![]() |
![]() |
![]() |
Capitol Mall & Residence - Аеродром |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567 12> |
Author | ||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
Инаку интересна но и малку конфузна е информацијата која може треба да оди и во нишката за Хотелот кај мостот Близнак на бул. АВНОЈ, за кој и се однесува... дека неговата изградба ќе почне за еден месец... малку е чудно, со оглед на тоа што земјиштето не е ни расчистено ниту пак е ископано и припремено за градба... напротив... изгледа како некое складиште за градежни материјали... не ме чуди и ако некое време да биде база за градежните работи за трговскиов со оглед на на малото растојание/одалеченост помеѓу нив... како и да е.... почнување на градба за 1 месец таму не е можно... освен ако евентуално мислат на почнување на припрема на теренот за градба...
Edited by FoSsiL - 11-May-2012 at 16:45 |
||
Македонија - Земја на чудата!
|
||
![]() |
||
makonix ![]() Senior Member ![]() Joined: 08-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 520 |
![]() ![]() |
|
Е даде, како и секој комплекс од овој тип што се изгради у Скопје, по 10 години ќе биде демоде, и сите ќе се префрлат кон следниот "модерен" објект. објектов изгледа како да сум го направил набрзина во 3д програм колку да се рече. Па какви чуда се прават по свет и си играат со форма, зеленило, тераси да не бројам, иди на google. Ако на ова се палите, тогаш навистина на билд се изгубило осет што е прогресивна модерна архитектура и што е генеричка евтина модерна архитектура како оваа. Поради ова и стигнавме на ова дереџе, луѓето да им стане одбивна модерната архитектура, затоа што не им се нуди прва класа модерна архитектура, туку некоја 10 класа |
||
![]() |
||
makonix ![]() Senior Member ![]() Joined: 08-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 520 |
![]() ![]() |
|
Новите прогресивни стамбени модерни објекти што денес се планираат и градат низ свет, се енергеткси ефикасни, имаат вообичаено градини, зеленило, сончеви панели, си играат со форма, се игра со тераси за да секој има пристап кон сонце и надворешна околина, се избегнува да бидат целосно застаклени за да има некоја приватност, се поставуваат базени, теретани и други слични елементи, се воведува безбедност на пристап.
Еве некои примери па направете спредба, со нашиве скопски смешни модерни зданија. Едноставно се нема визија и желба да се мрдне малце похрабро. Не знам од каде овој скопски фетиш по коцка коцка коцкица. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
Прво не е до палење, туку до пристојност, функционалност и инкорпорирање во околината/средината... Второ... секако дека е подобро од барокот на Скопје 2014.... Трето... немаме потреба од ‘‘спејс-шатл‘‘ дизајни.... од причина што Скопје не е некој којзнае каков и голем град... не е светска метропола, а Македонија не е развиена држава за да создава ‘‘стејт оф ди арт‘‘ архитектура... барем не во големи габарити... Четврто... станува збор за трговски центар + апартмани во општина Аеродром... во населба Јане Сандански... што очекуваш повеќе... повеќе од ова би било ‘‘вулгарно‘‘, непристојно, премногу и невклопливо во и за таа средина/околина... Единствено што можеле да додадат, а што е и лесно изводливо за објектов е малку повеќе зеленило... нешто како градина и слично... |
||
|
||
![]() |
||
nouseforname ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 16-Dec-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 156 |
![]() ![]() |
|
luge imam dve prasanja za vas:
1.me interesira vasite mislenja dali stanovite vo okolina ke se zgolemi cenata ili ke padne 2.dali ovaa zgrada ke preci na tie crvenite pozadi ,dali ke gledaa zid vo zid (ova prasuvam zosto tamu ziveam) |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Според мене цените на околните станови не би растеле со оглед на тоа што Аеродром држи некоја стабилна, константна цена по квадрат која не се менува многу... а околу становите во објектов мислам дека ќе бидат малку поскапи... може да има некои мали осцилирања на цената во првите неколку месеци откако ќе се стави во употреба... и евентуално при изградбата... но не верувам дека трговскиов центар и воопшто објектов би предизвикал голема промена на цените генерално... многу повеќе би влијаела евентуалната изградба на трамвај... според мене... Околу второто прашање... Не, воопшто нема да пречи... ќе има 21.7 метри растојание од најблиската зграда (Тоспаш) до високиот дел на објектот... бидејќи првите 10 метри од позади се со висина од 8 метри... односно висина од приземје плус еден кат... со други зборови... нема да достига до прозорците... плус остануваат 11.7 метри помеѓу зградата и објектот празен простор... доволно простор измеѓу зградите... Да не ја комплицирам многу... еве извадок од ДУП... можеш да го воочиш тоа што го зборам... висините и растојанијата... Еве и линк до ДУП-от: Јане Сандански УЕ-В Edited by FoSsiL - 12-May-2012 at 00:59 |
||
|
||
![]() |
||
nouseforname ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 16-Dec-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 156 |
![]() ![]() |
|
fala fosil!!
ocekuvajte sliki od nad gradilisteto |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
|
||
|
||
![]() |
||
Portal ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 452 |
![]() ![]() |
|
za da nese slucuva toa sto ni slucuva treba velicenstvenite profesori od Arhitektonskiot fakultet da prevzemat aktivnosti za edukacija na sirokite narodni masi. A ne da se zatvorat vo debelite zidovi od fakultetot kako mnogu pametni profesori ... Znaci nema nigde nisto vo javnite glasila od kade moze da se vidi nesto za modernite/sovremenite arhitektonski zdanija.
|
||
![]() |
||
Portal ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 452 |
![]() ![]() |
|
Isto taka sto e interesno bese receno deka vo objektot ke ima Market na Ramstore, i Burger King ... Mene licno Burger Kingot mi znaci...
![]() |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
Тука почна да се работи (скоро) турбо и навечер, еве една малку неквалитетна фотка со зум, деновиве ќе фотнам нешто од блиску ако имам време
![]() |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
инаку не знам дали е тоа оправдано или одобрено, ама градилиштево метар по метар си го шират, сега имаат заградено некои десетина паркинг места, целата пешачка патека на булеварот,а за проток на пешаци од страната на зградата на телекабел оставен е еден метар
![]() ![]() |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
inace poslednoto prosiruvanje na gradilisteto bese duri pred nekoj mesec koa ki ogradia i parking mestata!a drugte delovi se odamna zagradeni
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Тука работите се одвиваат прилично брзо...
|
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ова почна да излегува над земја... приземната плоча е веќе поставена... Прилично брзо се гради.... |
||
|
||
![]() |
||
vladegf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Dec-2009 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 638 |
![]() ![]() |
|
не ми е јасно, како може овој објект да оди до таа висина како што е на рендерот, кога од зградите до него има прозорци и тераси? зарем на лугево ке им се затвори комплетно видикот?(втората слика на Фосил)
Edited by vladegf - 23-Aug-2012 at 15:51 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Погоре има објаснување... Нема да оди до таа висина од позади... ќе оди до висина од 8 метри... некаде до (со) мезанинот.. или до плочата на првиот станбен кат од зградата позади...
|
||
|
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Позитивно сум изненаден од фактот што некој инвеститор мислел на други луѓе освен себе
![]() Објектов ми станува полека но сигурно фаворит. Некако имам осет дека ќе испадне супер. Но, би сакал да видам како ќе биде решен ентериерот истотака... |
||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Па и не баш заслугите идат на сметка на инвеститорот. Многу повеќе општината Аеродром е одговорна за регулираната висина на тој дел од маркичката, според ДУП-от за таа околина, кој е донесен од страна на општината. Секако, ако се придржуваат кон истото... Edited by FoSsiL - 23-Aug-2012 at 16:15 |
||
|
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Кај нас обично инвеститорите ги диктираат ДУП-овите
![]() |
||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567 12> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |