![]() |
![]() |
![]() |
Парк на езерата - Аеродром |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234> |
Author | |
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
Незнам... мене ич не ми се допаѓа жолтава боја... требаше како на рендерот да си остане бела подобро ќе изгледаше... освен ако планираат да ја пребојуваат, што не верувам... |
|
Македонија - Земја на чудата!
|
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
Еве нешто од мене од денес: |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
Gjorgjiev Jr. ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 28-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Шо убо место за романтика, мераци
![]() |
|
![]() |
|
Z|evzek ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Jun-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 423 |
![]() ![]() |
Топ е парков !
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
+41° 59' 36.80", +21° 27' 48.24"
|
|
|
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
оваа слика ја најдов на google earth за ова место
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Edited by FoSsiL - 18-Jun-2012 at 13:50 |
|
|
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
Ексклузивно видео и фото: „Паркот на езерата“- новото обележје на Аеродром
Понеделник, 18 Јуни 2012 21:37 Сподели 133 Споделете ја веста со Вашите пријатели Аеродром доби свое ново обележје. Со изградбата на новиот воден парк покрај кејот на реката Вардар, општината им подари на граѓаните ново зелено катче за рекреација. Модерниот парк го облагороди со години наназад запуштениот простор близу салата МЗТ. „Паркот на езерата“ кој се простира на околу 11 илјади квадратни метри, од кои околу 1.800 квадратни метри се водена површина со 4 езерца, има три сопствени бунари, кои ќе се користат за полнење на езерата, а за тревниците има вграден автоматски систем за наводнување. Водениот парк исто така има архитектонски, партерни и хортикултурно уредени површини, збогатени со жардиниери со место за седење, клупи, канти за отпадоци и друга урбана опрема, а осветлен е со канделабри и рефлектори. За паркот, кој утре официјално ќе биде пуштен во употреба, општина Аеродром од својот буџет одвои 60 милиони денари. Паркот на езерата е шестиот голем и модерен парк што се изгради во Аеродром, покрај паркот „Јане Сандански“, „Тоше Проески“, паркот со авион, парковите во Реонскиот центар „Аеродром“, како и новиот парк во населбата Лисиче, кој е во завршна фаза. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() http://kurir.mk/republika/skopje/74873-Ekskluzivno-video-i-foto-Parkot-na-ezerata--novoto-obelezje-na-Aerodrom |
|
![]() |
|
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
Фасцинантно! Браво за локалните власти на Аеродром. Направени: паркови, фонтани, клупи за одмарање, жардинерии, паркинзи на кат. Секоја локална самоуправа треба да се угледа на нив. А не како овие од Куманово, наместо да се угледаат на Аеродром или барем на Карпош, тие напротив - направија од градот Кисела Вода 2.
Edited by phenomenon - 18-Jun-2012 at 22:58 |
|
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
|
![]() |
|
Dragan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2009 Location: Tetovo Online Status: Offline Posts: 1172 |
![]() ![]() |
Istoto go vikam i za mojot grad, dodeka se davime vo deponii se tepame na neramni trotoari bulevari i se peceme kako gusteri na sonce bez vistinsko zelenilo klupi parkovi, dodeka nekoi opstini prerasnuvaat vo vistinski urbani prostori nekoj se uste zivee vo 2001.... ![]() ![]() |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
ќе звучам ко расипана касета, ама изведба на нови паркови во општина чија половина површина е зеленило, за мене звучи како труд во празно... не ме разбирајте погрешно немам ништо против сето ова, баш напротив, ми се допаѓа, ама општината, ако збориме за зеленило, дефинитивно требаше малку да поработи на уредување на постоечкото зеленило, и тоа не зборам за големите паркчиња во Јане Сандански и Ново Лисиче, туку за најпростото зеленило покрај улиците и околу објектите, да го збогатат со малку хортикултура, а тревата да биде уредна како онаа на средишното зеленило на бул, Јане Сандански...
а да не збориме за други ситни потреби на општината, како средување на постоечкото осветлување, и осветлување на голем дел црни морничави темници низ населбата, санација на некои пешачки зони, тротоари и санација и решавање на сообраќајни проблеми на некои од споредните улици а ако зборам конкетно за парков има некои работи кои ми бодат очи 1. вештачките водопади кои мене ме потсеќаат на скејт парк, и најверојатно поубаво ќе беше да беа изведени онака како во паркот на Јане Сандански 2. самиот парк има лоша локација, таму, веќе познато е дека е во план сообраќајница, што воопшто не оди во прилог на паркоти ќе му ја наруши изолираноста од бучава и движење 3. малку ме чуди зошто не го уредија целиот простор долж кејот до Три бисери, ако ништо друго барем со зеленило |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Не ми се допаѓаат дел од „украсите“ во парков, но како целина мислам дека е убава иницијатива, конечно придвижување во правец кон креирање на вистински парковски површини за разлика од последните 20 и повеќе години кога секоја комбинација од 3 клупи, некој павер елемент и едно дрво беше прогласувана за парк.
Езерцата изгледаат пристојно а доколку сето ова културно се обогати со дрва и „згусне“ во следниве 20на години, ќе биде навистина како што треба. |
|
![]() |
|
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
tocno, park bez drva na ovie temperaturi i neupotrebliv iskreno. tek za 20 godini ke bide ubav...
|
|
![]() |
|
vladegf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Dec-2009 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 638 |
![]() ![]() |
во блиска иднина гледам циганчиња како се фрлаат ласта од мостчињата
|
|
![]() |
|
MGS ![]() Senior Member ![]() Joined: 10-May-2011 Location: Охрид,МКД Online Status: Offline Posts: 307 |
![]() ![]() |
Прекрасно.Колку повеќе паркови,толку помалку згради.
|
|
![]() |
|
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
Сите вие што имате хвалоспеви за Општина Аеродром, искрено Ви препорачувам да ги посетите населбата Лисиче, трговскиот во истоимената населба, дел од улиците во оваа општина, Острово, делот после паркот Аеродром, плошжчниците помеѓу зградите и сл.
Не сакам погрешно да бидам разбран, стварно се одлични парковиве, ама не сме ние ниту Данска ниту Норвешка па приоритет на еден градоначалник да се само паркови. Оваа општина има стотици други проблеми. |
|
23ka.wordpress.com
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
во право си Н23,ама сепак Аеродрмом е општина со најголем дел завршени инфраструктурни објекти,исто така станебениот дел е на завидно ниво,селски патчина фала богу немате за одржување,останува да се досреди зеленилото,некоја спортска сала,досредување на новопробиените улици и слично.
не дека нема проблеми какви што кажуваш,но во секој случај функцијата градоначалник на Аеродром е прав џек пот,со градење на секоја нова зграда се плажаат доста комуналии ,буџетот е вероватно најдобар во целка држава,па градоначалникот има само слатки маки како да го потроши. само за споредба,кичевскиот долг само од денационализацијата изнесува некаде над 11 годишни буџети.толку години ништо да не се троши па да се дојди на нула |
|
![]() |
|
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
Ѓоко така е, ако го гледаш Аеродром само на потегот Железничка Станица - булевар Србија - Ново Лисиче. Има и во овој дел мани, како што е Скопјанка и нејзината несреденост, делот кај кафаната Иди ми дојди ми (аеродромци и гостите на кафаната знаат дека таму е право село) и сл, ама да, тоа е едвај 5 посто од севкупната површина на урбаниот дел на Аеродром. И стварно Аеродром е преубава населба, чак и подобра во споредба со нејзе сличните во екс-Ју како Нови Београд и Нови Загреб. Од друга страна, територијата на општина Аеродром зафаќа и прилично селски средини. Типичен пример селото Лисиче и делот после Ново Лисиче. Луѓето кога врне дожд или после снег пливаат во кал. Улици раскопани, несреденост, немаат тротоари во 21ви век. Дел од овие куќи се дивоградби, и тоа е факт, ама со самото тоа што општината не се грижи во какви услови живеат тие, сиот смет од таму после тоа се префрлува и во урбаниот дел. Да не говорам пак за населбата Лисиче, слична на Козле, која во последните 3-4 години наликува повеќе на село, наместо на урбана населба. Со месеци улиците се раскопани, луѓето не можат дома да влезат од кал, на улицата кај баба ми од кога Црногорците ги направиле бараките и околината не е фрлен нов асфалт ниту на улицата ниту на тротоарите. Од друга страна доволна е споредба со Козле каде од корен се реновираат основните потреби на граѓаните. Затоа велам, убаво е ова, као Аеродромец нормално е дека освен дремење пред зграда и паркчињава стануваат одлично место за маалско џаболебарење, ама мора да се знаат кои се приоритетите. Не е приоритет 50 нови згради во Аеродром и 5 нови паркови за да се задржи позицијата. Има илјадници примери во Словенија и Хрватска каде во ваквите населби има редовно одржување на основната инфраструктура. А не во трговскиот во Лисиче им градат фонтата, а луѓево се утепаа од чистење на колите зашто 4 месеци нема кој да фрли асфалт над веќе завршени работи. Не барам ја сеа на улицата каде живее баба ми на 5 години да се средуваат тротоарите, ама па 30 години нечепнатост... ај порано бевме под Кисела Вода, ама еве скоро 8 години 3 коцки бекатон немаат поставено. А тоа што чистачите од општината скоро и да не ги посетуваат ваквите населби е друга приказна. Па чак и во муабет со луѓе од Мичурин се тотално незадоволни од запоставеноста на нивниот реон. Се даваат маркици за нови згради, а пат и паркинг не е потребен. Малце забегав, ама криво ми е кога погрешна слика се добива за Аеродром. Да, жителите на урбаните делови треба да се презадоволни, ама они се само пола од целокупното население во општината. А што е со другите пола? |
|
23ka.wordpress.com
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |