![]() |
![]() |
![]() |
Општинска зграда Центар |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 23456 7> |
Author | |||||||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
Како се распределуваат парите е најофтопик од се тука, не сме некој форум за економија и финансии, ама редовно ги дебатираме. Проблем е што под флоскулата "паметно торшење пари" има обид да се протне теорија дека демек ако се повеќе фузирани трудови тоа е непаметно, а ако е еден автор тогаш трошење магично станува паметно. нема проста аналогија помеѓу овие две работи и затоа трошењето го гледам излишно во дискусијава за конкурси. А изградбата па е сосема трето.
|
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
Ајде lsl не си ваљда паднат од Марс
![]() Прво не збориме за било какви финансии, туку конкретно за парите што ги вртат нашите локални самоуправи и други институции токму во сферите кои се од интерес на build.mk Второ како може да не биде сувишен трошок да се организира конкурс, а после некој таму да се плаќа за да прави некакви „фузии“ или пак понекогаш сосема да се игнорира конкурсот и „фузијата“ да се користи само како покритие за сосема поинаков проект - односно некоја политичка фигура да го добие проектот каков што е во неговата глава. Трето, се уште не слушнав никакво, ама баш никакво образложение за најважното - која е логиката на овие Франкенштајнски концепти? |
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
Зашто по дифолт фузија мора да биде франкештајновска концепција, а поединечни проекти немора. Па многу повеќе од проектите што се вртат за многу конкурси се франкенштајновски концепти (наводно ултра-модерни и перспективни), за разлика на пример од некоја фузија од два три пристојни проекти што може да биде многу многу поубава.
И стварно немора концептот на избор на исклучиво еден проект да го форсирате како да има ореол околу него од рационално трошење пари. По никој основ откупени четири труда не се фрлени пари. |
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
Јас се откажувам, само се руши нишката а богами и нивото на форумот. Едно е да дискутираме околу различни идеи и мислења, друго е да се инаетиме во ситуација кога се е јасно како бел ден, мислам не е ова ракетна наука, се знае како се прават овие работи во нормалниот и развиен свет.
|
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
Do kade stigna rabotava, ima li nekoj nekakva informacija?
|
|||||||||||||||||
...kaj si kapelo pak ke si kape...
|
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
Симболот е убав само нека се ставе мотив од Македонскиот вез(иако тука негде е мотивот) но како да е земен од некоји персијски теписи?
|
|||||||||||||||||
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
http://www.netpress.com.mk/vest.asp?id=82975&kategorija=2
Лицитација за изградба на нова зграда на општината Центар
Министерството за транспорт и врски распиша објава за учество на јавно наддавање
за градежна локација во скопската оштина Центар.
“Станува збор за локација наменета за изградба на државни
институции со компатибилна класа намени за деловно - комерцијален
простор до 40 отсто. Вкупната површина на парцелата изнесува 7.528 метри
квадратни,а рокот за пријавување на заинтересираните инвеститори на
јавното наддавање е до 22 март, годинава. Почетната цена, за локацијата
опфатена со Деталниот урбанистички план “Дебар маало 1“, изнесува 6.480
денари за еден метар квадратен. По изградбата на објектот, наменет за
општинска зграда, инвеститорот ќе биде обврзан да го предаде на
општината Центар“, се вели во информацијата до јавноста на
Министерството за транспорт и врски. |
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
Dali ova ke iznaci deka investitorot ke si bira koj proekt ke go izgradi?
|
|||||||||||||||||
...kaj si kapelo pak ke si kape...
|
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||||
![]() Не. Од општина центар уште во старт најавија дека сами ќе зготват проект кој демек ќе го склопеле од четирите откупени конкурсни трудови (македонска работа ®). И еве што зготвиле:
Исто така нејасно останува колкав дел од објектот ќе и припадне на општината. Од една страна маркичката предвидува 60% за јавни институции, од друга страна во огласот прилично нејасно се спомнати некакви 5.125m2 кој требало да бидат за општинската зграда, а тоа е многу помалку од 60% од 27.700m2. И да е така, што би правел инвеститорот со сопственост на преостанатите неколку илјади метри квадратни наменети за јавни институции. Ќе ги рента на општината и на други институции?!? Се надевам некој новинар ќе ја разјасни оваа работа. Во меѓувреме Нова Македонија излезе со статија дека се соодносот 60-40 важи и за сопственоста, па баш да видиме дали ја потврдиле информацијата, или се истрчале:
Edited by Cloverstack - 21-Feb-2011 at 23:56 |
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
претераа.
|
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
kakva patetika se vise se tragikomicni
Edited by Cloverstack - 22-Feb-2011 at 10:33 |
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
По половина век, ново матично По пет
децении, Скопје ќе добие нова матична служба на Илинденска, во центарот
на градот. Браковите нема повеќе да се склучуваат во објект што сега
личи на шупа, туку во сосема нови простории, дел од новата
општинска зграда, која ќе се гради на местото на старите и одамна
руинирани бараки. Тие конечно ќе се уриваат, соопштуваат општинарите, а
инвеститорот што ќе се јави на лицитација за откуп на земјиштето,
распишана од Министерството за транспорт и врски, ќе добие во
сопственост 40 отсто од зградата и тоа како деловен простор. |
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
Дали доследноста на градоначалникот на Центар ќе биде интерпретирана со јавно давање на blowjob на својот лидер...на вакви нискочовечки однесувања ќе коментирам само простачки и со презир, а многу ме интересира како ќе реагираат колегите што си губеа време да работат на конкурсот...
....и после „архитектите биле криви“ - еве ви доказ црно на бело...
|
|||||||||||||||||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
Наместо малце да ја симнат топката со тоа што ќе изградат модерен објект, па да не плука народот по нив, они ко за инат. Ако има желба за стил министерството за транспорт, нека си гради во Прилеп (неам против градот, ќе ме сфатите се надевам која ми е поентата). На плоштад и можда изгледа ок, ама овде барок, па макар и најубава градба во свет да е, е лечње нечии комплекси. Некако една зграда со таков стил во околина каде почнуваат да се градат модерни градби, како и од спротива новиот хотел, ќе изгледа како лузна.
|
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
Само 4тиот предлог не ме бендисува многу многу.. може и ради слабиот рендер. Гласав за првиот предлог, ми се допаѓаат јужната и источната страна, малце можеби прешарено. Вториот и третиот со тоа везовите ми се повеќе за некој етномузеј отколку за општина, иако многу ме бендисува како вториот е вклопен во просторот (споен со она кругчето, мостот кон парк, интересно).
|
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
spaceman091 ![]() Senior Member ![]() Joined: 26-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 516 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
a moze nekoj da kaze koj e pobedickiot render ili seuste ne e toa odluceno, mene ova "motiv" bas mi se dopaga da vi kazam, interesno mi e
|
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
не кревајте толку прашина додека не видиме официјален рендер од објектот, и самите знаеме дека властите и медиумите по дифолт си го користат зборот „барок“ и појма си немаат нити од архитектура нити од стилови
мене како прво не ми е јасно што им е тоа „стилски фасада“ ![]() дали тоа е фасада која според одредени индивидуи е убава, па затоа е „стилска“??? и впрочем, не го разбирам воопшто она што треба да е најбитно за нас од текстов, како на јапански да зборат, ни самите не се разбираат што кажале само докажуваат дека нема никаков ред во нашава држава, секој си прави како му е кеиф... |
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
Па еве јас ќе си дозволам да кажам што очекувам пред да видам рендери (а баш да видиме и дали воопшто ќе има такви)- очекувам торта со овој габарит, ќе има слободни стубови (ова е намерно вака напишано), фриз обавезно, лачни прозори уште пообавезно и по некоја гипсана флорална декорација и ќе се вика БАРОК, СТИЛ, АКАДЕМИЗАМ, НЕОКЛАСИЦИЗАМ ама тоа само по нашиве весници и телевизии и само таму...
А градоначалникот во прво време ќе го нема, па после ќе си ќути и ќе се смее као п*****е пред новинарите и така ќе си добиеме уште едно скапо градско ѓубре во кое ќе влегуваме со каљави кондури...тој важно се расфрли пари од жителите на Центар за конкурсов, па сеа му текна нешто друго... |
|||||||||||||||||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
![]() пак ќе кажам, не скокам до заклучоци додека не видам рендер, но морам да признаам дека имам слични очекувања како тебе после вакви несериозни изјави како последнава едно не ми е јасно, зошто постојано политичари изигруваат архитекти? многу дрско од нивна страна е да си ги одбијат решенијата од конкурс кој тие го организирале и накој работеле архитекти, за на крај да речат „ние сами ќе си дизајнираме зграда“! ако веќе сакаат да си креираат објекти, нека си набават прво диплома... и зошто инсистирањето на објект според нивни визии? барем да излезеа со објаснување за своите одлуки, извинете, ама било кој политичар не смее да си дозволи одлука во стил „јас така сакам бидејќи така ми е кеиф“ |
|||||||||||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 23456 7> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |