![]() |
![]() |
![]() |
Клучка Континентал |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7891011> |
Author | |
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
ova stranica ja najdov kaj http://www.skopje.gov.mk/images/File/Vesnik%20SKOPJE/Grad%20Skopje%20br.1.pdf se zboruva za nekoj projekti ama pervata slika e od kluckata (golema slika) e ce bese poubavo ako tamu kaj krugot da imase jabuka so mak.zname a ne sjalici i tie kucarkite..... grdoooooo ama ok..... super slika
![]() ![]() |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Verovatno mislish na JARBOL, ne JABUKA?! Da dobra ti e idajava so jarbol vo sred krug! |
|
![]() |
|
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
Еве ја сликата. Клучката изгледа феноменално.
![]() Гласило на Град Скопје, број 1 Фотограф: Андреј Гиновски |
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
o izvini znaev deka jarbol se vikase ama ..mislam sum pisuval berzo zato nekako sum pravil greska
fala
![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
klucka izgleda super
a sto ce mu praeme na tie kucarkite?''
![]() ![]() ![]() toa e dobra napravena ama trebase ta se prait nekade kade ima i zgradi
|
|
![]() |
|
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
Ќе им дојде редот и на нив да се рушат, освен ако не се најде некој од министерство за култура да ја процени нивната вредост и да решат да им дадат статус - споменик на културата од 1 категорија.
|
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Клучката ја градеше градот, затоа нема јарбол
![]() Но има реални шанси желбата да ви се оствари наскоро. А и мене ми фаќа око локацијата за таква работа, само проблем е што ќе треба да го претумбаат осветлувањето - раскопување, трошоци... Единствено јарболот да се стави благо вон центарот, а осветлувањето да си остане вакво, но тоа естетски не би било баш најсреќно решение. Edited by Cloverstack - 19-Jan-2009 at 22:06 |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Па нема да биде проблем воошто доколку сијалиците се заштрафат за јарболот! Нема воопшто да го накрши изгледот. Вака два стуба еден до друг па уште повеќе не иде!
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() Во право си, сигурно нема да е голем проблем да се изврши „кастамизација“ на некој стандарден јарбол за да му се инсталираат и светилкиве ![]() Edited by Cloverstack - 19-Jan-2009 at 22:11 |
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Мене многу ми се допаѓа автобуската постојка, и тоа што има посебен пристап за автобусите. Само можеле нов асфалт да стават
![]() |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Ако мислиш на она што го имам заокружено, тоа не е посебен пристап за автобуската туку сервисна уличка за Хотелот и за објектот на Кнауф, а тој спој сега (баш моментално се работи) сосема разбирливо се отсече од кружниот тек. Претпоставувам нема да остане таква слепа уличка туку ќе биде ставена во функција на ЕРА Сити. Таму моментално се влегува директно од субстандардниот и опасен влез кај Континентал, после автобуската. Сум приметил и таму нешто чепкаа, го корегираа влезот/излезот... Треба да се помине да се регистрира до кај е работата и како сето тоа ќе изгледа на крај... Инаку автобуската си е обична станица. Најголем проблем е тој што го спомна Вардар пред некое време - некои од оние автобуси кои доаѓаат од Бит Пазар наместо да се исклучат и да одат по зелената маршрута, си продолжуваат по транзитната маршрута (обележана со црвено) и кога треба да застанат на станицата настануваат многу опасни ситуации поради конфликтот со оние возила кои се вклучуваат од Беласица. Лично видов за влакно избегната страотна сообраќајка кога малку флеше една Ибица да биде буквално лансирана од градски автобус. Ова прашање мора некако да се регулира, не може да се остави кој како сака да пристапува накај автобуската. ![]() Edited by Cloverstack - 20-Jan-2009 at 00:09 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Сега гледам дека е регулирано со хоризонтална сигнализација (по правило не смее да се поминува преку белата боја), но тоа очигледно не е доволно за наши услови. Ако веќе самите шофери на автобуси не можат да ја сватат опасноста тогаш некој нека им ја нагласи, а не е лошо и сообраќајната полиција да улови по некој од овие каубојци. А бидејќи хоризонталната сигнализација доаѓа и касно за некој што теоретски прв пат треба да го извози тој пат, мислам дека тоа обавезно треба да биде означено уште пред самото потребно исклучување за автобусите, чисто колку да нема „дупка“ во целата работа. Баш ме интересира сега откога „се разработе“ клучкава дали најголем дел од шоферите самите го сватија проблемот и дали барем проретчија ваквите инциденти ![]() Edited by Cloverstack - 20-Jan-2009 at 00:18 |
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
![]() A што се однесува на автобуската, гледам покривот/настрешницата или како и да се вика е/или барем изгледа некако поинаку. Не е ни ко оние црвените новите, ни ко оние жолтите старите. |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Тоа е всушност подземен пешачки премин, а автобуската е вклопена во него. Којзнае можеби сега со комплетирање на клучкава и ја преместиле подолу автобуската (од сообраќаен аспект тоа би имало логика особено ако направат дополнителен џеб за автобусите). Но тогаш уште поголем проблем би бил влезот кај Континентал... Абе се е турли-тава моментално, како што реков треба да отиде човек да извиди како точно ја „решиле“ ситуацијата. Ај деновиве ќе биде и таа работа
![]() Edited by Cloverstack - 20-Jan-2009 at 00:52 |
|
![]() |
|
Ганчо ![]() Newbiе ![]() Joined: 02-Jan-2008 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Јарболот е веќе ставен до средишната сијалица лево према Бит Пазар. Еден од оние владините 25 метарски.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Очигледно се трудат што побргу да ги насадат, прецизната локација не им е битна. Истото се повторува како кај камени... „Макролокацијата“ одлична, „микролокацијата“ безвезна импровизација.
![]() Навистина штета! Edited by Cloverstack - 21-Jan-2009 at 22:31 |
|
![]() |
|
kire85 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2007 Location: Düsseldorf Online Status: Offline Posts: 400 |
![]() ![]() |
A ima li nekakov proekt estetski da se dosredi kluckata? Sama po sebe mnogu jako izgleda ama bi bila ukras na toj del od gradot ako se sredi so nekoja fontanicka u sredina ili sto znam sto....vaka samo treva mnogu prazno izgleda.
Moze ke staat tuka 600m. spomenik na filip II kojznae ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
[QUOTE]A ima li nekakov proekt estetski da se dosredi kluckata? Sama po sebe mnogu jako izgleda ama bi bila ukras na toj del od gradot ako se sredi so nekoja fontanicka u sredina ili sto znam sto....vaka samo treva mnogu prazno izgleda.
Moze ke staat tuka 600m. spomenik na filip II kojznae ![]() [/QUOTЕ] Ја би ја оставил клучкава вака како што е, со само би ги избришал графитите и би се посветил на нејзино одржување. Мислам дека би било кич да се ставаат фонтани тука бидејќи е инфраструктурен објект а не градско шеталиште или парк. Поставување на знамето е сосема доволно P.S. Што е проблемот со тагов? Edited by pbanks - 23-Jan-2009 at 20:43 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Евентуално да насадат цвеќиња у кругот да разбијат монотонија.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Еве конечно отидов да извидам што направиле и релативно добро е решена работата со влезот и излезот кај Континентал и со автобуската станица:
(атобуската е одбележана со сино) 1 ![]() Нема конфликти (со исклучок на оние кои каубојски би ги кршеле правилата и би се исклучувале од транзитните ленти директно на влезот кај Континентал), а и автобуската е поместена на порелаксирано место и воедно е направен дополнителен џеб за автобусите додатно на постоечките 4 ленти. 2 Еве го новиот влез кај Континентал. Тука е проблемот што го спомнав, доколку некој лудак од транзитните ленти улета ваму, наместо претходно да се исклучи и да помине преку кружниот тек. Ваквата ситуација е поопасна дури и од она што го прават некои возачи на автобуси со нивното улетување на автобуската) ![]() 3 Еве го излезот од кај Континентал, лоциран е во непосредна близина на објектот на Кнауф. ![]() 4 Автобуската станица логично сместена помеѓу влезот и излезот. Четири ленти плус дополнителен џеб за автобусите точно како што се надевав ![]() ![]() 5 Ваљда звучни бариери од плексиглас. Кај трошните куќарчиња... добро е што уз пат и нив ги скриваат ![]() ![]() 6 Погоре близу до универзитетскиот кампус - доказ за пешачката култура во градов ![]() Edited by Cloverstack - 31-Jan-2009 at 02:30 |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7891011> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |