![]() |
![]() |
![]() |
Sky City (Џеваир облакодери и трговски центар) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1314151617 80> |
Author | |
Bojan10 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 21-Jun-2011 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 504 |
![]() ![]() |
Си има лабораторија на Водно, и тоа по светски стандарди. Тука се тестираат макети и објекти од цел свет.
Би се зачудиле од колку далеку “доаѓаат“ сеизмолошки да си ги тестираат објектите кои треба да се градат. Проблем кај објектите може да биде подлогата. Објектот како објект е добар. |
|
Од чаламот си патиме!
|
|
![]() |
|
buco55 ![]() Newbiе ![]() Joined: 20-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 12 |
![]() ![]() |
Не им е формулиран маркетингов баш најдобро ама ајде.
Незнам во однос на законска регулатива, но барем на Discovery и National Geographic што даваат емисии, таму има лаборатории кои прават сеизмолошко тестирање на модел од зградата пред истата да се изгради (дополнително ја тестираат како се однесува и на ветер, ураган ...). Таман работа ако ја тресат вистинската зграда или недај Боже да најдат некоја грешка при изработката па да треба да се менува планот. Затоа велам, пробале маркетинг ама мислам дека повеќе направиле контра ефект и барем мене ме збунија со таквата објава. |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() Претпоставувам дека според резултатите што ги добиваат од однесувањето на објектите при потрес од 4 степени, можат да изведат заклучоци за нивната сеизмика и при посилни потреси. Од тоа што читав на оваа тема, реално вакви симулации со голема прецизност можат да се прават и чисто компјутерски, а вештачкото „тресење“ се прави ради потврда на тие резултати, односно проверка на компјутерските модели. Таман работа ако издржливоста на вистинските објекти се докажуваше со нивно подвргнување на потрес до границата на издржливост. Инаку да, целава работа со симулацијава ми мириса највеќе на маркетинг, колку што знам нема обврска за вакви тестови (освен доколку евентуално не постои исклучок за објекти над некоја висина или нешто слично) и прашање е дали симулацијава воопшто би се правела ако немаше маркетинг ефект. Edited by Cloverstack - 21-Apr-2016 at 10:03 |
|
![]() |
|
buco55 ![]() Newbiе ![]() Joined: 20-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 12 |
![]() ![]() |
На насловната на build.mk денеска е објавена статија за сеизмолошкото тестирање на висококатниците во која меѓудругото стои:
"Со предизвикување на вештачки земјотрес со магнитуда од 4 степени според Рихтер, објектите покажаа дека не би имале никаков проблем да ја издржат јачината на скопскиот земјотрес од 1963 година." Разбирам маркетинг и се, но да не отидоа работиве во погрешна насока или тука има и нешто друго што не го знаеме ние?? Скопскиот колку што пишува на "најточниот извор" - Википедиа во 1963 бил 6,9 според Рихтер ... недај Боже ова да стане од играчка плачка. |
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Според најавите, треба да бидат завршени во почетокот на 2017 г. Но, според она што го гледам на терен, некако ми се чини дека нема да бидат готови до тогаш. |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
stef4o ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2015 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 21563 |
![]() ![]() |
Navistina se dobri,dobro e i toa sto ne se vo barok barem zasega. Kaj nas nikogas ne se znae.
|
|
![]() |
|
nenad ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 741 |
![]() ![]() |
ubavo izgledaat, nov beleg na gradot
|
|
![]() |
|
stef4o ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2015 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 21563 |
![]() ![]() |
Uste kolku vreme ke se raboti ovdeka,pocnaa li nesto da rabotat vnatre.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Фотографиите се од 30 јануари. Автор: Стив Наумовски (google+)
![]() ![]() ![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
ic ne mi se sviga dizajnot, a uste pomalce sto ima 4 isti. trebase da bidat so razigrani visini i pointeresen dizajn, poveke zelenilo na niv i poubavo da komuniciraat megu sebe urbanisticki
|
|
![]() |
|
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
Мислам дека рокот за вселување на првата кула од јуни е поместен за септември.
|
|
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Трговскиот не е почнат, се работи на кулите. Четвртата се привршува, додека две добиваат фасада (или тоа е изолација?).
|
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
an-na ![]() Newbiе ![]() Joined: 16-Jun-2015 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Тука нема ништо ново? Трговскиот почнат е или сеуште не? Тешко дека ќе го стигнат рокот
![]() |
|
![]() |
|
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
![]() Па, всушност се забележува во сликата на Џоле објавена во пост #1288 дека стигнале до 37-от кат и дека веќе започнале со 38-от кат. Знаеме дека најголемата секција завршува кај 20-от кат, помалата секција завршува кај 32-от кат, по што следуваат останатите 8 ката на најмалата секција и на крај двата ката најгоре. Убаво се гледа во сликата на Џоле во пост #1288 каде завршува најголемата секција на 20-от кат, по што може да се избројат останатите 17, односно 18 ката. Чиста математика. Edited by Dexter26 - 17-Nov-2015 at 21:21 |
|
![]() |
|
Dzeksi ![]() Senior Member ![]() Joined: 01-Apr-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 413 |
![]() ![]() |
Izgleda ne se primetuva od dole
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
Dzeksi ![]() Senior Member ![]() Joined: 01-Apr-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 413 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() ![]() |
Eve edna Nokna
![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Milsam deka ne se do 38mi ama blisku si ![]() ![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1314151617 80> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |