![]() |
![]() |
![]() |
Сончев Град |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567 15> |
Author | |||||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
Која е таа Агенција за државни патишта?! Сто пати сме ја прочитале, а нигде ја нема. Немаат ни интернет страна. Срамота, никави информации, ниту физибилити студии неможеме да најдеме.
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
Ми се расчистија дилемите!!!
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
Лсл, навистина ме интересира твоето мислење.
|
|||||||||||||||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
Не е страшно воопшто (со букви: воопшто) што ќе се исечат дрвата. Повеќе се сомневам во перење пари од страна на тие што се бунат одколку дека стварно им е дојдено до дрвата. Ионака еве сега на 23 има акција за засадување на 6 милиони садници. Моја потполна поддршка за изградба на патот.
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
![]() Хммммм.. Не ми текнува никакво можно сценарио каде противниците на овој пат би имале можност да исперат пари. |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
Па сите тие маици и привезоци што се делат од страна на друштвата за заштина на природата коштаат по 100 €/маица. Еве јас на сите тие друштва им предлагам сите пари што ги трошат да се експонираат медиумски да ги потрошат на садници и еден сончев викенд да отидат до најблиското голо брдо и да ги засадат! Постои некоја статистика што укажува дека три нови дрва можат за краток период да надоместат едно старо исечено дрво. Мислам дека ова е преточено и во законска форма па доколку сакаш да исечеш дрво, макар се наоѓало и во сопствениот двор треба да засадиш три нови дрва. Како што се сеќавам инвеститорите на кинескиот ѕид досега имаат платено најголема такса на град Скопје за сечење дрва. Само што тие пари град Скопје ги потрошил за други намени. Гледате, дур и сечењето дрва е законско уредено и законот е јасно оформен постепено да ја унапредува и зголемува зелената површина. Така да нема потреба од никакви друштва и дигање паника околу секое гранче. Е сега колку е законот спроведен на дело, тоа е друга работа. Но еве како што кажав на 23-ти октомври има акција за 6 милиони задници, а тоа дава дискреционо правои да се исечат 2 милиони без покритие, што не значи дека треба да се исечат. Но зборот ми е тие друштва да си се смират малку и да престанат да кукаат за секое ќоше плевел.
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
Доколку немаш поткрепа за ова тврдење, извини ама звучи на тие фамозните кафански муабети. Инаку градењето на тој пат не се сведува само на сечење дрва (и нивно математичко надоместување на друго место), туку на сите ефекти што тој пат би ги имал врз парк-шумата. Атакот врз Водно мора да се стопира. Тука не спаѓаат само приватните инвеститори, туку и државата. Конкретно за патов уште не сум оформил конечно мислење - па побогу уште ни трасата ја немаат дефинирано. Но од информациите што ги имаме, претежнувам кон тоа да се бара друго решение. Еве на пример и предвидениот тунел до сега веќе можеше да почне да се гради, доколку сериозно му се пристапеше и доколку наместо во разноразни глупости средства се насочеа кон тој проект. |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
Незнам зошто тој пат да оди преку Водњанска па по патот за Водно и со тоа да завлегува во парк шумата. Знам еден пат (преку од Пржино преку Теферич) кој е доста пострмен, но воопшто не оди од таа страна на Водно и излегува веднаш кај Соње. Мислам дека тој би бил далеку посоодветен, но проблем би била малата проточност на улицата (незнам како се вика) што оди помеѓу Кисела Вода и Пржино, десно од крајот на Огњан Прица. Во секој случај сум голем противник било што да се прави во делот на Водно помеѓу Марково Крувче и Нерези. Источно или западно може.
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
Кловер потполно би отстапил од градење пат доколку тоа се надомести со тунел. Таа опција со тунел ми е најприфатлива. Инаку еве вака до сега само за зеленилото зборев дај малце и за патот. Значи вака јас прво би почекал да се изгради тој сончев град па сетне (што би рекол бетон) да видиме дали ќе има реална потреба од патот. Овој пат го ставам последен на листата за сообраќајно поврзување на сончев град со Скопје. Првенствено како приоритет ми е тунелот. Овој пат би требало да биде последната опција доколку стварно би нанел штета врз парк шумата водно. Но доколку стварно треба да се изгради, тогаш овдека последователно се надоврзува предходниот мој пост.
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
davce99 ![]() Newbiе ![]() Joined: 17-Oct-2008 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
Zdravo na site bi ve zamolil dokolku nekoj bi mozel na Google earth da iscrta kade se naogja sonceviot grad, zashto sakam da kupam vo toj del plac za kukja
Pozdrav |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
Здраво Давче
![]() За жал точната локација никогаш не ја дознавме така да не верувам дека некој ќе може точно да го направи гугл рт цртежот. Можам само да ти помогнам со локацијата што од прилика знам дека е предвидена за оваа намена доколку ти е само за ориентир. |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
davce99 ![]() Newbiе ![]() Joined: 17-Oct-2008 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
Најнапред благодарам за одговорот, па ако можеш и од прилика би ми било од корист
поздрав |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
Колку што имам зборувано со мештаните обележаниот простор е од прилика Сончев град. Точката која ја имам забележано ти е границата помеѓу Припор и Сопиште, од прилика 300м под дуќанот Давидоф (познат ориентир во Сопиште) или веднаш до куќата што има авион во дворот (уште еден ориентир).
Значи првата улица десно после Давидоф и би требало да искочиш кај сончев град. ![]() |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
pbanks Ти благодарам многу за брзиот одговор и за од прилика тоцхната локација, гледам дека си упатен доста во тој дел, па сакав да те прасхам реална цена во тој реон колку би било за плац, збориме за позади Давидоф во ридот на самата граница со сонцев град
Поздрав и фала за одговорите |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
ухх зависи тука од многу параметри. - комуналии (водовод, канализација, струја). Не знам дали е тоа решено над Давидоф едно време градски водовод и канализација завршуваа баш тука кај Давидоф незнам дали се продолжени нагоре. Струја скоро донесоа и трофазна во тој реон така да тука не би требало да имаш проблем - урбанизација. Овдека ретко што е попишано во катастар на недвижности и сите договори за земјиштето ретроактивно се правени на било какво парче хартија без заверување, малтене на жими мајка. Ако на тоа се додаде менталитетот на населението воопшто не е мала веројатноста да се завлечкаш по судови за ова - сообраќаен пристап. Еднашка свртев по тие уличките да се обидам да стигнам до локацијата на сончев град но тие се прилично стрмни, тесни без никакви стандарди. Зимно време веројатно многу тешко би можел да стигнеш до својот плац овие се три клучни прашања кои можат значително да влијаат на цената и тоа по моја слободна проценка во распон од 50-100ЕУР за квадрат земјиште (ова земи го со резерва бидејќи одавна немам гледано цени во тој дел но сепак). Инаку забелешкиве ти ги давам повеќе да те преупредам отколку да те обесхрабрам. Се работи за многу убав дел од градот и за една од последните прилики човек да биде и на планина, и во перфирерија а многу блиску до центар (локацијата која си ја пикирал е на само 5км од плоштад Македонија) а сето тоа да биде финансиски достапно. Edited by pbanks - 18-Oct-2008 at 15:23 |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
Повеќе од доволно ми кажа, ти благодарам на информациите, ке ве консултирам кога ке дојде ред за градење
Поздрав ехтра форум сте направиле |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
KraFT ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2008 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
Поздрав до сите. Форумот е топ и е супер.
Го следам од многу одамна но од пуста мрза никако да се зачленам.
Имено пред 3 ипол години, купив 1850м2 плац во Сопиште за 18еур/м2, со намера да живеам таму.
Плацот е на јужната страна која според мене е многу поубава и е скроз друг филм.
Сончев град завршува на јужната страна а инаку се протега на источната страна од Водно, на потегот над Давидов - Гемиџии - и завршува над новите вили на јужната падина.
Источната страна е исто супер но малку е лош филмот денски со поглед и отворена воздушна линија кон УСЈЕ. Мириса и до таму, проверено на неколку пати а навецер имаш илузија дека гледаш на Скопје. ( Усје, Петровец, Аеродромот итн)
Од јужната страна гледаш на Китка и Солунска глава и винови насади.
Мој совет ти е да бараш на јужната страна. Инфраструктурно источната страна има све но јужната ке добие наскоро... Фали вода и канализација...(Ја има, но не доволно)
Цени...
Источната страна почнува од 60е и расте до 120е како што се спушташ надоле.
На јужната страна која до пред 3 - 4 години никој не ја гледаше сега е скоро све е продадено... Тоа што не се продава има проблеми со имотно правните односи или нереално висока цена.
Мој пријател понуди 65евра/м2 за 2350м2(!!!) и беше одбиен на плац кој до лани се продаваше за 35еура. Имај впредвид дека се работи за огромни плацови и под 1500 м2 никој не ти прави муабет.
Патем, ниту еден плац од јужната страна нема пат... Освен ако не е до самиот пат...
Обавезно осигурај пат инаку поради добри меѓучовечко - комшиски односи ќе паркираш во општина.
![]() Комуналиите се сеуште симболични ...
Во текот на следниот месец ке знам детали при поднесувањето на дозвола за градба ...
Со среќа
![]() Јужната страна ....
ПС
Подоцнна ке аплоудирам панорамски фотографии од пределот ...
Поздрав.
КраФТ Edited by KraFT - 20-Oct-2008 at 12:35 |
|||||||||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567 15> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |