![]() |
![]() |
![]() |
Министерство за надворешни работи |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1213141516 38> |
Author | ||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Освен скулптурите, зградава има поприлично недостатоци кои го уништуваат крајниот впечаток:
1) Зарем никој не се замара што на кровот има и други израстоци? Освен преочигледните лифтовски машински соби од северната страна, има и... 2) ...нешто што мене ми личи на вентилациска машинерија која се гледа од јужната страна. Потоа, 3) двете странични куполи се прениски, а и 4) самото тоа што се стаклени, не си одат заедно со централната купола. 5) Зградата има ужасни процепи меѓу гипсаните плочи при ќошовите, и тоа на места каде што скелињата се тргнати, па не верувам дека ќе ги пополнат. 6) Можеа повеќе да се потрудат да дадат "текстура" на деловите каде што нема столбови, особено при подолните спратови, околу прозорците, нешто како кај Пелистер што има (иако и таму е доста лошо изведено). Вака е премногу клот рамно. За крај, 7) MMIXWTF |
||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
за мене е работата чиста.оние скулптури на ѕидовите би ги оставил,а оние на кровот би ги тргнал
|
||
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
vidi go nanazad forumot i ke vidis deka e ispolnet so eden kup zborovi kako idiotski, retardirano, maloumno i sl. toa voopsto ne e navreda za grupa gragani kako sto e slucaj so videoto, sto nikogas ne bi go napravil. tuka se raboti za drug nacin na sporedba. sigurno ne mislev na degenizam kako mentalno rastrojstvo tuku za nesto drugo, se nadevam pravis razlika
|
||
![]() |
||
FCB ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 26-Jul-2011 Location: USA Online Status: Offline Posts: 29 |
![]() ![]() |
|
Kако прво форумот не е ограничен за членови што живеат само во Македонија. А второ еве едно поучно видео за да сватиш за што го искриткував xnx. http://www.youtube.com/watch?v=T549VoLca_Q |
||
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
se slozuvam, vaka niti se gledaat od dole niti se vklopuvaat vo fasadata, koja sama po sebe e poveke od dovolno razigrana i plemenita
|
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Верувам покривот ќе биде отворен за посетители (макар и само вработени во МНР, или дипломатски гости), ама и во тој случај, и на луѓето на балконот скулптурите ќе им бидат свртени со грб. За кого тогаш се наменети? За минувачите што ќе гледаат оддолу, сигурно не се!
P.S. Ако некогаш се случи дислокација на споменици и скулптури, овие се печени за некаков парк на дипломатите, или whatever. Уште подобра идеја е да стојат внатре низ објектот на МНР, со соодветен постамент. Да стојат на покривот е апсолутна глупост. Edited by гитардемон - 31-May-2012 at 11:13 |
||
![]() |
||
makonix ![]() Senior Member ![]() Joined: 08-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 520 |
![]() ![]() |
|
добро ме интересира ова е финалниот изглед како скулптуриве ќе стојат, така затскриени и самоубилачки?!?
Не постои една неокласична/барокна зграда каде скулптурите се така затскриении поставени како луѓе на кров. Толку ли е тешко барем да ги постават на некој постулат и да стојат повисоко? |
||
![]() |
||
toasumjas ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Jun-2010 Location: Skopje/ljubljan Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
|
Хахахаха! Број 16 изгледа ко спремен за бесење да е
![]() |
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Судејќи според тоа колку долку е на форумов, и колку има придонесено со материјали, неговото мислење е и тоа како битно. А ти, уживај си во Америките.
|
||
![]() |
||
FCB ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 26-Jul-2011 Location: USA Online Status: Offline Posts: 29 |
![]() ![]() |
|
Судејки според начинот на кој ја искажуваш својата критиката а и зборовите кои ги користиш (ДЕГЕНСКИ), се доаѓа до закључок дека твоето мислење е небитно. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
lele kolku degenski izgledaat samoubicive da kaj im vakvi idei ne znam
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Еве дел од скулптурите кои не беа опфатени во претходниот наврат ( http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=614&PID=124725#124725 )
Претпоставувам број 9 е Жан Моне кој што беше поставен на местото на Симеон Радев? Од другиве на прв поглед ги препознавам единствено уште Черчил, Петар Велики и Ганди. Остануваат неопфатени уште скулптурите на западната страна од објектот, кои што реално ќе може да ги гледаат единствено оние што ќе го населуваат најгорниот дел на зградата на финансиската полиција (какви „среќници“). Инаку ме збунија број 14 и број 15 кои што се изработени различно од сите други, со некаква текстура слична на споменикот на Гемиџиите ![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() 9 ![]() 10 ![]() 11 ![]() 12 ![]() 13 ![]() 14 ![]() 15 ![]() 16 ![]() 17 ![]() 18 ![]() 19 ![]() 20 ![]() 21 ![]() 22 ![]() 23 ![]() 24 ![]() 25 ![]() 26 ![]() 27 ![]() 28 ![]() |
||
![]() |
||
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
|
Епик феил е ова со годината испишана со римски броеви на зградата.
Ме интересира, дали на новите фасади на веќе постоечките објекти во Центар, како што е фасадата на Пелистер и на ред други објекти, планираат да испишат години, па дали тоа ќе биде: а. Годината кога објектот влегол во ДУП б. Годината кога почнала изградбата на објектот в. Годината кога завршила изградбата на објектот г. Годината кога била обновена фасадата на објектот Се разбира, може да додадат и други години, како на пример, годината кога објектот го добил првиот корисник на фиксен телефон или на мобилен телефон, годината кога објектот го добил првиот станар кој користел радио или телевизор во објектот, или годината кога објектот го добил првиот корисник на кабелска или на сателитска телевизија и ред други глупости. Конкретно, во зградата во која јас живеам (не е во Центар), мојот стан беше првиот стан во кој пред 12 или 13 години беше поставен клима уред, а оваа есен ќе биде првиот стан во зградата кој користи сопствен домашен котел за парно греење на пелети. Ме интересира, дали можам и јас, под прозорецот веднаш до надворешната единица на клима уредот, да ја поставам бројката 1999 или 2000 (ќе проверам во гаранцијата на клима уредот кога точно е купен и поставен) ? Ова е идиотизам од невидени размери. ![]() Edited by Dexter26 - 29-May-2012 at 16:00 |
||
![]() |
||
Граѓанин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 29-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 233 |
![]() ![]() |
|
Да, видов дека тебе не ти е чудно. Се однесуваше на тие што им е. Мене исто ме чуди изборот на година. Немам досега видено да се истакнува година на започнување. А за годините, на пример, куќата ЕмЦеЕм (изградена во 20-тите) очи вади секој пат кога ќе поминеш на Илинденска, а самото нејзино име укажува на практиката на римски бројки. Но, ете, ќе сме живееле пред наша ера работава ![]() Edited by Граѓанин - 29-May-2012 at 13:10 |
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Јас воопшто не се чудам на римските бројки. Тоа е нешто што најмалце ми смета од целата зграда. Јас се чудам зошто ставаат 2009, кога во 2012 сеуште не е изградена. |
||
|
||
![]() |
||
Граѓанин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 29-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 233 |
![]() ![]() |
|
Аман бе луѓе како досега да не сте виделе година на градба на зданија (и приватни куќи) со римски бројки. Има и на стари градби и куќи од старо Скопје, а и на нови.
Јас лично не би ставил, но не ми е јасно од каде ова чудење. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
boze mili... ovie se stvarno za vo bardovci. jas mislam deka kaj i da e ke donesat zakon deka od utre sme 3 vek p.n.e. i koj ke se pobuni ide u zatvor...
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Не само што има натпис туку тој ја означува годината MMIX (2009). Колку што знам, обично се става годината на завршетокот на изградба, а не годината на влегување на маркицата во ДУП. Зарем толку постара ќе изгледа зградава, за 3 години ли е работата? Ова, под услов годинава да заврши изградбата, нели...
|
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
dali jas sonuvam ili na fasadata ima natpis so rimski bukvi??????
|
||
![]() |
||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
|
Хахахахахахахахахахахахаха [}
![]() |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1213141516 38> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |