![]() |
![]() |
![]() |
Моторни гарнитури |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 41> |
Author | ||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
|
Оффтопик, ама ме интересира дали има товарен железнички сообраќај кон Кочани, може ли да се начекаат и колку често товарни вагони на железничката станица? За кон Кочани верувам дека е потребен уште еден утрински воз од Скопје и еден попладневен воз од Кочани. |
||
![]() |
||
ko4ani ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-May-2010 Online Status: Offline Posts: 288 |
![]() ![]() |
|
Se sekjavam pred nekolku godini (mozebi 4/5) imase tovarni vagoni i toa mnogu cesto dovagaa a sega mislam deka retko dovagaat dali 2 pati vo godinata
|
||
![]() |
||
Тркало ![]() Senior Member ![]() Joined: 31-Dec-2010 Location: Охрид Online Status: Offline Posts: 1179 |
![]() ![]() |
|
Баш гледав пред некој ден на МТВ реклама патувајте со воз Штип - Велес или Штип - Кочани, нешто демек за студентите поефтино, попусти...квалитетно ме насмеа рекламата, не за друго туку дека МЖ со 1 или 2 воза дневно, нешто како сериозна конкуренција на десетината линии на Авто Атом, седумте на Берово Транс, една на Бисер Пром и по некој помал превозник од Каменица, Делчево итн.А од Штип натака уште дваесетина тргнувања дневно за Скопје (Струмица Експрес, Руле Турс, Балкан Промет)...
|
||
![]() |
||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
|
Тркало, во право си за оваа работа. Сепак, јавниот радиодифузен сервис МРТ секогаш бесплатно отстапува рекламен простор за сите министерства и јавни претпријатија, тие сметаат дека тоа е од јавен интерес, и не знам зошто бесплатно не би го искористиле тоа и од МЖ - Транспорт. Инаку веќе на форумов беше напоменато дека штом ќе се реконструира уште една гарнитура или некој дополнителен вагон, можно е да се отвори локална линија на релација Велес-Штип-Велес со воз. Edited by BOJAN - 30-May-2012 at 09:40 |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Каков товар се превезуваше? |
||
![]() |
||
Тркало ![]() Senior Member ![]() Joined: 31-Dec-2010 Location: Охрид Online Status: Offline Posts: 1179 |
![]() ![]() |
|
За рекламата немам замерка, една од ретките нормални реклами на МТВ.Муабетот ми беше дека е премногу мала фрекфенцијата на таа пруга за да бидат конкуренција на автобуски сообраќај.Со едно тргнување дневно не си конкуренција, освен ако имаш ненормално пониски цени (ја изгубија таа предност).Кој би патувал во 5 сабајле скоро 3 сати до Скопје (со голема несигурност дали би стигнал навреме), ако имаш во 6:30 директна линија и стигнуваш во 8:30 или со уште 5 други од сабајле опции... Без 5 тргнувања дневно не можат да бидат здрава конкуренција, а веќе од почеток големата комоција им е доста добра предност спрема автобусите, па сега реновираните шпанци со телевизија (само да се надеваме дека нема да е како во автобусите, да стојат за украс и некаква си луксузност) уште поголема предност. Ама барем да е некој распоред пример од Кочани во 5, 7:30, 12, 16:30, 19:30.Место да се потрудат со Шпанците да возат на пократки интервали почесто, секоја година гледаме укинување линии и сега најновото - поскапување цени... Edited by Тркало - 30-May-2012 at 18:02 |
||
![]() |
||
zookisk ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Dec-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 334 |
![]() ![]() |
|
Кожи... |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Има ли некој информација до каде стигна обновата на дизел моторната гарнитура 712-103/104, што досега е средено и до кога се очекува истата да се заврши.За мене е голема енигма и што се случува со гарнитурата 712-109/110. Таа се наоѓа во Колска-Велес, требаше да се започне буквално од нула со нејзе уште пред неколку години, што ќе биде со нејзе, се работи ли на нејзе?
Исто така, наслушнувам неофицијални информации дека следна за комплетна обнова е една од електро моторните гарнитури Горбачов. Дали е ова вистина и која гарнитура би одела на обнова, можеби 412-059/060 која подолг временски период не сообраќа или пак некоја од постојниве две што секојдневно возат? Edited by BOJAN - 02-Jun-2012 at 10:44 |
||
![]() |
||
zookisk ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Dec-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 334 |
![]() ![]() |
|
Активно се работи на комплетната обнова на 712-103/104 и наскоро ќе може да се види по македонските пруги...
![]() Uploaded with ImageShack.us ![]() ![]() Edited by zookisk - 05-Jun-2012 at 00:25 |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
штом се вадат стаклата,ми наликува на темелно реновирање.кога неможиме да се возиме во нови гарнитури,барем добро да се реновираат.колку што сум имал искуство со овие возови(а доста сум патувал),најголем проблем на `шпанците` е прегревањето на моторите
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Zookisk, обновата на дизел моторнава гарнитура се врши во депото на Македонски железници или пак во Фабриката за колски возила во Велес? И дали имаш информации што станува со другата гарнитура 712-109/110 што на времето беше во Велес?
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Да БОЈАН целосната обнова на 712-103/104 се врши во депото во Лисиче и за 2 месеци ќе ја видиме во сообраќај и следна за обнова по 2 месеци е 712-109/110 со што ќе имаме вкупно 5 Дизел моторни гарнитури во сообраќај... |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
се надевам дека Владимир нема да се лути оти ќе му `позајмам` некои слики од шпанците што ги постирал на српскиот форум за железници
овие слики се од мартовското пуштање на реновираната композиција MZ 712-105 / 106 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
а овие слики се од MZ 712-103 / 104 кој се реновира во моментов,а Владимир најавува дека гарнитурата ќе се климатизира(није могуче)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edited by gjoko - 07-Jun-2012 at 22:48 |
||
![]() |
||
ciseaux ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 11-Apr-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Edno prashanje dali toa na prethodnite sliki se gleda deka vo vnatreshnosta ima postaveno kameri????
![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
да,оние црни полутопки на кровот се дефинитивно камери,што мислам дека ќе го намали дивјаштвото низ возовите.да го искорени нема шанса,таквите би преживеале и атомска бомба ,а не пак камери
|
||
![]() |
||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
||
23ka.wordpress.com
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
И мене освен седиштата, прво ми падна в очи Сузан Спасовска ![]() За седиштата и галеријата внатре, сиромашно ептен, особено горниот дел...а од Турција доста ефтини седишта изнакупија автобуските превозници и ги средија внатре супер.На пример Колта : ![]() А најпозитивно нешто е најавата за климатизирање на 712-103/104. Edited by Тркало - 08-Jun-2012 at 18:33 |
||
![]() |
||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|
Колку сме заостанати, навистина ни нема равни!
Погледнете како изгледа реконструкцијата на дизел гарнитурите на МОЛДАВСКИТЕ (by far најсиромашна земја во Европа) железници! Реконструкцината опфаќа 15 гарнитури, изведена е од страна на романската фирма РЕМАР (од Јаши) и чини 2,2 милиони евра по парче (или околу 40% од цената на нова западна гарнитура). Предходниот изглед на дизелните гарнитури произведени од унгарски Ганц: ![]() ![]() Сегашниот изглед: ![]() ![]() ![]() ![]() За моите стандарди ова е модернизација, она смешно што се прави кај нас е само оспособување на старите гарнитури. Дури ни штофот не можеле да го погодат да изгледа нормално и свежо, туку морале да стават најгрозен штоф кој нема да мора да го чистат, а седиштата ќе бидат исто толку валкани. Па ставиле телевизори, за да ја пуштаат Сузана Спасовска, наместо некаков документарен филм за Македонија или железницата, како и информации за текот на возењето! Како кога Ром има сателитска чинија, а живее во шупа ми е ова-тотално дегутантно! Мора да почнеме сериозно (под ова мислам на стотици милиони евра) да вложуваме во железницата, ако воопшто сакаме да следиме некаков чекор со регионот! |
||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Андреј, јас сум воодушевен од тоа како изгледаат реконструираните молдавски дизел моторни гарнитури. Но, уште во првиот дел од текстот ја напоменуваш цената-2,2 милиони евра по гарнитура, тоа е баснословна сума на пари која МЖ-Транспорт во моментов нема шанси да може да ја вложи за една гарнитура.
Втора работа е што сепак Романија и Молдавија имаат многу, многу, многу поголема традиција на патување со воз и железнички сообраќај. Прашањето на времето па и сега во Молдавија било не да избереш со што сакаш да патуваш, туку дали ќе патуваш со воз или нема да патуваш. Од она што го знам за Молдавските железници е дека беа во прилично лоша состојба до пред 2-3 години, сега можеби има вложувања како овие на фотографиите. Третата работа е политичка и не сакам да ја дебатирам, но Романија сакајќи милом или силом да си ја приспои повторно Молдавија и прави отстапки и нуди помош во сите области, вклучително и во железницата. Повторно ќе кажам никогаш не сум ја оправдувал состојба со железницата кај нас и треба да не срами што Молдавците веќе имаат вакви модернизирани гарнитури. |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 41> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |