![]() |
![]() |
![]() |
Скопје 2014 |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 176177178179180 329> |
Author | ||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
Цел еден оформен парк веќе го снема поради „насушната потреба“ од црква. Уште еден, позади Собрание, веројатно ќе доживее слична судбина. Итн.
На кои градови мислиш? Повеќето главни градови и регионални центри во регионов имаат слични ако не и подобри предуслови. |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
ќе се повторам од пред 1 година.во иднина без обзир кој ќе биди на власт или локално или во влада,центарот во Скопје све повеќе и повеќе ќе се натрупува еден врз друг објект и све повеќе и повеќе ќе се сечи зеленило за интерес на градителите
за жал |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
немаш доволно постови, потребна е одредена активност на форумот пред автоматски да се активира можноста за гласање |
||
![]() |
||
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
|
Веројатно Денко е силно политички обоен штом му сметаат поинакви мислења од мисллењето на малиот Жерновски, форумот постои за да се разменат разчични мислења. Мојот став е идентичен со овој на Супервизор, неможе во име на пет дрва, една склуптура и во име на комоцијата на Мисовски и Вуиќ да се стопираат промените. [/QUOTE] [/QUOTE]Ete toa e Makedonija. Ke kazes nesto i vednas te sortiraat na politicko-partiskoto pole, t.e. ti odreduvaat "soodvetna" politicka boja ![]() |
||
![]() |
||
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
|
Имаш теза, анализа и аргументи повели дискутирај. Немој да кажуваш кој "тресе зелени и кој го загадува просторот со криви тези". Кој си па ти дотичнику што ќе дозволуваш вакви или онакви констатации ставови и мислења да преовладуваат а каква не? Јас тука за политика не дискутирам но површно мора градоначалникот да го споменуваме. Сега го нема Тодоровиќ го има Жерновски. Јас ќе ти повторам уште еднаш па ако сакаш дискутирај ако не не ја отворај темата ако сметаш дека некој ширел криви тези. Само ќе дополнам како одминува времето така се повеќе ќе бидете убедени дека овој градоначалник ќе работи спроти интересите на развој и напредок и дека за него главно ќе биде да си го истера мандатот и да си собере поенчиња за неговата коалиција со многу лоша крајна цел поврзана со власта. На таков начин не се работи јас и ти тука можеме и очите да си ги корнеме ама кога овие на позиции се обидуваат преку насилие да закочат проекти и планови за развој на општината и на градот тогаш можете да замислите какви луѓе за какви лични и партиски интереси дошле на власт за градоначалник и советници. Па јас ќе го повторам моето јас целосно не можам да го поддржам проектот но сето тоа е сублимативно мое видување но во никој случај не можам целосно да го критикувам овој проект, неговиот стил, трошењето на градски пари и слично бидејќи во мој интерес и во ваш како граѓани е да се гради и да се урбанизираат централните подрачја. Па не знам јас што толку џеват кренавте кога површината на овие згради кои се две три што ги гушат другите станвени згради се далеку помали од цели урнанистички површини како Крњево и Маџир Маало Ново Маало што чекаат да заминат во историјата. И уште ова би кажал јас од овој градоначалник очекувам проекти да видам во општина центар а не миротворци што ќе садат цвеќиња и што ќе се контраат со власта. Градскиот татко прошируваше улици и откако ги отсекоа старите засадија нови зелени површини. Ајде нека не чека Жерновски на Коце и на власта, нека го спушти рекорд под земја или нека изгради нова општинска зграда па не знам каков е вашиот став сега нема назад СК 2014 се изгради но дали е сега момент за вакви опструкции дајте да видиме што овој градоначалник има да понуди за општината. Дали тој ќе седи со скрстени раце и ќе ја остави општина центар, најцентрална општина да пропаѓа како што пропаѓа Маџир Маало или ќе му текне дека личните интереси на центарци и на неговата партија се едно а градоначалничката функција сосема друго кога е во прашање спроведувањето на проекти. Или пак јас сум грешка овој градоначалник не сум сигурен и дали воопшто имаше програма за неговиот мандат. |
||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
||
![]() |
||
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
|
Еве слики за оние на кои сеуште не им е јасно како треба да изгледа современ град. Лицемерие е протест за неколку исечени дрвја, а никој не го гледа просторот на Маџир-маало или зад факултетите во Центар кој потсетува на Африка. Кому му е до зеленило, правец Матка, Бадер и сл.
Вака изгледа главниот град на земјата, сатанизирана од некои квазиновинари и квазиексперти:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edited by phenomenon - 27-Apr-2013 at 16:31 |
||
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
||
![]() |
||
totobobo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Apr-2013 Online Status: Offline Posts: 247 |
![]() ![]() |
|
Па тоа цело време го зборувам, центарот на градот треба да е како секој центар на било која метропола, бизнис, деловен, административен, угостителски, трговски и помалку и стамбен центар на градот и републиката. Немојте да ме убедувате дека петте дрва ваму или онаму ке допринесат са помалку загадување, тоа е само изговор да се запрат градбите, има Скопје големи зелени површини кои треба да се сочуваат и оплеменат.
|
||
Interceptor design
|
||
![]() |
||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
|
Кога веќе го спомна Минск тој е еден од најзелените главни градови не само во Европа туку во светот. Но тоа пред се се однесува на периферните сателит насебли. За тоа е виновно планирањето во СССР и останатите градови како Киев, Вилнус се многу слични во обликот и формата.
Меѓутоа во овие градови ефективноста е што во Киев и Минск има метро систем и трамвајски сообраќај па воздухот е благодарение на тоа во централното подрачје на сосема солидно ниво. Па земете ја Софија која се гушеше во сообраќај, немање на паркинг места во централното подррачје, хаос во јавниот транспорт иако има 100 години трамваи таму, сепак со изградбата на неколку подземни сообраќајни премини за возила и двете линии на метро се реши загаденоста. Во Скопје во централното подрачје имаме цели пространства неурбанизирана територија која се мери во километри квадратни што ретко во кој друг град можете да го најдете истото... Со урбанизација на овие јадра нема да се наруши квалитетот на воздухот а сегашното високо ниво на загаден воздух решението е во брзи подземни сообраќајници и премини а никако не може да биде контраподуктивно урбанизирање на овие јавни површини. За ЛРТ сепак може да сонуваме. Edited by Supervisor - 27-Apr-2013 at 17:20 |
||
|
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
Ах, леле. Не е работата во загадувањето т.е. тоа колку едно или пет дрва помагаат во намалување на истото.
Зеленилото ја разбива монотоната урбана џунгла и ја зголемува пријатноста на просторот, за каква било намена тој да е предвиден. И баш ради тоа што Скопје т.е Центар има огромни неурбанизирани подрачја е надвор од секоја логика да се бутаат објекти во веќе средени и урбанизирани реони. Edited by fichot - 27-Apr-2013 at 17:24 |
||
![]() |
||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
|
Тие "екологистите" oд околните згради во Центар што буткаа огради, утре да им речат дека на таа површина можат да си ги прошират балконите и терасите од зградите сами ќе ги наместат оградите назад ...
Само да ја доловам иронијата во целава ситуација со нашиот "еколошки" насторен народ ... Edited by HugoGoulding - 27-Apr-2013 at 17:33 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ова се невистини и извртувања на работите. Центарци протестираат поради загадувањето првенствено. Исто како што се организираа бунтови и отпори на Илинденска и Климент Охридски пред нивното проширување. Па тие улици не беа урбанизирани ако може така условно да се рече по нивната модернизација се насадија нови садници овие беа повеќе опасност по колите и пешаците... Ако дискутираме тука отворено јас лично на општина Центар можам само да и замерам за непланското и лошо урбанизирање на Панорама на Водно таму ситуацијата со зелениот простор и со целата фауна е испревртен... За долу во град мора да игра моторната пила бидејќи нема контрапродуктивност ако се реши сообраќајот а овие површини утре може да бидат атракција на пример ако се изградат огромни зданија со разно разни површини на овие територии кои останаа неурбанизирани. Овој парк од 2х2 карши Бристол го искористија максимално за политичко профитирање. А ова ти што го збориш тука е тоа што јас назад го кажав во 10 поста а тоае дека на центарци личните причини им се засегнати па немале каде да си ја разбиваат монотоноста... А многу поголема зелена површина ви се спрема да отиде курбан кај местото каде што инвеститоров има обврска да го изгради и Офицерски дом па никому ништо... Но тој дел плаче за дооформување. |
||
|
||
![]() |
||
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
|
Само да појаснам за неинформираните: во паркот карши Бристол, од форумските манипулатори на задача наречен “парк два на два“ кој имал наводно 5 дрва за кои не требало да се крева паника, беа исечени минимум 18 дрва (провери овде како гласи издадениот налог од Коце Трајановски) и тоа само последниот пат на 25.04.2013. Тука не спаѓаат претходно исечените дрва во делот каде сега е ископот, а беше скулптурата “Риба“, чиј број не ми е познат (кој знае нека информира).Значи не се исечени 5 него повеќе од 20. |
||
"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
се фокусираш на глупости. Побитни теми на дискусија се: 1. Изработка на политички профил на околните станари и креирање на семејно стебло за да се утврди нивното рурално потекло 2. Дали истите би заградиле тераси ако би имале можност 3. Правење на детален список кои се политичари прошетале деновиве таму Незнам како може да дискутираме за оформено парковско зеленило или за екологија ако најпрвин не ги поминеме овие прашања. Edited by pbanks - 27-Apr-2013 at 18:49 |
||
![]() |
||
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
|
Манипулација. Редот кај Бристол наведен како пример на “немање проблем“ е всушност типичен пример на компромис при изградбата на Градски Ѕид со предземјотресно Скопје, принцип поради чии последици Арх. Ж. Поповски има речено дека Скопје е промашен град. Значи таму и тоа како има проблем бидејќи се подигна Халк Банк како да никогаш не постоел Градски Ѕид. Да потсетам дека Халк Банк претходно имаше висина приземје баш поради тоа што се мислело анексот од ГЅ да не биде затворен, а сепак колку-толку да се оформи низот Бристол - Макотекс кога веќе биле поштедени од планско рушење. Да не бил овој компромис анексот би излегувал на ул. Македонија токму како што е од спротива каде се сечеа дрвата. Зарем улица Македонија треба да биде “тунел“ од стара железничка до плоштад без ниедна ширинка? |
||
"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Inaku, koga stanuva zbor za ovie temi partiite ne me interesiraat, nitu, pak, me interesira kako se vika gradonacalnikot. Jas so ovaa rabota navreme rascistiv, i rabotata na nadleznite isklucivo za cenat po nekoi standardi koi vo normalniot svet odamna se praktikuvaat. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ако некој уште еднаш го спомне Жерновски по добро или по лошо ќе добие директен бан без никакво предупредување.
Зборувајте за темите, не зборувајте за политичарите и партиите, на глава ни се качивте |
||
![]() |
||
kire85 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2007 Location: Düsseldorf Online Status: Offline Posts: 400 |
![]() ![]() |
|
Значи не ми е јасно како може како аргументација да се користи тезата дека „во другите европски градови речиси да нема зелена површина“. Па каква врска има тоа со нашата проблематика? Дали тоа значи дека ако централните градски подрачја на Рим и на Париз се гушат во бетон (кои се пред неколку стотици години изградени и проектирани а не вчера by the way) дека тоа е пример кој Скопје мора да го следи? Па што ме интересира мене што прават или правеле французите или италијаните? Нели има доволно кадарни луѓе кај нас кои можат да направат одлични урбанистички планови кои ќе го направат Скопје и Центар поубаво место за живеење? Зошто секогаш како некоја искомплексирана багра да гледаме и да правдаме буквално се што се гради или проектира во Европа како ние да не сме способни самите да си ја изградиме околината во која живееме? Па и во Европа не е се така розево како некој тука што сака да ни го претстави.
Доста со вакви безвезни аргументации...во Берлин цел центар бил изграден и немало паркчиња и зелени површини, зошто кај нас да има? Па што ме интересира мене Берлин? Јас живеам во Скопје, а европјаните ако сакаат и ни еден едиствен метар квадратен зеленило да немаат, тоа мене не ме интересира, тоа си е нивен проблем. До кога само со вакви муабети... |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
бидејќи сите изгубија неверојатна енергија на дискусија за тоа колку вредело зеленилото, кои биле плановите на Жерновски и какви цели имале центарци, ќе ви поставам многу едноставни прашања, за кои се надевам некој ќе пружи пристоен одговор од урбанистички аспект, без филозофирања за тоа какви биле други градови и без навлегување во горенаведените теми
прашањето е: која е урбанистичката оправданост на објектите во околината на Бристол, или уште подобро, зошто по секоја цена мора да има да се изради објект, на веќе уреден и дефиниран простор, кога има прекрасни неискористени опции за изградба на нови објект низ градов? меѓудругото, тоа остана неодговорено прашање за сите произволни маркици уште од самите почетоци на Ск2014, и покрај тоа што било јасно и конкретно поставено и посочено еве јас лично, би го оправдал до некој степен објектот кој моментално се гради, навистина следи одредени линии и не нарушува движења и простор до тој степен (читај „може да му биде простено“), ама која е потребата просторот пред МГС кој треба да биде најотворен и слободен, да се гуши со масивни објекти, кои немаат асполутно никакво значење и од кои немаме потреба, баш на тој простор Edited by zabegan - 27-Apr-2013 at 23:13 |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 176177178179180 329> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |