![]() |
![]() |
![]() |
Capitol Mall & Residence - Аеродром |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 9101112> |
Author | |
blejdsk ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 320 |
![]() ![]() |
Jas mislam deka ne e skapo, sepak toa e atraktivna lokacija bez razlika ako e Aerodrom. Ako ima nekoj pari da gradi trgovski centar ke ima pari da plati i za lokacija- neli?
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Abe za Aerdrom zborese deka e preskapo, za kaj Biser ![]() |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Урбанфрик како бе прескапо за скопје 20 евра квадрат. Абе тоа е строг центар тамо минимум 200 евра!!!
|
|
![]() |
|
ProMKD ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Feb-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 244 |
![]() ![]() |
кога во Охрид е 500-1000 ЕУР квадрат ова не ми звучи многу
|
|
![]() |
|
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
Земјиштето под Рамсторе беше продадено за ако не се лажам 20Евра м2=1200 Ден. Сепак ова е прескапо според мене за Скопје. |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
![]() UrbanFreak zborese za zemjisteto zad Ramsotr (hotelot na Rezidor i trgovskiot centar na Equest). Za Ramstor e jasno deka bese presedan. |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Земјиштето кај рамстор беше преседан. Форумов е аполитички и затоа не би идел во детаљи, а и знаете дека сум определен така да не ме влечете за јазик!!!
![]() |
|
![]() |
|
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
![]() Некако ми се чини преоптимистичка и нереална. Кога земјиштето зад Рамстор доби максимална цена од 400ЕУР ова во Аеродром со толку да почне. Хммммм
![]() |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() Оптимистичка почетна цена. Се надевам дека е заснована на некои реални показатели. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
ЗЕМЈИШТЕТО СПРОТИ "БИСЕР"
-Единствениот услов во огласот е учесниците да имаат изградено или управувано најмалку еден деловен објект во последните 5 години. Најповолниот понудувач треба средствата да ги уплати во рок од 15 дена, за 6 месеци да ги добие сите документи и најдоцна за две години да го изгради објектот, велат во ресорното Министерство. За овој дел од населбата Деталниот урбанистички план допрва треба да биде усвоен, а се очекува тоа да биде направено веќе на првата наредна седница на Советот на општината. Инаку, уривањето на скалите и платформата спроти ТЦ "Бисер" е завршено, градежниот шут е целосно отстранет од локацијата, а теренот е израмнет. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Мене не ми е јасно зошто прво не го продадат или дадат на користење земјиштето а после нека си расчисти инвеститорот. Имаме милион примери во Скопје кога се ресчистува некоја локација, се остава ѓубрето и шутот и одма ги имаш овие со коњиве како градат капмови и ранчеви околу. Само поминете позади Рамстор на "елитната" локација човек да помисли дека е во Калкута. |
|
![]() |
|
blejdsk ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 320 |
![]() ![]() |
Eve nekoj fotki koj denes gi slikav ,,se rusi na golemo..... ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Затоа мора да си го избиеме тоа "фазно работење" од навика. Доколку се нема можност да се истера некој проект од почеток до крај воошто да не се почнува.
Доколку се прави целосна ревизија/промена на некој проект што никогаш не бил изведен тоа може да биде и во ред. Но доколку се изгради нешто парцијално а после на него се шибаат само лепенки по слободен избор тогаш го добиваме хаосот што го имаме денеска. |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() Да де, точно на тоа мислев кога кажав дека Бисер е изграден околу нив, то ест тие се инкорпорирани. Појасен факт дека постоел некој концепт уште во 80-те здравје. Ама фактот што поминале повеќе од 20 години без тој план да се комплетира е поразителен. Ова со импровизациите е само нормален тек на работите... ![]() Пак ќе кажам дека сам по себе новиов трговски карши бисер нема да е лош доколку сето тоа добро се вклопи и особено ако пешачкиот премин (кој според мене е единствено логично да биде мост што меѓудругото и директно ќе ги спојува двата комплекси) биде добро испланиран и инкорпориран. Ама точно стилот во кој се прават работиве кај нас ме иритира и не ме остава да бидам оптимист дека тоа ќе биде така. Со ваков фушерски пристап, поверојатна е опцијата дека планирањето е со многу низок квалитет. Edited by Cloverstack - 16-Feb-2008 at 03:37 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Не можам да гарантирам ама ако добро ме служи меморијата и од другата страна каде што е Бисер ситуацијата беше такви, имаше некои скали што водат до никаде и после се изгради трговскиот. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
@ lslcrew
Јас реков дека висината сама по себе не е проблем, а ни симетријата не ја спомнав како аргумент, туку како очигледен показател дека имало некаков постоечки концепт кој се напушта на пола пат. Проблем е импровизаторскиот однос и тоа што спомнав дека кој како доаѓа на власт брише све пред него и почнува да ги натура единствено своите „идеи“, да не речам интереси. @ blejdsk Скалите и платформата очигледно се дел од оргиналната замисла. Примети кај Бисер не се срушени, туку трговскиот е „дограден“ околу нив. Тоа што толку време стоеле така без врска е сосема друг проблем, то ест дека ние се влечкаме ко полжави во остварување на замислените проекти. А дур се влечкаме еве дојде Киро да биде градоначалник и реши да се гради нешто по негова замисла, без да му е многу грижа што разбива некаков концепт. Само ни останува да се надеваме дека сето тоа ќе се изведе колку-толку коректно и дека нема да биде некаква тешка крпеница и неспоива (физички) со Т.Ц. Бисер. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Jas ziveam u blizina ,, i pravo da ti kazam ama tie skali neznam zosto voopsto se gradeni. Tie nemaat ama bas nikakva potreba. Mesoto kade sto vodat se deli na dva dela i ima vkupno 10 delovni objekti od koj 4 se prazni. (10 godini se prasuvav zosto se izgradeni)
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Што има везе и да не е симетрично. Мене па и така би ми изгледало убаво. А тоа 25 маттри право да ти кажам малце е, јас сум за 250.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
За карши Бисер ни мене не ми се јасни многу работи...
Еве сега од најновата вест гледам дека ќе се гради нешто високо 25 метри... Не дека има некаков проблем со висината само по себе, ама тоа чудо веќе е јасно дека ќе биде нешто тотално различно од Бисер. Значи тој некој си оргинален симетричен план е напуштен. Не ми е јасно зошто мора толку често да напуштаме веќе обмислени концепти и да импровизираме... Ако во случајов е чисто ради желба за дополнителен деловен/комерцијален простор, сигурно во Аеродром не е проблем да се најде и друга локација. Всушност баш би било добро малку да дисперзираат. Што има потреба да се гради нешто сосема различно од оргиналните замисли??? Ме нервира тоа што кој како доаѓа на власт грубо си ги натура своите „идеи“ како да историјата почнува од тогаш. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Не ми е јасно што сметаат скалите. Сигурно не се таму изградени џабе, зошто не се иде по веќе постоечкиот план.
Али па и ја многу сакам, пробам да најдам логика ![]() Edited by pbanks - 16-Feb-2008 at 02:19 |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 9101112> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |