![]() |
![]() |
![]() |
Коритото и кејот на Вардар низ Скопје |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345 20> |
Author | |||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||
Ми се свиѓа што армијата секогаш се одзивала на вакви акции за расчистување, гасење пожари и слични работи. секоја чест за акцијава и сите кои се инволвирани во неа!
|
|||||
![]() |
|||||
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||
Нека напраат двокатно корито!!! Идејава ја оправдувам, само да не биде од бекатон!!! Шала на страна добра е идејава до некаде, само незнам колку тоа ќе значи околу растењето на тревите и качување на нивото. А дополнителните води да се влеваат во вардар, стварно незнам која корист од тоа?!?! Да не случајно го направат пловен. Ионака имаме автопат покрај цел вардар, пловен не ни треба. За естетика вреди да се фрли пара ама коритото на вардар има поприоритетни локации за среедување, него бетонирање на коритото. За земјоделците, како што знам досега немало недостиг на вода. Инаку со чистењето секоја чест рака им пружам!!! Ама ова коритото пак нешто како на два ката да ми изгледа!
Edited by lslcrew - 26-Aug-2008 at 05:45 |
|||||
![]() |
|||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||
![]() Не се сложувам. На ништо не личи бетонирано корито не е ова некој канал во Лос Анџелес. Веројатно не ни смее така, реката е веројатно во комуникација со некои подземни води и целиот тој тек може да се прекине. Акцијава за чистење е супер, стварно ми е кеј што почна, но нека не измислуваат безвезни решенија зошто ги мрзи да го одржуваат коритото во континуитет. Верувам дека растенијата во голем дел би се решиле доколку водостојот на реката е нормален, подобро нека работат на тоа (пак ќе ги спомнам каскадните брани како решение) |
|||||
![]() |
|||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||||
и јас не се согласувам со бетонирање на коритото, едноставно не им се даваат пари за одржување на било што во државава и тоа одсекогаш ме нервирало
а и пбанкс ми го зеде зборот, многу повеќе би се сложил со каскади одколку со дополнителни сливови доколку би били контролиран водостојот, не би се формирале островчиња на кои раснат треви и се задржува отпадот |
|||||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|||||
![]() |
|||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=D5362626CE70F143806F836EE9652A05 |
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
Доста се пишува за ова деновиве. Не сакам да влегувам во политикантскиот дел. Принципиелно Трифун е во право (како што беше во право и со автобусите) но во случајов навистина нема кредибилитет премногу да зборува. Треба да си го постави прашањето зошто коритото на Вардар воопшто е доведено во толку лоша состојба.
http://www.novamakedonija.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=2&fCat=1&top=1&EditionID=172&ArticleID=6409 |
|||||
![]() |
|||||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
||||
Така pbanks,никој не го спречуваше Трифун да го направи истото претходниве четири години,дури се занимаваше со сечење на најстарите дрва во градскиот парк коритото беше катастрофа.
Целосно ја подржувам владата за овој проект |
|||||
![]() |
|||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||
![]() Работите се испомешани. За Трифун нема оправдување, но за владата има уште помалку простор за пофалба. Овие работи се очигледно дел од веќе почнатата кампања за локалните избори... Со грубо мешање во надлежностите на градот и со заобиколување на градските власти ама баш за се, владата сака да прикаже ситуација дека тие се демек многу способни и ангажирани, па дури добронамерно ги вршат и работите што се во надлежност на градот, кој во оваа приказна треба да биде единствениот виновник. Во реалност тоа не е ништо друго освен ефтин политички маркетинг, а за чија цел кршат којзнае колку закони! Факт е дека градот е финансиски сакат и дека не може да стигне насекаде (повторно, ова не е универзално оправдување за Трифун, ама сепак треба да се земе во предвид во ситуацијава). Во таква ситуација наместо владата да интервенира со тоа што конечно ќе се ангажира да спроведе вистинска и добра финансиска децентрализација, таа глуми дарежливост со дел од парите од кои претходно буквално ги лишила локалните власти низ државата. Владата да престане да се расфрла со пари кои дефинитивно не треба да се во нејзина надлежност, па дури после тоа ќе може да процениме кој колку е ангажиран и колку добро си ја врши работата! Edited by Cloverstack - 01-Sep-2008 at 16:12 |
|||||
![]() |
|||||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
||||
![]() Има голема веројатност за тоа дека владата го прави ова за политички маркетинг. Во право си и за тоа што кај нас имаме катастрофална финансиска децентарлизација. Но никој не го запираше Трифун да поведе една вакав иницијатива,па дури и тој да побара помош од владата за реализирање на ваков проект. За тоа и го подржувам пректот,мислам дека е позитивен,без разлика дали има политичка заднина или не. Сепак работата ја вршат државни(мислам и на тие од локалната самоуправа) предпријатија,па нема некоја можност за малврзации,од типот на тендери и слично. |
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
1.Како прво чистењето на вардар треба да биде редовна ствар и не треба нешто што се случува на 10 години, а уште помалку да се дешава како ефтин маркетинг.
2. Второ!! Трифун е во право кога збори дека владата не ја спроведува финансиската децентрализација. Е сега пошто народот не ги согледува работите баш најдобро, следи пофалби кон владата, а дискредитација на трифун. Тука трифун иако е во право, он е бесправно ставен на јавен вербален линч и треба да си се повлече, зашто што и да каже џабе е. Но што да правиме кога имаме ваква бош ситуација со јавното мислење. 3. Трифун подобро му е воопшто да не спомнува дека потрошил 400000 евра за чистење, кога со 400000 евра вардар двапати ќе се исчисти. |
|||||
![]() |
|||||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
||||
околу бетонирањето мислам пбанкс дека се работи за полочување на коритото на вардар па така нема ни да дојде до реметење на каналите бидејќи плочите само се редат по дното на коритото па сетне и полесно булдожерите би го чистеле, а дека би се поплочувало заради пловност како што викаш лсл не ми се верува бидејќи во тој случај ќе може да се чисти вардар само површински но не и со механизација, напротив ова е доказ дека оваа власт нема намера да се зафаќа со проектот вардарска долина па нека остават нешто и за другите да почнат... но има мислам по приоритетен момент од чистењето кое нормално треба да си е редовна и воопшто бомбастична работа а тоа скротување на скопската атмосферска, комунална и индустриска канализација, но и тоа е преобемен проект па во блиска иднина тешко кој би се нафатил на негово реализирање освен ако не се примени новиот изум Анаеробната станица на Јоти Поповски. во овој момент најверојатно владата сака да подготви нов имиџ за европското првенство во ракомет во декември па верувам затоа и форсира идеи како двокатните автобуси, чистење на коритото на вардар (она со пополочувањето бар оваа година не е изводливо) и казните за ѓубре... додека сите оние проекти како музеите, театарот, црквата, жичарата и мостовите најверојатно ќе се сефтосаат за некој друг повод... а трифка се најде во небрано ниту сдс му прават муабет ниту вмро го есапат па човекот како налутено заборавено дете се инати по весници место да земе даработи на некој проект освен на кермес и на вардар па и нив не ги истерува докрај како што треба... |
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
За ова скроз се сложувам но не само во Скопје, пречистителни станици треба да има многу блиску до изворот бидејќи уште од таму Вардар е страшно загадена река. |
|||||
![]() |
|||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||
Еве дел од работите што се изведуваат под капа на градот:
![]() |
|||||
![]() |
|||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||||
ме радува што денес видов како ја прават велосипедската патека и го расчистуваат земјиштето на десната страна, мислам со замата изградба на патекава автоматски се чиости и кејот од треви, грмушки и отпад, кога ќе ја направат патеката останува уште и пешачките да ги реновираат и да ги изградат таму кај што нема, и сето тоа добро да се осветли
а на левата страна видов еден куп работници како темелно го расчистуваат кејот, од косините до ѕидчето патем мислам дека сега вардар е многу почист од од порано, ако се сеќавате порано водата беше кафена, а сега е проѕирна и може дното да се види, барем тоа е голем напредок |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
||||
Во вардар никогаш не биле причини тие тревата и грмушките да го загадат ,вардар го загадува канализацијата што се пушта во него ,порано имаше и ракови во вардар,раковите обично живеат во чисти води, а сега ги нема, а нема ни да ги има ,може да изгледа дека е чист, мегутоа не е , а бојата на вардар зависи од дождовите, сега нема дождови , па кога ке има ке видиш дека пак ке стане кафеан хехех
|
|||||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
добро те разбирам за дождовите, ова не го знаев
а за грмушките и тревите, мислев на тие што се на кејот |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
||||
zabegan @ и јас те разбирам тебе, само зборот ми беше да напоменам дека грмушките не сметале во загадуванјето на водата, можеби го рушат угледот на кејот, и затоа треба повеке ангажирање на овој дел од градот, треба 2 пати во годината да се исчисти за да не никнат други , јас мислам дека покрај белосипедската патека, треба да има и патека за џогинг ,и пешачка патека зборам за тој дел доле, и повеке клупи и да изградат некое место за одмор.
|
|||||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
да де, и јас го имав тоа на ум, само и ова е некој добар почеток
|
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
|
|||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345 20> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |