![]() |
![]() |
![]() |
Телеком арена (арена Филип II Македонски) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 129130131132133 209> |
Author | |
4skopje ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Feb-2011 Online Status: Offline Posts: 284 |
![]() ![]() |
Капацитетот и големината се сосема пристојни и доволни за овие простори! До вчера Јужна ни беше WOW,сега цел ни е мал! Секој си има право на мислење,ама да не забегуваме!Од црно-бел телевизор ,отидовме на ЛЦД,па сега дали бил 82цм или 97цм.
|
|
![]() |
|
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
Не е мал, таман си е големината. Ама непребол ми е атлестката патека. Чир на стадионот. Како кога ќе гледате Италијанско првенство, и споредба меѓу Сан Сиро, кајшто е ќеф да гледаш, и Стадио Олимпико во Рим, кајшто ти треба двоглед да видиш кај е теренот.
Еве фотка од Рим. ![]() |
|
![]() |
|
vlatko.mk ![]() Senior Member ![]() Joined: 17-Sep-2010 Online Status: Offline Posts: 259 |
![]() ![]() |
Околу гледањето на тв многу е важно каде се поставени местста за камери - тие одредуваат под кој агол ќе се гледа и како ќе изгледа тоа на телевизија - мислам дека моменталната поставеност на местата на северна е добро(на скала од 1 до 10 - би дал 7)
Инаку јас мислам дека поради висината на трибините за да се добие уште подобар и поевропски изглед може трибините да се надополнат со мали сателитски трибини (кои би биде и над атлетската патека делумно или целосно) - со нив капацитетот би се покачил за околу 5000 што значи максимален капацитет од 40 000 гледачи за фудбал, а 35 000 за атлетика ... Подобра варијанта од оваа нема ... |
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
За кого бе друже? Ние еднаш до 20.000 да го наполниме, после ќе целиме кон 40.000. Ама како и да е, идејата ти е добра, не мислам дека сме ја споменале досега (можеби поради тоа што непотребен е поголем капацитет), иако пред нос ни беше толку време (во Борис Трајковски го има истото).
Е сега како би функционирале трибини над атлетската патека, дали не би ја оштетиле, и под колкав агол би биле тие трибини, имајќи предвид дека од крајот на трибините до подлогата има два метра максимум, би рекол дека тешко можат да ја покриваат цела атлетска патека сè до тревникот, односно за да го направат тоа ќе мора да имаат многу мала косина што може да влијае на видливоста на гледачите кои би седеле на нив. Edited by гитардемон - 10-Apr-2011 at 00:09 |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
Sale SK ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 16-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 258 |
![]() ![]() |
Таков стадион не постои(не е тоа сала).Кај си видел таков стадион??? Капацитетот од 37.000 е повеќе него доволен,тешко дека стадионов ќе го видиме толку полн...Може еднаш во 3-4 години. |
|
![]() |
|
vlatko.mk ![]() Senior Member ![]() Joined: 17-Sep-2010 Online Status: Offline Posts: 259 |
![]() ![]() |
Епа баш затоа што таков не постои, можеме и ние некогаш нешто да направиме први ...
Инаку што се однесува до капацитетот не значи дека ако денес едвај би се наполнил и во иднина ќе биде така. Доколку се остварат шпекулациите за формирање на балканска лига и доколку репрезентацијата игра подобро и 40 000 ќе бидат малку ... Стадион се гради еднаш и се мисли однапред, за да не се случи како со салата Борис Трајковски за која уште сега се критикува дека Скопје веќе ја надраснува ... |
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
ВИДЕО: На Велигден се отвара Филип Втори Арена
Македонија | 9. април 2011 - 20:56 На 24 април ќе биде отоворена целосно реновираната Арена Филип Втори во Скопје. Еве како изгледа промотивното видео http://www.time.mk/read/NONE/59db0f51a7/index.html Edited by kultuzin - 10-Apr-2011 at 10:16 |
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
Decki videoto e postirano po 4 pat i se nadevam deka kje bide posldniot pat.Me mrzi da gi vidam istite video, mislekji deka kje vi tekne da stavete nekoj nov video osven reklamacijata.
|
|
![]() |
|
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
Само останува нејасно ШТО ќе се случи на 24 април, за да се наполни стадионот?
Нема најава за некоја репрезентација, не знам за некој концерт ако се прави нешто.. најдобро би било U2 да ги донесат ![]() |
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
И мене не ми е јасно , еден исти објект се отвара по 100 пати. Сигурно ќе има отварање и кга ќе се заврши теренот. Секако и илуминацијата ќе ја отварат. Незнам што да кажам. Што се однесува до спотот незнам што да кажам освен чист политички маркетинг кој не е достоен на навистина добро завршената работа со трибините.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Мислам дека политизирање не е дозволено на форумов. Мене исто ме чуди „отворањето“ бидејќи мислам дека не е добро подготвено. Избразано е некако. Подобро да го оставеа за на есен, или па и догодина, а дотогаш да се заврши и фасадата и пристапот, паркинг, осветлување, теренот. СЕ да биде туто-комплето. И тогаш да се донесе некое светско име (веројатно во фудбал, или пак од музичкиот свет). Дури би преферирал да се отвори со концерт, бидејќи музиката спојува повеќе луѓе отколку фудбалот, кој мнозина го сметаат за „машки спорт“ или пак воопшто не го следат. Мој фаворит за прав спектакл U2. Ух колку тоа би било јакоооо.... ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
За U2 имаше првоаприлска шега дека ќе го отварат стадионот. Но зошто да не. Што се однесува до политика и форумот , мојот коментар не е политизирање туку видување на еден спот кој забегал во погрешен правец. Слично коментиравме и за надписите на автобусите. Има работи кои треба да се ослободат од политика и дигање на рејтинзи. Секоја чест на тие што воопшто се сетија да го реконструират стадионот и тоа го знаеме, секојдневно труење не ни треба зошто тој стадион е на сите и не треба да се претвори во политичка арена. Да заклучам мојот коментар е токму против политизирање на ваквите проекти.
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
bojanbole ![]() Groupie ![]() Joined: 27-Mar-2011 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
mestat taka nekoi raboti, dali e planirano da se vklopi so fasadata ili ne, ne e vazno :S
treba da se izleze so finalniot izgled za fasadata da vidime kako ke se vklopat ovie ekrani. |
|
![]() |
|
Gradinarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Aug-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 369 |
![]() ![]() |
Прво за идеата за поставување сателитски трибини. Ризично, но зошто да не. Во прилог на тоа оди и погоре приложената фотка од Олимпико. Погледнете ја косината на последниот ред до атлетската патека, скоро и да нема нагиб. А за тоа дека е сосема доволно 35.000, апсолутно на град со големина до 1 милион, ништо повеќе за одржливост на истиот.
И за тоа ако се востанови балканска лига итн...и ако се побуди спортскиот глад за репрезенатција и Вардар на кои што јас сум бил сведок, дефинитивно ќе затребува и 40-Ка. Здрави живи били па видели.
|
|
..... .......
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Gradinarot goleminata na gradot si nema ama nikakva vrska so goleminata na stadionot tuku najmnogu zavisi od tradicijata i navikite na graganite.
Primer: Kaiserslautern, grad so 100 iljadi ziteli ima stadion od 50 iljadi koj skoro sekogas e poln. Berlin glaven grad so 3,5 milioni ziteli i stadion so 70 iljadi mesta a e eden od najslabo posetenite vo Bundes liga.Karlsruhe grad od 300 iljadi ziteli ima stadion od 30 iljadi i isto taka ne e mnogu poseten. Edited by kultuzin - 10-Apr-2011 at 20:42 |
|
![]() |
|
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
Константно се прави анализа во која секогаш се збори за проклетството на главните градови, кога се работи за спорт. Да се направи мала анализа ќе се види дека сите големи спортски успеси се на градови од провинцијата. Така да Скопје ќе биде во редот на Париз, Рим, Белград, Загреб, Љубљана, Виена, Берлин и сл, кои се огромни по население, но се со мала посетеност на стадионите, освен на европски натпревари. Така ќе биде и со нашиов. И да е Вардар ептен јак, никад поише од 15 000 редовно нема да има. Тоа е затоа што главните градови се мешавина од граѓани со различно потекло, брзи градови, кои за спорт немаат време. Затоа после доградбата на Градски, Владата мора да започне доградба на стадионите барем во Прилеп, Битола, Струмица, Велес и Штип, градови кои имаат добар фудбал, осим некои кои поради местенки ги симнаа ранг подоле, а се со цел уште поголем развој на споменатите градови. А и во видеоно поголем дел од стадионите не се во главните градови. Се знае кај се развива спорт, а најчесто главниот град е место каде што се собира и игра репрезентацијата. Кога и ние би го вовеле тој систем, Градски би бил растеретен од потребата да биде полн, затоа што новоизградените стадиони во другите градови би биле полни, а националниот повеќе би се посветил и на концерти, атлетски митинзи и сл. Иначе коа поминував денес и ја забележав рамката за ЛЦД-дисплејот, ми беше нејасно, а и уште ми е, зашто не е споена со влезните врати, или пак се има намера комплетно да се сменат и вратите?
|
|
![]() |
|
toasumjas ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Jun-2010 Location: Skopje/ljubljan Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Околу двата екрани што ќе се постават од надворешната страна на северната трибина... Сметам дека не мозгале баш премногу околу ова прашање. На излезите од северната трибина има проблем и без да се стимулира дополнителна гужва. Од северните излези челно нема каде да се оди, туку се паѓа во дупка (кејот). А кон лево и десно, патеката на насипот која е единствена опција за канализирање на цела таа маса луѓе, не е ни од далеку доволна да се справи со голема толпа. Како што кажав, проблем веќе постои и нема смисла да се ескалира. Нека го срушат кинескиот ѕид, нека направат комуникации со сите нишани, па нека поставуваат екрани и на северните излези. Вака нема смисла. |
|
![]() |
|
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
Ај не е нишкава за фудбал, али Париз, Берлин, Лондон, Рим и др, од земјите со најквалитетен фудбал, немаат освоено ЛШ. Освен Лондон, сите други клубови од главните градови, ПСЖ, Лацио, Рома, Херта и сл кубурат со гледаност. Не реков дека е правило, ама во пракса се докажува. Види кој се најголеми клубови во Англија, Германија, Франција, Италија, па само Мадрид ја спасува честа. А да не зборам за другите спортови. Јас не знам кој главен град има клуб со голема посетеност, освен лондонските, каде се работи за традиција. А ако забележиш и твојот пост се потврдува со мојот, дека не треба да се преокупира главниот град. Треба децентрализација. Зашто се докажува дека секогаш репрезентацијата е попосетана во другите градови него у Скопје. Само за Англија си грешка, таму се чекаше да се изгради Вембли, затоа се играше на други стадиони. Од кога се изгради, само на Вембли играат. Затоа и на Скопје овој му е доволен, каде би се играле квалификациските утакмици, по некој концерт преку лето, Куп на Македонија, атлетски митинг обавезно, а можда Работнички-Вардар некад 3-4 иљади да собере. Во останатото време ќе зјае празен. Затоа сметам дека реновирање на стадионите во другите градови итно е потребно. Битола 20 000, Прилеп 15 000, Велес и Штип по 10 000, Охрид 7-8 000, за мерак. ![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 129130131132133 209> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |