![]() |
![]() |
![]() |
Спoменик нa плoштaд Maкедoнијa |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 88> |
Author | |||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||
![]() Ќе се наљути Вале, ја нема фонтаната ниту Филип и седумте војници ![]() |
|||||
![]() |
|||||
Cartman ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 30-Mar-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||||
Па не беше у четири очи... можда у шест беше... Имаше кокурс и толку. НИШТО не кажаа после... НИШТО... Дали некој победил, како ке изгледа, која комисија била и сл... ако тоа не е у четири очи ја не знам шо е ?! И право на тој шо распишува?... Абе се зезаш?.. За јавен споменик, на јавно место, со државни пари нема затворен кокурс. Само отворен!!! Он ко ке си праи скулптура кај него у двор, со негови пари онда нека праи затворен... Тоа е наш простор и се трошат наши пари!!!
Има строг механизам ама никој не го почитува... зашто треба сами себе да се казнат... чим не е уставна обврска не се ни замараат..
Да целото општество ни е криминално за жал... ![]()
Ние не го ни видовме тендерот па да знаеме дали е скапо!... Кој ми гарантира дека не избрале намерно скапа леарница за да перат пари а? Има и други квалитетни леарници у Европа. 10 милиона евра и кусур не се заебанција... Коа се работи за толку пари МОРА да биде транспарентно, инаку мириса на корупција!!!
Абе какво туристичко брендирање? Маунт Рашмор брендирање (Кич невиден)? Фрик Шоу брендирање( Ко у циркусите на времето...Џинови, Најсилниот Човек и сл)? Не е битно дали ни треба, дали имаме повод, дали е на добро место, дали е скапо, дали се вклопува со околината, дали е добро решението, дали треба у Скопје уопште (Грците иначе колку и да се исфрустрирани мајмуни ипак поштуваат некои работи... не дозволуваат споменик на Ацо да има у Атина, зашто Ацо влегол у Атина како освојувач!!!... А Скопје никад не било у античка Македонија by the way!), дали Ацо заслужува најголем споменик на крај краева (у книгите уште ни пишува дека сме словени иначе... ако у Влада се толу сигурни у нашите Антички корени нека ги сменат книгите прво, како што е ред!).... тоа не е битно.... Битно е да е ГОООЛЕМО!!!... МНОООГУ ГООООЛЕМО!!! и ај ке го збутаме у центар на МК (т.е СВЕ ке збутаме таму... сите катрљарда статуи) за сите да видат колкави комплекси имаме. Да доагаат луге да се чудат не на убавината, не на складот, не на интелигенцијата ... да доагаат да се чудат на Грандиозноста на нашите глупости!!! Edited by Cartman - 12-May-2009 at 02:32 |
|||||
![]() |
|||||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
||||
прво кажи тој механизам каква сила има, која одговорност законски се сноси и кој истата треба да ја понес, затоа велам дека е слаб механизам, сигурно има некоја казна за нетранспарентност но таа сигурно е мала и во никој случај не може да го доведе во прашање целиот процес, затоа и велам дека прилично е пресметан ризик, кој навистина е смешно да верува човек дека е истуркан за да се грабнат или исперат пари, со оглед дека истите тие на ваков начин и во волку јавна процедура те уверувам не се перат.
но ајде нека биде и така, колку може да исперат во најдобар случај сигурно не повеќе од 1 мил. евра, сигурно не лијат на вересија споменици во италија, а и да беше се транспарентно од каде сигурност дека некој не може да договори екстра бонус за нарачателот, ваквото нешто ако постои и ако се открие ќе биде и во двата случаи... а за брендирањето што да кажам, оди смени или наметни денес за миг сопствено толкување на историја, и јас се сложувам дека тоа треба да се направи на глобално ниво, но мора да почнеме прво од дома. а еве и дури и да немаме директно право на антиката, па зар бугарите не го сметаат самоил за бугар или србите Свети Прохор Пчињски за србин или пак хрватите Тесла за хрват, кој ја пишува историјата? секој ја набљудува како што му чини и гледа од истата да извлече некаков профит, патем да и скопје влегло во античкото Македонско царство, само што тоа секој си го толкува според свое разбирање, тогаш ова било пајонски а не дардански град, сепак за тоа нека спорат историчарите, но сите археолошки откритија од неолит до касна антика тоа го потврдуваат. www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=619&PID=35854#35854 проблемот кај нас од секогаш бил што ќе каже комшијата, наместо да си погледнеме во својот двор, чекаме за такво нешто одобрение од друг, ако оваа територија влегла во рамките на некогашна античка Македонија, сега и ескими да живееја тука ќе имаа право да се наречат Македонци и да го експлоатираат она што тој народ го оставил како култура и историја, па дури и во крајно банална ситуација како шминкерски туристички атракции. вчера пишував за тоа, но заради одреден вакум заради цитат од распалена дискусија, не преживеја и мојот пост, еве ја истата размисла но во понаместо контекст: лично мене како појава спомеников далеку помалку ми пречи него тоа како што е случај со новите згради за театарот, арвивот и мнр. сепак самиот ми е малку невклоплив како појава во однос на Црквата до него, тотално промашен сооднос, кој може да произведе смешен коктел на суштини, како конотација на идолопоклонство наспроти Божји Храм, затоа и велам дека или споменикот треба да оди на кале, или пак Црквата на парцелата на латис, а во таков случај не би имал ништо против и наместо офицерски да се дозволи изградба на џамија, но само доколку се востанови дека истата некогаш не била подигната врз темелите на постарата Црква на тоа место Света Троица... во секој случај глупост беше тоа крукчето за елка, на која почнавме и реклами да китиме, а дали колку оваа цела накитена атмосфера ќе не направи препознатливи и заради тоа ќе привлечеме внимание но и почит и како земја и како култура тоа е работа на анализа, но дефинитивно верувам дека утре со закон бар ова шмизлите и биковите ќе се раселат по други локации во скопја, а на нивно место би се преместиле сите останати војсководци од плоштадот како би се растеретил доколку сето ова на лице место делува преблокирано и невкусно. се сложувам дека има многу грешки но тоа не е заради нечие его, туку е збир на фактори кои вадат на маса ваков резултат, како што е вакумот од никакви стратеги а не па инвестиции на историско-културен план, сетне немањето квалитетна стратегија која постојано ќе се филтрира, ревидира и надградува, како и малиот број на професионалци во уметничките области, кои и да ги имаме посекако или се успани или се настинати од апатија па срам им е да се ангажираат и да се понудат да помогнат... со еден збор треба да направиме бренд преку ноќ, а за тоа освен празен простор и глува волја тешко се наоѓа нешто друго! |
|||||
![]() |
|||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Online Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||||
Не не, ти не сфаќаш, не било тоа причината, причината било што знаат дека тој не бил Грк и немаат право на него, и дека бил Антички Хунза па автоматски е наш (а ние не сме Словени). Ама ти и јас и уште само 200 разумни во државава сме предавници бидејќи мислиме дека Скопје не треба да има споменик на Александар. Единствено од овие антички срања што го оправдувам е споменикот на Филип во Битола. Бидејќи Александар во Скопје е важен колку Далај Лама во Венецуела.
Кај се Ченто и Мисирков, кај се Миладинови и Делчев (освен низ цела Бугарија). Остај друго, народот навистина си мисли дека Александар е најважен дел од нивната историја. Забораваат на кој се должи тоа што имаат држава, и зошто смеат да зборуваат македонски. Ама тоа перењето на мозок со партии, јас сум СДС, ти ВМРО јас мразам комуњари ти мразиш патриоти, довело до тоа сите од НОБ да бидат комуњари, сите од Илинденско време да бидат патриоти, па ај ги нејќиме сега.
Абе тебе и мене ти се глупости, ама на пола од овој (прост) наш народ тоа им е мерило за грандиозност, за надмоќност, колку сме ние појаки од Грците (бидејќи мозокот им е програмиран да мислат дека тоа е најважно)... морони. |
|||||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||||
![]() |
|||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||
Логикава sucks. Има споменици кои се ставаат од градско значење, од национално значење, од државно значење, од верско значење, од прокети за билатерлани соработки и слино, и то а без разлика да ли се работи за главен град или не. Во случајов се работи за централен плоштад на главниот град, што не е заебанција. е сега на тој плоштад споменик може да добие централна личност од нашата историја, но на Македонија така и налагале околностите да нема една централна личност туку повеќе, за секој период по една. Е сега оваа гарнитури сака од александар да направи свецентрална личност и затоа се овие димензии огромни. Јас сметам дека и со помали димензии ќе се постигнеше истото, вака ќе дојде некако угушено. Но во секој случај содржината на споменикот е оправдана. |
|||||
![]() |
|||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Online Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||||
Каква е врската на Александар со Скопје, те молам кажи ми? Дали е поголема од онаа на Далај Лама ај не со Венецуела, со Авганистан (кој се граничи со Кина, но нема врска со Далај Лама).
Штом не го ставаат во Атина, која е логиката да го стават во Скопје? Александар не е дел од нашата историја, како прво (тоа дека е, е наметнат став кој со години некој го пика во главите на Македонците, да речиме мене не ми го пикнале и сум предавник, сеедно), а како второ, и да е, тогаш може да се гради споменик на Ататурк во Струмица по истата логика. Каква врска има Скопје со Античка Македонија, те молам кажи ми. Edited by гитардемон - 12-May-2009 at 15:42 |
|||||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||||
![]() |
|||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||
Скопје незнам дали има врска со античка Македонија, но и да нема, (а има пошто бил дел од една од териториите на античка Македонија во нејзината проширена варијанта), Скопје сепак има врска со Македонија и денеска е престолнина и како престолнина има обврска да ги почитува сите ликови од македонската историја. А тоа што не го ставале у Атина незнам каква корелација има со Скопје и безвезе ти е логикава....
Александар е неспорен дел од нашата историја. А поделбата предавници/незнам-какви е една од поларизациите на ова општество кое не заслужува внимание, и те молам не ги извртувај дополнително работите. |
|||||
![]() |
|||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||
Ајде не забегувајте во историски дебати, знаете дека на форумов не им е место.
|
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
||||
Имам чуство дека во Скопје само на плоштад се гради. Околниот поширок центар на градот е запустен, и само во Скопје од цела европа секоја година главниот плоштад се изменува. До кога вака?
|
|||||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
|||||
![]() |
|||||
kire85 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2007 Location: Düsseldorf Online Status: Offline Posts: 400 |
![]() ![]() |
||||
Pa mozebi zatoa sto samo vo skopje glavniot plostad ne e dovrsen spored planot? |
|||||
![]() |
|||||
Cartman ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 30-Mar-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||||
Ова чисто онака... за пример
![]() Nam June Paik - Pre-Bell-Man (Pred Muzejot za Komunikacija, Frankfurt na Majna, 1990) |
|||||
![]() |
|||||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||||
Ќе доцни изградбата на Александровиот споменик
|
|||||
![]() |
|||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||
Еве некој рендер изваден од колумната на Димитар Димитров во денешен дневник.
Од каде ли излегува целово разногласие со рендери и димензии, кој ги продуцира сите нив и со која цел. Толку ли е тешко да се промовира ако не друго официјален изглед на оваа глупост што ја заговараат? ![]() |
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
Ова е решението на уметникот Сашо Поповски. Доби втора награда на конкурсот.. или ја делеше, така нешто. Важно не е победничкото. Претходно имаше вест (и кај нас е забележана мислам) дека ке ја тужи владата пошто му ја украле идејата за лавовите (само тој имал решение за фонтана со лавови, победничкото решение ги немало на почеток, па го преправиле и сега ги има
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||
![]() |
|||||
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
||||
|
|||||
![]() |
|||||
madox ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 16-Jul-2009 Location: Gevgelija Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||||
Еве една симулација како отприлика би изгледала статуата на Александар.
http://www.flickr.com/photos/35507889@N02/3741216378/ |
|||||
![]() |
|||||
vendetta ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 18-Jul-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||||
Ни одблиску нема да изгледа овака. |
|||||
------------------------------
|
|||||
![]() |
|||||
vendetta ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 18-Jul-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||||
Со нетрпение го очекувам спомеников!
![]() Повеќе поради фонтаната. Но секако и според споменикот. Ни требаше вакво нешто одамна... |
|||||
------------------------------
|
|||||
![]() |
|||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||||
|
|||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 88> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |