build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Културни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Музејски комплекс „Македонска Борба“

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2728293031 50>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
6 [12.00%]
3 [6.00%]
13 [26.00%]
3 [6.00%]
5 [10.00%]
4 [8.00%]
2 [4.00%]
4 [8.00%]
1 [2.00%]
9 [18.00%]
You can not vote in this poll
Total votes: 50   Average: 5.86

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #561 Posted: 29-Jul-2011 at 18:25
Сликите нудат премалку информации за да дадам некој конкретен став. Она што на прв поглед ми се допаѓа се комбинациите на бои црвена и бела (иако знаеме во што се претвора белата ако не се одржава како што треба) кои свесно будат асоцијација на народните носии. За оградата не би се сложил со Бојан и воопшто не ми буди негативни впечатоци, иако не е ништо спектакуларно што значи дека не ме ни воодушевува но складна е со витражот и изгледа елегантно, особено ми се допаѓа погледот одоздола. Конкретно за витражот ми се допаѓа што е тематски и има многу елементи од македонската етнологија. Во секој случај на прв поглед преувладува позитивниот впечаток кај мене.
Back to Top
Superman View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Superman Quote  Post ReplyReply #562 Posted: 29-Jul-2011 at 20:51
Мене ми делува како да е компјутерска анимација а не фотографија. Погледнете ги само "фигурите восочни" на втората слика.
The One Whose Name Cannot Be Spoken...
Back to Top
ovaj_stariov View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ovaj_stariov Quote  Post ReplyReply #563 Posted: 29-Jul-2011 at 21:15
Originally posted by Superman

Мене ми делува како да е компјутерска анимација а не фотографија. Погледнете ги само "фигурите восочни" на втората слика.

И мене така ми делува
build.mk, гради форумска историја
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #564 Posted: 30-Jul-2011 at 19:04
Back to Top
lupo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lupo Quote  Post ReplyReply #565 Posted: 30-Jul-2011 at 19:35
Originally posted by ovaj_stariov

И мене така ми делува
 Eeek2 А вие сто мислевте? Дека е сликано на лице место?
...kaj si kapelo pak ke si kape...
Back to Top
Superman View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Superman Quote  Post ReplyReply #566 Posted: 30-Jul-2011 at 19:37
Originally posted by lupo

Originally posted by ovaj_stariov

И мене така ми делува

Eeek2 А вие сто мислевте? Дека е сликано на лице место?

На прв поглед да
The One Whose Name Cannot Be Spoken...
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #567 Posted: 30-Jul-2011 at 19:56
Малку е научно фантастика, едни фрлале  камења  други гаѓале со пушки ,не делува како да е нешто што навистина се случило.Тоа било борба а не КАМИКАЗА да излезе он со камен тој со пушка.
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
lupo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lupo Quote  Post ReplyReply #568 Posted: 30-Jul-2011 at 20:11
Previous Да Митатос, нашиве имале од оружје што им душа сакала Poke

Edited by lupo - 30-Jul-2011 at 20:11
...kaj si kapelo pak ke si kape...
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #569 Posted: 30-Jul-2011 at 20:34
во секоја историска слика има симболика а не 100% реалистика.во ниеден музеј во светот нема целосна реалност.некаде сум гледал и по 200 војници слонови и коњи во битка на неколку деситици квадрати,па ни ние не сме исклучок од тоа
Back to Top
Supervisor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Supervisor Quote  Post ReplyReply #570 Posted: 30-Jul-2011 at 22:42
Originally posted by mitatos

Малку е научно фантастика, едни фрлале  камења  други гаѓале со пушки ,не делува како да е нешто што навистина се случило.Тоа било борба а не КАМИКАЗА да излезе он со камен тој со пушка.

Ко прво глеј убаво ова се сцени внесени во една за целокупните борби а не една сцена и затоа баш вака е многу подобро направено!!
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
Back to Top
Nevermind View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Nevermind Quote  Post ReplyReply #571 Posted: 31-Jul-2011 at 12:58
може секако да се перципира - и симболички, борба со што се стигне, за остварување на целта, - и реалистично од аспект, дека ако на крај краева теренот е и каменест, сепак се бореле по планини, сигурно не на аеродромска писта, па и камењата биле искористени како оружје. Ако имаш камен при рака во таква ситуација зарем нема да го искористиш.

За пример земи го настанот на кале кога фрчеа камења на сите страни.

Edited by Nevermind - 31-Jul-2011 at 16:20
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #572 Posted: 31-Jul-2011 at 13:27
Да не се разбереме погрешно јас сум реалист, сакам да се искаже вистинскиот миг на битката а не научно фантастика ,па тебе некој да те нишани со пушка и тебе у тој момент ке ти текне да фатиш камен,тоа се прикаски ,ме мрзи да ги уплодирам има разни примери од битките на наполеон ,александар,артур и др војводи од пред иљадници години и ниедна ама во ниедна не видов некој од војниците да гага со камен.
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
Nevermind View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Nevermind Quote  Post ReplyReply #573 Posted: 31-Jul-2011 at 16:20
убаво што сакаш, ама уметничкото дело има автор. Слободно направи и ти едно врз основа на сопствените замисли, наоди и сл.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #574 Posted: 31-Jul-2011 at 16:46
Сликата не е ништо поразлична од сите вакви слики што досега сме ги имале и домаи надвор од воени сцени, најчесто е се на куп и повеќе настани се спојуваат да се добие некоја прикладна содржина на сликата. Таман работа да се работеше за реалистичен приказ, немаше да се најде доволно документирана и таква сцена како што би барале. Еве земи го и споменикот на нов пред владата и тој бугарскиот што го офабрбаа пред некое време, истото е само во форма на скулптура наместо слика. Еве дури и да неможе да се најде слика од битка со различен приказ од овој. http://www.google.com/search?hl=en&q=battle&gs_sm=e&gs_upl=1859l3707l0l4150l6l6l0l0l0l0l363l1713l2-3.3l6l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&biw=1280&bih=835&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi

Edited by lslcrew - 31-Jul-2011 at 16:50
Back to Top
shyes View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote shyes Quote  Post ReplyReply #575 Posted: 01-Aug-2011 at 00:08
Not faraway from the city of the first Republic on the Balkan - Krusevo, exits a popular hill known as "Meckin Kamen". There is a legend behind the name of the hill:
A long time ago in a small suburb besides the pear orchids lived a number of brothers. They occupied their time with agriculture and life stock.
One day the brothers were returning from the hill when they were confronted by a big bear. The brave Krusevcani did not get afraid, instead they attached the bear. The bear rolled a rock down the hill towards the brothers, but then they killed the bear with a couple of hits from their axes. The rock which was rolled by the bear was known as Meckin Kamen (Bear's Rock) by the people.
On the same spot, the duke Pitu Guli heroically battled and protected the nest of the Krusevo Republic. This was in 1903 when the Turkish army destroyed Krusevo and choked the peoples Uprising. A monument was placed on Meckin Kamen where the legendary duke Pitu Guli was killed. This is a real legend of our time.

од Cyber Macedonia
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #576 Posted: 01-Aug-2011 at 12:10
невиден кич испадна објектов во целина, без ниеден пропуштен детал, однадвор личи ко да е правен во дубаи, а ентериерот не знам ни како да го искоментирам, забегаа ептен во невкусот и сопствените дизниленд фантазии и се ова што досега го видов нема никаква врска со стиловите по кои тука толку многу се плачеше

инаку сликите за кои зборите се чисто уметнички дела, повеќе тераат симболики одколку претставување на некаква сцена од борба буквално, нема никаков проблем во тоа и се користи од најстарите уметности па се до денес
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #577 Posted: 02-Aug-2011 at 00:09
Back to Top
Шпер View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Шпер Quote  Post ReplyReply #578 Posted: 02-Aug-2011 at 13:06
Значи сепак Музејот ќе се отвори на 8 септември 2011, штотуку кажа Груевски на говорот во Пелинце на МТВ...
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #579 Posted: 02-Aug-2011 at 23:01
на 8-ми Септември се отвараат портата,споменикот на плоштад и музејот,а аеродромот малу пред тоа,ова е званично
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #580 Posted: 12-Aug-2011 at 19:47

Музејот на ВМРО прокисна

http://plusinfo.cfd.mk/large_pics/2011/08/12/SNV14493.JPG

Кругови кои наликуваат на влага повеќе од една недела се декор на дел од мармерната фасада на музејскиот комплекс „Македонска борба“ во кои ќе биде сместен музејот на ВМРО и на жртвите на комунизмот.
Која е причината за појава на флеки на предниот дел на фасадата што се обложува со плочи од мермер „сивец“, засега останува енигма, бидејќи за да се добие каков било одговор во врска со градбите од проектот „Скопје 2014“ е вистинска голгота.
Музејскиот комплекс се гради на површина од 2.500 квадратни метри. Од нив 1.700 квадратни метри се предвидени за Музејот на ВМРО, а 800 квадратни метри за Музејот на жртвите од комунизмот.
За изградба на зградата Министреството за култура потроши 4 милиони евра, но подоцна сумата беше надополнета со уште 1.2 милиони евра преку четири анекси на договорот за непредвидени работи.
За внатрешноста на музејот, односно за масовните сцени од домашни, руски, украински и бугарски автори беа потрошени околу 1 милион евра, за рамки за слики повеќе од 100.000 евра. За 105 восочни фигури се исплатени околу 1.5 милиони евра. Проектот за мебел изнесуваше околу 200.000 евра, а мебелот повеќе од 818.000 евра. За осветлувањето на објектот беа дадени 220.000 евра, а за витраж 420.000 евра. Со последниот тендер за уредување на ентериерот кој изнесуваше 2.3 милиони евра се постигна конечната сума од речиси 12 милиони евра.

ГМВ/ВЃ

http://plusinfo.cfd.mk/medium_gal/2011/08/12/SNV14493%20-%20Copy.JPG
  • http://plusinfo.cfd.mk/small_gal/2011/08/12/SNV14493%20-%20Copy.JPG
http://www.plusinfo.mk/vest/11373/Muzejot-na-VMRO-prokisna
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2728293031 50>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.285 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.