![]() |
![]() |
![]() |
Пошта 1 |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 23456> |
Author | ||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
|
Повторно некои приврзаници на „Скопје 2014“ ја промашуваат главната цел. Пред вас стои објект-авторско дело, кое е во центарот на еден главен град, кои се околу 200 на оваа Земјина топка. Некој во минатото го вреднувал ова дело и сметал дека треба да стои на локацијата на која е денес.
Молам лепо, сакате да го промените. Прво, прашајте ги архитектите, урбанистите и градежниците. Асоцијација на архитекти, Комора на градежници, факултети. Организирајте стручна расправа, а викнете и луѓе однадвор. Потоа прашајте ги граѓаните на референдум бидејќи токму тие ќе треба да живеат со промената на објектот во наредните децении. Политичарите се менлива, и особено МИНЛИВА ствар. Кога ќе добијат согласност од сите страни, особено од авторот на ова дело, и ќе добијат ново архитектонско решение на јавен Конкурс на кој ќе објаснат зошто е избрано новото дело, можат да повелат и да градат во центарот на Скопје. Се` друго што се гради во Скопје е стилот на Николае Чаушеску од Букурешт во 80-ти години од минатиот век. |
||
![]() |
||
Kid_A ![]() Senior Member ![]() Joined: 24-Nov-2014 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 452 |
![]() ![]() |
|
Но, исто така пола згради во САД, Канада, Австралија, Нов Зеланд се градени во европски стил. Дали тоа значи дека тие згради се плагијат или кич? Не гледам јас дека туристи од целиот свет одат да се сликаат пред брутализмот во Вашингтон или Чикаго. Патем тој правец едвај траел 20 години. Толку му била естетската вредност. Денес воопшто не гледам дека некој од туристите оди да се слика пред Поштата-1, ГТЦ, комунистичките блокови. Не дека тие се капиталисти, па едноставно им смета таквиот израз, туку им е одбивно на око. Средна и Јужна Америка се изградени врз темелите на латинската култура, а и ден денес се градат врз тие темели, па дали значи дека се плагијат, бедни копии, кич или што ти знам? Во Бразил и Аргентина има цели градови коишто се изградени како да се наоѓаш во типичен германски или француски град. Тоа е таа европска култура во којашто и Македонија ја замислувам. И, ние би се развиле во тој правец да не беше турско-османлиско ропство. Друго, Македонија може да гради и реставрира онолку колку што има пари и можности. Не се преценувајте многу. И, брутализмот не е автентичен македонски архитектонски стил, не потекнува од тука, туку е бледо инкорпониран во нашето општество. Зошто не зборуваш за него дека е плагијат и кич? Се гледа од далеку дека постовите ти вриштат од политика. |
||
![]() |
||
Kid_A ![]() Senior Member ![]() Joined: 24-Nov-2014 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 452 |
![]() ![]() |
|
Дали некој граѓаните на Македонија ги праша на референдум што треба да се гради или не во периодот од 1950-2002? Дали знаеш на што личи Македонија кога ќе вратиш од некоја друга држава? Депонија, ете на тоа личи. Немаме ниту еден урбанистички среден и вкусен град. И, сите тие граѓани коишто се научиле да живеат во депонија( или го научиле свесно) нормално дека ќе им смета се ново. Мрсулска нација која плука и уринира по јавни површини, просечно интелегентна со слаб степен на образование одеднаш стана експерт за барок и неокласицизам. Тој феномен “ експерти за се“ одамна ми е познат тука. |
||
![]() |
||
martind ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 29-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 332 |
![]() ![]() |
|
Дали според тебе вредноста на едно дело се мери според тоа колку е сликано од страна на (субвенционирани) туристи? |
||
![]() |
||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
|
Дали некој ги прашал граѓаните? За волја на вистината, за скопскиот трамвај ги праша, и тоа во комунистичкиот период, и граѓаните рекоа НЕ на трамвај. За езеро Треска граѓаните се прашаа и рекоа ДА, ние ќе го градиме со самопридонес. За многу проекти во минатиот систем се прашани граѓаните, вклучително и референдумот од 2004 година. А што станува со копитарот што ги меле зградите во центарот на Скопје? Дали он прашал некој освен Миленко и компанија? За на крај, како воопшто смееш, се осмелуваш, се замислуваш да споредуваш комунистички период од СФР Југославија со денес прокламираната демократија од ваша страна. Неокласицизмот на оваа власт е идентичен на неокласицизмот на Сталин. Ист архитектонски правец, само неколку децении се промашени! |
||
![]() |
||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
|
Северна и Јужна Америка биле европски колонии. Затоа и европските архитектонски стилови се присутни таму. Пак ќе повторам, аргументите ти се слаби. Второ, своевремено брутализмот бил модерен правец во архитектурата, и тоа што и во Македонија се граделе згради во тој стил значи дека Македонија била или се обидувала да биде во тек со современите случувања и движења во архитектурата. Трето, брутализмот е актуелен и денес, само што не е толку експониран поради еден куп нови правци во архитектурата. За да си ги прошириш малку хоризнтите, еве ти еден линк од форум каде што се објавуваат најинтересните бруталистички остварувања во светот http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1163565 И клучната реченица:
Мојот одговор би бил - и ние ќе имавме МАСА (Македонска вселенска агенција, пандан на американска НАСА) ако не бевме дел од турско-османлиската империја. Аргументите ти се слаби. Патем, чисто да знаеш, не сум политички определен, и не планирам никогаш да бидам. Но не можам да седам мирен и да гледам како некои лудаци уништуваат културно и архитектонско наследство на еден град и на една држава поради идеолошка заслепеност. Во други (развиени) земји се почитуваат сите традиции, и се води сметка еден архитектонски стил да се вклопи меѓу другите стилови, со што се создава континуитет во историјата на еден град. Тоа кај нас го нема денес. Она што сега се прави е еден беден обид да се убедат сите дека историјата започнува со овие „главучи“. Извини, кај мене не поминува тоа. И убедливо најслабиот аргумент во една дискусија е аргументот за тоа дека туристите се сликале пред некоја зграда. Ние не градиме град за туристи, градиме град за нас, за луѓето што ќе живеат во него. Скопје првин треба да ги задоволи моите и твоите потреби, а дури отпосле потребите на некој пијан Британец што најверојатно никогаш нема ни да дојде или некој Јапонец во поминување што ќе штракне двесте пати со фотоапаратот за да има што да стави во својот фотоалбум. Да се навратам на темата: ако ја сменат фасадата на поштата без согласност на авторот и на јавноста, тоа ќе биде уште едно архитектонско злосторство во низата злосторства што веќе неколку години му се нанесуваат на Скопје. Edited by Џоле - 22-Dec-2014 at 16:32 |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
до кога бре ќе мора да се навраќаме на истите чаршиски муабети за тоа на кого како Скопје му се допаѓало и што според него е сивило???
збориме за архитектонско наследство, ако знаете што е тоа, барем знаете дека тука воопшто нема дискусија дали на Kid A му бил ружен објектот или на Џоле му се допаѓал |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
каде е тука уредноста и чистотата на урбаните средини? урбаната опрема и уредните плочници? каде се тука парковите и зеленилото? јавниот превоз во кој се возиме како индијци? загадувањето? урбаните животни? фавелите и тенеќе маалата? неконтролираната изградба на водно? проблемот со паркирањето и сообраќајната стока? сообраќајните решенија и урбаните автопати? ...и уште милион други прашања ...така да, Скопје другар, кога ќе се вратиш пак од странство, прошетај го добро, и кажи дали е депонија... затоа што контејнер украсен со машни, пак си е контејнер кој смрди на километар... ако за тебе развој на град претставува промена на фасади и уредување на километар квадратен, тогаш не гледам ни поента во тоа да ти објаснувам што е брутализам и кои објекти во Скопје се вредни, како што за џабе се мачеле да ти објаснуваат погоре и жити све, ова болдираново мора да го запазиш...за рендер се молиме, а не па за цивилизирана презентација на еден проект и само да разјаснам, ова не е рендер, туку очаен обид во фотошоп кој нема врска со реалност ![]() Edited by zabegan - 22-Dec-2014 at 18:41 |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
zokidac ![]() Newbiе ![]() Joined: 24-Aug-2009 Location: MKD Online Status: Offline Posts: 13 |
![]() ![]() |
|
МИЗЕРНА услуга, МИЗЕРНО образовани вработени, МИЗЕРНО раководство, украдени пратки, што повеќе очекувате од објектов
![]() |
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
Се мислев да цитирам, реплицирам, објаснувам... ама џабе е.
Накратко само, објектите кои денес кај нас се бришат (или наскоро ќе се избришат) од постоење, во современиот свет (ЕУ/УСА) се заштитуваат како Културно Историско Наследство. Не мора да се оди многу далеку, доволно е и до Загреб, Љубљана да се прошета да се види кој е односот таму. |
||
![]() |
||
maks ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Sep-2012 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 106 |
![]() ![]() |
|
Впечатокот е дека дискусијава е говор на луѓе ,,изгубени во преводот,,.Не може да се тврди дека објекти наградувани во систем на едноумие(комунизмот)и покрај тоа што декларативно се внимавало на приниципите на работа(иако се земе в предвид дека не смеело да се размислува поинаку, па сите работеле како што им е наложено, не значи и квалитет), подеднакво како што не може да се тврди дека ова што денес се случува е квалитативен скок во естетска смисла. Сево ова, материјализирано на терен, но и дискусиите водени овде, покажуваат високо ниво на ограниченост во погледот и визијата за тоа, како треба да изгледа ,,нашиот творечки светоглед,,. Но, и не може да се очекува повеќе(решив да се помирам во поголем дел со тезава, и покрај мојот оптимистички дух) од народец кој сеуште не решил да гради своја држава ами симулира, колку да не ,,е подолу,, од соседите. А, очите и душата ни се во туѓи престолнини и туѓи приказни.
Edited by maks - 26-Dec-2014 at 21:59 |
||
Architecture is the living organisam of society>It shows your dreams!
|
||
![]() |
||
maks ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Sep-2012 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 106 |
![]() ![]() |
|
и Zabegan, те молам немој да рецитираш песнички од дедо ти и баба ти за тоа,,што не учи државата, што е вредно а што не!,, Никому не му се допаѓа поштата, ниту кога се градела ниту сега. Дека е наградувана, искоментирав погоре, а дека и се восхитувале, треба да го прашаш обичниот граѓанин-надбљудувач за кого е наменета. Предимензиониран простор, без никаква суштинска содржина. По мое мислење - изграден по директива, оти ете и нашава република требала да има нешто репрезентативно. Та режимскиот архитект, создава кубистичка апстракција со која шаката академици и црвена буржоазија ќе можат да се пофалат во Белград . За жал и тие имале/имаат воздишки многу повеќе за ,,Београдско позориште,, и Фонтаните во Рим.
Конечно, треба да се запрашате, откого ли овие новокомпонирани режимски архитекти(значи системот не изумрел) ја учеле филозофијата за градење објекти на ваков начин ? ![]() Edited by maks - 26-Dec-2014 at 22:00 |
||
Architecture is the living organisam of society>It shows your dreams!
|
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Мене ми се допаѓа бе. Отсекогаш. Значи, your point is moot. |
||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Еве и мене ми се допаѓа и тоа многу.
|
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
Za mene e eden od retkite brutalistički objekti koi mi ostavile vpečatok(za razlika od telekomot,studenskiot,NBRM...)
|
||
![]() |
||
Мартин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 366 |
![]() ![]() |
|
Еве и јас се пријавувам во таа група љубители на изгледот на поштата!
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
+1
|
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
Целиот комплекс ми е уникатен. Не сум прошол, а да не се испогледам по него. Објект кој фасцинира, ја буди имагинацијата и креативноста.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
И мене ми се допаѓа изгледот на Поштата. Тоа значи уште една личност во заблуда.
|
||
![]() |
||
anonimen ![]() Groupie ![]() Joined: 10-Mar-2012 Online Status: Offline Posts: 58 |
![]() ![]() |
|
Ми се допаѓа, уникатен land mark на Скопје. Не сакам промена на надворешниот изглед
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 23456> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |