![]() |
![]() |
![]() |
Прилеп |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 23456 11> |
Author | |
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Абе оти немате мајмуни по дрвата? Дека зима, или?
![]() |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
S.P.Q.R. ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Jan-2010 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 212 |
![]() ![]() |
![]() Мајмуниве сега на ладново само по кафичи на кафе седа ![]() |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Никаква замерка, туку подршка за ентузијазмот. Ти пожелувам да правиш се подобри и подобри фотки, што мислам сигурно ќе си дојде со пракса ![]() Туку да ве прашам Прилепчани, во чива надлежност е саат кулата? Има шанси да се добие пристап за фотографирање од таму горе? |
|
![]() |
|
S.P.Q.R. ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Jan-2010 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 212 |
![]() ![]() |
![]() Јас мислам, дека дел има надлежност Општината а дел Музејот. Ама никогаш ја немам видено да е отворена за јавноста |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Еве нешто ископав од интернет
01. Шаховската табла ![]() 02. Новите реклами ![]() ![]() 03. Паркот на улицата Петта прилепска бригада ![]() ![]() 04. Паркот кај Судот ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
Да разбијаме малку монотонија,еве "night street level"
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
build.mk, гради форумска историја
|
|
![]() |
|
leonid23 ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 30-Nov-2009 Location: Strumitza Online Status: Offline Posts: 579 |
![]() ![]() |
![]() Прилеп |
|
![]() |
|
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
Сликава ја направив уште зимата,не знам дали вреди да се стави,ама ајде пиварницава ни е заштитен знак
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Да не отворам нова нишка,неколку слики од планините оклу Прилеп
![]() ![]() ![]() поглед кон дервен ![]() ![]() ![]() Селечка планина(источно од Прилеп) ![]() ![]() кон Прилеп со марковите кули ![]() Blair Witch Project ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Забележав дека немаме слики од новиот Арт плоштад,па додека неправам поубави нека стои оваа.
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Абе овој натписов на прв поглед ми заличи како некој фотошоп
![]() Ефектна изведба
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
старата прилепска чаршија,сликава е од facebook
![]() |
|
|
|
![]() |
|
ArchiTechTone ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
![]() ![]() |
Неколку фотки од мене направени за време на Пивофестот. Не знам дали е редовна пракса, ама за време на пивофестот Прилеп беше прилично чист... Генерално, впечатоците од градот ми се доста позитивни.
1. Панорама од плоштадот ![]() 2. Вонредно грдиот бизнис центар ![]() 3. Фрагмент од освежените фасади низ центарот ![]() 4. Општинската зграда ![]() 5. Ченто ![]() 6. Катната гаража ![]() 7. Панорама на паркот околу Саат кулата ![]() 8. Џамијата ![]() 9. Минарето ![]() 10. Џамијата и Саат кулата ![]() 11. Мала фуснота за некултурните ![]() 12. Итар Пејо на Жарко Башевски (авторот на коњаниците на Плоштад Мкд) ![]() 13. Монополот ![]() 14. Силосите за хмељ на поранешен ЗИК Прилеп ![]() 15. Фрагмент од куќата на Бектешовци ![]() 16. Панорама на Варош ![]() 17. Могилата на непобедените Доколку некој ја знае приказната за ова спомен обележје, би бил многу благодарен доколку ја сподели. ![]() 18. Могилата на непобедените ![]() 19. Могилата на непобедените ![]() 20. Могилата на непобедените ![]() Edited by ArchiTechTone - 16-Aug-2010 at 14:56 |
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Без да го изгуглам, колку што ме служи сеќавањето, Могилата на непобедените стои таму како бележје на херојството на градот Прилеп во WW2, бидејќи Прилеп беше единствениот град-херој во СФРЈ од СР Македонија. Друг најпознат во СФРЈ е Дрвар, а ги има уште неколку кои не ми текнуваат, а ме мрзи да ги гуглам.
Побарај Народни Херои на СФРЈ, и во категоријата градови ќе ги видиш. |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Приказната за овој споменик е дека е изграден како рекламно пано за прилепските мермерни комбинати, а формата освен што ја докажува maluable-носта на матерјалот е и трип на некој "уметник". Се на се празнотија што треба да биде симболика на луѓе, заслужни граѓани, а не е. Може би е премногу иронично ова вака напишано, ама некако таков впечаток имам за многу споменици.
Инаку квалитетот на сликите и кадрите ми се допаѓаат многу. Комбинатот ќе го помешав за малку со хотел Палас од Охрид, да не напишеше дека е комбинатот. п.с. Што значи зборот Могила. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Зборот Могила значи гробишта. Иначе Паркот на револуцијата Могила на непобедените е целото име на комплексот. Гробница е тоа кружниот споменик што е. внатре се закопани коските од повеќето борци од Прилеп и Прилепско. Имињата им се пишани на ѕидот од споменикот, тие што се народни херои се посебно означени. А тие столбовите ми имаат кажувано дека ги претставуваат шесте републики и двете покраини од тогашна Југославија.
Инако спомениците се правени во 50тите, не се сеќавам дали од Хрват или Србин била идејата. Инако во комплексот има и алеја на народни херои со нивните бисти. Алејата се наоѓа на влезот на паркот. Исто така има и скулптура што ја претставува жената борец. Толку од мене P.S. На 14тата слика не е жито прилеп, туку тоа се силосите за хмељ на поранешен ЗИК Прилеп, кои денеска се користат за чување на жито Edited by S.P.Q.R. - 16-Aug-2010 at 13:10 |
|
Македонија е во дилема дали да одбере ужас без крај или ужасен крај
|
|
![]() |
|
ArchiTechTone ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
![]() ![]() |
@lsl Фала за пофалбите
![]() @S.P.Q.R. Фала за исправката. Ме интересираше симболиката на целиот комплекс, инаку се информирав за што е и за кого е..... Инаку автор на Паркот на револуцијата е Богдан Богданович Србин, архитект. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Не знам дали од новиве казни за фрлање ѓубре или многуте ново поставени канти низ цел град или пак и двете работи заедно,во последно време Прилеп е навистина почист. |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Сликиве се од мој другар но вреди да ги споделам тука.
И ај после не верувај во приказната како Итар Пејо ги излажал мариовците дека маглата е волна па овие почнале да се фрлаат,па човек навистина да поверува ![]() ![]() ![]() ![]() еден поглед кон Селечка ![]() и карпата Момата(Девојката) ![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Станбена населба Точила во Прилеп
01. ![]() 02. ![]() 03. ![]() 04. ![]() 05. ![]() 06. ![]() 07. ![]() 08. ![]() 09. ![]() 10. ![]() 11. Ја напуштаме Точила ![]() 12. ![]() 13. Од Варош ![]() Зградите Македонија и Македонија 2 и 13 Катницата гледани од Варош ![]() |
|
Македонија е во дилема дали да одбере ужас без крај или ужасен крај
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 23456 11> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |