![]() |
![]() |
![]() |
Скопско Кале |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 23456 32> |
Author | |
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
На тендер пишува вака : Кула бр.6 како што пишува во документот ,после Кула бр 7 ( кружна кула
) ,Јужна порта ,и Бедем помегу Кула 5 и 7 ,и ја не знам поточно за што станува збор , иначе и ја ги видов скелињата дури и видов таму механизирани возила што значи дека веке почнале нешто да работат.
|
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
![]() И во вистинско време доаѓа одговор на твоите прашања ![]()
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=03EF4E03066A154884AD4779DFB3C4F5 |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
значи ќе си добиеме „ново“ кале
![]() југо западна? претпоставувам мислеле на југоисточна, таму е таа големата порта, на бедемот долж улицата околу кале |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
Da imase renderi uste poubavo ke bese, barem ke videvme sto ke se izgradi
![]() ![]() |
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Deneska pominav od gore nakaj kaleto i vidov deka veke pocnale so rabota so rekonstruiranjeto na tvrdinata , t.e na nekolku od kulite :
![]() ![]() Eve ovoj zidot sto go gledate sega pocnale da go gradat, pa baska turile veke 2-3 sloja kamenja ![]() ![]() eve od dole edna panoramska : ![]() Na tenderot dobil Merkur Konsalting, taka mi kazaa , tie rabotat gore , on mi kaza deka samo edna kula i zidot ke se dogradel, a drug mi kaza deka sto ke im kaze inzinjerot toa, a tret mi rece kolku ima pari tolku ke gradele ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
малку ќе ми биде чудно калево после реконструкцијата, од кога знам за градов го знам калето како тврдина со две кули
![]() во изјавите во нишката за реконструкции пишува дека ќе реставрираат четири кули, претпоставувам на оваа страна, а оваа на третата слика е една од нив брзо работат, веќе ја доградиле другата страна на постоечкиот бедем ![]() |
|
![]() |
|
MKballer ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 25-Nov-2007 Location: Detroit Online Status: Offline Posts: 93 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
Се работи на бедемите на Скопското Кале. Се реставрираат по теркот на Самуиловата тврдина, и сега се работи на оние ... запци, жлебови, како сакате кажете.
1. ![]() 2. ![]() 3. Тука најверојатно ќе се реконструира кула ![]() ![]() Edited by La Linea - 19-Dec-2008 at 17:23 |
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|
![]() |
|
Б.Ѓ.Т ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 311 |
![]() ![]() |
ne samo sto si iznaslikal tuku i si se iznasetal
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
ТВРДИНАТА КАЛЕ – ПОЧЕТОК НА МОДЕРНО СКОПЈЕ
Томе Смилевски Тврдината што постои и денес е изградена во 6 век. Според археолозите, камените блокови од кои е изградено Кале биле земени од разурнатиот град Скупи. Скопската тврдина несомнено е една од најзначајните историски знаменитости во нашата земја. Со векови и векови различни освојувачи ја граделе, уривале и преградувале, но тврдината Кале опстојува и продолжува да биде симбол на непокорливиот дух на народот на овие простори. Скопската тврдина е едно од најубавите места во градот, кое нуди волшебна глетка на центарот на Скопје. Утврдувањето е сместено на високиот рид познат под името Градиште и низ историјата било од големо стратешко значење за градот. Безвременоста и мистичноста на Кале е потврдена со досегашните археолошки истражувања на локалитетот, кои укажуваат на праисториското минато на тврдината. Наодите укажуваат дека најраните познати жители на тоа место живееле во неолитот и раното бронзено доба, 4.000 години п.н.е. Тврдината Кале има форма на триаголник, одгоре зарамнет и со изразен пад на јужната и на западната страна. Источната страна каскадно слегува кон Скопско Поле и кон некогашната река Серава и на неа се наоѓа дел од Старата чаршија. Северната страна е поврзана со ридовите што се составен дел на подножјето на Скопска Црна Гора. Станува збор за природно заштитен и тешко пристапен терен, кој уште од најстари времиња бил погоден за населување. Од западната страна на тврдината тече реката Вардар. На таа страна има еден пат што води од градот покрај пештерите кон „Водените кули“ што се наоѓаат на брегот на реката. На источната, југоисточната и северната страна на градот се наоѓа длабок канал од стрмни карпи. На таа страна, пред портата, се наоѓа дрвен мост преку каналот. Стражарите, според историските податоци, го кревале мостот на чекрк и на тој начин правеле брана пред својата порта. Тврдината што постои и денес е изградена во 6 век. Според археолозите, камените блокови од кои е изградена тврдината биле земени од разурнатиот град Скупи. Се претпоставува дека во 6 и 7 век тука бил изграден рановизантискиот град, Јустинијана Прима, кој бил административен центар на Балканот. Според професорот Микулчиќ, Тврдината повторно заживеала во 10 век, кога во времето на Цар Самоил бил формиран средновековниот византиско- словенски град Скопје, кој во рамките на тогашното пространо македонско Самоилово царство претставувал една од поважните стратешски точки – градови –тврдини. За време на Османлиската империја тврдината Кале станала воен објект. Катастрофалниот земјотрес од 1963 година му нанесе огромни штети на Калето. Разурнати беа бедемите, одбранбените кули, како и зградите што се наоѓаат во тврдината. По земјотресот, почна голема акција за реставрација и конзервација на тврдината, но штетите не се комплетно санирани. Скопското Кале несомнено е една од најзначајните историски знаменитости во нашата земја. http://www.skopje.gov.mk/images/File/Vesnik%20SKOPJE/Grad%20Skopje%20br.2.pdf |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Напредува
![]() 1 ![]() 2 ![]() |
|
![]() |
|
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
Кога го имаме текстот, да имаме и илустрација на истиот
![]() |
|
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|
![]() |
|
ArchiTechTone ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
![]() ![]() |
Ја има ли уште таа таблата што го прикажува скопје во иднината? Боже колку очајно е тоа, се надевам дека ќе ја тргнат....
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Таблата си беше жива и здрава кога бев последен пат на кале, ако не се лажам нецел месец пред нова година.
|
|
![]() |
|
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
Жив човек нема ??
![]() |
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Зидините од кале во тотален мрак !!!
![]() |
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 23456 32> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |