![]() |
![]() |
![]() |
Облакодери во Скопје (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1516171819 25> |
Author | ||
twin ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 02-Aug-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
mtv nema 70 tuku 90 metri a i aleksandar palace nema 15 kata
a znae li nekoj mobilkom austria dali ke izgradi nekoja zgrada
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
За МТВ зависи и како ги броиш, мислам дека се 23... Податоциве се некомплетни и неточни и за Скопје, а што останува за гругите градови... Само што може да се очекува кога до вакви официјални податоци е скоро невозможно да се стигне, дури и некој ако сака чисто на база на ентузијазам и добра воља да проба да ги дознае. |
||
![]() |
||
maestro ![]() Senior Member ![]() Joined: 02-Aug-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 505 |
![]() ![]() |
|
во другите градови сигурно има згради повисоки од 10 спрата, а МТВ сигурно нема 25, туку 22 најмногу |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Да, листава нема врска - прилично е оскудна, а и тоа што го содржи е очигледно неточно. |
||
![]() |
||
46&2 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2008 Location: Куманово Online Status: Offline Posts: 347 |
![]() ![]() |
|
Еве и јас конечно да се произнесам за прашањево
На Скопје моментално не му треба зграда повисока од 100 метри има доволо локации во градот да се пополнат и да му дадат оригиналност на градот. Мене повеќе ме мачат други работи:
- тоа што се гради безлично и во последните децении се нема изградено никаков објект во Скопје кој би стоел на разгледница, кој би бил познат
- и како второ ме ни се свиѓа што буквално градот нема оформено ниту една урбана целина секаде има барем по некоја зграда што треба да се руши или има празна локација која треба да се пополни, според мене треба еден дел или барем еден блок да се среде убаво и Европски и од таму тој тренд да се шири кон другите делови на градот
Уште нешто за облакодерите: Некои мислат дека тие се синоним за економската моќ на земјата ма да јас не се согласувам ( еве погледнете го еден Луксембург - град држава со екномија како една Германија и Франција па нема ниту Облакодер ниту некои ексценрични градби а сепак е едно од најубавите и најбогатите места за живеење - исто важи и за Љубљана)
Едноставно облакодерите се градат заради недостиг на простор а Скопје дефинитивно го има
![]() |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
И се сложувам и не се сложувам со тебе. Центрот на Скопје е доволно неизграден за да има место и за еден highrise cluster и за овој твој предлог. Јас лично т.н. облакодери би ги сместил на местото на маџир маало. Би можело да се размислува за нив и подалеку од центарот но лично не ми текнува на соодветна атрактивна локација каде би имало логика истите да се сместат. Остатокот од празниот простор во центарот на градот би го уредил по твојот предлог. Еве погледни колку празен простор имаме за урбанизација во сред центар (ова е старо една година од тогаш на некои од локацииве има придвижувања). Доколку сето ова не го загадиме со цркви, споменици, стари театри... или пак ако не нападнат човек фирмите со нивните ефтини станбени зградички, шансата да ја зголемиме површината на центарот повеќекратно и на многу квалитетен начин е стварно голема. Мислам дека за овие локации не треба само ДУПови туку и меѓународни конкурси за нивно уредување. ![]() Што се однесува до Аваз твист тауер, да не звучам љубоморно но мене тој објект не ми се допаѓа. Не ми се допаѓаат материјалите кои се користени, не ми се допаѓа големината на основата, не ми се допаѓа локацијата во градот, не ми се допаѓа ефтиното копирање на Turning torso........ и ред други работи. Старите Unitic кули во Сараево се спрема мене многу подобри иако се максимално едноставни. |
||
![]() |
||
maestro ![]() Senior Member ![]() Joined: 02-Aug-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 505 |
![]() ![]() |
|
п.п.с. слушнал некој за zagreb tower? таа е шеста највисока зграда во хрватска и зграда што ја претставуваа како h-moda во ne daj se nina.
тука има информации и слики: www.zagrebtower.com |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
п.с. тука http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_tallest_buildings_in_macedonia ја има листата на највисоки згради во македонија (поточно скопје) малце е чудна, ама тоа е.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
зградава на мтв треба убаво да се среди пошто вака неодржана е невидено руужна!
сте погледнале ли како изгледаат малите згради? |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
mtv
|
||
![]() |
||
twin ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 02-Aug-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
moze li nekoj da mi kaze koja e najvisokata zgrada vo skopje ve molam
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
пред некое време на SSC гледав во Сплит Хрватска ќе граделе облакодер, и ќе им биде прв и највисок во градот, а тие во загреб што ги имаат, па тие лудите таму небодери ги нарекуваат некои згради во стилот на стамбените кули во Скопје
![]() би ви дал линк за Сплит али да не испадне ептен офтопик |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Сега за сега убави рендери. Не сум во тек, можда е нешто посериозно, ама рендери можат и кај нас да излезат, па нема ништо посебно да значи. Дур не почнат да стварно да градат, јас не се возбудувам премногу (од искуство). |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Претпоставувам мислиш на „Београѓанка“ и „Ушче“... Постари се од мене и од тебе зааедно ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
a za sofia na http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=621646
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
gledaj za beograd na http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=565139&page=2
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Па пролистај ја нишкава.
Таа објава е две страни уназад. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
navistina li ima nekoja najava deka ke se gradi kaj nova makedonija imas li poprecizni iformacii
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Па добро де, има најави колку сакаш... Бојо Андреевски се чука во гради дека сега брзо ќе изградел еден кај Нова Македонија, владата си зацртала 3 облакодери карши Холидеј Ин, а најјак беше Киро од Аеродром, сакаше да гради 500-метарски облакодери и плус оние кривите како рогови што беа
![]() ![]() |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1516171819 25> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |