Меѓутоа, ние сме неколку децении далеку од тоа. За мене Скопје ќе стане метропола кога: 1. Ќе се дообликува и доизгради сообраќајната мрежа како што треба, вклучувајќи го и подземниот коридор во првичната/правилната варијанта, од Партизанска кон НБРМ. 2. Ќе се расчистат сите сламови во рамките на обиколницата како северна, а Водно како јужна граница, а на нивно место да се изградат нови урбани населби. Овде мислам на Топаана, Дижонска, Ќерамидница, Тафталиџе 2, Крњево, Маџир Маало и слично... 3. Да се врати функцијата Градски Архитект, кој ќе има ултимативна одговорност за урбанизмот во градот, да биде неполитички човек кој ЌЕ ГО САКА ГРАДОТ, и кој ќе има право на вето во однос на урбанистичките прашања. 4. Да се воведат квартови наместо 10 општини, секој кварт би имал претставни(к/ци) во Градското Собрание. Така единствено би се избегнале ситуациите со префрлање на топката и делење на градот на ВМРО-вски, СДСМ-овски и незнам какви -овски делови. 5. Да се донесат ДУП-ови за секој кварт, и тоа не само за постоечките туку и планирање на урбаниот развој за 50 години во иднина со ДУП-ови, и да не се менуваат на секои 2 месеци. 6. Да се исчисти неконтролираниот шљам од билборди кај што треба и не треба. Строго да се забрани поставување на билборди на згради (освен светлечки реклами на врвот на зградата, и ова единствено на комерцијални, никако на станбени објекти). 7. Да се изгради пречистителна станица на влезот на Вардар во Скопската општина, и строго да се контролира нивото, особено во централното градско подрачје. Сакам да го видам Вардар чист како солза, а не матен и зеленикав како да е мочуриште. 8. Да се направи соодветен и репрезентативен влез/излез од Градот. Овде мислам на автопат со 6 ленти накај Косово. 9. Да се смени менталитетот на народот, да не се крши се' што е ново поставено, и да се чува постојното. Ова ми се чини е потешко од сите претходни 8. 10. Да има далеку повеќе културни случувања од сегашната состојба на 1, максумум 2 концерти на видни светски музички имиња. |
||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||
![]() |
||
antiuser ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
||
![]() |
||
dule ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Mar-2011 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 255 |
![]() ![]() |
|
Факт е тоа дека денешното Скопје е многу поразлично од тоа Скопје кое беше пред 2 до 3 години од кога почна нагло да се гради и уредува,да се урбанизира и разубавува.А да не говориме Скопје кое беше пред 10 или 20 години, Скопје пред неколку години не личеше ни на град ни на ништо,без некој изграден споменик,објект,УЛИЦА,БУЛЕВАР и слично. Исто така Скопје се градеше и во периодот на еден од подобрите градоначалници на Скопје е исто така и Пенов,каде граѓаните му веруваа и он доби два мандати,според мнозинството Скопјани заслужено.Пенов и до ден ден остана еден од пак ке кажам позитивните,добри градоначалници кој ги имало Скопје. Како најлош градоначалник кој го имало Скопје и НИШТО ВО ТОА ВРЕМЕ НЕ СЕ ГРАДЕЛО И УРБАНИЗИРАЛО ,туку само се унишуваше е времето кога градоначалник беше Трифка.Тоа е факт и тука повеќе не би дискутирал. Исто така денешниот градоначалник Коце се брои со сигурност еден од најдобрите досега градоначалници за градот(без разлика од која политичка партија припаѓа) со многу проекти кој допринесоа Скопје да стане убав и модерен град.Град кој ке не спојува и град кој ќе биде гордост за сите. Меѓу другото моето мислење е дека ПОЛЕКА НО СИГУРНО Скопје може да биде рамо до рамо со другите градови како од балканот така и пошироко. Треба уште многу да се работи,гради,урбанизира но полека полека треба да размислуваме оптимистички за сите заедно утре би се гордееле со нашиот град. Факт е дека ние немаме култура за живеење ,тоа било и НИКОГАШ НЕМА ДА СЕ СМЕНИ но моето мислење е дека треба да гледаме кон иднината на нашиот град. Затоа моето мислење е тоа дека сум горд на Скопје,горд сум на се што се гради,може и мене не ми се допаѓаат некој градби од Скопје 2014 и јавно ќе го кажам моето мислење за истите ,но должност како граѓанин ми е да ги почитувам и да не ги уништувам. Затоа моето мислење е исто и тоа ке си остане,ако ти мислиш дека Скопје е далеку од Метропола е ОК ,тоа си е твое,не ти се мешам но моето е поразлично од твоето. |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
dule уште да имаше реална смисла нешто од ова што го напиша добро ќе беше...
може да биде и најгрдиот и пропаднат град на светот и да биде метропола, а музеј и калсична архитектура, може да има во некое планинско село, дали можеби поради тоа селото е метропола??? дај не тресете зелени и разбистрете си ги дефинициите за терминот „метропола“ еднаш засекогаш |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
kire85 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2007 Location: Düsseldorf Online Status: Offline Posts: 400 |
![]() ![]() |
|
Дуле, културата на живеењето се СТВАРА, тоа не е вродена работа. Што мислиш ти, германците се раѓаат покултурни од нас и со висока општествена свест? Не, туку тие уште од бебиња почнуваат да се воспитуваат пред се дома од родителите кои исто така го имаат поминато истиот процес, па во градинка, па во училиштата и.т.н. Тоа е едноставно дел од еден јак државен систем кој (барем во тој аспект) речиси и да нема пропусти. Дојди ми во Германија на гости, па ке те однесам една вечер во центарот на Диселдорф во петок или сабота навечер, да видиш како всушност се однесуваат „културните„ европјани. Како животни и дива орда.....мортус пијани, се дерат, повраќаат, кршат урбана опрема како клупи и канти за ѓубре и што не. И тоа не зборувам за искључоци, туко тоа е секојдневие. Ама штом ќе се разбудат утредента и ќе се отрезнат, како некој да им го сменил чипот во глава. Стојат и на црвено светло за пешаци на улица широка метар и пол, иако на 500 метри од околу нема ни кола ни бутур, само како еден банален пример. ![]() Сакам да кажам дека и тоа како може да се воведе истото и кај нас....потребни се само строги законски мерки, категорично спроведување на истите и еден склоп од бон-тон програми во образовните институции. Не е толку невозможно колку што изгледа, ако се сака, се може. Инаку не се сложувам јас лично со теоријата, дека Скопје со помош на СК2014 се движи кон статусот Метропола. За да го добие тој епитет Скопје, мислам дека би требале да поминат добри 10-15 години тврдокорна планска работа, на сите полиња, за воопшто да помислиме на таа терминологија. Па на неколку стотици метри од строгиот центар уште се живее како во 16 век, а ние правиме муабет за облакодери и споменици..... Edited by kire85 - 08-Jul-2011 at 05:22 |
||
![]() |
||
kire85 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2007 Location: Düsseldorf Online Status: Offline Posts: 400 |
![]() ![]() |
|
Мене лично ич не ми се допаѓа.....ме потсеќа како да е некоја од палатите на Гадафи.... |
||
![]() |
||
antiuser ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
|
Бојата малку ја утнале..можело повеќе да е на жолтеникаво-окер,вака е ко песок боја .. поубаво ќе беше со таа нијанса
|
||
![]() |
||
gorco ![]() Senior Member ![]() Google Maps: Regional Expert Joined: 22-Oct-2009 Online Status: Offline Posts: 642 |
![]() ![]() |
|
Не судете уште, ај нека го завршат ( и јас сум тежок мрчатор )
|
||
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
bas mi e ubava bojata, edinstveno mi smeta sto nema mnogu golemi prozori malce deluva ko bunker
|
||
![]() |
||
Stibera ![]() Senior Member ![]() Joined: 20-Oct-2010 Online Status: Offline Posts: 117 |
![]() ![]() |
|
не знам дали е до апаратот, или до бојата на фасадата мене ми делува како зградата да е прљава. |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
мене ми личи дека излегува влагата од зидот низ фасадата,недоисушен малтер помеѓу тулите или нешто слично
|
||
![]() |
||
bob39 ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 25-Feb-2011 Location: Amsterdam Online Status: Offline Posts: 51 |
![]() ![]() |
|
bunker!
|
||
Трговски центри= убиство на Скопје
|
||
![]() |
||
fusion ![]() Newbiе ![]() Joined: 17-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 12 |
![]() ![]() |
|
Turski zandani.Ova e makedonskiot vrhunski dostrel vo arhitekturata
![]() |
||
![]() |
||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|
Среќа во несреќа е што бојава на Музејов секогаш може да се префарба и смени, затоа што ваква боја не изгледа прикладно за музејов, а и личи на прљаво-бела боја. Али ајде да го почекаме финалниот продукт.
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2526272829 50> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |