![]() |
![]() |
![]() |
Објекти од културата (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567 34> |
Author | |||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||
Во старата чаршија близу калето, веднаш до Мустафапашината џамија 42° 0'8.54"N 21°26'9.55"E |
|||||
![]() |
|||||
Шпер ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2009 Location: Струмица Online Status: Offline Posts: 310 |
![]() ![]() |
||||
Воениот музеј ќе работи во рамките на зградата на Музејот на Македонија. Таму ќе биде сместена внатрешната поставка (која лично ја разгледав при посетата на Воениот музеј во 2006 година, кога беше на старата локација во деканатот на Воената академија на влезот на касарната Гоце Делчев), а надворешната експозиција ќе биде сместена на тврдината Кале, нешто слично како во Белград на Калемегдан. Меѓу другото ќе бидат изложени британска воена кујна од Првата светска војна (која се користела за војниците на Солунскиот фронт), тенкови Т-34, Т-55, Шерман... неколку топови и сл. Ако сакате ќе ви пратам и слики од сите поголеми експонати.
![]() Најголем дел од експонатите (пред се знамињата) од Илинден се во НВИМ во Софија чиј директор е ,,легендарниот" Божидар Димитров, а оние од НОВ се во Воениот музеј на Србија. Таму е и оригиналната униформа на генерал Михајло Апостолски. Сум бил таму и сум ги разгледал сите наши експонати. ![]() Edited by Шпер - 12-Aug-2009 at 21:38 |
|||||
![]() |
|||||
![]() |
|||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||
Ова е одлична вест
![]() Мислам дека во пакет треба да се работи и на илуминација на објектот, ова е еден од клучните објекти во центарот на Скопје и мора да биде акцентиран и ноќно време.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=112602 |
|||||
![]() |
|||||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||||
tamam ko ke odi nekoj da ja slika filharmonijata ke moze da ja slika i mkd opera i ballet
![]() |
|||||
![]() |
|||||
igorius ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-Nov-2008 Online Status: Offline Posts: 187 |
![]() ![]() |
||||
ДАЈТЕ БРЕ ФОТКИ
![]() |
|||||
![]() |
|||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||
Претпоставувам тогаш го „изделкаа“ и влезот вака грдо. Ако памтите таму пред тоа речиси се беше стакло, немаше онакви масивни и несоодветни рамки. Според мене изгледаше 100 пати поубаво. Не знам што бил проблемот и дали/зошто тоа морало да се менува, ама кога веќе го менувале морало да бидат многу повнимателни што прават. Релативно ситна работа е ова, особено во споредба со сите катастрофи што му се случуваат на градов моментално, ама веќе 3-4 години поминаа и оково уште не може да ми се навикне на новиот влез... Ми се чини ептен ја промашиле работава. Ваков влез таму одговара колку што одговара поткровјето на Македонска Банка. ![]() |
|||||
![]() |
|||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||
Сите стакла на МОБ се проектирани така да не се познаваат воопшто рамки. Прошетај околу ќе видиш дека се така намерно направени да се држат само на по некој држач, а вратите порано си беа исто како на трговски порано, само дебело стакло и едниствено железо беа шарките и кваката. Така си беше и овде, ама ете тој што ги мењал вратите не мислел дека ќе го наруши основниот проект.
|
|||||
![]() |
|||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||||
убаво е тоа што некој се сети на МОБ, но на неа и треба уште многу работа освен ситни поправки и фарбање, и треба целосен третман на платото пред влезот и негова актуелизација, и треба правилно осветлување на целата фасада на зградата, ама за тоа ќе чекаме подобри години
|
|||||
![]() |
|||||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
||||
Ова ви е многу добра забелешка. Не знаев претходно дека и овде напраиле ваков кафез. Кога не се консултираат архитекти, туку увозници на турски профили ![]() Инаку знам дека многу често мрчам на процедурални прашања во врска со форумов, ама мислам дека посоодветно име за овој thread би било Објекти од културата, а не како што е сега. Мислам дека форумов си го држи нивото, па затоа и давам забелешки од овој тип. ![]() |
|||||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|||||
![]() |
|||||
kire85 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2007 Location: Düsseldorf Online Status: Offline Posts: 400 |
![]() ![]() |
||||
Dali nekoj znae sto bidna so izgradbata na turskiot teatar? Spored renderite eden od moite favoriti od kulturnive proekti......
|
|||||
![]() |
|||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||
И јас не сум бил свесен за ова злосторство на влезот на МНТ
![]() |
|||||
![]() |
|||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||||
сега е како влез на некое училиште
|
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
Еве како треба да изгледа куќата на Ататурк. Мислев дека се работи за некоја автентична реконструкција, оно било некој спомен дом. Се плашам да не излезе и ова некоја спомен куќа како на Мајка Тереза! Далеку од натрупано е, но многу ми изгледа како објект за ботаничка градина со оној кровот горе одколку некоја традиционална куќа што реално ќе има што да покаже и со својот изглед.
![]() Edited by lslcrew - 16-Aug-2009 at 17:41 |
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
Мајка Тереза е една и единствена и мислам дека таква ќе остане уште долго време.
|
|||||
![]() |
|||||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
||||
Ми се допаѓа иницијатвава,мислам дека е корисна(се зближуваме со турците за инает на грците
![]() Кемал Ататурк е можеби најсканата историска личност во Турција,па куќава би требало да биде посетувана. Вака не ми изгледа лошо,мислам дека е далеку од Куќата На Мајка Тереза. |
|||||
build.mk, гради форумска историја
|
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
Тоа што се зближуваме со турците сметам дека е далеку од инает на грците, но за тоа на страна! Длабока е врската и треба да се оддржува. Многу поголемо население има турско во Македонија одколку што знаеме, аи многу луќе има во Турција кои се родени во Македонија или нивните предци се од тука! Мене ме радуваат искрено ваквите проекти кои се родени од искрена воља, а не како низа проекти кои се последица на демонстрирање сила во политика па денеска ги чувствуваме нелагодно! Ставрно ме радува зашто знам дека проектов е производ на блискост, а и со позитивна енергија ќе се гради!
|
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
igorius ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-Nov-2008 Online Status: Offline Posts: 187 |
![]() ![]() |
||||
hmm interesno..ima li nekoe renderce da se stavi da vidime poubavo ili toa e toa
|
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
|
|||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567 34> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |