![]() |
![]() |
![]() |
Археолошки Музеј / Архив / Уставен Суд |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 4950515253 75> |
Author | |||
MartiniMKD ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 15-Jan-2010 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 44 |
![]() ![]() |
||
Мене искрено повеќе ми смета тоа што е позади него :Д
стара сива социјалистичка грдосија која не заслужува да ја туриш во стопанско индустриска развојна зона во предградие камоли во центар на главен град ![]() Јас тоа позади искрено би го рушел и нивелирал без мува да ме лази. Така ќе се ослободи и простор и пред МНТ и пред филхармонија. |
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
![]() тоа што е битно, е тоа што на народот во градов и земјава сеуште не му се јасни многу работи, најпрво за културата, историјата и архитектонската оставштина што ја има денес, и како таа треба правилно да се вреднува, а потоа, не му се јасни и многу работи за тоа како функционира урбанистичкото уредување, и како се следи и почитува тоа што било изградено, кога треба да се гради нешто ново, без разлика дали му се допаѓало тоа на некој или не, затоа што за се си постојат правила и начини... само уште да постоеше некој да го почитува тоа замислете си ја обратната ситуација, некој во иднина како искомплексирано се изживува врз тоа што се гради и создава денес, па можеби некои работи ќе ви станат јасни ако во градов, се градат објекти, за да се покријат други објекти, и се занемарува се друго за кое што се залагаат архитектурата и урбанизмот, и за некого тоа е во ред, тогаш, секоја чест сега дури ми е и криво што не им текна порано да отворат фронт кон фасадите во градов, затоа што со тој метод, „старат сива социјалистичка грдосија која не заслужува да ја туриш во стопанско индустриска развојна зона“ ќе беше прекрасен објект од времето на Наполеон, и ќе немаше потреба од тоа да се узурпира драгоцен простор, со чудото од објект што го имаме денес на таа локација |
|||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|||
![]() |
|||
MartiniMKD ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 15-Jan-2010 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 44 |
![]() ![]() |
||
Градбата позади Археолошки Музеј нема никаква културно историска вредност. Обична бездушна соц-комунистичка градба. Кога би се срамнила со динамит би се добил простор кој ќе му дозволи на овој дел од централното подрачје да дише.
![]() ![]() Edited by MartiniMKD - 19-Jan-2013 at 22:12 |
|||
![]() |
|||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
||
за мене фасада што најмногу ме потсетува на сивило е таа на Министерството за транспорт и врски(слична е и на војна болница),со тие како решетки.многу депресивно ми изгледаат како објекти.
-а за рушење во центар мислам дека никогаш нема да се случи освен ако не се издигнува нешто уште повисоко на тоа место.секоја педа во централно градско подрачје ќе вреди многу,така да во иднина и таму каде сега има малку слободен простор,некои идни генерации ќе начичкаат згради |
|||
![]() |
|||
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
||
|
|||
![]() |
|||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
||
Meне искрено од секогаш ми била чудна урбана поственост во просторот на Комерцијална банка (објектот позади Археолошки музеј). Погледнете ја неговата поставеност во однос на просоторот. Ниту ја следи линијата на кејот, ниту на некаков јавен простор, ниту има некоја правилна јасна форма. Една искривена искршена затворена хаотична линија која поради самата своја хаотичност го прави и просторот хаотичен. Се чини како обид што поголем простор да биде зафатен од страна на објектот но притоа било морално да се отстапи и приспособи за да не нарушува некој друг простор од околината. Бар објективе од Скопје 2014 од левата страна(а и од десната) на Камениот мост следат една линија и се на една рамнина односно паралелни со кејот, сите се во една раминина и имаат некаква смисла во однос на самиот простор и околина посебно што го следат т правецот/формата на Вардар и се поставени во директен непосреден однос со реката. Плус, критиката што објектот изгледа подпросечно посебно за да биде на такво место како што е строг центар на град односно на самиот плоштад. Можеби во некоја населба или периферија на централното подрачје би бил просечен, но во однос на важноста на местото каде што е поставен и на кој што влијае заслужено може да биде наречен грд.
Edited by HugoGoulding - 20-Jan-2013 at 00:29 |
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
инаку, банката кога била изградена, била неверојатен чир во просторот (споиред околните куќарки), тоа морам да го признаам... ама со текот на времето просторот се променил и се оформил на друг начин, се изградиле други објекти и банката во просторот си стана таква каква што е денес и беше далеку од чир за тоа дали бил подпросечен објектот, не знам што да искоментирам... треба малце да оладиме со тоа да им судиме на објектите само по фасадата што ја имаат... а и не знам што е со тој комплекс дека секој објект во центарот на градот требало да биде екстремно репрезентативен... а и пред да се почне со етикетирање на објекти според прв поглед, добро би било прво да се информираш за него... јас сум сигурен дека нии годината, нити архитектот, нити условите во кои е изграден објектот, некој од вас се обидел да ги истражи, за да има цврста база за своите убедувања а имам кажано и претходно, објекти не се градат за на разгледница, туку според потреби, според простор и според намената на тој простор и намената на објектот... а еве да речеме, дури и да се работеше за некаква екстремна потреба од репрезентативност, имаше милион бришани (а богами и небришани за бришење) простори во градов и во близина, за да се гради нешто ново и репрезентативно, и искрено, немаше да ми смета дури и објектите да ги изградеа во некој источно-азиски стил, доколку се изградеа со добар просторен план, на соодветно место тоа што треба да се разбере и што постојано претходно се објаснуваше тука, е дека просторот, кај што се градат сега објективе, е веќе урбанистички оформен простор, чии линии требаше да се следат, а просторот да се уреди и актуелизира единствено имаше простор за изградба на објекти од страните на МОБ, како што е Филхармонијата на пример и најинтересно е што ова нити го измислувам, нити е некое мислење склопено по личен вкус, урбанизам си е урбанизам, си се знае како се формираат градежни линии и се изучува како струка, и што е најинтересно, тоа е тука на многу пати аргументирано, ама кој да чита?... поинтересно е да си дискутираме за тоа колку сиво-социјалистички ни изгледале објектите во градов на око... кратко кажано, урбанистички гледано, факт е дека Комерцијална банка е изграден постоечки објект, и освен ако не намераваш да го рушиш, им да ги почитуваш неговите линии и стандарди, сакал или нејќел, наместо да си изигруваш Sim city со неговата околина на најдетски начин |
|||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|||
![]() |
|||
Bulldozer ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Jul-2010 Online Status: Offline Posts: 149 |
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
Cibi ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-May-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 167 |
![]() ![]() |
||
Koga ke bide gotov Arheoloskiot Muzej ?
|
|||
![]() |
|||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||
Може ли да се обидеш според твоите критериуми да ги класифицираш и градбите од следниве фотографии? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Споредуваш мерцедес со југо и сакаш да ти кажам кој е проблемот со југото ? ![]() Неколку од оние згради што си ги постирал имаат длабоко историско значение за опшеството во кое се наоѓаат. Како што е Домот на Америка кој репрезентира зграда од која што се шири борбата за воведување на демократија и во источниот дел од Германија. Какво историско значение има за тебе она ругло позади Археолошки Музеј ? Смешно е да ги поистоветуваш. Кога пак станува збор за стилот на градба и тука се неспоредливи. Нивните градби се одружуваат реставрираат и модернизираат и се тоа за да одговараат како на просторот во кој се наоѓаат така и на функцијата која ја имаат. Овој цигански мутант на надоградби позади Археолошки има практично иста функција како и пазарчето во Шутка. Не само што не е внимавано на просторот во било кое време кога е градено или надградувано, туку стана циганска депонија која со години е запоставена и осквернавена. Обична циганско македонска архитектонска бездна која не го заслужува просторот во кој се наоѓа. Edited by MartiniMKD - 21-Jan-2013 at 14:27 |
|||
![]() |
|||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
||
Зошто? И двете групи на згради (кај нас и веројатно во ГДР) се претставници на истата соц-архитектура. Зошто таму изгледаат како Мерцедеси, а тука како Југа?
Значи стигаме до изводот дека главниот прооблем кај нас не е стилот, туку одржувањето на објектите. Бидејќи ти можеш да изградиш и светско дело (како што беа изградени немалку такви објекти во Скопје), но ако не го одржуваш, му ставиш клими на секој прозор, реклами, испокршени ролетни и венецијанери и не ја обновиш фасадата 50 години, резултатот е ругло. И бидејќи нагледно сме покажале дека како нација и држава не умееме да одржуваме објекти, зошто мислиш дека истава судбина нема да ги дочека објектите од Ск 2014? Тука не разговараме дали ни се допаѓа стилот или не, но зарем не сметаш дека на овие објекти фасадите ќе им потемнат, дел од нив и скулптурите ќе паднат или оштетат, ќе ги наредат со клими и натписи... и крајниот резултат после неколку години ќе биде Југо, само во различен стил од Југото кое е сега Комерцијална банка. |
|||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
|||
![]() |
|||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
||
Мислам дека навлагате во сосема друга тематика.
Едно е да имаш град и со вакви градби а друго е да имаш град со единсвено вакви градби. Плус сликиве што ги постирате не верувам дека се строги центри на градови, односно нивните најглавни и најрепрезентативни јадра. |
|||
![]() |
|||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
||
kade se naogas?? vakov recnik da si koristis po doma ili so drugarite vo maalo. ti teknalo li nekad deka mozda ima i "cigani" na forumov? ili bas te briga... Edited by xnx - 21-Jan-2013 at 15:04 |
|||
![]() |
|||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
||
А немаат ли дел од нашите згради длабоко историско и архитектурно наследство за нас локално? Зарем ништо не значи зградата на Владата со прекрасни елеменети од традиционалната балканска архитектура и седиште на првата самостојна наша влада? Зарем ништо не значи зградата на ЕСМ, изградена пред земјотресот како прв скопски облакодер со стаклена фасада? Или па ГТЦ кој до крајот на Југославија беше најмодерен и функционален трговски центар? Или пак зградата на Телекомот? И што решија нашите? Да ги оскврнават на најбезобразен, бесвкусен и насилнички начин.
Затоа не прави аналогии таму каде не треба, зградата на Комеријална не е виновна што имаме толкава свест, па просторот сме го претвориле во буниште. И Бакингамскиот дворец да беше кај нас пак истото буниште ќе го направевме. Edited by Andrej_LJ - 21-Jan-2013 at 15:38 |
|||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
|||
![]() |
|||
ivopfc ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
Мислам дека ако некој објект треба да се „брише“ од просторов, тоа е новиот објект на Уставен суд, како олицетворение на бескрупулозноста, безобразието и фашизоидноста на нашата власт.
Само би сакал да посочам нешто што никој не го спомнува, а тоа е дека на објектов буквално НИШТО не се работи веќе повеќе од 6 месеци. Очигледно идејата беше да се заврши надворешно објектот, со што целта е постигната, а за негово довршување и ставање во функција - накнадно ќе се мисли. Не сум ниту архитект, ниту градежен инженер или урбанист, ама моето скромно интересирање за овие области ме натерало да читам за тие теми, и мислам дека овој објект е навистина најголемо промашување од сите урбанистички аспекти. Едноставо ништо не „штима“ на овој објект - ниту локацијата, ниту функцијата во корелација со неговата локација, ниту димензиите, ниту стилот, ниту сообраќајните решенија и паркинг просторот. Се надевам дека некој може стручно да ме „просветли“ со контра-аргументи. |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Се извинувам ако на било кој начин те повредив и тебе или било кој друг член на форумов. Не ми беше намера никого да навредам ниту според национална камоли според расна припадност. Опрости ми ако ти го расипав денот со една несмасно искористена метафора. Сакав само најпластично да го симболизирам значението на таа шупа од зграда. Имај убава вечер. |
|||
![]() |
|||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
||
Тоа само колку е утка Археолошкиов музеј е тоа што... главниот пристап му е преку мост... |
|||
Македонија - Земја на чудата!
|
|||
![]() |
|||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
||
јас веќе еднав пишав дека по мое мислење ќе се чека да се направи мостот па ќе се отвара обејктот,а плус подземниот паркинг кај споменикот на Карпош не е готов,така да се пушта само објекто без околниот простор нема смисла
|
|||
![]() |
|||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||
Те молам објасни зошто примерите кои ги наведов биле Мерцедеси, а Комерцијална банка била Југо. Всушност и не мораш ако не сакаш, затоа што јас воопшто не те прашав такво нешто, туку таквиот „одговор“ на непоставено прашање ми го даде на твоја сопствена иницијатива. Она што го побарав од тебе е да ги класифицираш објектите според идеолошко-архитектонските критериуми кои ги примени врз Комерцијална банка. Дали се и тие "бездушни соц-комунистичка градби" и "сиви социјалистички грдосии кои не заслужуваат да ги туриш во стопанско индустриска развојна зона во предградие"? Сликите што ги постирав се од центрите на следниве градови: Минхен, Штудгарт, Хановер, Есен, Дизелдорф и Дортмунд. И сега гледајќи ги сликите и воедно земајќи во предвид како ти ја класифицираше Комерцијална банка, не можам да не се изначудам како е можно во западна Германија архитектурата да била „социјалистичка“ и „комунистичка“. Или можеби си нешто грешка? А ако сметаш дека овие објекти на сликиве не се социјалистички грдосии и комунистички градби, но Комерцијална банка е, ќе треба малку подобро да го аргументираш тоа отколку со Top-Gear клипови Во врска со навредите кои ги искажа на национална основа, бидејќи си нов на форумов мислам дека е фер да ти се остави шанса да докажеш дека знаеш да дискутираш и на покоректен начин. Се надевам ќе ја искористиш, затоа што за онаков речник и „дискусија“ на форумов нема место, ниту пак има место за тие кои водат таква „дискусија“.
Но и да беа од индустриски зони ништо немаше да биде различно, затоа што поентата беше друга - дали се овие згради социјалистички и комунистички грдосии? Ваквото малициозно дезинформирање и фрлање прашина во очи треба веќе конечно да престане! Особено што сега (веќе четврт век откако го напуштивме тој систем) е прилично доцна да се биде анти-комунистички дисидент, мада знам дека во нашата денешна перверзна реалност, тоа е страшно модерно и кул. Ама најдобро да почнеме да се занимаваме со моменталните проблеми, отколку секогаш да бараме начин како да се дефокусираме. @ ivopfc Потпис! Кога веќе некој сака да збори за динамит, нека има во предвид дека всушност некои торти од Ск2014 се на најтенок мраз. Edited by Cloverstack - 21-Jan-2013 at 21:13 |
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 4950515253 75> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |