![]() |
![]() |
![]() |
Фотографирање - совети и искуства |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 910111213 16> |
Author | |
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
Ја мислам дека нешто е до photobucket.com али ке пробам нареден пат со др програма да смалам ке видиме до кај е проблемот , иначе фала за исправката =)
|
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
Што можам да земам за ~30 000 денари.... Прва варијанта- само апарат..... Втора варијанта за која мислам дека ќе треба повеќе пари, но еве отприлика.... а за во иднина рачунам на тоа.... апарат плус додатна опрема.... Кои марки и типови би ми ги препорачале.... Или пак да потсоберам уште малку пари и да земам нешто подобро, зашто сакам да се занимавам со професионална фотографија.... |
|
![]() |
|
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
Јас би ти препорачал Canon, Nikon, LumiX,Sony.
Иако за 30.000 денари можеш да земеш некој добар никон со фиксен објектив или Панасоник Лумикс, или пак Сони мегутоа според тестирањата сонито нема јасна слика при нокни фотки, а канонот и никонот се одлични, исто и лумиксот има леика леќи. За 30.000 можеш да земеш ниска класа која дава одлична фотографија. Канон Д400 , Д 1000 со разменлив објектив. или Никон д60,80,90 тука некаде се цените. Лумиксот г10 не е последна верзија али само таа ја има кај нас моментално. |
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
shyes ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 259 |
![]() ![]() |
по мое ја би сакал да купам Nikon d90, па еве и тебе ти препорачувам
![]() http://www.kenrockwell.com/nikon/d90.htm |
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
Искрено немам големи познавања за фотоапарати.... па да прашам.... ова иде само апаратот.... додатоци не? И што би требало да имам како потребна стандарт опрема... |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Обично овие што се фиксни објективи како додаток понекогаш иде картичка+торбичка+сталаж +батерија+полњач, зависи од понудата и зависи од сезоната.
А тие што немаат фиксен објектив обично идат со поефтина цена ако купиш 2 објектива, еден фиксен и 200 мм ,торбичка ,полњач +батерија+картичка. Сепак зависи од понудите, кај нас обично идат на високи цени, бидејки нема многу такви продавници што се продава само фото опрема, бидејки пазарот е мал. |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
А можам тоа да го имам во комбинација со горе-наведените фото-апарати, или ќе треба да соберам уште малку парички.... или малку повеќе?
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Најдобра опција тие да чекаш до нова година, и ако имаш некој во странство да ти донесе за 30.000 ден ке купиш екстра фото апарат, само зависи за каква употреба ти е, ако мислиш за професионален ДСЛР ,ти треба некој да те подучи или да најдеш некој курс за да научиш да го работиш ,а доколку ти е само за штракање набрзина тогаш земи нешто со фиксен објектив, Канон г11, или Лумикс, или некој никон од коолпикс верзиите.
|
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Сакам да фаќам моменти од околината, зависи каква тема ќе имам, и од што ќе бидам инпириран.... повеќе е од уметнички аспект.... ДСЛР? и неможам сам со шкрапање некое време да му ги најдам сите финти? |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
хехеех , треба многу да читаш за фотографија, и да имаш визија, али ке ти оди многу време додека ги научиш пошто има безброј фитни =),или договори се со некој другар што се занимава со фотографија и сликнете заедно. Или потруди се да бараш на интернет има безброј туториали за фотографија.
Digital Single Lens Reflex = ДСЛР обично тие што користат објективи ги нарекуваат ДСЛР и се полупрофесионални дигитални фото апарати. |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Аха.... добро.... фала ви многу и на тебе и на shyes, ќе разгледам... ќе почекам уште некое време па ќе се пофалам кога ќе го земам.... и некоја слика мора да качам... тогаш барем ќе имам со што да сликам.... ако имам нешто друго ќе прашам.... ако имате вие нешто да кажете, добредојдено е..... Фала ви многу |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
=) нема проблем ,ја сум во состојба да помогнам толку колку што имам познавање од тоа, па може и да договориме некоја фотосесија таман и основните работи ке ти ги кажам.
Најбитно во фотографијата особено е дневната светлината, треба да научиш да ја следиш светлината т.е да видиш од која страна ти иде сонцето , и секој пат сонцето треба да биде позади фотографот. Edited by mitatos - 22-Oct-2010 at 22:17 |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Да... запознаен сум со тоа.... логично е... освен ако намерно екпериментирам со фотографијата.... односно ако сакам да го фатам сонцето, сончевите зраци во кадар... некогаш поради местоположбата за да се слика одредено нешто тоа е невозможно..... но затоа може да се слика во различен термин од денот.... кога сонцето ќе биде позади мене.... |
|
![]() |
|
ko4ani ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-May-2010 Online Status: Offline Posts: 288 |
![]() ![]() |
Jaс имам Olympus SP-510UZ и сакам да сликам слика како оние кога возилата минуваат а само се познават црвени линии.Дали можете да ми кажете како, која опција да ја ставам па да се обидам да направам таква слика. Благодарам однапред
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Прво ти треба статив ,второ треба да кликнеш опцијата на мануален фокус, потоа да го наместиш на 3, или 6 секунди и така ке го постигеш тој ефект. =)
|
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Пробај на интернет да најдеш има многу примери за долги експозитури ,Пиши на google.com LONG EXPOSURE.
|
|
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Не е мануелен фокус, ниту експозитура, туку експозиција
![]() Значи ko4ani, вакви фотки не може да се прават во „Auto mode“. А за подесувње на вредностите во „manual mode“ треба прво малку да проучиш што е: - експозиција (shutter speed, exposure time), односно должината на време за кое е отворена блендата - отвор на блендата (aperture, F-number), односно дијаметарот на отворот - ISO вредност, односно осетливоста на сензорот Исто така ќе треба да го проучиш уппатството за ракување со апаратот. Еве едно кратко најосновно клипче за тоа како се прават фотки какви што сакаш, па после надградувај: http://www.youtube.com/watch?v=o3bpdJLf9oU Но за почетник уште подобро ако на апаратот имаш полуавтоматски мод, тогаш можеш да избереш на пример само експозиција, а останатите вредности ќе ги подеси софтверот. Edited by Cloverstack - 29-May-2011 at 13:36 |
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
Ако немаш статив, стави го апаратот на цврста подлога: земја, клупа, паркирано возило итн.
А може и во рака да го држиш и со правење на различни движења да добиеш интересни резултати. Пример: ![]() ![]() |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
мора да се пофалам тука за мојата поднова
![]() ![]() си земав Nikon Coolpix S3100 и морам да кажам дека сум прилично задоволен од него, можеби за денешни стандарди не е многу, но има три пати поголема понуда од стариот апарат (Coolpix L10) и ми дозволува повеќе да експериментирам, во различни временски услови и од различни агли, и далечини, покрај другото, вади и солидно видео и покрај тоа што не е HD така да, надевајте се наскоро на мое поголемо учество во апдејтите на форумот, конечно да се вратам и јас во игра малку ![]() |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
па сликај нешто zabegan,само коментираш(воглавном критички) ха ха
малу шала |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 910111213 16> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |