![]() |
![]() |
![]() |
Старо Скопје |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2425262728 56> |
Author | |
Еден Дечко ![]() Senior Member ![]() Joined: 24-Nov-2013 Online Status: Offline Posts: 277 |
![]() ![]() |
Навистина преубава компилација слики со кои досега прв пат се среќавам.
![]() |
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Разгледница од скопскиот аквадукт кој се наоѓа во близина на селото Визбегово. Разгледницата е изработена во 1902 година.
![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
Еден Дечко ![]() Senior Member ![]() Joined: 24-Nov-2013 Online Status: Offline Posts: 277 |
![]() ![]() |
Секогаш ми се допаѓаше оваа зграда, штета што ќе биди прекроена во Полски тип на облакодер.
|
|
![]() |
|
Baze ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Jan-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 409 |
![]() ![]() |
Да, да, да, сега укапирав
![]() |
|
![]() |
|
a04t ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2014 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Basically
![]() Edited by a04t - 05-Jan-2014 at 02:19 |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
не знам зошто, ама на постариве слики, МОБ ми се допаѓа повеќе отколку денес, иако неодамна беше префарбана
|
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Скопскиот универзитет бил некогаш сместен во зграда лоцирана на денешниот паркинг-простор спроти хотелот „Холидеј ин“. Поради штетите од земјотресот во 1963 година, зградата била целосно срушена.
![]() Edited by Џоле - 21-Jan-2014 at 22:40 |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Од секогаш ме фасцинирале згради со колонада и скали во предниот дел, оваа изгледа одлично навистина многу ми се допадна ова е прв пат да видам слика од оваа зграда и покрај тоа што и претходно имав слушнато за нејзиното постоење.
![]() Едит: дури сега го забележав големото оштетување во десниот дел од сликата, навистина штета. Edited by Еден Дечко - 10-Jan-2014 at 17:45 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Скопје, 1939 година. Фотографија: Киро Кипријанов.
![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Отоманска банка во Скопје, изградена во 19 век.
(денес овде стои Комерцијална банка и новиот археолошки музеј) ![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Можеби имало нарушување на целокупната стабилност на конструкцијата, сигурно имало некои внатрешни процепи штом решиле целосно да ја срушат. |
|
![]() |
|
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
И мене исто, навистина штета што новиве објекти и хотели кои се во изградба и треба допрва да се изградат на самиот плоштад не се направија со повлечено високо приземје зад трем од столбови, се разбира без скали тука. Edited by HugoGoulding - 11-Jan-2014 at 19:05 |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
инаку, срушениот објект, бил Филозофскиот факултет, тогаш уште немало универзитетски кампус во градов... локацијата му била на денешниот паркинг кај Холидеј ин
доста маркантен, масивен објект, стилот му е многу сличен како Градежен/Архитектонски факултет денес, а влезовите со столбовите си го прават своето... НО, урбанистички гледано, тој објект е уште еден чир од пеесетите сместен на погрешна локација (и денес ќе беше чир да беше жив)... за таквите објекти кои биле настегани насекаде во пеесетите, би требало или да се исчисти цела населба околу нив, или да се сместат во нов, посебен простор и најверојатно, целта на тогашните власти била оваа првата, но за жал, завршивме со недовршени замисли и хаотичен град со мешана архитектура и недефинирани линии ако ме прашувате мене, најголема штета му е направена на градов, баш во тој период (скоро потполно идентична на ситуацијава со Ск2014) уште една трагедија е што во тој период, изградени се најсовремени објекти, во чекор со времето, кои се издвојуваат од останатите, ама денес сите се ставаат во ист кош |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() ако нешто ми се допаѓа на стариве фотографии, е тоа колку е се чисто, ново, непипнато имам идеја да земам повеќе постари фотографии и да ги фотографирам од истиот агол, па да имаме една квалитетна „некогаш и денес“ (и онака веќе имаме таква тема)... ама не сум нашол време досега за тоа ![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() SKOPJE 1960s by Démodé postcards, on Flickr ![]() Skopje 1960s by Démodé postcards, on Flickr ![]() Skopje 1960s by Démodé postcards, on Flickr |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
не ми е поентата да мрчам, ама внимавајте на фотографиите... некои од последниве фотографии ги има на форумов по неколку пати, а ги има и во првите страни од нишкава
исто, внимавајте на поентата на нишката, можда се вика „Старо Скопје“ ама се работи за предземјотресно Скопје, а за останатото имаме други теми |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Арно спомна, ги преместив фотките што беа после земјотресот во соодветната нишка.
|
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Наводно еден од првите автобуси произведени во Македонија...
![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2425262728 56> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |