![]() |
![]() |
![]() |
Наука и технологија (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345 11> |
Author | |||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
||
Ако досега сите научни откритија и теории не успеаа да ги поколебаат или да ги одвратат верниците, како и целиот Ватикан, не знам како ова ќе направи некаква разлика. Edited by La Linea - 27-Apr-2008 at 13:34 |
|||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|||
![]() |
|||
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
||
Па не реков дека ќе се поколебаат или дека тоа ќе значи крај за христијанството или религијата ....само обично се против вакви работи |
|||
![]() |
|||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||
инаку, мора да се кажи дека тим од грција работи на ова
![]() ![]() ![]() |
|||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||
![]() |
|||
dejan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
![]() ![]() |
||
![]() ![]() Edited by dejan - 27-Apr-2008 at 13:41 |
|||
![]() |
|||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||
да не бистриме сега многу политика
![]() |
|||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||
![]() |
|||
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
||
Еве последно нешто што ќе пишам за ватикан (извини дејан ти ја уништив темава) Пред некое време Ватикан излезе со седум НОВИ/МОДЕРНИ гревови
Затоа викав што ли ке кажат/мислат за ова.....
|
|||
![]() |
|||
dejan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
![]() ![]() |
||
Nema veze be ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
||
интересно само пак да не почнат со наплаќање индулгенции за простување на гревовите, има нешто вистина дека скоја акција има реакција и дека се што ќе надробиш дека нормално е и некогаш да си го исркаш но самото категоризирање на се што е надвор од Десетте Божји Заповеди делува како обид да се натовари човештвото со мноштво нови забрани и негации кои попрво ќе предизвикаат желба кај човекот него што ќе го отрезнат, човек се трезни или поточно кажано се просветлува оној момент кога ќе почувствува што е тоа Љубов, па сетне највеќе што ќе стори е сочувствување со ониее кои некако зазеле поегоистичен став во животот , но во никој случај нема да ги жигосува како неподобни или како еретици, па дури бил и директно нападнат од нив , сепак ватикан пробува да ја оправи својата репутација и местоположба во општеството преку директна пропаганда како што е таа нова листа на гревови наместо да се сврти кон внатрешните проблеми топката ја префрла кај народот, абе тешко на оној што генерализира во клеветењето...
но она што повеќе ме загрижува мене е образовниот систем во кој растат денес децата, каде децата се учат само на експлоатација и конзумерско постоење, место прво да ги учат што и како се создава тие веднаш ги професионализираат за бескомпромисна борба за опстанок како да сме уште во неолит заглавени, па дури и тогаш сигурно имало повеќе емпатија него денес (ама баш брат за брат сирење за пари па дури и да е галичко)... |
|||
![]() |
|||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
||
туку за новини еве еден интересен поглед на светот
how to grow living treehouses - www.inhabitat.com ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Mission OF www.inhabitat.com
GREEN DESIGN IS GOOD DESIGN GOOD DESIGN IS GREEN DESIGN Inhabitat.com is a weblog devoted to the future of design, tracking the innovations in technology, practices and materials that are pushing architecture and home design towards a smarter and more sustainable future. навистина уникатни идеи дали, само ѕирнете го предавањево на хипициве ![]() www.scribemedia.org/2007/07/27/terreform/ We believe in the original modernist ideology that form and function are intertwined in design. Style and substance are not mutually exclusive, and Inhabitat is here to prove it! INHABITAT PHOTO GALLERIES INHABITAT VIDEOS ARCHITECTURE > INTERIORS > FURNITURE > PRODUCTS > GADGETS > FASHION > GRAPHICS > TRANSPORTATION > ENERGY > Edited by beTon - 13-Aug-2008 at 22:39 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
ме интересира што ќе се случи со водата во океаните доколку ослаби гравитацијата на земјава бар за момент еве да речеме еден саат...?
- ТАПА СНИМКА - ЕКСТРА ДВД СНИМКА Wat if gravity just stopped Working? If the Earth stopped spinning would gravity stop? Edited by beTon - 15-Aug-2008 at 02:33 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
ExoFly
Еден ден ке летаме со нив ![]() |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
RFID Powder by Hitachi - www.techdo.com/your-worst-nightmare-rfid-powder/
ок технологија која може да послужи за многу корисни работи како сузбивање криминал, значи цврсто владеење на правото, сепак има доста дилеми колку истата технологија нема да биде злоупотребена, парашање кое подеднакво важи и за атомската енергија и за дрогата-лековите и за нафтата... значи во принцип како и секоја енергија или технологија може да се користи во позитивни и во негативни цели, но имајќи предвид дека во светот денес како никогаш порано владеат исклучиво интереси и страсти, јасно е дека за брзо време по легален пат оваа технологија ќе се користи за спроведување нечии потреби, а сегогаш останува простор истата и да се хакира, па она што ќе остане корисно од неа ќе биде паранојата со која како и со безбедносните камери ќе мора да научиме со неа да живееме. има сугестии дека истава нема да биде безбедна во ваква форма па ќе се предложи воведување на импланти, кои веќе се реалност во светот но треба да се создаде вакум кога сакале нејќеле ќе бидат истите со радост прифатени... сепак ако по утрото се познава денот, тогаш нема да ја отфрлам оваа идеја во целост што значи нема да ја маркирам како научно фантастичен концепт за некаква завера, туку во најмала рака нема да останам рамнодушен кон и онака јавните технолошки жигосувања кои може се решение за нешто, но доколку човек се задума со малку поширокоаголни мисли, ќе заклучи сепак дека нема гаранции дека оваа технологија е потполно безбедна и подобна како еколошки така и психички... да не го отапам премногу муабетов доколку некому му е дојдено до паничење еве неколку клипа кои ќе паранојата ќе му ја кренат на неверојатно високо ниво, па комотно ќе биде сигурен околу количеството адреналин кое редовно ќе го ползува земајќи со себе некоја IDentity исправа! инаку за она со муабетот за биометриски пасоши како прво никому не му е кажано дека истите можат да се лоцираат т.е. дека имаат чип в себе, ниту пак луѓето ги интересира што се им се дава на располагање, обично повеќето имаат претстава дека само биометриски отисок од лицето се зема и тоа е тоа, но работата е малку посложена, овие RFID чипови ќе ги има на секој чекор, но најпрво по личните документи и регистарските таблички, исто и царински пломби, а нешто подоцна и по сите продукти за широка потрошувачка, но за да стигне муабетот до храната ќе треба или некои опасни вируси да се појават или да бидне економски колапс, па да ги видиме ептен брзо, во спротивно за ваква појава ќе треба бар едно дваесет години...
Edited by beTon - 14-Jan-2009 at 14:21 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
саде тренинг за астрономи
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
ова горе е интересно, но ова доле делува прилично свесно...
Edited by beTon - 08-Nov-2014 at 17:56 |
|||
![]() |
|||
gotsomekicks ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 305 |
![]() ![]() |
||
Дечки, дали некој гледаше вчера вечер „Гласот на народот„?
Доколку не, морам да го споделам ова со вас. Гостин беше Кире Илиевски, дипломиран економист кој се занимава со теоретска физика. Човекот живеел во Австралија и Америка, па дури добил понуда од некој (не беше кажано кој) контрактор на НАСА (Локхид Мартин можеби?). Има напишано биографија на Ајнштајн- „Мемоарите на Ајнштајн„ и областта од физиката со која се занимава е релативитет односно гравитација. Искрено, човекот ми се виде сосема на место, и се она што го објаснуваше од физиката беше точно (за разлика од еден куп шарлатани што се појавуваат на телевизија со нивно толкување на универзумот). За жал не успеа стручно да ја образложи својата теорија, која наводно може да се примени за изградба на анти-гравитационо летало. Единствена работа што ја заеба целата емисија е се разбира идијотон Томиќ. Додека гостинот се трудеше да објасни што е можно повеќе за неговите теории, овој го прекинуваше и му поставуваше глупави прашања со цел да се величи владата. Замислете у еден момент дури и го праша за кога тоа летало би можело да се употреби да се олесни сообраќајот во Скопје ![]() ![]() Како и да е, настрана фактот дека има еден куп научници од овој тип низ светот што тврдат дека од темел ќе ја променат науката а на крај завршуваат исмејани, ми се допадна тоа што имаме луѓе кои размислуваат на вакви теми и кај нас. Само зошто о зошто се брукаат во такви дебилни емисии со дебилни водители. Зарем луѓе што се занимаваат со врвна наука треба да одат кај Томиќ или Миленко?? ![]() |
|||
![]() |
|||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||
@Gotso а барем од прилика го објасни ли принципот со кој планира да направи антигравитационо летало?
|
|||
![]() |
|||
gotsomekicks ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 305 |
![]() ![]() |
||
Не баш. Абе види, он повеќе збореше дека развивал нова теорија за гравитацијата, а ако таа е точна тогаш може да се примени кај анти-гравитациони летала. Единствено нешто што спомна на кратко (пред да биде прекинат) беше дека смета дека гравитацијата е магнетизам. Има една слична таква теорија се вика electric universe theory али е далеку од прифатена.
Муабетот за анти-гравитација и неговите револуционерни теории е најсомнителен. Мене лично ми се допаѓа тоа што колку-толку барем некој и за тоа размислува кај нас. После емисијата барав на нет за човеков, неможев да најдам многу. |
|||
![]() |
|||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
||
Повеќе на
http://my.opera.com/macedonians/blog/show.dml/1854519 Кире Илиевски за своите спектакуларни откритија By ancientmacedonia. Sunday, 30. March 2008 |
|||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345 11> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |