build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Фото/Видео
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Промоција на Македонија

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 678910 19>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Online Status: Offline
  Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #141 Posted: 06-May-2010 at 17:51
Previous

Дополнување

Си-ен-ен со старите стереотипи ја претставува Македонија

Највлијателната светска телевизија со својата нова серија „Ај-лист“(И-Лист) ќе и го посвети месецот мај на Македонија, но веќе во воведната репортажа користи некои стари стереотипи

Македонија конечно ги дочека своите пет минути, односно пет дена, за да се претстави во што е можно попозитивно светло на највлијателната светска телевизија Си-ен-ен. Серијата „Ај-лист“, во која секој месец се претставува различна земја, во мај ќе биде посветена на Македонија. „Ај-лист Македонија“, според најавите, треба да се емитува од 10 до 14 мај, кога новинарката Ана Корен ќе се јавува во живо од тука. Претходно во оваа серија биле претставени Грузија, Бахреин и Франција.

На интернет-страницата на телевизијата веќе е поставен воведен текст со кој се најавуваат репортажите, со кој се објаснува дека сме мала планинска земја, идеална за излети во природа, мирно одвоена од Југославија, со тежок проблем со Грција итн.

Еве паралелен преглед на податоците што ги нуди емисијата и на нашите досегашни вообичаени толкувања за нив.

How much do you know about Macedonia?
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #142 Posted: 06-May-2010 at 18:28
Рекламација на 2001-рва или на македонија ? 
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #143 Posted: 06-May-2010 at 18:34
Previous

Question
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #144 Posted: 06-May-2010 at 18:43

Go napraviv testot i site prasanja gi znaev osven edna!!

Prasanjeto za 2001 e nekako potrebno no i nesto nepotrebno, sto da kazam??!!!

Za toa sto rekata gi deluva albanci so makedonci e premnogu preterano!!! Aaaa zatoa se investira recisi celiot budget za drugata strana (makedonskata strana)
Sum zamislil na vakvo nesto, a sega si znam, veke potvrdeno e !
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #145 Posted: 06-May-2010 at 19:26
Тежок стереотип е дека Вардар го дели етнички Скопје. Да не сум од Скопје може и ќе помислам дека се работи за Митровица или незнам кој конфликтен регион. Тотално погрешна информација. Друга работа што не мис е допаѓа е што се набројани турска чаршија и социјалистички станбени блокови. Впечатоков нема врска. Еве стадион се гради, што не го спомнат.

Кога ќе видам колку грешки се направени во три реда текст, прашање е колку е веродостојно и она што го гледаме од други делови на светот, не само на оваа туку на сите телевизии.
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #146 Posted: 06-May-2010 at 19:32
Мy macedonia@

Точно е тоа дека на некој начин  ги дели албанците од македонците, но тоа не значи дека ние сме во различни држави, живееме во ист град,ние идеме од др страна, тие од оваа страна значи не сме поделени, како што гледам у последно време повеке македонци инвестираат во чаршијата него албанците, има отворено 3-4 кафани,сите сопственици македонци ,значи не сме поделени ,можеби во политичка база во очите на другите, а тоа што се инвестира само од другата страна тоа е голема дискриминација,навистина не е ништо уложено во последниве години од оваа страна освен тие битните свеупотребни објекти, мене поентата ми беше зошто се преставува македонија на таков начин за да аутоматски претвори страв кај тие што ја гледаат,на тој начин повеке се бркаат туристи и инвеститори од колку што се промовира, едино може некој голем ризикант на такви ефтини цени да уложи.

Сепак ја сум на ставот дека тоа што е направено во оваа промоција е погрешна.
Македонија треба да се промовира на културен,мегуетнички соживот,сите знаеме дека сме живееле со векови заедно ,и затоа што на некој тоа му смета не значи дека тоа е така.
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #147 Posted: 06-May-2010 at 20:55
Ако не се лажам, не се работи за промоција (платена од Македонија налик macedonia timeless), туку за доброволна репортажа на CNN.. впрочем, ако било наше дело, сигурно немало толку глупости да изнатрескаат.. така да во старт hold your horses..

реално гледано Скопје има делумна физичка поделба, ама според нивниве зборови, што вика lsl за Митровица, уште малце човек да помисли дека со пасош се проаѓа од една на друга страна.. 

Ви се молам.. па најголемиот дел од најголемата инвестиција во Македонија се наоѓа на "другата" страна, во таканаречениот албански дел.. уставен суд, музеј, театар, Кале, Турска чаршија, Филхармонија итн итн.. Big%20smile ете малце шала за крај.. да не бегаме од темата..

Овие CNN како за тв од светски ранг поприлично површни ми стојат кога се работи за вакви информации... Како да гледаат само да склепаат, нашминкаат со користење на добра видео технологија и чао..
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #148 Posted: 06-May-2010 at 21:05
Користат некој прилично шаблон модел за гледање на работите worldwide. Гледајќи цнн уште малку ќе си помислам дека сите дипломатски и воени спорови во светот се скроз исти само што ги има на повеќе места, а не дека се работи за во суштина темелни прашања секое различно и доволно само за себе. И не само за споровите, за било која работа.

Па еве и во овој случај го употребиле нивниот лењир за град во кој тече река и од двете страни на реката живее различна етничка концентрација. И сега човек добива впечаток дека се работи за комплетно исти случај со уште стотина вакви градови низ свет, а всушност сите тие стотина се приказна сама за себе и неможе да се повлекува паралела.

Има некоја унификација на рапортирање за настани што не остава многу маневарски простор на новинарите за интерпретација и доловување на суштината.
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #149 Posted: 06-May-2010 at 21:11
Митат, гадно грешиш. (Пред да дочиташ, да појаснам дека не сум никаков албаномрзец, само што се вратив од кафе со комшија албанец). Јас живеам на „албанската“ страна (намерно наводници, бидејќи ми е смешно). Освен Чаир (65%), Арачиново (95%), Асан Бег (нели, Ченто) (35%) и Љуботен (80%), тешко дека ќе најдеш населено место со повеќе од 10% етнички албанци.

Вардар не е никаква граница, најмалку етничка. На другата страна ги имаме Сарај, Студеничани и Нерези. Не е само Чаир со мнозинско етничко албанско население. Џамиите (ќе рече некој) се само остаток од турската империја бидејќи тогаш тој дел бил центар на градот. И ништо повеќе.

Оставете ги србите и косоварите и нивната Митровица, не ставајте знак еднакво со Скопје!

Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #150 Posted: 06-May-2010 at 21:16
alexgizh

не се пали бе, на иста линија сме сите..
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #151 Posted: 06-May-2010 at 21:26
Skyboy @

Зборот ми беше за инфраструктура, урабинистички не е спроводено ништо до сега, кога ке го видиш стариот ДУП од Скопје ке приметиш дека скоро 10 % од тоа не е направено,све е во другите градови, јас знам дека најдобрите монументи се наогаат во калето и чаршијата, тоа е друго зборот ми беше за инфраструктура да не се разбереме погрешно.

alexgizh @
Изгледа не си го прочитал мојот пост убаво, за истото збориме само што ти вметна цифри ,никој не е за поделба на градот, секаде низ светот во главните градови постојат некој вид поделеност во класи, фала богу кај нас такво нешто не постои.
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #152 Posted: 06-May-2010 at 21:35

се сложувам митат дека тој дел може да биде поурбанизиран, само за тоа ќе збориме во некоја друга нишка..

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #153 Posted: 07-May-2010 at 01:32
сето ова досега прочитано ми е познато, Американците целиот свет го сметаат за диво племе, а себеси се сметаат за супериорна нација, кога анализираат етникуми и култура, секогаш најпрво спомнуваат востаниа, терористи и меѓуетнички и воени кризи, а за самата култура на народот, ништо, а за економија и индустрија воопшто не се ни фаќаат (тие области ги интересираат само ако има нафта Big%20smile)...

Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #154 Posted: 07-May-2010 at 08:46
Originally posted by mitatos

Skyboy @

Зборот ми беше за инфраструктура, урабинистички не е спроводено ништо до сега, кога ке го видиш стариот ДУП од Скопје ке приметиш дека скоро 10 % од тоа не е направено,све е во другите градови, јас знам дека најдобрите монументи се наогаат во калето и чаршијата, тоа е друго зборот ми беше за инфраструктура да не се разбереме погрешно.

alexgizh @
Изгледа не си го прочитал мојот пост убаво, за истото збориме само што ти вметна цифри ,никој не е за поделба на градот, секаде низ светот во главните градови постојат некој вид поделеност во класи, фала богу кај нас такво нешто не постои.

Јас ја дадов забелешката на првата твоја реченица, кога рече дека е точно тоа дека ги дели македонците од албанците. За другиот дел се согласувам, иако малце има контрадикторност - прво велиш "ги дели", а потоа "и не баш".
Back to Top
gorco View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Google Maps: Regional Expert

Quote gorco Quote  Post ReplyReply #155 Posted: 07-May-2010 at 10:10
МАСОВНА ТЕПАЧКА НА КАМЕНИ МОСТ. кој се откаже ќе лета у вода ))))))))))))))))))))))))))
Ова дека ме нема подолго време
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #156 Posted: 07-May-2010 at 14:18
Програмата iList на CNN ја посетува Македонија на една недела

07 мај 2010, 13:36
Извор: Макфакс
Атланта

Месечната серија „i-List“ на CNN повторно во Мај со еднонеделна емисија од Македонија. Ова е последната епизода во серијата во која досега ги опишавме Франција, Бахреин и Грузија.

Ана Корен од CNN ќе ја презентира ноќната емисија „World One“ во ударно време, во живо од Скопје во 22:30 од понеделник 10-ти до петок 15ти.

„Идејата позади i-List е да им помогнеме на нашите гледачи да научат нешто ново за земји кои мислат дека веќе ги познаваат и да им ги прикажеме различните култури и влијанија кои ја формираат меѓународната заедница“, изјави Мајк Мекарти, потпретседател за покриеност и статијски емисии во CNN International.

Покрај гостите од светот на политиката, стопанството и културата, кои ќе ја придружуваат Ана во World One, емисијата во текот на неделата исто така ќе прикажува серија специјални репортажи напишани од Ник Робертсон, постар известувач на CNN, од неговата неодамнешна посета на земјата.

Репортажите на Робертсон вклучуваат и посета на една од 38-те винарии во Македонија, Попова Кула, која е горда на нејзината „глобализација“ и која користи техники од долината Напа во производството на вино.

Тој исто така дава преглед на прекуморските компании кои носат идеи, иновации и инвестиции во земјата, ставајќи акцент на новата фабрика со врвна технологија на британската фармацевтска компанија Џонсон Мети, и дознава зошто компанијата, која има фабрики во 30 земји во светот, го одбра Скопје како локација за развој на нивната последна технологија за хемиско процесирање.

Во текот на неделата ќе се прикажува и профилот на Мајка Тереза, позната во светот по својата работа во Калкута но помалку позната како Скопјанка. „i-List“ го истражува нејзиниот ран живот во главниот град на Македонија и што значи нејзиното наследство на Македонија денес.

На крајот, CNN патува во историскиот град Охрид, за да ги запознае гледачите со неговата мешавина на планини со снежни врвови, стара архитектура и едно од најголемите езера во Европа.

CNN ги замолува гледачите да ги испраќаат нивните слики и видео записи за Македонија на iReport на http://www.ireport.com/ir-topic-stories.jspa?topicId=413016, а најдобрите ќе бидат употребени во етерот и на интернет како дел од програмата што ќе трае цела недела.

„i-List“ ја потенцира иновацијата и влијанијата во индустријата, стопанството, технологијата, културата и многу повеќе, од избрана листа на дестинации кои го комбинираат непознатото со познатото. Ги презентира луѓето и местата на една нација – оние кои имаат влијание и внатре и надвор од нивните граници.

„i-List Македонија“ е четврта во серијата, со Франција, Бахреин и Грузија прикажани во претходни епизоди оваа година.

И во прилог 3 видеа (првото е истото со она погоре)

Macedonia's forgotten gem

Macedonia's high tech investment

A new Napa valley

Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #157 Posted: 07-May-2010 at 14:25
На форумов имаме одлични фотки, па авторите на истите лично ги охрабрувам, доколку имаат слободно време, да испратат фотки на репортериве на CNN (преку горенаведениот линк).

Притоа само да потсетам, кој сака, не е лошо да искористи прилика да наведе некој коментар во прилог, за да не мора подоцна репортeриве на CNN да ги критикуваме на форумов, колку се неинформирани.

Thumbs%20Up
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #158 Posted: 07-May-2010 at 18:41
Можеби општиве информации им се паушални но клиповите кои ги изгледав се одлични

- Охрид
- Попова кула
- Џонсон Мети

Можеби и немам видено подобри до сега. Овдека дефинитивно има умешано прсти и владата (од страна пишува дека целава мини кампања е во соработка со Инвест ин Маседониа), но сметам дека е направена одлична работа.
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #159 Posted: 07-May-2010 at 20:32
Да да видеата се топ.. најдобри до сега 

Приметив - in association with Invest in Macedonia i Macedonia Тimeless - и туристичка и бизнис промоција во едно. Епа ќе гледаме од понеделник во живо Smile едвај чекам.

Претходните изданија за Грузија, Бахреин и Франција http://edition.cnn.com/SPECIALS/2010/ilist/    (оди надоле)

and of course Anna Coren Naughty 

Watch%20CNN%20anchor%20live%20from%20Macedonia%20May%2010%20

Нашиве почнале со праќање на фотки и одлични се! Еве линк (оди надоле, пак) http://www.ireport.com/ir-topic-stories.jspa?topicId=413016

Edited by SkyBoy - 07-May-2010 at 21:05
Back to Top
gorco View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Google Maps: Regional Expert

Quote gorco Quote  Post ReplyReply #160 Posted: 07-May-2010 at 21:27
Мене лично, на contact{AT}travel2macedonia.com.mk Ме контактираше Catriona Davis и и пуштив до сега едно 200 слики од Македонија.... ќе видиме како ќе ги искористат.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 678910 19>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.686 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.