![]() |
![]() |
![]() |
Автопати и експресни патишта (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1415161718 53> |
Author | |
Bistro ![]() Senior Member ![]() Joined: 16-Dec-2018 Online Status: Offline Posts: 101 |
![]() ![]() |
Да нема забуни, се што се гради е добро, никој не е против овој автопат кој е полн погодок за Штипјани и останатите кои гравитираат околу, ама има и други правци кои според некои се поприоритетни а не им се дава значај али тоа е субјективно, тоа што е приоритет за некои не е за други.
|
|
![]() |
|
elnino ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Mar-2010 Location: kavadarci Online Status: Offline Posts: 129 |
![]() ![]() |
аман бре толку ли сте кусогледи, патот до Штип е полн погодок, ќе лафиме за 10 години, сеа џабе ќе ви објаснувам
|
|
![]() |
|
Bistro ![]() Senior Member ![]() Joined: 16-Dec-2018 Online Status: Offline Posts: 101 |
![]() ![]() |
Сите знаеме зошто од тогашниот премиер се форсираше изградбата на овој паралелен автопат али то е политичка тема и да не продолжуваме дискусија во тој правец, што е тоа е - минато и завршено.
|
|
![]() |
|
Marxentric ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Apr-2020 Location: Paionia Online Status: Offline Posts: 334 |
![]() ![]() |
Ова е само мое видување како требаше да се изведат поважните коридори, секако дека нема за мене да се руши автопатот, за да го направат калдрма ![]() |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
ehrlich ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 31-May-2012 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 1365 |
![]() ![]() |
Да, ама постоечкиот регионален пат ’Ржаничино-Свети Николе е во очајна состојба, токму од самите камиони кои го правеа овој автопат.
|
|
![]() |
|
gox_ ![]() Newbiе ![]() Joined: 25-Nov-2019 Online Status: Offline Posts: 2 |
![]() ![]() |
Marxentric, трасата на автопатот Миладиновци до Свети Николе е комплетно нова, така да алтернативната верзија не можеш да ја планираш како „рехабилитиран“ регионален пат. Не знам дали си од источниот дел, бидејќи само така можеш да ја сфатиш важноста на оваа траса како автопат. Истиот е планиран уште во 1970тите, и за жал требаше да поминат 50 години за да се реализира.
|
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
![]() Битола-Демир Хисар-Кичево и Прилеп-Брод-Кичево се важни врски помеѓу Пелагонија и Западна Македонија. Инаку вака цел сообраќај треба да оди преку Преспа и Охрид. |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
Marxentric ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Apr-2020 Location: Paionia Online Status: Offline Posts: 334 |
![]() ![]() |
Ова е поголемата слика како би требало да изгладаат побитните патишта (според можностите и мојата логика, нормално). Тие што се изоставени би останале со моменталниот статус, но реновирани.
"> ![]() Edited by Marxentric - 29-May-2020 at 17:30 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Аа со хиперлинк требало, фала. Ова е според мене подобрата варијанта за Миладиновци-Штип. ">
![]() |
|
![]() |
|
The Wild Boy ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Jan-2020 Online Status: Offline Posts: 504 |
![]() ![]() |
Пушти ги со imgur, кај more share options имаат за forum bb code, и би требало да ти ги даде. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Убаво замислил Танге, ама кој да го слуша. И јас имам една замисла како требаше/би требало да изгледа патната мрежа, ама кој ме слуша
![]() Зашто сликиве не ми излегуваат, како постирате? Edited by Marxentric - 28-May-2020 at 17:24 |
|
![]() |
|
Staro Skopje ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2692 |
![]() ![]() |
Супер
![]() Веќе имаме тема за железницата низ историјата, па зошто да немаме една и за патната инфраструктура. |
|
Градот убав никна, но го откорнаа
|
|
![]() |
|
The Wild Boy ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Jan-2020 Online Status: Offline Posts: 504 |
![]() ![]() |
Дечки незнам кај да пишам, ама имам многу, и тоа многу податоци околу планираниот недовршен, и не почнат урбанистички план на Скопје, кој што уште во 60 - те години од Кензо Танге, познатиот јапонски архитект кој што имал луда, и извонредна визија за Скопје. На самите слики, скици, и PDF фајлови, убаво се гледа дека во план било да се градат 3 урбани автопатишта кои што би минувале низ Скопје, еден од кој паралелно со железничката станица.
Дали ќе биде проблем, ако отворам посебна тема за историјата на автопатиштата па немора да е само за Скопје, туку и за цела Македонија, имам јас доста информации. Посебна тема за ова не најдов, па се мислам ако не е проблем да отворам нова тема. Инаку еве неколку фотки од тоа како било планирано да изгледаат урбаните автопати, и каде би минувале: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
![]() Mala korekcija: "Kumanovo-Deve Bair" avtopat! |
|
![]() |
|
AleksandarTheGreat ![]() Groupie ![]() Joined: 12-Jul-2019 Online Status: Offline Posts: 99 |
![]() ![]() |
Јас пак би одиграл вака: Врвен Приоритет
Скопје-Блаце - Автопат Велес-Прилеп-Битола-Меџитлија - Автопат Б приоритети Куманово-Крива Паланка - Експресен пат
Паланка Деве баир - Експресен пат Струга-Ќафасан - Експресен пат Струмица-Ново село граница - Автопат се друго е со третокласен приоритет.
|
|
![]() |
|
elnino ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Mar-2010 Location: kavadarci Online Status: Offline Posts: 129 |
![]() ![]() |
сакам да дадам мало мое размислување за патнава мрежа во Македонија постоечка и идна. Прво точно е тоа дека според бројот на возила шо поминуваат на една делница можеби и не би имале многу автопатски делници. Македонија треба да гледа своите големи економски центри да го поврзе првен меѓусебе и после со главниот град, а тоа се Штип, Струмица, Битола, Тетово, Прилеп, Охрид И кавадарци. Мислам дека конекција меѓу овие градови меѓусебе сеуште е нодоволно развиена или па на овие центри со автопатиштата.
Потоа цела оваа мрежа да се размислува за поврзување со соседните земји, а какво поврзување ке се направи зависи од конфигурацијата на теренот исклучиво. Поборник сум кога се градат експресни патишта 2+2 ленти да се физички одвоени со армирано бетонски прегради, со паркинзи на секои 5км. Онаму каде што патот не би чинел многу, подобро е да биде автопат. Сега би направил една листа со приоритет јас ги замислувам патните правци и тоа по приоритет тип на делница и слично. Врвен Приоритет Скопје Блаце 15км, автопат Куманово КРива паланка експресен пат физички одвоен Паланка Деве баир Експресен пат 2+2 Радовиш Струмица експресен пат физички одвоен Струмица ново село граница Автопат Б приоритет Прилеп Битола Меџитлија- Автопат Гостивар Кичево Автопат Требениште Струга Автопат Струга Ќафа Сан експресен пат Ц Приоритети прилеп-Градско експресен пат Струмица Смоквица Експресен пат Битола Ресен Експресен пат Ресен-Косел-Требениште Експресен пат (тука секако ке има и тунели) приоритет Д Кочани Виница експресен пат физички одвоен Виница Берово регионален пат од повисоко ниво, помали наклони макс до 7% и поблаг лак на кривините Берово Клепало регионален пат Тетово јажинце Експресен пат физички одвоен (има најава дека косоварите ке прават пат до тетово од призрен под шара) |
|
![]() |
|
stef4o ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2015 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 21563 |
![]() ![]() |
![]() Minatava nedela mislam deka se tečeše so normalna dinamika neznam dali so voveduvanjeto novi merki bi moželo da ima nekakvo vlijanie. Sepak mislam deka nema tolku drastično da se odrazi vrz dinamikata bidejki se raboti pretežno za rabota na otvoren prostor(e sega tuka kako problem može da se javi načinot na prevoz na rabotnicite i da se izbegnuva združuvanje i rabota vo grupi na pomala odalečenost) |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Има ли Covid - 19 некаков ефект врз веќепостоечките градежни активности на патиштата низ Македонија?
|
|
![]() |
|
ironm ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2018 Location: Frankfurt Online Status: Offline Posts: 886 |
![]() ![]() |
За Куманово - Ранковце засега единствено знам дека се спрема реконструкција на постоечкиот пат во 2020 (или поконкретно Куманово - Страцин, види тука), исто како што го реконструираа Ранковце - Крива Паланка во 2018/2019 (ако не грешам до Нова година го довршија). Колку што знам проект за експресен пат на таа делница не е проектиран, ниту е во фаза на проектирање, но ако има некои новости пратете ми линк.
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1415161718 53> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |