![]() |
![]() |
![]() |
Булевар Митрополит Теодосиј Гологанов |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 910111213 22> |
Author | |
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
Распишан е тендер за реконструкција на бул. Митрополит Теодосиј Гологанов 2-ра фаза (од вкрстувањето со улицата Франклин Рузвелт до вкрстувањето со улицата Московска, во должина од 1,9км).
https://e-nabavki.gov.mk/PublicAccess/Dossie/dosieACPP.aspx?EntityId=7f18bc29-c12c-45e9-866d-16d6a0f73329&Level=2 |
|
![]() |
|
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
ovakvi ogradi treba pokraj celata ulica na rekord. sramota e glavna ulica e vo gradot, a ne moze da se odi po trotoar od koli
|
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
ај кладба кога прв пат некој ќе ги `зајава` со некое бесно БМВ
|
|
![]() |
|
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
Далеку од сензација... Но е добро да се продискутира и за ова... како што рече Ненад ова треба да е рутина низ градот... и можеби заслужува некое внимание... не од целокупна јавност... но од форумов да... |
|
![]() |
|
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
Ај вака. Прва и најбитна ствар, ограда има од коа е кружниов тек. Да, не по цела должина, али таму каде што требаше, имаше ставено ограда. Тотално небитна вест е, меѓутоа во недостаток од поважни вести, ова се пренесува како успех, а притоа се работи за нешто што веќе го има. Втора ствар. Оградата беше сива и беше многу пријатно вклопена во целината (можете да погледнете слики од Лондон каде врие од вакви огради кои се црни и со бојата делуваат сосема прикладно во целиот колорит на градот). Али, за да се заработи денар плус, се најде магично решение - префарбување и додавање на нова ограда. Трета ствар. Ова треба да е рутина и низ цел град да има вакви огради, а не од Курир како сензационална вест да ни го пренесуваат. Да, за пофалба е, ама вакви треба стотици да има. Секој триаголник во центар е пожелно ова да го има, на станици како Рекорд е исто така пожелно вакви огради да има. Фин пример е сега веќе демолираната ограда кај театарот за деца и младинци. |
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
О господе, ти пишав реплика и нешто се заеба... и отиде јабана... Зборот ми беше... да, те разбирам... ако ја гледаме поголемата слика на целава работа... но ако ставиме фокус само на ова... оградава е оправдана и барем за сега во, краток план ќе си ја врши својата фукција, поголема безбедност на пешаците и возачите... |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
не збориме за тоа на форумов, ама од ова бедно оградиче некој си става пари во џеб, а оградата е третирана од несовесни граѓани исто како да не постои... во нормални услови, на ова треба да си работи полиција, и да си санкционира, а оградите и пречките треба да служат само за сигнализација и ориентација... ама ние сме далеку од тоа очигледно да не збориме што „возачиве“ кај си застануваат на коловозна лента и на пешачки премини без проблем |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Паметна работа...
|
|
![]() |
|
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
http://kurir.mk/republika/skopje/65551-FOTO-Turbo-kruzniot-tek-dobi-ograda |
|
build.mk, гради форумска историја
|
|
![]() |
|
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
Кога го направија кружниот и ги поставија физичките бариери дискутиравме за тоа "што кога ќе го чистат снегот?".
Денес поминувајки забележав дека најмалку 2-3 од гумените бариери се откорнати, најверојатно од оние кои го чистат снегот. Сеуште не се украдени и се во непосредна близина. Се надевам ова ќе стигне до надлежните во град Скопје и кога ќе се стопи снегот ќе потрошат 1 саат и ќе го средат проблемот брзо и бесшумно. |
|
![]() |
|
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
Тајмер немаше, а црвено на булеварот беше 30тина секунди +/-2
Додека сите чекавме на црвено едвај 2-3 возила излегоа од улицата 9ти мај. Како и да е верувам дека има луѓе кои го следат протокот и ќе го променат текот како што го променија и на раскрсницата со Рузвелтова. |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Алекс колку е вкупната фаза на семафорот, односно во проценти колку од времето е за 9-ти Мај, а не колку секунди има. Може би и некогаш поголемите тактови да се попрактични заради помалку застанувања/тргнувања и жолти светла, ама па ова може да значи натрупување возила до раскрсницата со Рузвелтова, се надевам одбрале оптимално решение. Само да има прилив за да има за што тој семафор да стои отворен.
А другиот семафор веројатно ја чекаат замената и лентата за лево за булаверот свети Климент Охридски, па кога ќе го постават новиот семафор тогаш и ќе го пуштат овој. |
|
![]() |
|
<Fresno> ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2010 Online Status: Offline Posts: 1161 |
![]() ![]() |
Не, за следната година е планирано дополнително проширување. Веројатно ќе одат до 8ми септември, а крајната фаза ќе биде до студентскиот Гоце Делчев. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Денеска за првапт гледам дека е пуштен семафорот кај 9ти мај. Направена е според мене многу лоша одлука. Семафорот им дава цели 30 секунди на оние кои излагаат од 9ти мај што е предолго и непотребно. 15 секунди црвено на Гологанов е според мене во ред, но 30 е премногу.
|
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
Парцијално, се разбира. До раскрсницата со Рузвелтова.
|
|
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
|
![]() |
|
Macedonicus ![]() Senior Member ![]() ![]() Google Maps: Regional Expert Joined: 29-May-2011 Location: Czech Republic Online Status: Offline Posts: 398 |
![]() ![]() |
Дали е проширувањето ќе биде целосно или парцијално како на Илинденска?
|
|
ಠ_ಠ
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Би се приклучил кон позитивните коментари. Кружниот тек е прегледен и функционален. Би го издвоил недостатокот на уште една лента кон Нова Македонија како проблем, но веројатно кога човек ќе се навикне дека во тој правец со оди само со најдесната лента, тој недостаток нема ни да се приметува.
|
|
![]() |
|
tonikostov ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Oct-2009 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 127 |
![]() ![]() |
Мое мислење е дека генерално булеварот е добро решение. Неспоредливо е со претходна ситуација. Сепак:
- Раскрсниците со семафори ќе прават застој - минимален, но сепак ќе го запрат сообраќајот за момент. Веројатно подобро ќе беше да ги ограничат правците на движење кога се излегува од уличката 9-ти Мај. Можеби ако се наштелуваат убаво семафорите (како на Илинденска) и нема да биде голем застојот. - Влезот кон Капиштец, кај Цветен пазар сметам дека е добро што е со семафори. Не ми е јасно зошто овој (а и тој подоле кај крстосницата со улицата 9-ти Мај) не е пуштен во функција. - Застанувањето на самиот булевар е честа појава што сообраќајната полиција не ја санкционира. Секојдневно кај Млечен ресторан стојат низа возила паркирани и ја блокираат едната од двете ленти. Застанување има и во делот од кружиот тек до Треска - од двете страни! Треба почесто да се врши контрола од страна на сообраќајната полиција, за да може да дојде до израз зголеменио проток на сообраќај. - Кружниот е тек е одлично решение. Коса ми се креваше порано кога требаше да поминам тука, поради непрегледното вкрстување на улиците. Сега ми е прв избор и секојдневно поминувам тука. Единствен проблем што сум приметил е кога се вклучуваш во насока од Нова Македонија кон Треска, не е лесно воочливо дали возилата што се веќе во кружниот тек се во лентата што води кон Центар или кон Нова Македонија. Веројатно добро би било да се одделат со повисоки прегради кои би ги затскриле возилата што одат кон Нова Македонија, а би биле повоочливи само возилата што одат кон Центар. Инаку, генерално се научија луѓево да го возат кружниот тек. Сеуште има чудни ситуации, како на пример, возилата во кружниот тек запираат да ги пропуштат оние кои сакаат да се приклучат, па непотребно стојат сите. Или, еднаш пред мене се случи полесна сообраќајка поради непочитување на првенство на минување во круниот тек. Во ваква ситуација, кога сообраќајките беа внатре во кругот, најдоброто решение беше да се смени лента, прекачувајќи се преку гумените препреки што воопшто не беше пријатно. Исто така, често погрешно се менува лента, особено за оние што одат од Центар, па вртат полукруг назад... |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Сега одкога веќе помина некое време како е пуштена оваа сообраќајница и новиот за сите нас турбо кружен тек може да збориме за тоа дали е ОК. Јас поминувам таму речиси секојдневно и искрено ми претставува задоволство.
Иако бев скептичен за делот дека само 1 лента оди во правец Н.Македонија очигледно тоа не претставува никаков проблем. А и до сега не сум забележал некој тежок прекршок, очигледно е дека возачите добро се снајдоа. А како ќе функционира целата работа кога ќе се пуштат и 2та споредни семафоти останува да видиме...се надевам дека доколку на само 10тина секунди секоја мин покажуваат црвено за булеварот се ќе биде во најдобар ред. ![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 910111213 22> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |