![]() |
![]() |
![]() |
Нуклеарна електрана? |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 23456 18> |
Author | |||||||||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
||||||||
Не знам колку физичките закони дозволуваат вакви новинарски теории, но поентата е што сега на сите ни е јасно која е шансата во брзо време да имаме нуклеарна централа, и дознавме уште ред други мали факти што никој од нас, дури ни лсл не ги знаеше ![]() А за Сали Бериша... ![]() |
|||||||||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
||||||||
Добро си стои помал, прочитај го делов пак: Прво, нејзиниот капацитет не смее да биде помал од една третина од веќе инсталираните производни капацитети за електрична енергија во државата. Сегашниот вкупен инсталиран производен капацитет на сите наши хидро и термоелектрани изнесува околу 1.500 мегавати. Така, што кога во овој момент би започнале со изградба на еден блок од нуклеарна електрична централа неговата инсталирана сила би изнесувала само 500 мегавати, што е малку и не би било исплатливо. При евентуалните испади, таков капацитет не би можел да ја спасува мрежата од распад на системот. Треба да размислуваме, вели Димитров, барем за изградба на два блока од по 1000 мегавати”. |
|||||||||
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||||
Да, изгледа добро стои, ама тогаш па ме буни целата теорија... Што ако има испад со снабдувањето од нуклеарката???
Ваљда е логично да ги дисперзираш изворите на енергија, па испадите помалце да се осетат, а не да ги концентрираш затоа што тоа може да те стави во мат позиција... Плус тоа би очекувал една нуклеарка да работи блиску до својата проектирана моќност и континуирано да ги задоволува главните потреби од ел. енергија, а не да работи со делумен капацитет и да чека евентуален испад некаде за да го активира дополнителниот капацитет. ![]() На крајот на краиштата испад во Те-То или блок на РЕК Битола може некако да се преброди (увоз, ладна резерва, хидроелектрани...). Ама испад на реактор од 1000MW малце потешко би се пребродил, особено доколку тој реактор би бил не помал од 1/6 од вкупната моќност на еден систем. Edited by Cloverstack - 23-Dec-2008 at 02:22 |
|||||||||
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
||||||||
Aко оваа твоја претпоставка
|
|||||||||
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||||
Веројатно нема технолошки пречки да се изведе нуклеарката да биде оптимизирана за таков режим, но дури и тогаш „оптимизирана“ е релативен поим. Би зборувале за поголема инвестиција во однос на количествата ел. енергија што би ги добивале и понеефикасна тековна работа. Ова би ја направило економски значително понеисплатлива од некоја „класична“ нуклеарка што целосно го користи својот капацитет.
Не сум стручњак навистина, ова ми е доста магловито, ама сепак се работи за прилично едноставна логика ![]() Edited by Cloverstack - 23-Dec-2008 at 02:37 |
|||||||||
![]() |
|||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||||
Текстов држи вода и многу ми е драго што новинаров не ги меша поимите "јаглен" и "јаглерод" како што тоа го прават плеада негови колеги.
Што се однесува до НЕЦ малку ме спласна на земја со оптимизмот. Ја сеуште мислам дека немора тоа да биде дури за 12 години од сега. И се чудам на фактот што и во текстов се инсистира на домашен кадар. Ме тера да се преиспитам малку околу кадаров, ама уште неможам да скопчам зашто мора да имаме катедра, зашто неможе да дојде страски кадар?! Ако толку мора зашто па неможе да се започне со странски кадар па постепено да се замени со домашен?! Но сепак ова не смее да биде аргумент дека мора да чекаме дури 12 години. Исто така имаме нефлотантно јавно мислење и треба повеќе време да помрдне од точка. Ќе треба пеглање со години (можеби малку се 12 ![]() Како што прочитав во текстот, Европа сакала енергетски независни земји, односно земјата да може сама да си произведува доволно енергија и да не чека на увоз. Неможам да утврдам дали ова се однесува само на увозот на туѓа струја или па и увозот на своја струја од заеднички проекти?! Или па некој не рачуна за иста држава со Бугарија?! ![]() Но сепак не сме стручњаци да разглобуваме финеси. Ја давам поддржка на професираве што ги туркаат муабетиве за домашни НЕЦ-ови. Edited by lslcrew - 23-Dec-2008 at 06:22 |
|||||||||
![]() |
|||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||||
Па текстот само потврдува дека дефинитивно треба да сме заинтересирани за Белене.
Белене е сосема изгледен проект и ќе биде комплетно операционализиран во 2014. "Мариово" е хипотетички проект за кој според проекциите на МАНУ може да се надеваме во некое реално сценарио 2026-2030. Ако на тоа му се додадат едно 10 години (минимум) македонштина испаѓа дека енергетски црно ни се пишува доколку нешто не направиме во меѓувреме. Во ситуација кога се проектира дека ќе увезуваме и до 90% на струјата незнам каде е стравот од ваква инвестиција (освен ако можеби има некоја објективна заткулисна пречка за која ние не знаеме). |
|||||||||
![]() |
|||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||||
BTW еве колку ќе ни ја зголмат енергетската независност ТЕТО централите. Малку офтопик делува но сепак во контекст на муабетов...
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=102113 Edited by pbanks - 23-Dec-2008 at 17:08 |
|||||||||
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
||||||||
Незнам кој во дискусијава зборуваше дека ТЕТО централите или гасификација на ТЕЦ Неготино се решенијата за Македонија а дека Белене е ризична инвестиција.
Еве одговор колку може да се смета на ТЕТО капацитети како 'рбет на македонскиот енергетски систем.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=102650 |
|||||||||
![]() |
|||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||||
Нормално ТЕТО неможе да биде `рбет на енергетскиот систем, но може да биде пршлен. Добро е што во во прилог на дискусијава е постиран и текстов. Имано баш овој случај ни покажува колку Македонија трпи сајд ефекти од спор помеќу некои трети држави, а камоли да сме директно инволвирани. Во овој случај само енергенсот е во прашање, а штетата е огромна, а камоли па да чекаме на готова струја. Но со нуклеарното гориво не е така. Нуклеарно гориво може да се набави од повеќе земји и не е како гасот да захтева специјален тип на транспорт, у случајов цевки. Ова е добар пример дека треба да се посветиме на домашна енергија, а не на странска. И тоа не било каква домашна него ефтина нуклеарна (покрај другите).
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
||||||||
Еве тука си го карикирал решението за енергетската ситуација во Македонија. Чебрен, Галиште и ветерниците се боранија. ТЕТО централите и гасификација на ТЕЦ Неготино звучат како носечки проекти во оваа листа што си ја набројал а би биле дефинитивно носечки кога ќе го доисцрпиме јагленот потребен за работа на РЕК Битола во не така далечна иднина. Следејќи ги последните случувања гасот е крајно несигурен енергенс. Оваква криза се случува на некое ниво во последниве 3-4 години. Актерите се секогаш други но цената ја плаќа цела европа вклучувајќи ја и Македонија. Целата поента ми е дека ТЕТО се супер ствари и им се радувам и на централата што веќе се гради и на оние што допрва ќе се градат но факт е дека неможе да се ослониме на нив, основните потреби мора да ги подмируваме на друг начин. Тука се враќаме на муабетот за нуклеарна централа каде веќе ги разменивме мислењата околу Белене vs. Мариово и нема логика да ги повторуваме. |
|||||||||
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
||||||||
Ја тамо немам све наброено, а нити па имам нагласено дека некој од тие треба да е носечки проект. Затоа има три точки. Има уште 101 начин за енергиј. Дали е тоа ситна боранија или не. Воошто ТЕЦ Неготино или ТЕТО не се набројани како носечки.
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
||||||||
Edited by lslcrew - 30-Jan-2009 at 03:19 |
|||||||||
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
||||||||
Додека они „размислуваат“ и „сугерираат“, возот со Белене ќе ни помине, а до 2030 има уште 21 година.
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
vetatoy ![]() Newbiе ![]() Joined: 30-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||||||||
Се прашувам од каде ќе најдат вода за ладење на реакторите??
Од 104 нуклеарни реактори во Америка лиценцирани за работа , 69 се PWR или pressurized water reactors а 35 се BWR или boiling water reactors. И сите се таканаречениот light water модел. Идејата е супер. И јас сум ЗА. Не сум попаметен од тие во МАНУ нити ќе бидам до толку умен и образуван, но барем знам дека за такво нешто пред се треба знаење и луѓе. Само со идеи - фантазии ништо. Неможеме реалните идеи да ги спроведеме а камо ли тоа. С нуклеарна централа е невозможно. А за коинвестирање во Белене? Ниту сум за ниту против. И за првото и второто никој не ме прашува. Се разочарувам се повеќе и повеќе од тоа колку не не бидува ама баш за ништо. Само идеи и филозофии. А како што гледам и јас сум еден од нив. Поздрав |
|||||||||
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
||||||||
Ветатој најнапред добредојде!
![]() ![]() |
|||||||||
![]() |
|||||||||
vetatoy ![]() Newbiе ![]() Joined: 30-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||||||||
Прочитав по темата што има пишувано. Интересна е темата. Бидејќи моментално сум во БГ (работа и образование) и од тука ги следам работите како одат со Белене можам да споделам некои работи. Прво бугарите се свесни што значи да се има НЕК. Со години извезуваа енергија и заработуваа многу. Со исклучени реактори (работат 2 сеуште, „помодерните“) успеваат да се до границите на нивните потреби. Но еднаш да пробаш и да видиш колу е вкусно пак ќе сакаш. Затоа и се заборчуваат со изградбата на Белене. Како и да е ризикуваат и имаат подршка сега и од ЕУ за тој проект (пред се дозвола) а и руснаците инвестираат повторно. Но пред се веќе незнам колку време имаат Колеџ по Топлојадрена Енергетика кој е во склоп на Електро факултетот во Софија. Професорите што таму предаваат се завршени магистри и доктори во Русија. Не велам дека и кај нас нема стручњци (има кои имаат работено во институтот во Винча) но треба барем да се почне со инвестирање во луѓе. Е и тоа е цел проект. Ако за 10-15 години имаме специјалисти по таа тема барем двојно или тројно од тоа што сега имаме е дури тогаш може да размислуваме нешто. Да се споредуваме со бугарите е тешко затоа што само индустриското ниво им е еднакво на тоа што Словенија и Хрватска го имаат заедно. А каде им е и зимки и летен туризам. Тоа што беа заспани со години е поради менталитетот што го имаат. Корупција, криминал и сл. Ќе дадаме еден пример. Имав професор на факултет кој до 90 година бил главен во одделот за мрежни технологии во Бугарската академија на науките. На лекции постојано раскажуваше некои искуства. раскажуваше во тој период до 90 години што била нивната работа таму. И вели. Кога IBM ќе извадеше нешто ново по 6 месеци ќе беше доставено до нас („индустриска шпионажа“ на источниот блок) и наша задача беше да направиме сличен или исти кој ќе одговара на стандардите на источниот блок. Е сега мој заклучок. Ако биле способни да прават стандардни мрежови контолери за цел источен блок + што ли уште не (знам за принтери, монитори, компјутери)каде бевме ние? Ние 40 години во Југославија садевме тутун,пиперки и домати. Татко ми ми разкажуваше како по втора светска војна како отштета на Југославија, Германија плаќала освен другото и во машини и слично(историјата е од професор на машински факултет во Скопје). Па така на скопската железничка некаде 50-60 години стоеле некакви машини со години истоварени. Само земале простор. Дошол некој словенец на службен пат и прашал абе чиј се овие машини. Е наши. Е не ги користите? Е не. Незнаеме зошто служат. А може ли ние да ги земаме? На што нашите му рекле : А колку пари да ти дадеме да ги земеш? Се разбира дал некакви пари за нас многу за него беспари. Покасно се покажало дека тоа се преси кои и ден денес работат во некоја железара во Словенија и да сакаме да си купиме немаме толку пари. Е тоа е кај нас за жал. Фала му на Бога што барем денес знаеме кое и зошто служи, имаме инжинери, архитекти, доктори итн. Но тоа не значи дека имаме се па се можеме. Уште сме назад и треба уште многу да напредуваме. И да не се трудиме да измислуваме топла вода. Да бидеме малку по прагматични. Иновацијата е само 1% а се дуго е 99%. Така се оди напред.
Да инвестираме ли во Бугарскиот нов НЕК? Ми од кај да знам. Знам дека дел од ТЕЦ во Косово е македонски. Сме или нашите родители со години одделувале пари за изградбата на ТЕЦ на косово. И делумно е наш. Но со распадот на Југославија ништо не биднало од тоа. Србите не сакале и да слушнат. Сегашните во Косово едвај успеваат да работат(пошто не знаат многу) а и не им стига зашто се население од 2 милиони и трошат како луди а само тоа им е. ПА така од инвестиранот ништо. Дали да инвестираме во НЕК Белене? Е би било добро. Но ако условите на договорот кој би бил се поволни. Не е само да се дадат (да земеме кредит 300-400милиони зашто немаме толку)па после пак да сме и без струја и без пари. Тоа не е мое да одлучувам но би сакал кога ќе се вратам за стално во МК да видам дека барем некој се грижи за иднината на Македонија. Ако не, тогаш ке тонеме во мрак. Од година во година се потешко е со стабилноста на мрежата. А како би работела индустријата, стопанството, туризам и сето она што се збори без струјата? Дај боже идеите кој што сега ги имаме зацртано да се исполнат. На оваа криза тешко. А далеку ни е НЕК Македонски. Но мора да се почне па макар било како идеја. |
|||||||||
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
||||||||
vetatoy, се слагам речиси со се што кажа освен паралелата која ја повлече со Косово
Прашање е како сме ги имале регулирано работите кога сме влегле во таа инвестиција, веројатно тогаш се направени грешките кои подоцна ни се треснале од глава. Југославија се распадна како што се распадна и не треба да влечеме такви груби паралели со Белене. Ако евентуално произлезе наше учество во Белене, тоа мора добо да се регулира со јасен и цврст меѓудржавен договор и сите други можни договори и механизми кои стојат на располагање. Дури и така, апсолутна стопроцентна сигурност нема во ништо и никој не може да гарантира дека нема да настанат проблеми, но веројатноста за таква работа ќе биде исклучително мала, сигурно не поголема од тоа да останеме без гас на пример, или било каков друг увозен ресурс, вклучувајќи и технологија. Не велам дека во Белене треба да учествуваме по секоја цена. Едноставно треба да бидеме активни и сериозни и да видиме што ќе ни биде понудено, а не да го преспиеме и ова кратко време што преостанува да се вклучиме. Ако добиеме поволни услови и цврсти гаранции, тогаш зошто да не учествуваме, особено земајќи го во предвид сето она што и досега беше кажано во нишкава... Edited by Cloverstack - 01-Feb-2009 at 00:53 |
|||||||||
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
||||||||
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=104262 |
|||||||||
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
||||||||
![]() Се надевам дека е сериозно ова. Ова ја става Македонија во доста поповолна положба во било какви преговори и договори. А ако условите се добри не гледам зошто не би се обиделе да обезбедиме учество и во Белене и во Албанско-Хрватскиов проект. Плус тоа е добра вест за вистинска соработка во регионов која е очајно потребна на сите вклучувајќи не и нас. |
|||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 23456 18> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |