build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Споменици и скулптури (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 7980818283 209>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
theMac3donian View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote theMac3donian Quote  Post ReplyReply #1601 Posted: 11-Mar-2011 at 04:19
Еве до каде беа со Цар Самуил пред 2 недели.

(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #1602 Posted: 11-Mar-2011 at 13:47
Вчера веќе беше во висина постаментот за споменикот на Цар Самоил и работеа неколку работници на него. Мислам дека брзо ќе биде готов постаментот а и скоро ќе се постави споменикот
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #1603 Posted: 12-Mar-2011 at 13:17
Bev vcera vo skopje i kje kazam deka spomenicite mu davat eden evropski i razvien miris na skopje a bese istotaka golema attrakcija za turistite.Jas bev pozitiven iznenaden.
Za tie sto ne bile vo skopje:Pred da komentirate prvo dojdete zivo, gledate gi spomenicite a potoa komentirajte ovdeBig%20smileWink
Back to Top
lupo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lupo Quote  Post ReplyReply #1604 Posted: 12-Mar-2011 at 21:58
...kaj si kapelo pak ke si kape...
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote theMac3donian Quote  Post ReplyReply #1605 Posted: 13-Mar-2011 at 09:57
Јустинјан ќе го стават од другата страна?
Или ова е некој друг споменик?

Според СК2014 Јустинјан треба да е позади Даме Груев (каде што е денес поставен, не според визуелизацијата).
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
Back to Top
Sale SK View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote Sale SK Quote  Post ReplyReply #1606 Posted: 14-Mar-2011 at 18:51
Originally posted by my Macedonia

Bev vcera vo skopje i kje kazam deka spomenicite mu davat eden evropski i razvien miris na skopje a bese istotaka golema attrakcija za turistite.Jas bev pozitiven iznenaden.Za tie sto ne bile vo skopje:Pred da komentirate prvo dojdete zivo, gledate gi spomenicite a potoa komentirajte ovdeBig%20smileWink

Хотеливе се преполни од туристи.Сите дојдоа да го видат Ченто и Скендер-бег...Ај не заебавај...
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #1607 Posted: 14-Mar-2011 at 19:00
Originally posted by Sale SK

Bev vcera vo skopje i kje kazam deka spomenicite mu davat eden evropski i razvien miris na skopje a bese istotaka golema attrakcija za turistite.Jas bev pozitiven iznenaden.Za tie sto ne bile vo skopje:Pred da komentirate prvo dojdete zivo, gledate gi spomenicite a potoa komentirajte ovdeBig%20smileWink

Хотеливе се преполни од туристи.Сите дојдоа да го видат Ченто и Скендер-бег...Ај не заебавај...

Pa jas mislev na toa deka turistite kje imaat uste nesto za slikanje i gledanje osven kale i vodno!Ne rekov deka deka dojde extra za spomenicite!A turisti imase!!Smile
Back to Top
Observer View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Observer Quote  Post ReplyReply #1608 Posted: 15-Mar-2011 at 01:56

Со ваков искрен пристап треба да настапуваат и политичарите албанци и нема никогаш да биде проблем да има и споменици за значајни албанци од македонија.Поздрав.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote theMac3donian Quote  Post ReplyReply #1609 Posted: 15-Mar-2011 at 02:44

Bev vcera vo skopje i kje kazam deka spomenicite mu davat eden evropski i razvien miris na skopje a bese istotaka golema attrakcija za turistite.Jas bev pozitiven iznenaden.
Za tie sto ne bile vo skopje:Pred da komentirate prvo dojdete zivo, gledate gi spomenicite a potoa komentirajte ovdeBig%20smileWink

Се согласувам со овој пост.
Токму тоа чуство се доловува.
Незнам за тоа Европски или незнам каков, но како и да е убаво делува.

Можеби за скопјани е различно...
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #1610 Posted: 15-Mar-2011 at 13:10
Спомениците не се лоша работа, theme park со споменици е лоша работа, и споменици од 2.000.000 евра по парче е лоша работа. Ама не, тоа не ни е јасно нам, важно Скопје личи „европски“. Абе...
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
Konstrukt View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote Konstrukt Quote  Post ReplyReply #1611 Posted: 16-Mar-2011 at 13:25
сум за спомениците, можеби единствениот легитимен дел СК 2014 кој не треба да биде политизиран и злоупотребуван...70 години бевме лишени од национална слобода а гледам и денес некој со цела сила пробуваат да ја одземат истата.

НО

1. зошто нема никаква симетрија во поставувањето???
2. немаат насока - изгледаат расфрлани,секој на своја страна
3. нема ред во материјалите - бронзата и мермерот допринесуваат за шаренилото
4.можеби најважно - хронолошка доследност, нели ке беше подобро - АСНОМците и Ченто да бидат целина, Даме, Гоце, Гемичиите и Вмро друга целина, Самуил, Истинијан и Александар трета целина
5. едноличност во постаментите

накратко спомениците на просветителите се пример како требаше да биде целиот проект - перфекција и квалитет, барем по мене
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1612 Posted: 16-Mar-2011 at 21:37
Originally posted by Konstrukt

сум за спомениците, можеби единствениот легитимен дел СК 2014 кој не треба да биде политизиран и злоупотребуван...70 години бевме лишени од национална слобода а гледам и денес некој со цела сила пробуваат да ја одземат истата.

НО

4.можеби најважно - хронолошка доследност, нели ке беше подобро - АСНОМците и Ченто да бидат целина, Даме, Гоце, Гемичиите и Вмро друга целина, Самуил, Истинијан и Александар трета целина

накратко спомениците на просветителите се пример како требаше да биде целиот проект - перфекција и квалитет, барем по мене
па ете и сам на кратко опиша зошто не треба да се прават споменициве, најмногу поради втората и четвртата причина
и баш просветителите се дел од спомениците кои воопшто не требаше да се направат и сум ги објаснувал причините за порано, ме мрзи веќе да се повторувам
Back to Top
Konstrukt View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote Konstrukt Quote  Post ReplyReply #1613 Posted: 16-Mar-2011 at 23:06
Originally posted by zabegan

НО

па ете и сам на кратко опиша зошто не треба да се прават споменициве, најмногу поради втората и четвртата причинаи баш просветителите се дел од спомениците кои воопшто не требаше да се направат и сум ги објаснувал причините за порано, ме мрзи веќе да се повторувам

не реков да не се прават - напротив

1.поентата ми - е кога се прават можеше да се внимава на горе наведените точки

2. на крајот на краевите вкус е во прашање, како ке одредиме кој бил во право???

Edited by Cloverstack - 17-Mar-2011 at 02:52
Back to Top
Konstrukt View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote Konstrukt Quote  Post ReplyReply #1614 Posted: 16-Mar-2011 at 23:08
п.с.

гледам чуповски ке се става - има ли најава колку изненадувања не чекаат и каде???

Back to Top
Konstrukt View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote Konstrukt Quote  Post ReplyReply #1615 Posted: 16-Mar-2011 at 23:36
Originally posted by lupo

се дозна кој ке биде ова?

Edited by Cloverstack - 17-Mar-2011 at 02:52
Back to Top
spaceman091 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #1616 Posted: 16-Mar-2011 at 23:48
jas mislam deka nekade se spomna deka ke se postaval spomenik na pitu guli pa nisto cudno toa tuka da bide ako se predvide i blizinata na muzejot na vmro, nekoj pa od forumov spomna deka tuka ke se staval spomenik na nekoj albanec
Back to Top
Konstrukt View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote Konstrukt Quote  Post ReplyReply #1617 Posted: 17-Mar-2011 at 00:07
Originally posted by spaceman091

jas mislam deka nekade se spomna deka ke se postaval spomenik na pitu guli pa nisto cudno toa tuka da bide ako se predvide i blizinata na muzejot na vmro, nekoj pa od forumov spomna deka tuka ke se staval spomenik na nekoj albanec

таинственоста со која се работи поставеноста сугерира на Албанскиот католички свештеник - но местоположбата ми нема логика, не верувам дека до музејот македонска борба ке стават било што

Edited by Cloverstack - 17-Mar-2011 at 02:53
Back to Top
spaceman091 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #1618 Posted: 17-Mar-2011 at 00:15

Originally posted by spaceman091

таинственоста со која се работи поставеноста сугерира на Албанскиот католички свештеник - но местоположбата ми нема логика, не верувам дека до музејот македонска борба ке стават било што

znam deka se planira i spomenik na pavel satev da se postavi barem taka imav procitano... za albanski katolicki svestenik prv pat slusam i nekako ne logicno mi e mestoto za takov spomenik...

Edited by spaceman091 - 17-Mar-2011 at 00:16
Back to Top
Konstrukt View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote Konstrukt Quote  Post ReplyReply #1619 Posted: 17-Mar-2011 at 00:26
Павел Шатев не беше во гемиџиите? зар ке го има посебно и групно???

Edited by Cloverstack - 17-Mar-2011 at 02:54
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1620 Posted: 17-Mar-2011 at 01:44

А демек останативе споменици се логично поставени, па овој албанскиов свештеник (за кој првпат и јас се чудам, дајте барем име/презиме ако знаете, вака ми е ко незнаен јунак некој :P) се коси со нив? 

А во целава турлитава уше поголема смешка ќе беше ако беа тематски распоредени како целини.. небаре плоштадот е музеј па ајде хронолошки од лево кон десно ќе ги распоредиме споменициве.. А како успеа да ги замислиш како целина Јустинијан, Самоил и Александар па ми е уште понејасно, ама ај. 

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 7980818283 209>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.914 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.