![]() |
![]() |
![]() |
Нов објект на Комерцијална Банка (Сан Марко) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1718192021 29> |
Author | |
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
Сигурен си ќе има уште еден кат
![]() ![]() |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
Raisinloaf ![]() Senior Member ![]() Joined: 31-May-2008 Location: Gevgelija Online Status: Offline Posts: 227 |
![]() ![]() |
Сигурно ке биде деловен објект
|
|
![]() |
|
Dragan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2009 Location: Tetovo Online Status: Offline Posts: 1172 |
![]() ![]() |
kolku sto zabelezav jas vo 1 strana ne procitav za sto sluzi ovaa zgrada?
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Јас не очеуквам некое виткано стакло бо никој случај. Да беше правилна топка може и ќе видевме поради поедноставноста. Вака ќе треба некои многу сложени форми. Може нешто да биде минимално обликувано колку да пасува на профилите иаку нешто посебно не очекувам.
|
|
![]() |
|
ArchiTechTone ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
![]() ![]() |
Спрег=с-м на дијагонали. Така обично се решава крутоста на странични товари и кај дрвените конструкции. Пак ќе речам, се надевам дека статичарите тоа го стокмиле како што треба.
мене повеќе ме интересира како ќе изгледа вториот кат во елипсоидот, и како ќе ја обложат со стакло целата конструкција... дали тоа ќе бидат рамни плочи, со што ќе се добие закривеност со мала резолуција (повеќе ќе личи на некој полигон) или ќе употребат виткано стакло за да добијат навистина мазен ефект. Останува да видиме... |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Не само што изгледа нестабилно туку и лабаво изгледа. А истиов проблем сум приметил на други конструкции (ајфелова кула, милениумски крст, спортскиве сали) секаде се решава со дијагонали повеќи два столба и се формира квадрат цврт кој потоа тешко би можел да стане ромб!
|
|
![]() |
|
ArchiTechTone ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
![]() ![]() |
аха... па да се надеваме дека статичарите тоа фино го стокмиле, и мислеле на се. сега во оваа фаза навистина изгледа нестабилно, јас навистина се надевам дека ќе додадат спрегови за укрутување иначе стравот за “клапнување“ е сосема реален....
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Под поимот "да клапне" мислем цела кострукција некоја надворешна сила (константен ветер, статичка неисправност, недајбоже земјотрес) да ја придвижи платвормата настрана и на некој начин села платформа да "легне" врз сопствените столбови од едната страна. Ме разбираш или да цртам?!
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Периметарот на елипсата е веројатно кутиест профил, додека “столбовите“колку што можам да забележам се виткани "I" профили. Делот со клапнувањето не го разбрав баш но за густата мрежа претпоставувамм дека ќе биде втор спрат во куполата, бидејќи тој растер на попречни профили што се гледа на фотографијата, не можам да го толкувам на некој друг начин, со што се губи поентата на куполата, бидејќи тоа не е веќе купола, туку некој квази масарден кров....
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ако некој тука се разбира од метални конструкции (ова мислам дека е смер на машински факултет но архитектите и инженерите сигурно се запознаени исто така потемелно) ќе ве молам да ми објасни некои работи околу кондтрукцијата.
Прво ме интересира дали е тоа полно железо или се само обични профили. Ме интересира зато има потреба од толку густа мрежа која уствари ќе дојде како покрив на последниот спрат. Исто така мене ми изгледа дека оваа конструкција како да има шанси да клапне на една страна, на некој начин кровот да легне на страна доколку сите метални столбови се придвижат кон идна страна. |
|
![]() |
|
ivopfc ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Denesni...
1. ![]() 2. ![]() |
|
![]() |
|
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
slikata gi opfaka i dvata objekta Magos i N.banka
![]() ![]() |
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
maestro ![]() Senior Member ![]() Joined: 02-Aug-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 505 |
![]() ![]() |
Ова се' повеќе ми се допаѓа.
![]() Сигурно ќе биде големо освежување за овој дел. Па Дај Боже да испадне и поубаво од Соравија. ![]() Пу, пу, да не го урочам. ![]() |
|
![]() |
|
ivopfc ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
pa slikata i e od gradilisteto kaj starata narodna banka. samo ne znam zosto e stavena ovde.
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
митатос, градилиштето на магос на првата слика неодоливо ме потсеќа на градилиштето кај народна банка
![]() ![]() |
|
![]() |
|
blejdsk ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 320 |
![]() ![]() |
malo malo , zgradicevo ,, i ispadna najgolem objekt vo okolinata ))))
|
|
![]() |
|
![]() |
|
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
od deneska.
1. ![]() 2. ![]() |
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
mi se dopaga dosega, a za vie ne znam
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ако мислиш на тие легнатите железа меѓу монтажните столбови, тогаш се работи за вториот дел од куполата, оној делот што уствари ќе се гледа кога ќе се заврши објектот.
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1718192021 29> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |