![]() |
![]() |
![]() |
Skopje East Gate (поранешно ERA City) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567 40> |
Author | |||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||||
![]() Навистина чудно. Ќе треба да го истражиме ова подобро ![]() |
|||||||||
![]() |
|||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||||
Малку овие бројки мене ме збунија! Па нели констракшн парцел треба да е во рамките на парцел?! Јас ги премерив сите парцели што се дел од планот и на меркиве одговара само онаа парцелата што е лево од 8-ица. Таа парцела нема број. Јас колку што знам ЕРА го стопанисува делиот простор меѓу пругата и булеварот, што не значи дека мора ЕРА да ги изгради сите објекти и ЕРА остава простор и други заинтересирани да влезат во нејзниот комплекс со учество, односно изградба на некој објект. Затоа и бројчиња имаат само оние објекти што ќе ги гради ЕРА. |
|||||||||
![]() |
|||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||||
Пак заспаа
![]() 1 ![]() 2 ![]() |
|||||||||
![]() |
|||||||||
dacito ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Sep-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 131 |
![]() ![]() |
||||||||
Оваа инвестиција мислам дека е многу сериозна. Можеби заспаа, ама верувам дека нема да потонат во длабок сон. Многу вложија во подземна инфраструктура. Освен тоа местово е „злато вредно“. Ќе биде...
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
||||||||
![]() Па незнам колку се сериозни кога само зборат со години и години
![]() ![]() |
|||||||||
![]() |
|||||||||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
||||||||
Мене исто така не ми личат на доста сериозно. Плус се сомневам дека Ера Веленје е доволно финансиски моќна компанија да го истурка сама овој проект. Иначе оваа земја е може би највредната и најпогодната за изградба на трговско-деловен парк во градот. Блиску е до центарот, Аеродром и Автокоманда и е супер сврзана со инфраструктура. Што се бават никој незнае. Неможам да замислам како кај нас фирмиве работат без никаков ПР, тотално нетранспарентно и без рокови.
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||||
Не го ни туркаат сами овој проект. На пример за трговскиот центар партнер требаше да им биде Меркатор кој требаше да го гради едниот од трите најавени центри во Скопје токму на саем. Од тоа не бидна ништо. До сега ЕРА се покажа како прилично површен инвеститор. Стопанисува со саемот веќе 10на години а од тогаш е направено следново. - реновираа постоечки простории во управната зграда во т.н. бизнис центар - ја подзакрпија првата сала на саемот и ја крстија со претенциозното Метрополис арена - преуредија една од постоечките хали во Action Park - направија едно 234923843928 прес конференции за најава на изградбата на ЕРА Сити (кој кога прв пат го најавија требаше да се вика БТЦ Сити или БТЦ Скопје а како партнер да влезе познатиот БТЦ од Љубљана). И еве не денес година ипол од "последниот старт за изградба", година дена од кога наводно го поставија камен темелникот и околу пола година од кога почнаа да ја копаат дупката.............. останавме на тоа.... дупка Edited by pbanks - 31-Jan-2009 at 01:54 |
|||||||||
![]() |
|||||||||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
||||||||
Знаеш што ми е многу симтоматично во сето ова? Тука во Словенија, кога Меркатор или Туш почнуваат да градат големи трговско-деловни центри во Сарајево или Белград, се пишува на големо и е страшно покриено од медиска гледна точка. За Скопје ниту збор. Немам чуено дека БТЦ Словеније им е партнер...
Иначе тоа што го изградија за 10 години (силно кажано е изградија) е ништо. Само шминкаа и преуредуваа. Сега имаме 3 од 5 хали на Саемот, со што тој делумно ја изгуби првобитната намена. Не викам дека Метрополис е лоша работа ама не за сметка на изложбениот простор за Скопски Саем. |
|||||||||
![]() |
|||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||||
Па колку што разбрав од пбанкс БТЦ веќе не е у игра.
За метрополис мислам нема никакви пречки да служи и како самска хала (веројатно и служи, ама не можам да гарантирам пошто одамна не сум посетил некој саем) А тоа дека овие се покажаа како несериозен инвеститор, тоа за жал е веќе многупати потврдено. |
|||||||||
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
||||||||
Метрополис би дошла добро како гарнир но не и како главно јадење. Реално 10 години не направија ништо. Што се однесува до БТЦ. Ти зборувам за ова потенцијално партнерство некаде во периодот во 2004
Меркатор пак дојде тука на голема врата. Неколку пати доаѓаше Зоран Јанковиќ и се сретнуваше директно со премиерот. На почетокот ја меркаа локацијата пред НБМ но тука ги победи Веро. Потоа се ориентираа на други локации. Како дефинитивни се спомнуваа оние кај базенот Карпош и во склопот на ЕРА Сити. Демек работата е завршена и ќе се градат паралелно. Ова го зборуваше лично Јанковиќ по телевизии. Истовремено се шпекулираше со трета локација кај мостот близнак во Лисиче (карши салонот на Мерцедес од другата страна на Вардар). Се нагло се смени од кога го сменија Јанковиќ и на чело дојде Дебељак. Од еднашка Македонија ја снема од краткорочните планови и ете од тогаш ситуацијата си е статус кво. Edited by pbanks - 31-Jan-2009 at 02:10 |
|||||||||
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
||||||||
![]()
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=105004 |
|||||||||
![]() |
|||||||||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||||||||
![]() i slikata sto e vo vesnikot e od Cloverstack
![]() ![]() |
|||||||||
![]() |
|||||||||
maestro ![]() Senior Member ![]() Joined: 02-Aug-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 505 |
![]() ![]() |
||||||||
Служи и како хала и како сала за концерти. Преуредувањето било од акустички причини колку што знам, па сега било многу подобро. А и порано се користеше како сала, така? Е, сега, многу е лошо тоа што Хала 5 ја узурпираа со Action park. Не дека е лоша идејата, но можеа да го изработат тоа и во друг објект кога ќе го направат целиот Era city. |
|||||||||
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
||||||||
Иако спијат со деловниот објект со инфраструктурава навистина работат. Еве една од новопроектираните улички меѓу Кнауф и Континентал
![]() |
|||||||||
![]() |
|||||||||
Raisinloaf ![]() Senior Member ![]() Joined: 31-May-2008 Location: Gevgelija Online Status: Offline Posts: 227 |
![]() ![]() |
||||||||
Што бидна со ова?Вчера бев во Скопје и поминав од таму и освен дупката не е мрднато со проектов.
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||||||||
мене ме нервира што изградбата на комплексов го блокира до некаде сајмиштето, пред околу недела бев на саем за мебел и немаше место за паркинг, а на делови и самиот паркинг беше раскопан и каллив
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
||||||||
Овдека времето запрело. Имаше само 3-ца работници и ми кажаа дека сеуште се работи на водоводот. За почнување со градење на зградата да не ни збориме
![]() |
|||||||||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
||||||||
Еве ја оригиналната макета за комплексот Скопски саем. Не ми е јасно зошто 3 телевизиски кули? И дали кулите требале да бидат толку малечки или Хотел Континентал требал да биде многу повисок? Како и да е уште една скопска половична приказна.
![]() Edited by pbanks - 23-Jun-2009 at 12:41 |
|||||||||
![]() |
|||||||||
twin ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 02-Aug-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||||||||
ovie navistina nasle kade da si igraat majtap ili neka izgradat ili neka ne gubat vreme navistina me nervirat.
|
|||||||||
![]() |
|||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||||
|
|||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567 40> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |