![]() |
![]() |
![]() |
Бензински пумпи |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 27> |
Author | ||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|||
![]() Еве уште нешто околу ова. Изгледа денеска ја отвараа новата пумпа во Автокоманда. Целата беше со балончиња. ![]() |
||||
![]() |
||||
dacito ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Sep-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 131 |
![]() ![]() |
|||
Бензиската е длабоко навлезена во тротоарот, длабоко. Направена е тешка дубара со локацијава во време на бившиот министер за транспорт и врски (ДУИ). Се приметува тоа да прва нели, овој објект на оваква мала парцеличка делува ептен со сила набутан, на сметка на тротоарот. Знам дека фирмата каде што работи татко ми одби да го работи проектов поради тоа, но за жал професионалната етика кај нас е на мн мн ниско ниво, па некој друг веднаш се нафатил да ја „збута“ бензискава овде... Така е тоа кога имаш тешка финанскиска криза со години и години, критериумите и моралните вредности скоро да ги нема. Но нејсе додека не дојдат подобри времиња, ќе треба да замижуваме пред игрите на политичарите. Јас би рекол кога би можел да бирам од две зла, ќе го одберам помалото, подобро да се гради отколку да продолжиме да чмаеме... Само државните институции да си ја вршат работата и оној што земал пари од локацијава да биде кривично гонет. Лукоил само си ја бркале својата работа.... Како и да е нека продолжат да инвестираат, ни требаат...
Edited by dacito - 12-Oct-2008 at 21:15 |
||||
![]() |
||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||
Македонија воведува принцип на самопослужување на бензинските...
|
||||
![]() |
||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|||
![]() Зарем не е ова нешто што индивидуално го одредува фирмата која се занимава со управување на бензиска пумпа? |
||||
![]() |
||||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|||
Мислам, дека со досегашната регулатива не беше дозволено да се отвараат пумпми без вработени како они во западноевропските големи градови. Тоа беше поради безбедносни мерки (наводно мора да има 24 часа некој на бензинска, ваљда заради пожар). Некаде имам прочитано (се извинувам што ова неможам да го поткрепам со факт) дека Лукоил одамна насотјуваше да се прошири законот, за да можат да постават неколку такви мини пумпи без вработени, по големите градови.
|
||||
![]() |
||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|||
не можам разберам кои се бенефициите на самопослужувањето и зашто толку многу се користи во други земји
![]() |
||||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
па зборувано е во нишкава. Две клучни работи 1. намалување на трошоци за плати 2. присилување на потрошувачот да влезе внатре каде е поголема веројатноста дека ќе купи нешто од маркетот |
||||
![]() |
||||
gotsomekicks ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 305 |
![]() ![]() |
|||
Две фотки од бензинската на Илинденска во Карпош 3:
1. ![]() 2. ![]() |
||||
![]() |
||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||
Контроверзната бензинска во Аеродром.
![]() ![]() ![]() |
||||
![]() |
||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||
Да, баш имав изумено да ве информирам за ова... Конструкцијата е веќе никната, нема ништо од најавениот отпор
![]() |
||||
![]() |
||||
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
|||
Edited by vardar - 22-Oct-2008 at 12:12 |
||||
![]() |
||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||
Лукоил работи турбо, веќе ја привршуваат и проблематичната пумпа на бул. Србија во Аеродром.
Инаку на сл.2 се гледа дека излезот од пумпата ќе биде директно на булевар. Не знам дали се работи за привремено решение до реализација на лошо испланираното решение во ДУП-от, или „не е проблем“ да се менуваат вакви „ситници“, но сепак вака како што е е помалото зло. За жал за влезот во пумпата нема лек и тој ќе мора да остане од локалниот паркинг (сл.4). Покрај толку простор по должината на булеварот, мораше баш тука да се збута бензинскава... па сега реки автомобили, товарни возила и цистерните да го користат локалниот паркинг за да стигнат до пумпата. Сето ова во високо-урбанизирана средина... ![]() 1 ![]() 2. ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() Edited by Cloverstack - 11-Nov-2008 at 19:39 |
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
Кловер не сум сигурен дали си во право дека можело да се обезбеди пристап преку булеварот. Неможе на толку кратко растојание да има излез од паркинг, на само неколку метри после тоа влез во безнинска. Се создава потенцијална црна точка. Но сепак и сегашново решение не е најсреќно. Можеби можеше да се намали ризичноста доколку се влагаше во безниската каде што сега е излезот, а се излегуваше каде што сега е влезот на безнинската. Малку нестандардно, импровизаторски. Но како најдобро решение мислам дека ќе беше доколку се задолжеше инвеститорот да го премести влезот на паркингот по накај вардар, па така ќе беше сречно за сите, ане како сега импровизација како никаде у свет.
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
Најдобро ќе беше ако ја испланираа пумпата на друго место. Ако веќе „морало“ да биде у оваа околина, поместување од околу 100m на југ ќе ги отстранеше сите овие проблеми и ќе имаше стандарден влез и излез без проблеми и заебанции. |
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
Кловер и да беше бензинската на 100 метри јужно пак овој простор ќе останеше празен и на некој друг дисидент, за 10 години ќе му се засвиѓаше. Така ќе имавме три црни точки. Ќути не спомнувај 100 метра јужно може ќе чуе некој, па после беља....
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
![]() Абе друго е бензинска, која мора да има сопствен влез и излез, а друго е некој сосема поинаков објект. Ионака целиот простор е пополнет со маркици - види го ДУП-от. За самото тоа имам искоментирано во адекватната нишка, па да не забегувам тука офтопик. |
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
Еве едно прилично среќно решение. Тука нема да има никакви црни точки и сообраќајот ќе се концентрира/дисперзира надвор од булеварот на двете едносмерни улички. Паркингот си останува двосмерен (да нема забуна со сликава). Едносмерни се само влезот и излезот.
![]() |
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
![]() Далеку посреќно него сегашново решение у секој случај |
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
И за среќа може допрва да се интервенира и вака да се изведе, само дај боже некој надлежен да го прати build.mk и да изреагира.
![]() |
||||
![]() |
||||
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
|||
|
||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 27> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |