![]() |
![]() |
![]() |
GPS покриеност на MK |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234> |
Author | |
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Двата система се надополнуваат еден со друг во зависносст од терминалот со кој се ужива сигналот од гпс-от и сигналот од макпос-от. ГПС е самостоен систем од тачен број сателити во геостационарна орбита и не се меша со други системи, односно не ни има потреба да се мешаат. А што се однесува до функционирање... па тие алгоритми за позоционирање се, истите се вртат цело време.
|
|
![]() |
|
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
како нема, од нив прима сигнал, разгледај тоа линковите поубаво, еве ти и од вики нешто инфо
en.wikipedia.org/wiki/Real_Time_Kinematic en.wikipedia.org/wiki/Base_station#Land_surveying значи антени-ресивери со појак сигнал и служат за распределување на сигналот до мобините гпс уреди, истите можат да користат и различен систем за геопозиционирање en.wikipedia.org/wiki/Gps#Other_systems |
|
![]() |
|
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
Базните станици колку што ми е мене познато немаат улога на емитери, туку едноставно вршат дополнителна корекција на координатите добиени од сателитите и со тоа дополнително ја зголемуваат прецизноста. Немам доволно време за истаржување, но бидејќи работев едно време на мрежно поврзување на базните станици, се ште кај нив се монтира е специјален ГПС ресивер (Laica, Trimble или некој друг), се поврзува со ПЦ и специјален софтвер и сето тоа некако треба да му стане достапно на гедотетот како сет на корекции во даден временски период. Постпроцесингф или реал тајм процесинг зависи само од начинот а дистрибуцијата на корекциите, дали после мерењето на одреден веб сервис, или пак преку ГПРС или 3Г или друг начин во реално време.
|
|
![]() |
|
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
значи овие во реално време го распределуваат, онолку колку што тоа го дозволуваат и атмосферските услови. а како што кажа и самиот тие информации ги распределуваат понатаму, има и на вики линковите... фактички ова акцес поинт за гпс сигнал!
|
|
![]() |
|
AKADEMIK ![]() Newbiе ![]() Joined: 27-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Lugjeeee, ste me pogodile vo nerv so temava
![]() Shteta ne sum bil porano koga se diskutiralo, ama i sega ne e kasno, neli. Da razjasnime nekoi raboti. GPS permanentnite stanici sluzat da vo sekoe vreme pri geodetski merenja vie dobivate apsolutno reshenie. E sega shto toa znachi: Ako koristite instrument koj ima dvofrekfenten priemnik, dobivate realni koordinati vo daden moment. Dokolku koristite ednofrekfenten priemnik treba da vrshite postprocesing, potochno obrabotka na merenjata otposle. E sega, druga rabota shto e dobra so ovie stanici. Obishno, koga kupuvate instrument, GPS, toj odi vo par. Dosega, bidejkji nemashe permanentni stanici, moravte da gi postavite i dvata priemnika (edniot se vika Baza, a drugiot Rover), i najprvin da odredite geografski koordinati preku poznati pravoagolni koordinati po metodata Statika. Vo zavisnost od dalechinata i proizvoditelot, ovie merenja vremenski variraat vo zavisnost od tochnosta shto sakate da ja postignete. E sega, so stanicite, faktichki dobivate 2 ureda koj zasebno za sebe mozat da rabotat, potochno se konektiraat so permanentnata stanica sekoj posebno preku GSM, GPRS ili neshto slichno... So toa vremeto e daleku skrateno i narodski kazano, ne mu ja mislish mnogu. E sega zoshto da se stavaat takvi stanici? Pa ako dosega so obichen geodetski instrument (totalna stanica) vi beshe potrebno 3-4 pa i povekje saata da zavrshite nekoja rabota, so ovaa tehnologija seto toa se zavrshuva za 20-40 minuti vo zavisnost shto se raboti. Isto taka, kako tehnologija stanuvate globalni so svetot preku svetskiot koordinaten sistem WGS 84. E sega, jas mnogu se raspishuvav, pa ako neshto vi e nejasno, prashajte me konkretno, za toa kje pravime muabet, bidejkji ova mi e specijalnost kako geodet, nali ovaj ![]() |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
AKADEMIK и јас да те поздравам ама од оваа нишка
![]() Постов ти е уживанција за читање. Јас во времето кога се инсталираше МАКПОС бев на некој проект во катастарот но се занимавав со атрибутните податоци и никогаш не се заинтересирав доволно за МАКПОС. Ова што го кажа убаво ми ги поврзува точкиците ![]() |
|
![]() |
|
igorius ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-Nov-2008 Online Status: Offline Posts: 187 |
![]() ![]() |
super diskusija ....e sega pokraj staniceve i bazive sto gi imame..imame li GPS sto moze sekoj od nas da go koristi ili nemame ?
![]() |
|
![]() |
|
igorius ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-Nov-2008 Online Status: Offline Posts: 187 |
![]() ![]() |
i uste nesto za ovie makpos...probav da im vlezam na sajtov ama izgleda nesto ne e u redu so niv...vika this site may harm ur pc...sto e rabotava :S:S:S:S
![]() |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
![]() Ми се допаѓа кој е вториот сајт кој ти го вратил Google ![]() Инаку може да им се има инфилтрирано некој малициозен код и Гугл веднаш го гледа тоа и предупредува. И тука ни се има случено истата работа. Руски хакери во нашиот случај. |
|
![]() |
|
AKADEMIK ![]() Newbiе ![]() Joined: 27-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Igorius, malce pokasno ti pishuvam, ama da razjasnime.
Znaci, MAKPOS stanicite prvenstveno se nameneti za geodetski merenja, pa zatoa i se instalira kako proekt koj odi preku Drzavniot Zavod za Geodetski raboti. Tochnosta koja se bara vo geodetskite merenja e mnogu visoka (se raboti za milimetri), pa zatoa e potrebno vospostavuvanje na celosen sistem dolz celata drzava koj kje vrsi korekcija na parametrite potrebni za ovoj tip na merenja. E sega, dali moze sekoj da go koristi? Shto znam, dokolku imas aparatura koja kje komunicira so tie stanici i ako ti e potrebna taa visoka tochnost mozebi i kje mozesh da go koristis, megjutoa ne zaboravaj, kolku e povisoka tochnosta, povisoka e i cenata na iskoristuvanje, a MAKPOS e eksperimentalen se dodeka ne se vospostavi dolz cela drzava, potoa kje vrsi naplakjanje na uslugite od site privatni korisnici, potochno privatnite geodetski firmi. Pozdrav |
|
![]() |
|
manganoid ![]() Newbiе ![]() Joined: 08-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Super za GPS stanicite
![]() Samo da vi javam (posle godina i pol dena) deka se izlezeni ADRIARoute 2.20 i SCGRoute 2.00. tolku od mene ![]() |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
фала за инфото
![]() |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
http://dnevnik.com.mk/?ItemID=A2225D853C0F124B975E49C92BD278F7 |
|
![]() |
|
Radioamater ![]() Newbiе ![]() Joined: 06-May-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
дали некој знае како работат тие ГПС станици ? Дали се координираат со GPS сателитите? Дали сигналот кој го примаме на нашите ГПС премници е и од тие станици?
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
GPS има мрежа од 20 и нешто геостационарни (во геостационарна орбита на 32 и нешто илјдаи километри) сателити, врвно синхронизирани што испраќаат broadcasting (дифузен, до секој што го фаќа) сигнал со нивна локација и време прецизно до многу ситни децимали. Во GPS уредот пристигнуваат тие сигнали и врз основа на споредба од доцнењата (време на примање, према време што е запишано во приемната порака како и меѓусебно разликите од различните сателити) се добива локацијата. Доволен е сигнал од три сателита, но може да се земаат во предвид и од повеќе доколку е достапен сигналот. Дополнително може да се инсталираат и земски системи за многу попрецизни мерки, како што е МАКПОС од пред година две што се користи највеќе за геометрски мерење, за катастар, изградба и слично. МАКПОС има мислам 19 антени.
Edited by lslcrew - 21-Aug-2010 at 21:45 |
|
![]() |
|
Radioamater ![]() Newbiе ![]() Joined: 06-May-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
да те поправам, GPS сигналите што доаѓаат до нашите приемници се од леостационарни сателити.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ај види го уште еднаш мојот пост.
![]() Доаѓа од геостационарни сателити. За потреби на геодетски фирми и слични професионални корисници може да си платиш во МАКПОС и да користиш и нивни сигнал од дополнителен позиционирачки систем сличен на ГПС. А овие телефоните со ГПС и по распространети уреди по таксисти и по точаци, користат ГПС сигнал од сателити бесплатниот. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Oва е интересно, значи бесплатниот сигнал се емитува од лео-стационарните сателити а комерцијалниот сигнал се емитува од гео-стационарните сателити а има и ГПС приемници кои примаат сигнал од земните станици? барем вака разбрав па ако грешам поправиме
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Не знам што ти е ова леостационарно, два пати го напиша до сега, такво нешто нема.
Од геостационарни сателити иде синхронизиран сигнал слободен. Доволно е сигнал од 3 сателити да се добие пресметка со некоја прифатлива точност во метри. Инаку констелацијата на ГПС сателитите (24 вкупно, btw да нема забуна со временски зони чиста коинциденција е бројкава) е така рамномерно распоредена, да во секое време во идеални временски услови и без засенување на сигналот може да се фатат дури и 10 сателити. Постојат и други вакви позиционирачки системи што функционираат слично на ГПС. МАКПОС го дадов како пример за терстријален (земјен, не сателитски) комерцијален позиционирачки систем. За да го декодираш сигналот од него треба да платиш, како дигитална телевизија што ја фаќаш,а ма за да ја гледаш мора да платиш. Има некој слични системи што ги развива Европска Унија, Кина, Русија и слични. Уредите што работата на вакви комерцијални системи најчесто дополнително си го користат сепак и сигналот од ГПС сателитите како некомерцијален. Зашто да не го искористат кога го имаат на тацна за дополнителна прецизност. Edited by lslcrew - 22-Aug-2010 at 15:02 |
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Radioamater, и lslcrew примети дека се буниш со ова, а и јас. Гео-стационарен сателит е сателит кој се наоѓа во гео-стационарна орбита. За да видиш што е тоа, кликни тука. Лео-стационарна би била орбита околу лав
![]() ![]() А еве ти и како тоа во секое време имаш сигнал од неколку сателит (освен ако си во бункер). ![]() Edited by гитардемон - 22-Aug-2010 at 15:23 |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |