![]() |
![]() |
![]() |
Винарија Стоби |
![]() |
Post Reply ![]() |
Author | |||||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() Posted: 26-May-2009 at 08:33 |
||||||||||||||
Кловер ти неодамна прашуваше за еден објект што се гради покрај автопатот во близина на Градско. Се работи за винарската визба "Аргеади". Објектот е веќе карабински завршен и е од прилика со големина колку една од помаливе спортски сали што се градат сега, само не стигнав да го сликам.
Еве и еден текст од весник од 14-ти февтуари 2009 кој ни промакнал...
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Online Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
![]() Па вчера поминав со воз покрај него и баш сакав да прашам на форумов што чудо е тоа. Рамката е готова, меѓутоа далеку е од завршено. Во секој случај изгледа поголемо од спортските сали, дефинитивно. |
|||||||||||||||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
Еве како го усликав пред два месеци. Според работниците што се гледаат и мене ми се чини дека е поголем од сала, а плус на сликава не се забележува ама освен високиов објект се гради и на солидна површина во продолжение кон лево.
![]() |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
Jas sum sega dosta zbunet. Ja zaboraiv slikava deka ja postirashe, ama objekot sho go vidov pokraj avtopat mi izgledashe dosta podaleku nego shto e ovoj blisku na slikata. Inaku na toj objekt shto go vidov na ogradata so golemi bukvi beshe napishano vinasrka izba Argeadi i beshe vo izgradba i tekstot pogore go potvrduva toa deka postoi objekt vo izgradba na Argeadi. E sega drug objekt vo igradba ne primetiv. Taka mi ostanuva malku somnez (posle slikata i razdalechenosta od patot) da ne sluchajno postojat dva objekta.
![]() |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
![]() Ова не е сликано од автопат, туку од Р-103 |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
Интервју со авторите на проектот за Винарија Стоби, победник на
овогодинешниот БИМАС. Содржи и галерија од објектот. Повеќе на линкот
http://www.build.com.mk/?p=2934
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=629101024598&id=9&prilog=0&setIzdanie=22020 Edited by Cloverstack - 29-Jun-2010 at 18:34 |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
Нова
винарија во Градско
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
![]() vinarija stobi |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
ArchiTechTone ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
Не знам дали му е тука местото на линков, можда е веќе постиран негде на друго место, ама нека стои.
http://www.archdaily.com/83489/stobi-winery-aleksandar-radevski-viktorija-stavrik/ Текст за Винаријата Стоби на еден од најактуелните сајтови за архитектура во моментов. Твитерашки кажано, ова е прав #mkwin ![]() |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
![]() фејсбушки кажано - like ![]() |
|||||||||||||||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
Винаријата Стоби отвори вински ресторан за посетители Градско, 9. февруари 2012 (ИНПРЕС) Отворањето на нов ексклузивен ресторан е последен чекор на заокружување на проектот на Винаријата Стоби во комплексот во Градско. Со отворањето на ресторанот, неколку дена пред празникот на виното Свети Трифун, се комплетира концептот на Винаријата Стоби со што сега може да се најде се на едно место – од лозови насади, преку производство на вино, специјален начин на чување, дегустација на вина, до вистинско уживање. - Првата асоцијација за вино е секогаш уживање – секое вино мора да се вкуси, дегустира, да се ужива во неговите вкусови. Сосема нормално за нас беше концептот на нашата модерно конципирана винарија - се на едно место - Сопствени лозови насади, производство, барик дел, вински дел за дегустација, ВИП салон, а од сега и ресторан од отворен тип. Со отворањето на новиот ресторан за сите посетители креиравме место во кое може да се ужива виното Стоби, изјавија од винаријата Стоби. Винаријата Стоби лоцирана во општината Градско, веднаш до античкиот локалитет, работи според најсовремените европски стандарди. Капацитетот на винарската визба е 4,5 милиони литри на годишно ниво со над 15 сорти распределени во четири категории – традиционални, класик, елит и премиум. Производството се базира исклучиво на сопствените лозови насади, кои се простираат на површина од 600 хектари. Винаријата е опремена со најновите технолошки достигнувања како и неспоредливи системи за филтрација кои помагаат при задржување на континуирано висок квалитет на виното. Целата инсталирана технологија потекнува од Италија и Германија, вклучувајќи опрема од реномирани компании како што се Gimar Tecno, Siprem, Gortani, Dalla Torre Impianti, Pall Filtration Systems и Krones Ag. За 2012 година планирани се инвестиции за проширување на капацитетите со што ова бројка ќе се зголеми за дополнителни 1.000.000 литри.http://daily.mk/cluster3/16f2a6c990f0a79625380439a69d2422/1136643/vinarijata-stobi-otvori-vinski-restoran-za-posetiteli |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||
1
![]() 2 ![]() |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
убаво направено.виолетовата боја е вероватно како заштита од размножување на бактерии(колку што знам тие се размножуваат најмногу на бела светлина,ама не сум сигурен,така нешто се сеќавам)
|
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
tonikostov ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Oct-2009 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 127 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
Виолетовата боја така се погодила за сликата. Инаку, барик подрумот има скап систем за осветлување набавен од истата фирма што ја опреми фонтаната на споменикот на Александар Македонски во Скопје (делта или како и да се викаше).
Салата за дегустации има капацитет за околу 70 гости и нуди прекрасен панорамски поглед на барик подрумот додека трае дегустацијата. За време на дегустацијата подрумот се осветлува во различни бои според претходно активирана програма. Посетата на винаријата вреди за сите пари. Цените се навистина достапни за секого (комплетно мени со дегустација на 4 врвни вина е околу 600 денари). Кој не бил, мора да оди ![]() |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
знам дека во неколку хирургии каде сум престојувал(како пациент
![]() е сега тоа го поврзав со виното,каде исто така не е пожелно да се размножуваат непоканети бактерии,ама изгледа овде тоа нема врска. иначе гледам дека бочвите се нормално дрвени, и во една емисија на некој од странските канали се прикажуваше за винариите во Франција како бочвите секоја година ги ставаат на струг и се стружи слој од дрвото,и така најмногу 2-3 години додека се истанчи бурето и после се купува ново. по нивно објаснување во самото дрво се стрварале некои од овие ситниве створења кои го расипувале виното од следната берба. една од причините зошто се тие скапи вина. иначе за вина сум многу неупатен да неречам дудук ![]() |
|||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||
tonikostov ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Oct-2009 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 127 |
![]() ![]() |
||||||||||||||
да, држи вода муабетот, но во случајов не е така. Ако ја погледнеш другата фотографија (онаа со просторијата за дегустација), ќе видиш дека светлото во барик подрумот е со зелена боја.
Последниве години во Македонија во раст е винскиот туризам и јас сум особено среќен поради тоа ![]() Инаку, вреди да се посети винаријата Стоби. На 80км од Скопје е, така што за 45 минути си таму. Веднаш може да се забележи колку многу пари е фрлено во дизајн и изведба на објектот, технологија на производство, барик подрумот, а исто така и на ресторанот. Најважно од се е дека се тоа резултира со врвни вина, а уште побитно е дека истите тие врвни вина ги продаваат по многу пристапни цени. Разбрав дека тоа им е политиката, дека сакаат да ја зголемат конзумацијата на флаширано вино по глава на жител во Македонија - бројка што е страшно ниска за земја производител на вино. |
|||||||||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |