![]() |
![]() |
![]() |
Технологии на храна |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345> |
Author | |||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
||||
http://www.thescienceofbreadmaking.com/fermentation.html http://www.culturesforhealth.com/short-vs-long-fermentation-sourdough-baking http://www.creative-culinary.com/high-altitude-baking/ http://www.history.com/news/hungry-history/a-brief-history-of-bread http://henryaquino.com/infographic-30-delicious-bread-and-cheese-combinations-from-around-the-world/ http://www.zdf.de/terra-x/geschichte-des-essens-mit-christian-rach-folge-1-vorspeise-37607372.html [1] Edited by +Protagorist - 24-Nov-2022 at 06:52 |
|||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||||
![]() |
|||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
||||
18th Century Bread Series - https://www.youtube.com/playlist?list=PLD1F368B5848077C3 немам чуено кои лебови биле најзастапени тука низ вековите, иако можеби има нешто абер во книгата на Ангелина Маркус за исхраната на античките македонци, но претпоставувам зрнастите лебови биле норма, попрво од јачмен и жито него овес со оглед дека првите две житарки биле милувани од рајата како позастапени и постари [1] додека овесот освен на коњите им бил омилена храна и на војниците, но и купка за античката аристократија [2] а сигурно бил и посластица во Кина од каде и впрочем потекнува [3] нели таму и скакулците се деликатес а што пак житарка нејсе, нашите баби незнам дали се познати по жонглирање рзлични лебови, но ете знам за лебот со млеко т.н. Милиброд и питата со млеко Млечникот - сукана идила на која современиве фурнаџии ни од блиску не се добираат, иако ко аматер би пробал да извадам некоја современ пандан пр. словенечкиот кухан крух би го сварил во млеко место вода, иако и без него истиот е уникатна појава, а особено на балканиве, имав прилика сред алпскиот дел да видам рурална работилница за леб [1][2] и што да кажам словенците ме изненадија пријатно со традиционалната кујна
Jap Milk Bread - [1][2] ипак европски http://www.japanesecooking101.com/japanese-basic-bread-recipe/ [3] Edited by +Protagorist - 09-Mar-2016 at 10:20 |
|||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||||
![]() |
|||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
||||
во јапонија хокаидо лебот го прават и сомногу млеко и со многу јајца, слично кои млечникот кај нас, се останато од состојки е умерено особено солта и шекерот,но затоа нив ќеги најдете по стандардниот пекарски леб, а особено фабричкиот ![]() [1] http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/foodanddrinknews/8735147/Loaf-of-bread-as-salty-as-seawater.html сепак
затоа http://www.wisebread.com/which-salt-is-best но кому не му е мила Сланина, незнае чоек поубо олдскул осолено месо или свежо пакувано а напудрено со нитрити!
Edited by +Protagorist - 24-Nov-2022 at 06:46 |
|||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||||
![]() |
|||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
||||
веројатно забегувањето околу сите хемии и прехрамбената индустрија најдобро може да се долови со хоумејд видео а во однос индустриски трендови односно заменски опции за традиционалните рецепти во случајов вештачка варијанта на јапонскиот јагленисан леб http://kotaku.com/how-to-make-black-burgers-1655369315 [1]
ајде секогаш системот ќе глуми коректна научност [1] та и до сега зар цела своја нација не ја пржеле и лоботомирале со насмевка на лицето [2][3] може делувам како некој органик факир или натурал даеш, но факт е дека квалитетот на живот во ова современо 'напредно' општество е тешка фатаморгана, ајде и така сме на пат кон еугеничарската утопија па нели не ни треба многу да му се секираме ако сме конзумеристички заморчиња и не е проблемот што сиромашните немаат избор туку што и богатите незнаат за подобро, напросто сите се дават во илузијата на капитализмот, најчесто неа здравјето и е само изговор за дополнителен фармациски профит, а нему патријархалното семејство кабает кој маркетиншки треба да го ослободи, а само за да мамонистичката центрифуга полесно се подмачкува и продолжи да ја меле земјава ~ да не е само контра, еве и афирмативна поента
Edited by +Protagorist - 08-Apr-2016 at 15:09 |
|||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||||
![]() |
|||||
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
||||
Прота, со црниот леб ќе си змеш и црн ориз, таман да ги сложиш боите:
![]() http://draxe.com/forbidden-rice/ |
|||||
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
|||||
![]() |
|||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
||||
охохо ова од нафталин по комшики ли го извади, како само се залепи на предходниот пост, и тоа органик, фала Фено и ова чудо ќе го пробам некогаш, за сега сум навлечен на кафеавиот басмати, и што да кажам неможам да му се наситам, иако тука е нешто поскап од локалнава адреа ова ќе да е факторот зошто азијци ко индусите, пакистанците или авганистанците измулатиле отповеќе меланин ![]() ~ доколку некој налета на соодветен интернационален сајт за кулинарство слободно нека се пофали тука, каде на куп а детално би се протарашкале национални јадења пр. ко на америве [1] уште да имаа за споредба нешто ко некогаш и денеска пр. еве од каде влече корен мачмелоу-то |
|||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||||
![]() |
|||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
||||
еве контра абер и апропо белиот рафиниран ориз http://www.healthydietbase.com/is-rice-good-for-you-advantages-and-disadvantages-of-white-rice/ инаку колку и да е нездрав избор најскап ориз на менијата во азија е пржениот ориз, а го спремаат и нешто подолго од обично бидејки е отстојан, прво го варат потем го оставаат преку вечер да отстои во фрижидер, а дури утредента го пржат, и што да кажам има доста добра фора во сето тоа, поентата е водата да се исуши што повеќе за оризот полесно и да се пропржи ем зрната да се убаво раздвоени, вака исто и помалку треба да се пржи истиот, слично ко кај помфритот кој најнапред треба да се свари а потем да подзамрзне тек ондак да се исечка на тенки кришки кои би се пропржиле, повкусни прженици од вака спремениве зеленчуци здравје ... in my humble opinion!)...it's hard to eat anything else after that [1] всушност тоа што треба малку пржење т.е. само пропржување бидејки веќе претходно и се сварени, бар напола, го задржува вкусот а воедно ги прави крцкави, и доволно подзагорени а да небидат канцерогини заради тоа акриламидот
~ интересно е дека сеуште немам пробано ориз на пареа или пак од експрес лонец, велат и во двата случаи уште поздрава опција од варениот ориз [1] http://www.hippressurecooking.com/easy-pressure-cooker-steamed-rice/ ![]() ![]() Edited by +Protagorist - 05-Apr-2016 at 18:41 |
|||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||||
![]() |
|||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
||||
![]() TALC COATING ON RICE CALLED PERIL - http://www.nytimes.com/1981/02/08/us/talc-coating-on-rice-called-peril.html?pagewanted=all http://davidson-old.weizmann.ac.il/en/content/online/database/general_know/rice_white_lies http://www.cookingmanager.com/rice-washed-cooking/ http://www.foodsng.com/should-rice-be-washed-before-cooking-the-myths-truths/ ~ [1] http://thumbnails.visually.netdna-cdn.com/how-to-cook-rice_5091f3564faf8.png [1] http://whfoods.org/genpage.php?tname=dailytip&dbid=365
Edited by +Protagorist - 08-Apr-2016 at 15:03 |
|||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||||
![]() |
|||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
||||
[1] http://cooking.stackexchange.com/questions/21872/what-is-the-best-rice-for-sushi [1] http://makemysushi.com/how-to-make-sushi/nigiri-sushi.html [1] http://www.digsmagazine.com/nourish_makingmakisushi2.htm [1] http://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/vod/dwc/20160401.html [1] http://www.inquisitr.com/1241805/sushi-has-many-health-benefits-and-risks/ ~ !!! Change Ahead [1][1] Edited by +Protagorist - 24-Nov-2022 at 08:20 |
|||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||||
![]() |
|||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
||||
само што имаше dining with the chef на nhk каде спремаа ракчиња поховани во три бои, поховањето е прво брашно потем белки (за да не се обои филот) и три комбинации на фил, какинотане, морска трева и сусам. инаку емисијата е доста поучна, ете во оваа епизода сконтав како ракчињата да се потсечат и прекршат за да не се соберат при пржење, а еве интересен абер и за јапонската сарма tenmusu која сепак е завиткана во морска трева наместо лозов лист [1][2] ме изненади дека тоа какинотане е карамелизиран ориз [1][2] инспиративно, ориз на скара добро би легнал ко прилог за се', исто како испржениот најнапред сварен и отстојан преку вечер, но и во овoј случај треба внимателно заради акриламидот, а тшо има поубаво од запечен ориз http://www.foodnavigator.com/Science/Scientists-determine-safe-acrylamide-levels изненадува дека и печените бадеми биваат склет земено вака, канцерогено мјам беле шекер и печени бадеми [1] http://www.almonds.com/sites/default/files/content/attachments/aq0104_acrylamide_in_roasted_almonds.pdf
Edited by +Protagorist - 09-Apr-2016 at 10:30 |
|||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||||
![]() |
|||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
||||
инпиративно ко за промена околу листови за сарма ... чинам за ладна овошна пита,сарма ил бомбица ова листовиве би били идеална комбинација ... а доколку ко такви се потпечат и стопат сигурно и би прелевале уште поубаво боја се ми се чини настанале како алтернатива за пресуваната морска трева, иако според начинот на обработка од вториот линк, излегува дека потешко е да се спреми оризов лист, а воедно во третиот линк го датират како повеќевековен рецепт ... [1][2] http://www.cooksinfo.com/rice-paper-wrappers [1][2][3] http://www.vietworldkitchen.com/blog/2009/06/how-vietnamese-rice-paper-is-made.html http://www.foodtimeline.org/foodasian.html Edited by +Protagorist - 25-May-2016 at 22:22 |
|||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||||
![]() |
|||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
||||
избуричкана работа ова америчкиве пилав питулици, плеин сатисфакшн вит инаф калорис ту брн лес оф јор квалити тајм [1] ![]() http://tastyislandhawaii.com/2006/12/16/honoring-hawaiis-spam-musubi/ ![]() https://en.wikipedia.org/wiki/Spam_(food)#Hawaii https://redmart.com/product/spam-25-less-sodium [1] http://foodreference.about.com/od/traditional_foods/a/What-Is-Spam.htm ![]() Edited by +Protagorist - 03-Jun-2016 at 06:39 |
|||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||||
![]() |
|||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
||||
ова спамирањево не ми личит на арно, но имет и побетер http://bigozine2.com/feature/?p=930 http://www.greenpeace.org/eastasia/publications/reports/toxics/2014/cadmium-rice-heavy-metal/ https://www.chinadialogue.net/article/show/single/en/7008-The-polluted-legacy-of-China-s-largest-rice-growing-province |
|||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||||
![]() |
|||||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
||||
чинам без конкуренција најсклет работа е тоа соја сосот http://www.foodrenegade.com/dangers-of-soy/ http://thedeliciousrevolution.com/cleanse/why-avoid-soy/ https://www.mercola.com/article/soy/avoid_soy.htm патем Тамари-то е позастапено кај јапонците, а како го произведувале некогаш само додава гајрет на цел муавет, можеби хоум меид варијанта ќе ја биде за помирен сон [1][2] |
|||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||||
![]() |
|||||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
||||
еве интересен осврт за топ 10 терсене прехрамбени продукти по др.Помпа, ненамерно издвоен линк иако добро доаѓа и како аналогија дека кревање ваква помпа не ет на арно нит за индустријата нит за сиромаштијата, хм што ќе биде ако сите се преселат на село и баталат процесирана супермаркет исхрана!? нејсе, од некоја храна и на село би имале кабает пример млекото, во случајов заради казеинот, иако добро е да се извагаат предностите и негативностите пред човек да се откаже од млечни производи, лично без сирење и јогурт не би знаел како да функционирам сред овој свет, можеби на неговите краеви и некако но в среде хм тнка работа
инаку од казеинот и гајрет имаат сите оние кои се на мукает од СИНУСИ бидејки истиот ја згуснува слузницата во телото а со тоа и полесно им ги запушува каналите, нормално потем дрма мигрена, а на крај се в круг бидејки грото синусно напатени нит би пробале а не па да се откачат трајно од кравјо млеко, хм братот мислам го утепав од млење да проба да префри на козјо млеко еве чинам минува веќе 10 и кусур години како редовно му ја верглам оваа поука но бадијала, ко за беља откако му кажав за оваа работа почна и се почесто кравјомлеко да се налева, речиси сокот го замени со млеко како освежителен пијалок ...
https://en.wikipedia.org/wiki/Casein http://www.godairyfree.org/personal-stories/conquering-sinusitis-the-best-ive-felt-in-a-long-time http://www.ezhealthydiet.com/casein-protein.html - site promotes becoming vegan, which can cause other health problems. Off the top of my head vegans often have iron, calcium, vit d, vit b and iodine deficiencies - Could casein potentially increase cancer growth? Sure, so could whey, egg, soy, pea, architoke and any other protein source you can think of... FOOD in general can increase cancer growth as it supports tissue and cell growth... Casein itself however is not carcinogenic by nature. ~ на оние пак што им треба ги заболе уво и да бил канцероген тие и така пикаат ко лабораториски глувци се што би им извајало тело за еросот да им е полн цврста гордост [1][2][3] |
|||||
![]() |
|||||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
||||
навидум еве уште еден анти-милк пост, и не заради нешто друго туку заради маститисот и дилемата колку истиот е толериран од млечната индустрија!? маститис е инфекција на вимето кај кравите чии бактериите посекако стигаат во лактофризер дури и при најригорозни контроли, особено онаму каде секој коперант нема свој лактофризер, појава која со ипард кофинансирањето се повеќе се надминува, но сеуште мнозинство се заедничките селски лактофризери, нели доволно е една кофа за цел лактофризер да се сотре, а потем бактериите се размножуваат и во камионот до млекара, каде иако по хасап би требало да го истурат заразеното млеко сепак истото завршува во сирење итн, е сега нормално дека прават анализи, уште понормално дека казнуваат коперанти, но штом отиде курбан и една кофа, касно е за млекото да се истура што неретко по млекарите и го прават доколку нивото на соматски клетки е недопустливо, сепак неретко замижуваат, а знае да заврши и млеко со антибиотик односно од антибиотично третирани крави вакви проблеми секојдневно има секоја штала [1][2] но тоа и во понапредни земји мака мачат а не па кај нас [3][4] сепак инфекција која го засега секое млеко па и мајчиното, а во принцип зијанот е и кај квалитетот на млекото [5] но и кај опасноста од расипливост налет пастериацијата, така да внимавајте од каде се земате млеко или купувате сирење, иако доколку хигиената и контролата се на завидно ниво најдобар избор се малите самостојни млекари каде млекото уште истиот ден се преработува, со оглед дека со секој изминат ден веќе квалитетот му опаѓа заради што големите млекари дополнително технолошки го штимаат при производството
http://www.nmconline.org/articles/sccquality.htm http://nutritionfacts.org/2011/09/08/how-much-pus-is-there-in-milk/ ~ но тука освен био-етичките се и еко-етичките искушенија околу млечната индустрија, а доколку навистина се решите да го исфрлите кравјото млеко од сопствента исхрана како новопечени Вегани добро размислете како ќе го надополнувате калциумот, можеби редовно внесувајки Киноа, та колку и да е во право веге-невестава видете само колку неухрането делува на видеово ... ~ патем ве поздрави аберов за сурутката (веј протеинот)
|
|||||
![]() |
|||||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
||||
незнам дали во оваа или во нишката за Индивидуален Квалитет на Живеење (сега во офтопик подфорумот) веќе има поместено инфо за MSG но во контекст минатиот пост еве абер и тука ова со Сурутката навистина е гачка за подобар живот но за да биде појасно имјате го во предвид и овој абер [1] http://www.livestrong.com/article/512239-what-is-the-difference-between-glutamate-glutathione-glutamine/ но како и секоја хемија која го престимулира телото како Есцитотоксин така и Глутамат Солите го прават истото, а доведуваат до инстант дебелеење со оглед дека ги има по сите страни, веројатно затоа го има и по протеинските шејкови како би го форсирал инсулинот и растот [1] но едно е спортист а сосем друго фотељаш пардон нормалниот човек денеска, за кого дури и се препорачуваат како нормални овие соли на глутаматот [1][2][3][4][5] нели индустријата се бори за што повкусен профит па и ќе најде начин и како да се оправда, а и да се наметне како оправдана, во случајов со гајретот од MSG ова сеј-но-ту-МСГ звучи како сеј-но-ту-МЕСОТО та зар сета месна индустрија не е напудрена обилно со мсг и какви се не адитиви, зато ко што велам во пост #9 понапред бркајте селска самоодржлива идила, а и тогаш внимавајте со што ја зачинувате храната, или терајте со анорексичен табиет в град па лишувајки се од храна и да се оградите од хемијава а со тоа и во невозможни услови да имате шанса да се продуховите штом телото го растеретите од конзумеристи.чки сиџими а душата ја упатите на Љубовен Подвиг ... http://www.saynotomsg.com/basics_list.php како и да е бар децата радувајте ги органски за да бидат што почуствителни а со тоа и потенцијално повесели доколку успеете да ги лишите од престимулираните џртани канали или самодоволноста посесивниот индивидуализам и умисленоста како наједноставен начин за домашно воспитување денеска, она пушти околностите нека му го калемат карактерот, а нормално после чудете се зошто станало развратно нафурано или во најдобар случај одвратно неодговорно ~ но на село сите би се преселиле кога тракторот со даљинско би го командале. да какви родители такви деца, не се жалете ако ве втаса таа вистина ![]() просто сета инстант хемија пребрзо е истурена како еволутивен експеримент како хедонистички трендмил на кој нашите телаи баш не се прилагодуваат со леснотија, еве и зошто, но на празен стомак кому му е гајле дали ќе биде избалансиран телесно ил духовно, а не пак ако веќе е навлечен на даден прехрамбен производ! ЗАТОА државата треба да биде што порестриктивна кон вештачката храна или пак што поблагонаклонета кон органското производство, што сега е сведено толму само на нетоксичност и антиканцерогеност апропо она што го одобрува Инспекторатот за Храна ако тоа и може да се провери некаде [1] уште помалку им верувам и на EFSA ил FDA [2] поткрепено со фактите во пост #30 понапред во нишкава, но во капиталистички околности довербата не е толку битен фактор колку самосвеста дека треба особена претпазливост околу хемиите и нормално што поголема инерција кон органска самоодржливост, за што од корист се думиве по форумов и сличните нанив расфрлани во етерот пр. оние на Радио Слободна Македонија единствената радио станица во земјава каде сериски во две емсии се говореше за Храната и Исхраната, првата Безбедна Храна Здрава Иднина [1] и другата Здравје и Здрава Храна [1] но такво нешто треба да има министерството како аудио подкаст а не само памфлети иако и ова е светлосни години понапред од пристапот на АВХ [2] бар спорадично им се чу гласот на радиово ко за промена ... впрочем треба и памфлети но добро разработени и како прилог на физичкото образование во училиштатата а за што би требало да ги седнат во министерството на мас и соодветните факултети и институти како би извадиле нешто слично на ова ... [1] Edited by beTon - 02-Nov-2016 at 12:12 |
|||||
![]() |
|||||
Zelenikovo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2017 Online Status: Offline Posts: 1631 |
![]() ![]() |
||||
има ли некој абер колку ова е вистина а колку спин, конечно дали е доволно шпекулација за да почне народ да се враќа на селски фармерски живот за да може да си осигура здрав начин на живот ... каква илузија е ова кашатализмов посреди урбаната џунгла, дури и земји ко Русија кои и официјално се гмо-фри, заради сиромаштијата илити штедачко потрушавчкиот АКЦИЈА табиет посекако се изложени на инвентивноста на данок-фри претприемачи, иако и кај нас имаме дирекции агенции инспекции сепак тука истите овие профит дустабанлии дрмаат и со насмевка на лицето, нормално се додека има маса која е спремна да се гетоизира и пржи посреди асфалтски идеали ... тамангодина дена подоцна добро би било некој медиум или нво да направи рекапитулар какво месо прошло и завршило на наш пазар ... едно време чув имало и кинеско пилешко полно хормони, илити 'македонски' јогурт со млеко во прав итн.
|
|||||
![]() |
|||||
Zelenikovo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2017 Online Status: Offline Posts: 1631 |
![]() ![]() |
||||
денес во разговор на ручек и сходно за приложеното ми текна како Пријател ко поранешен сопственик на Рибарници ми кажуваше дека редовно на рибата која е замрзната мора да и става со лопата во фрижидерите Натриум т.е. Нитрити за да ја зачува свежината на месото, а потем кога се заинтересирав за конзервансите научив дека тој процес е задолжителен за секое комерцијално месо, нормално научно оправдана гачка, иако за нус ефектите нема постојана анализа и дебата за анализитемво научната фела, и не само кај нас туку и другде а не пак во wto, посекако центрифугата мора да врте, иако ќе ве утешат Технолозите за Храна ќе ви речат тоа е најсоодветна конзумеристичка пракса, но дали попат ќе ве предупредат дека не ет и совршено безбедна конзумерска навика!? јасно ова во град поинакунне може да се ресетира, но ет еве добра мотивација за Чоек да сврти на Селска Идила нормално доколку Здравје му е озбилна варијабила во Живот ...
за сега останува според Слободна Волја што би рекле народно по Совест да си заклучиме дали ќе тераме конзумеристички или самоодржливо, чекајќи некогаш може да проработи совеста и на корпорациите но и властите да пресечат дали и малку отров по Чоека ет етички да се подаде за да се избалансира побарувачката и понудата ... Nitrite additives-harmful or necessary? - https://spo.nmfs.noaa.gov/sites/default/files/pdf-content/MFR/mfr384/mfr3845.pdf ајде оние кои пушат веројатно на чисто се дека се трујат [1][2][3] но останатите!? |
|||||
![]() |
|||||
Zelenikovo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2017 Online Status: Offline Posts: 1631 |
![]() ![]() |
||||
интересно е дека нитритите ги гледа индустријата и како потенцијален лост за слабеење на шекеросаниот веј оф лајф, бидејќи шекер на ангро се бутка во сите производи, а многу веројатно бидејќи истиот ништи емоции а форсира страсти, односно така и најлесно се справуваат елитите со Слободоумноста на плебисот праејќи од него шербет-џанки, иако на прв поглед сето ова е само конзумеристички нусефект, има убаи постои во нишката Индивидуален Квалитет за Живеење за ваквиот ќорсокак, а сигурно на многу тоа им е познато ... нејсе, нитритите и навистина ќе да се исфорсирани меѓу другото освен заради ризикот од ботулизам кај вакумираната храна, и за контрола на дебелината кај населението, односно социјален диетски инжинњерингн кој би требало да ги урамнотежи научно тоа евроатлантските стандарди а потоа индиректно и светските, та веројатно еугеничарските елити може се надеваат дека и малку од малку и вака ќе им го ресетираат гоеењето на рат-рејс конзумерите, а во што денес сите несамоодржливи луѓе се имаат претворено! бар начинот на кој во исто време ги занемаруваат фактите и како ја оправдуваат потребата за "нпк" и биолошки и растително упатува на ваква конспиративна теорија, која иако заради фактите е повеќе од теза, но сепак недостасува официјално сведоштво од некој инсајдер за и да може да се потврди или пак отфрли ко вака претпоставена! Наше е да разбереме дека единствено самоодржливо ни е загарантирана одредена Идила, а што значи одчипување од постојниот систем, за што пак треба Mетаноја од нови рурални навики т.е. за Рурален Живот не е до-волно само добра волја туку ко и за секоја промена напор и фокусираност ем истрајност ... слично како кога традиционален Верник сака да стане Воцрковен ... ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ова не значи дека Вие треба да се уплашите што ќе биде со Вас ко Воцрковени во Град туку дека доколку сте свесни дека нешто нечини и ќе се трудите да го промените, а доколку не можете да се Смирувате а и' за секој еден ден Живот да му Благодарите на Бога бидејќи сеуште имате шанса духовно да растите созревате и се спасувате, а искористете ги ваквите недоумици како мотив бар со конзумеризмот да поднамалите! доколку веќе не можете од него да се одтргнете! теоријата ја изведувам од линкуваните абери од минатиот, но и следниве од овој пост, та ако на тоа се надодат теориите за еугеничарски социјален инжинеринг, и зошто и во супер-научни времиња не се наоѓа волја за промени или пак нзс, јасно е дека посреди е нечија поголема агенда него прост индустриски куршлус! http://www.livefreefromobesity.co.uk/tag/sodium-nitrite/[/ul"> https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/jsfa.2740370407 ~ https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/21623945.2015.1005525 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28804022 ________________________________________________________________________________ конечно убо е што некој мисли за Народ да нема голем гајрет од нивниот центрифугален конзумеризам, што е и совесно од нив да научно најдат капаче за секое новотворено шише со ризици, иако Чоек треба навистина да е изботиран озбилно за да си рече ако аирлија нека им биде така во недоглед, но не треба да параноичи зошто такви биднале работите, туку ако мисли дека некаде е презагаден некако воздухот за него та и нека си се тргне од таквото опкружување! а белки во новото ќе си затера самоодржливо та и помалку да зависи од Милоста Божја во однос секојдневни ризици а повеќе да се потпре на Неа за оние несекојдневните при одлучностн духовно да се подвизува, она чим имаш осигурано сместување и здрава храна што денес е најизводливо на Село под претпоставка мрзливоста не ве навјасала, та и да премине на следните нивоа на Пирамидата на Маслов што полесно ... само даљинско да забораите да држите в рака веќе сте на полпат ![]() Edited by Zelenikovo - 10-Jul-2018 at 21:45 |
|||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |