![]() |
![]() |
![]() |
Колектори и пречистителни станици |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 23456 9> |
Author | ||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
|
Инсталирана пречистителната станица во населба Илинден
Во рамките на реализацијата на капиталниот проект на Општина Илинден за изградба на фекална канализација за прифаќање и третман на отпадните води, во населба Илинден комплетно е инсталирана пречистителна станица на која што деновиве е извршен технички преглед ![]() http://vecer.mk/skopska/instalirana-prechistitelnata-stanica-vo-naselba-ilinden Edited by Џоле - 27-Sep-2014 at 12:08 |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
|
![]() http://mia.mk/mk/Inside/RenderSingleGalleryTest/132763810/1?month=8&year=2015&day=15&desc=0 |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
Треба еднаш да се престане со таа констатација дека објект бил пуштен уште поодамна а сега некој функционер повторно го пушта во работа. Во вакви моменти се работи за свечано пуштање во работа, или обележување како настан.
Свечените моменти за некои работи се повторуваат секоја година, па што значи-дека не треба да се обележуваат такви свечености? Се изградил објект, се пуштил во работа и после некое време нормално треба да се одржи и свечена церемонија, а не употребно пуштање во работа. Порано како да немало вакви свечености, туку Грујо ги измислил ![]() Edited by gjoko - 16-Aug-2015 at 19:15 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Избори се ближат, јасно ми е мене во која цел „свечено“ се пушта. Но мислам дека е срамно некој да се самопромовира со работи кои се веќе завршени. Повеќе ме плаши недостигот од нови, битни инфраструктурни проекти. Пуштање селски чешми или кружни текови кои одамна се во употреба ми е згадено одамна. |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
King ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Apr-2015 Online Status: Offline Posts: 654 |
![]() ![]() |
|
Во последно време омилена реченица ми е *избори се ближат*, а до избори има скоро година дена, па Грујо така фумкционира цел живот, гради, отвара, пушта, шутира топки, и пред и по и за време на избори. Што според мене е добро, јас знам и некои други што од кафана не излегуваа. |
||
![]() |
||
jyvation ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
![]() ![]() |
|
Донација од 21 милион швајцарски франци за колекторски систем и пречистителна станица во Кочани
Кочанската локална власт денеска потпиша договор за консултантски услуги во врска со проектот за изградба на пречистителна станица и колектор за отпадни води на територијата на општината. За консултант е избрана швајцарската компанија „Ернст Баслер и Партнер“. Пречистителната станица ќе се гради на најниската гравитациска точка на вливот на реката Масалница во Брегалница, така што е предвидено да ги прочистува водите од сегашните девет испусти од Оризари до Подлог кои ќе бидат собрани во главен колектор. Станицата ќе биде опремена со современа технологија, планирано е да заземе мала површина и да има минимални трошоци за експлоатација и одржување. ![]() * Извор на фотографија: Општина Кочани Со изградбата на пречистителната станица е предвидено да се опфатат отпадните води од Кочани и од околните рамничарски села, со вкупен број на населението од околу 58.000 жители. Проектот е донација на Швајцарската Конфедерација во висина од 21 милион швајцарски франци. Дополнителни два милиони евра се обезбедени од Министерството за животна средина и просторно планирање, Општина Кочани и Ј.П. Водовод. Ова е најголема швајцарска донација за нашата земја во изминативе две и пол децении. http://www.build.mk/?p=46766 |
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
Немам идеа каде припаѓа оваа вест. Ако сака некој од модераторите нека ја премести во посоодветна тема. Во секој случај секоја чест за Дојран што покрај многуте други проекти најде средства и за ваков исклучително битен проект. Се надевам дека Охрид ќе најде исто така можности за целосна заштита на езерото од отпадни води.
Целосно се реконструира колекторскиот систем во Дојран Главниот колекторски систем во Дојран почна целосно да се реконструира заради заштита на Дојранското езеро и подобрување на квалитетот на езерската вода. Проектот опфаќа вградување на нови пумпни станици и обнова на шахтите заради зголемување на капацитетот за одведување отпадни води до пречистителната станица во која е вградена најсовремена технологија. 22 декември 2015| 12:23 ???????????????????????????????????? – Заштитата на животната средина претставува еден од најголемите приоритети на општина Дојран. Почнавме минатата година со реконструкцијата на пречитителната станица која беше обновена по три децении, а ова ќе биде втора фаза во која главниот колекторски систем ќе се реконструира за да се создаде можност за проширување на секундарната канализациона мрежа,одноно одведување на колекторскиот систем на улиците или до куќите кои не се приклучени, рече градоначалникот на општина Дојран, Борче Стамов. Реконструкцијата на главниот колекторски систем во Дојран е заеднички проект на општината и Министерството за животна средина. Активностите планирано е да траат околу два месеца, а целата инвестиција чини 4 милиони денари од кои по половина обезбедуваат локалната самоуправа и Министерството за животна средина. http://kurir.mk/republika/opstini/tselosno-se-rekonstruira-kolektorskiot-sistem-vo-dojran/ |
||
![]() |
||
Dzeksi ![]() Senior Member ![]() Joined: 01-Apr-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 413 |
![]() ![]() |
|
Dali nekoj znae me mrzi da baravam vo nishkava kolku tocno procestitelni stanici za vodia ima vo R.Makedonija sto se vo funkcija ?
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Пречистителната станица во Прилеп (во процес на изградба)
![]() ![]() Пречистителната станица во Радовиш (во процес на изградба) ![]() ![]() ![]() Пречистителната станица во Струмица (во процес на изградба) ![]() ![]() Колку што можам да видам од сликите на профилот на Делегацијата на ЕУ во Македонија, вакви станици се градат и во Берово и Гевгелија, но градежните работи се на самиот почеток. Еве, и во Кичево... ![]() ![]() Edited by Џоле - 21-Feb-2017 at 11:14 |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
WolfLeader ![]() Senior Member ![]() Joined: 03-Aug-2015 Online Status: Offline Posts: 694 |
![]() ![]() |
|
Ова го финансира ЕУ или ?
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Па да, пишува на таблите. Европа ни гради пречистителни станици, а ние ги трошиме парите за глупости. Така некако испаѓа.
|
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
WolfLeader ![]() Senior Member ![]() Joined: 03-Aug-2015 Online Status: Offline Posts: 694 |
![]() ![]() |
|
Сега видов пишело на таблите .. Иначе добро е што европа ни ги прави овие станици , а не ми е јасно зошто сеуште многу од општините низ државата немаат побарано да се изградат вакви станици во нивните места ,колку што ја сум упатен ова е само мал број од градиштата кој што имаат побарано и еве тоа се реализира , а не дека во другите градови нема потреба, во секој град има потреба од вакво нешто, убаво е што дел од градоначалниците низ државата си се грижат за своите градови и им текнува дека основно нешто во 21 век за во една општина да функционира е да имаш модерна , нова прочестителна станица која е и основниот извор за третман на водата ,и каде што граѓаните ќе пијат квалитетна вода ,зборот ми беше дека вакво нешто фали во секој град без разлика на големина , секаде треба да има вакво нешто но за жал многу не сериозно се гледа во оваа работа ...А додека ти даваат пари и не го искористиш тој благодет е тогаш незнам што повеќе треба да се направи за да се свести некој.
![]() Edited by WolfLeader - 22-Feb-2017 at 18:51 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Опааа, лека-полека и Скопје ќе влезе во 21-от век
![]() Почнува реализацијата на пречистителна станица за отпадни води во Скопје Владата го задолжи министерот за финансии да ја започна постапката за обезбедување финансиски средства. Владата на Република Македонија на денешната 33-та седница ја разгледа и усвои информацијата за реализација на проектот „Пречистителна станица за отпадни води во Скопје”. Прифатена е информацијата за склучување билатерален договор за кофинансирање на проектот „Подобрување на инфраструктурата за собирање на отпадни води за градот Скопје“ помеѓу Европската комисија и Владата на Република Македонија. Владата го задолжи министерот за финансии веднаш да ја извести Делегацијата на ЕУ во Скопје дека Владата на Република Македонија ја започна постапката за обезбедување финансиски средства за целосна изградба на пречистителната станица во Скопје со секундарен третман на отпадни води. - За реализација на овој значаен проект, Владата ги задолжи Министерството за финансии и Министерството за животна средина и просторно планирање, веднаш да подготват и достават барање до Европската банка за обнова и развој, Европската инвестициона банка и КфВ банката за да достават заедничка понуда за подготовка и финансирање на проектот со заем, инвестициски грант и грант за техничка помош - соопшти владината прес-служба. http://plusinfo.mk/vest/131776/pocnuva-realizacijata-na-precistitelna-stanica-za-otpadni-vodi-vo-skopje |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
За Скопје се предвидува дека ќе добие дури во 2020 година
![]() Отворање на пречистителна станица за третман на отпадни води во Струмица (ЕУ проект) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() фото: влада на РМ, МИА.мк |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ќе се гради пречистителна станица за отпадни води во Битола
http://a1on.mk/archives/862708 |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Прилеп
|
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
Dzeksi ![]() Senior Member ![]() Joined: 01-Apr-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 413 |
![]() ![]() |
|
Albekat e noviot Transmet glema sve gradat u MKD a videava samo na albanski
![]() Edited by Dzeksi - 21-Mar-2018 at 10:35 |
||
![]() |
||
Мартин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 366 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
![]() И тоа фирма чија матична земја е Албанија (веројатно) а е регистрирана во Грција |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Mjinga ni nini kwamba hii ni kampuni binafsi. Je, upeo huo unafanyika wapi na kwa fedha nitakayoitikia MACEDONIAN na nadhani kuwa hakuna Macedonian kama hiyo ni tatizo ambalo nitawaambia sasa kutoka kwenye vikao vya Kiswahili! |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 23456 9> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |