![]() |
![]() |
![]() |
Веро Центар |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2526272829 32> |
Author | ||
GreatMakedon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2007 Online Status: Offline Posts: 186 |
![]() ![]() |
|
Za Vero Centar sakam da dodadam nesto, za izgledot ste dosta kriticno raspolozeni, sudejki sprema slikiva od nadvor izgledat mnogu ubavo, isto taka vnatre izgledat na nivo, ramstore i vero centar se na isto nivo so shopping centrive na zapad, samo sto nese tolku golemi. GTC da go renoviraat od temel bi bil kako ovie na zapad po golemina. No sepak i Skopje e 600 iljadi ziteli, pa golemi trgovski centri ne bi uspeale tamu
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Токму тоа е и мојот впечаток, генералната приказна во Македонија е дека инвеститорите (не само во областа која ја дискутираме) се обидуваат со минимум инвестиција да извлечат максимум профити. ВЕРО тука се решил за малку поинаков пристап и изненаден сум што толку многу луѓе (барем на форумов) реагираат негативно на слободниот простор во трговскиот. |
||
![]() |
||
Swimmer ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 09-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 294 |
![]() ![]() |
|
си нападен и смачено ми е да гледам постови и реплики со голема доза на напади.. човекот си кажа свое мислење и став и беше фино да се прочита, преставува одреден потрошувачки сегмент, млада/тинејџ популација и лично, како и на андреј, ми беше занимливо да видам како го доживува.. точно ги има сите тие места во изобилство, ама во случајов збориме за овој објект и него го евалуираме, секој на свој начин.. нема потреба од лично омаловажување.. да не лупам реплики, и со другиот пост на фосил се сложувам, сосема на место си кажа, како млада особа јасно е дека тој не е платежно моќен за да го обезбедува профитот на верово, ама може да одигра клучна улога во одговарање на атрактивност, помодарство итн.. зависно од понудата на центаров. Впрочем попрво повозрасните би оделе на места каде што одат помладите отколку обратно.
|
||
![]() |
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
Greatmakedon: Ја не глеам разлика дали било Њујоркер, Гучи или било кој бренд на облека и слично. Мислам убаво е луѓето да имаат можност да си купат ако имаат пари и да се има поголем избор, ама не гледам причина од било кој од нив да се прави спектакл небаре Волцваген отворил фабрика. Во иста линија, да се надоврзам на муабетот од пред неколку страни, не гледам зошто би требало да ја маргинализираме домашната кујна (ќебап, бурек, ајвар...) во корист на КФЦ, Мекдоналдс, ПицаХат и слично. Исто не верувам дека бугарите јадат повеќе во овие „фудотеки“ отколку што јадат банички со боза ( |
||
![]() |
||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
|
Не ги прочитав претходните коментари за Веро, ама еве и јас да го дадам мојот коментар: новиот Веро има ретко многу промашен простор во квадратура.
Како прво, најатрактивниот дел од еден објект-приземјето да го направиш паркиралиште е навистина промашување на целиот објект-посебно што неговата намена е ШОПИНГ ЦЕНТАР. Подобро горниот спрат да го направиле паркиралиште, ако веќе не сакале да одат под земја(или не можеле поради трезор на НБМ). Како второ, во внатрешноста има оставено премногу слободен простор-централниот дел од центарот. Оттука, Веро премногу ми е широк и мене како купувач ми делува конфузно, т.е. се губам во просторот. Многу понормални ми се трговските центри коишто се долги но не и широки бидејќи имаш подобра ориентација во просторот(ГТЦ и Рамстор кај нас). Како трето, очекував поголем број на познати брендови во Веро. Јас никогаш не купувам брендови и во трговските центри низ градов влегувам три-четири пати годишно, ама да потрошиш 40 милиони евра и да не донесеш PizzaHut, KFC или Бургер кинг е тоа е промашај. Да не говориме за бутиците, освен New Yorker и пластични играчки во Јumbo нема ништо ново. Заклучок: За мене објектов е чист промашај од секој агол на гледање ![]() |
||
![]() |
||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
|
За KFC или Бургер Кинг треба лиценци кои се многу скапи и мислам дека Burger King лиценцата за Македонија ја држи некој бугарин и притоа не му се исплати да инвестира и ја продава за огромни пари. Такада Веро нема врска со овие наведените.
|
||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
||
![]() |
||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
||
![]() |
||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
|
Од сите горенаведени West Gate во Загреб е нешто страшно. Можеби е поголем и од Космос во Солун ама се наоѓа надвор од Загреб на патот накај Марибор на некои 20 км од центар. Има веб страна може да проверите и несомнено е дека има огромна понуда. Во Софија Ди Мал не е нешто спектакуларно барем според мене бидејќи сум бил па можам да кажам дека исто така има лоша локација скоро во центарот на градот со што се прави само додатен хаос и не му е местото таму.
Инаку ова мора да го видите http://www.index.hr/vijesti/clanak/kao-gljive-poslije-kise-u-hrvatskoj-nice-cak-15-novih-trgovackih-centara/434488.aspx што се е изникнато во Загреб и до каде сме ние во оваа област. ![]() Edited by Supervisor - 05-Sep-2010 at 12:02 |
||
|
||
![]() |
||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
supervisor, se znae deka kaj nas recisi nema vakvi golemi investicii.Kako sto sum rekol porano, ne samo zagreb tuku celiot region ima najvekje investicii odkako kaj nas.Gledas sam, turci i drzavata gradaat nesto kaj nas , inace se pusto!
Mkd ne e atraktivna za investitorite posto drzavata bara mnogu dokumentacii(pari), pa posle so sudskite lavirinti itn.Investitorite sekako deka ni begaat, odat po regionov, tamu kade se e lesno i toa!
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Па еве и за G-Mall гледам дека се истакнува површина од околу 40.000м2 што е сепак премало или се на се две спратчиња со продавници. Пак прават импровизации и ништо од некој огромен трговски центар. На крајот ГТЦ вечно ќе ни остане како најатрактивен и најголем трговски центар.
ПС. Заборавив за Загреб, ИКЕА гради на 200.000 м2 трговски и се отвара во 2012. Од тие што беа на листата овие два се лудило: Zagreb Mall 100.000 м2 u/c 2011 Supernova 150.000 m2 u/c 2011 West Gate Zagreb 150.000 m2 (2009 otvoren) http://www.iicg.hr/ Edited by Supervisor - 05-Sep-2010 at 14:05 |
||
|
||
![]() |
||
Gradinarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Aug-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 369 |
![]() ![]() |
|
Koj mrcala znaci ima po narodov, boze pomogni, luzeri i paceri malograganski. Merkator u Belgrad ti e so "ekskluziven pogled na i od parking mesta i toa na nivo na ulica, a gore na spratovite ima zbrtni koridori, butici i eskalatori iako i toj centar e so golema kvadratura.
So eden zbor nasive se mnogu podobri skoro vo sekoj pogled. Covek da ne gleda od strana ke kaze ova narodov tuka so istancen vkus, kako da se budat so kafe na San Marko ili slicno, pa sega prosecni raboti im smetaat, ama koga ke se vidi kako se pluka na se sto se pravi tuka ili od domashni avtori, se kompletira slikata na promasheni luzerishta. Aj brkajte rabota....ova se odnesuva na tie sto se odnesuva. Ne deka ne treba da se kritikuva, ama ova e veke zaogjanje. |
||
..... .......
|
||
![]() |
||
IN_MOTION ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Jul-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
|
Бев вчера во Веро центарот и од моја гледна точка можам да кажам дека: 1. Првиот спрат не би требало да биде паркинг, на прв поглед наликува на катна гаража но воедно и многу е низок тој кат. 2. Просторот кај ескалаторите мене пријатно ми делува што е голем, па толку народ колку што имаше вчера да беше во рамстор по тоа ходниците мислам дека ќе неможеше да се размине човек. 3. Трета забелешка e што многу се големи столбовите, огромни како да носат 50 ката нагоре а не 2! Генерално можам да кажам дека ми се допаѓа објектот, но од гледна точка на локацијата повеќе би ми се допаѓал доколку би бил +10 спрата со таа големина (да се надеваме дека во иднина ке биде со оглед на столбовите што се толкави). Оцена 6/10. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Се сложувам за болдираното. Претеруваме со критики. Не дека не треба да ги има, напротив секогаш треба да ги има посебно во транзициска земја како Македонија во која има еден куп афери за градежни земјишта и недоизградени или непочнати трговски центри и објект. |
||
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
![]() Но зошто толку фаталистички против критиките? Па имаше баш фина дискусија претходно, не се тоа само нафрлани критики, туку едноставно дискусија за разни сценарија кои можеа да се развијат на таа парцела во центарот на Скопје. Зарем не е во тоа поентата? |
||
![]() |
||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ја поставив анкетата
Да резимирам 1. Објектот не припаѓа на таа локација 2. Екстериерот е подпросечен 3. Ентериерот е убав и организацијата на просторот мене лично ми се допаѓа (дуќани на приземје во еден мол од овој тип не менуваат ништо, што имаме од тоа што во Рамстор дуќаните се на приземје) 4. Мислам дека објектот ќе игра битна улога во понатамошна ревитализација на овој дел од центарот и тоа му е најголем плус од мене. Се мислев помеѓу 4/10 и 5/10 но токму поради точката 4 од моето резиме ќе одам со 5/10. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Од мене добива тројка поради лошата локација, недоволниот број на содржини и нови продавници, околниот лендскејпинг не е ништо особено, фасадата е неубава (да не зборуваме за шипките на кои се закачени рекламите, како и нивната несразмерност), лошите и неточни ознаки и преводи, како и моите очекувања дека ќе биде квантен скок напред од веќе стариот Рамстор... Плус му е заживувањето на околниот простор, како и убавата подлога на паркингот. Значи 3/10!
|
||
|
||
![]() |
||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
Od mene ima cista 4-ka
Se soglasuvam sosema so punktovite sto gi pisa pbanks!
|
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Од мене 5ка. 1. Локациијата бараше многу повеќе од овој објект (4ка за локација)
2. Екстериерот вероватно би добил 2ка од мене
3. Изглед на супермаркет, паркинг, подлога, ревитализација на запуштено централно градско подрачје 9ка
4. Ентериер необичен за мене простран и светол 7ца
5. Избор на продавници и големина на дуќани 3ка
Се на се средна вредност 5ка
|
||
![]() |
||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
|
Мојата оценка за овој Веро е 4-ка, и тоа само заради тоа што се пополни грдиот простор на кој се изгради.
Мислам дека под итно ГТЦ треба да се модернизира, проектот којшто е прекриен прашина да се отвори и да се гради. Убав проект беше тоа. Според мене, ГТЦ е засега дефинитивно најдобро решение во центарот на Скопје. |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2526272829 32> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |