![]() |
![]() |
![]() |
Облакодери во Скопје (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1213141516 25> |
Author | ||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Те разбираме немај гајле, супер стоиш со македонски!!
![]() |
||
![]() |
||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
da da se gradi vo kasarnata ce bide prekrasno ... vladata pravit greska taa treba da bara pomnogu investitori za vakvo nesto ... mozebi 5 kata hotel 10 firma 5 kata skolo i taka ponatamu dali me razbirate??
|
||
![]() |
||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
ili vaka nesto http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bf/Messeturm-Basel.jpg so 31 katnici ,, da bideme fer nasata derzava ne e tolku bogat za da gradaat 100 katnici koga ce gi gledas nekoj luge sto nemat pari... iako da se gradat 100 katnicite nema nesto da bide vo red ... sto mislite vie??
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
beTon пак ги мешаш работиве со тоа дали сме биле послушни западно-европски играчи. Се работи за градско планирање, дај батали ги тие теории. Тоа дали Скопје има потреба од висококатница е директно диктирано од пазарот и нема никој да гради ако нема потреба* од тоа. Сега тоа дали имаме желба или немаме желба да видиме облакодер у Скопје тоа е друга работа. Редно е да оставиме простор и за тоа во Скопје доколку има потреба, па ако видиме дека нема да го пренамениме простор за други згради за кои ќе се јави потреба.
*Нема да ме чуди дури и ако владата се обиде да го изгради ова преку ЈПССДП. |
||
![]() |
||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
|
реално негледам плодна почва за облакодери во СК: ниту сме пренаселени, ниту сме економски џинови, ниту пак имаме посебни потреби од висококатници, така да кло единствен кој ќе вложи во такво нешто е само Чаламџија, нешто слично како инвеститорите во дубаи чија главна премиса им е “да бидеме први на ова поле во светот“, а кај би звучело нешто како “да бидеме први на балканот“. логика кај концерните и конгломератите нема никој и никогаш да се најде, бидејќи истите имаат толку акумулирана моќ во капитал, да доста пати и од хир или солидарност можат да се нафатат на ваков чекор, нормално јасно е дека треба да се има некои предуслови како што е добар аеродром (кој ќе го добиеме), константен економски раст(кој засега го имаме), добра инфраструктура(на која срамежливо работиме) и на крај волја да играме како што ќе ни свират... што е до земјиштето како подлога скопје е мешавина од песок и глина, што значи уште сол фали и песокот да оживее Edited by beTon - 13-Oct-2013 at 21:38 |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Само тогаш не ми е јасно од каде вакви заклучоци:
|
||
![]() |
||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
|
„Видела жабата дека го потковуват коњот и она дигнала нога“
Ја разбирам желбата да градов биде „веград“ но да се запрашаме дали тое е одличје на еден „велеград“. Или некој сосема други работи, кој во други постови ги критикуваме и кој ни од далеку не се надминати, за да бидеме, да моземе да ја наречеме прво метропола, а потоа да се залагаме и предлагаме да постане и „велеград“ за кое велите дека треба да има облакодери !!?? Но ако е дискусијава само едно размислување за некоја далечна иднина ... ок, би можел да се сложам, кога ова население ќе нарасне толку да ќе мораме и во висина да идеме, и да го тражиме нашето место. Edited by Vladimir P - 23-Oct-2008 at 13:15 |
||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
||
![]() |
||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
|
А зашто според тебе не е потребно?? Сите метрополи од околината инвестираат во изградба на високи деловни објекти. Глупости од типот дека е трусно подрачје и не знам што не држат вода. Со денешната технологија се се' прави. И да на Скопје му треба некоја висококатница. Види малку наоколу. Загреб, Сараево, Белград. Што има лошо ако се изгради некоја зграда од 300 метри. Сигурен сум дека сите ќе се сложат доколку се најде инвеститор. |
||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
абе ептен ме фати со буквар во лево крило, ме отепа од озбилизам
![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Песокливата почва го прави погоден за изграба на вакви големи згради, кои патем не се воопшто тангирани од земјотреси и тоа ќе ти кажам како. За зграда со висина од 100-тина ката за да се сруши треба да биде погодена од земјотрес со полубранова должина која одговара да n-пати биде сместена во висината на зградата. Таквите земјотреси обично немаат никаков ефект во хипоцентарот него на неколку десетици км. А со самото тоа што се толку оддалечени ја губат силита радиолно со фактор 1/2*р*пи. ЗДругите земјотреси поради масивноста немаат никаков ефект. Значи да не го тупам, со кратки зборови, ваквата зграда највеќе може да биде загрозена од земјотрес кој би бил некаде на оддалеченост колку до Косово, а со самото тоа што е толку оддалечен, го прави земјотресот неефективен у центар на Скопје. Ваквите масивни згради се практично неуштиви од земјотрес. Сите треории на млака вода дека Скопје е трусно подрчаје паќаат во вода, и ми даваат за право да помислам дека градежната фела не си ја врши добро работата. Па зарем, еве најлаички пример ќе ти посочам, зарем Јапонија не е трусно подрачје. Инаку за почвата. Види вака, секој тип на почва има одреден период додека пропаѓа објектот и после земјиштето застанува тука. Да речеме земја е 7 години пропаѓа и после застанува, глина е бескрајно години, а песок е 0 години. Кога ќе оставиш нешто врз песок и цел век да не го дираш пак ќе си остане горе и нема милиметар надоле да отиде.
![]() Edited by lslcrew - 23-Oct-2008 at 02:26 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|
А зошто е веќе редно да се направи „скајсрејпер“ според тебе? Што ти укажува на тоа дека е потребно „еден скајскрејпер“ кога толку многу работи се поприоритетни. На Скопје не му требаат скајскрејпери моментално, ниту пак за некои 5 години... |
||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||
![]() |
||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
|
Еден скајскејпер мора да се направи веќе редно е. Таа округлата скрос лево во првата слика многу ми се свиѓа...
Edited by Junkie - 23-Oct-2008 at 00:12 |
||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Абе ова „пано“ е полутранспарентно, па застануваш на одредено место и се пресликува врз тоа што го гледаш доле и добиваш нечија визија за Скопје од иднината ![]() |
||
![]() |
||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|
Не ја разбирам поентата на ова - уште повеќе ме буни UFO-то над Водно
![]() |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Еднаш го сликнав ова, ама поради сонцето не можев да направам добра фотка за прецизно да се преслика врз позадината, па еве го во обратен правец, колку подобро да се види за што се работи:
![]() |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Мислам дека е ова најсоодветна нишка да ја закачам сликава која ја ископав од Фликр. Инаку го имам видено постеров на Кале ама немам претстава што треба да претставува.
Сепак... моќно ![]() ![]() |
||
![]() |
||
twin ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 02-Aug-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
i jas se slozuvam na taa lokacija da nema 100
![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Да, но ни јас не би дозволил нешто до 6 ката на таа локација, премногу е ретко толку добро место во СК да се најде, и да се потроши на нешто минијатурно. Висината на МТВ е доволен репер за сите да имаат претстава што значи 50 катница и колку е тоа повеќе од доволно.
|
||
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1213141516 25> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |